ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 13.10.2011 р. N 11.1/7-12.2/14201

 

Державнiй податковiй службi України


Стосовно митного оформлення товарiв, що реалiзуються магазинами безмитної торгiвлi

     Державною митною службою розглянуто лист Державної податкової служби України вiд 16.09.2011 N 220/5/15-5216 стосовно митного оформлення пiдакцизних товарiв, вироблених вiтчизняними виробниками алкогольних напоїв та тютюнових виробiв та якi реалiзуються магазинами безмитної торгiвлi.

     За результатами розгляду повiдомляємо наступне.

     Магазин безмитної торгiвлi - спецiальний торговельний заклад, розташований у вiдкритих для мiжнародного сполучення пунктах пропуску на митному кордонi України, в iнших зонах митного контролю, визначених митними органами.

     Територiя магазину безмитної торгiвлi є зоною митного контролю та невiд'ємною частиною територiї України, на якiй дiє законодавство України.

     Вiдповiдно до пiдпункту 213.3.8 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України звiльняються вiд оподаткування акцизним податком операцiї з реалiзацiї безпосередньо вiтчизняними виробниками алкогольних напоїв i тютюнових виробiв магазинам безмитної торгiвлi. Пiдставою для звiльнення вiд сплати податку продукцiї, яка призначена для реалiзацiї магазинами безмитної торгiвлi, є належно оформлена митна декларацiя, що оформлюється пiд час вiдвантаження продукцiї вiд такого виробника.

     Оскiльки магазин безмитної торгiвлi розташований на митнiй територiї України, перемiщення товарiв вiд вiтчизняного товаровиробника до магазину безмитної торгiвлi здiйснюється вiдповiдно до вимог статтi 200 Митного кодексу України.

     Главою 3 Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 передбачено, що митне оформлення алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, що вiдвантажуються українським виробником до магазинiв безмитної торгiвлi, здiйснюється вiдповiдно до митного режиму транзиту.

     Надходження, зберiгання, пiдготовка до продажу i безпосередньо продаж товарiв магазинами безмитної торгiвлi здiйснюється згiдно з Правилами продажу товарiв магазинами безмитної торгiвлi, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 N 1089 "Про затвердження Порядку вiдкриття i лiквiдацiї магазинiв безмитної торгiвлi та Правил продажу товарiв магазинами безмитної торгiвлi".

     Вiдповiдно до Порядку застосування митного режиму магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 07.04.2011 N 287, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 17.06.2011 за N 723/19461, товари, що помiщуються у режим МБТ, перебувають пiд митним контролем з моменту помiщення їх у режим МБТ до моменту завершення цього режиму.

     Строк перебування товарiв у режимi МБТ не може перевищувати трьох рокiв з дня їх помiщення у цей режим. Пiсля закiнчення зазначеного строку або протягом нього у разi зупинення, анулювання дiї дозволу на вiдкриття магазину безмитної торгiвлi, лiквiдацiї магазину безмитної торгiвлi або прийняття власником МБТ рiшення про змiну митного режиму товари повиннi бути заявленi митному органу для помiщення в один iз митних режимiв:

     1) iмпорту;

     2) експорту;

     3) митного складу;

     4) знищення або руйнування.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення, член колегiї Держмитслужби С. М. Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.