ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 17.08.2011 р. N 12/2-12.1/1307-ЕП

 

Київськiй регiональнiй митницi


     В Департаментi органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України опрацьовано лист Київської регiональної митницi вiд 20.07.2011 N 40/1-37/8735-ЕП i доданi до нього блок-схему та проект тимчасового порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України iз застосуванням електронної вантажної митної декларацiї.

     За результатами опрацювання повiдомляємо.

     Вiдповiдно до наказу Держмитслужби України вiд 31.05.2011 1 N 454, зi змiнами (далi - наказ), з 01.06.2011 реалiзується друга фаза пiлотного проекту з декларування, митного контролю та оформлення товарiв iз застосуванням електронних вантажних митних декларацiй (далi - ЕВМД).

     Пунктом 2 цього наказу визначено, що пiд час проведення пiлотного проекту подання ЕВМД здiйснюється пiдприємствами, перелiк яких наведено у додатку 1 до цього наказу, або уповноваженими ними митними брокерами, внесеними до реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування, до митних органiв за мiсцезнаходженням таких пiдприємств.

     Умови електронного декларування затверджено наказом Держмитслужби України вiд 17.03.2011 N 216 i зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 11.04.2011 за N 468/19206.

     Згiдно з положеннями пункту 5 цих Умов, у разi подання митному органу ЕВМД митним брокером пiдприємство, якому належать товари i транспортнi засоби, що декларуються за цiєю електронною ВМД, також повинне бути внесене до Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування.

     Крiм того, пунктом 3 Порядку i умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948 (зi змiнами), встановлено:

     "3. Митний контроль i митне оформлення товарiв та iнших предметiв здiйснюються митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована центральна (регiональна) сортувальна станцiя, або митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник або одержувач (проживає або тимчасово перебуває громадянин).

     Якщо для декларування товарiв та iнших предметiв вiдповiдно до законодавства використовується вантажна митна декларацiя або книжки (карнет) А. Т. А., митний контроль i митне оформлення здiйснюються митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник або одержувач (проживає або тимчасово перебуває громадянин)".

     Ураховуючи вищевикладене, митне оформлення товарiв у МЕВ iз застосуванням ЕВМД можливе в рамках проведення другої фази пiлотного проекту з електронного декларування, з дотриманням вимог зазначених вище нормативно-правових актiв.

     Разом з цим, вiдповiдно до пiдпункту 64 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08.04.2011 N 446/2011, Мiнфiн України вiдповiдно до покладених на нього завдань здiйснює нормативно-правове регулювання, зокрема, у фiнансовiй, бюджетнiй, податковiй, митнiй сферах.

     Пропозицiї Київської регiональної митницi будуть врахованi при пiдготовцi вiдповiдного наказу Мiнiстерства фiнансiв України.

Заступник директора Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення А. I. Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.