Документ скасований: Наказ Мінфіну № 657 від 31.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

07.04.2011 N 287


Про затвердження Порядку застосування митного режиму магазину безмитної торгiвлi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 червня 2011 р. за N 723/19461


     Вiдповiдно до статей 187, 225 - 228 Митного кодексу України, пiдпункту "ґ" пiдпункту 195.1.2 пункту 195.1 статтi 195 та статтi 206 роздiлу V Податкового кодексу України та з метою удосконалення процедур митного контролю та оформлення товарiв у режимi магазину безмитної торгiвлi наказую:

     1. Затвердити Порядок застосування митного режиму магазину безмитної торгiвлi (далi - Порядок), що додається.

     2. Департаменту митних режимiв та органiзацiї митного оформлення (Муратов I. М.) i Управлiнню правового забезпечення (Чорна Г. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Начальникам митних органiв:

     iнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про вимоги Порядку, зокрема шляхом його висвiтлення в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митниць;

     привести технологiчнi схеми у вiдповiднiсть до Порядку.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 30 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Держмитслужби Гутника А. Є.

Голова Державної митної служби України I. Г. Калєтнiк
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф. О. Ярошенко
Перший заступник Голови - Голова лiквiдацiйної комiсiї Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Г. Яцишина

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
07.04.2011 N 287
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 червня 2011 р. за N 723/19461

ПОРЯДОК
застосування митного режиму магазину безмитної торгiвлi

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статей 187, 225 - 228 Митного кодексу України, пiдпункту "ґ" пiдпункту 195.1.2 пункту 195.1 статтi 195 та статтi 206 роздiлу V Податкового кодексу України.

     1.2. Термiни в цьому Порядку вживаються в такому значеннi:

     власник магазину безмитної торгiвлi (далi - власник МБТ) - пiдприємство-резидент, яке отримало в установленому порядку дозвiл на вiдкриття магазину безмитної торгiвлi та якому належать товари, що помiщуються у митний режим магазину безмитної торгiвлi (далi - режим МБТ);

     магазин безмитної торгiвлi - спецiальний торговельний заклад, розташований у вiдкритих для мiжнародного сполучення пунктах пропуску на митному кордонi України, в iнших зонах митного контролю, визначених митними органами.

     Iншi термiни вживаються у значеннях, визначених Митним кодексом України, постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацiю" (зi змiнами).

     1.3. Товари, а також супутнi товарам роботи, в режимi магазину безмитної торгiвлi реалiзуються лише у спецiальних торговельних закладах (магазинах безмитної торгiвлi).

     1.4. Територiя магазину безмитної торгiвлi є зоною митного контролю та невiд'ємною частиною територiї України, на якiй дiє законодавство України, в тому числi нормативно-правовi акти, якими регулюється дiяльнiсть у сферi торгiвлi та встановлюються вимоги до товарiв, що реалiзуються уроздрiб.

     1.5. Робота магазинiв безмитної торгiвлi, надходження, зберiгання i продаж товарiв повиннi бути органiзованi таким чином, щоб забезпечити дотримання законодавства України, в тому числi з питань митної справи, оподаткування i роздрiбної торгiвлi.

     1.6. Розташування магазинiв безмитної торгiвлi та умови реалiзацiї в них товарiв повиннi виключати можливiсть безпосереднього ввезення цих товарiв для споживання на митнiй територiї України та реалiзацiї таких товарiв громадянам, що не перетинають митний кордон України у напрямку виїзду за межi територiї України.

     1.7. У магазинi безмитної торгiвлi можуть зберiгатись та реалiзовуватись виключно товари, помiщенi у режим МБТ.

     Обладнання, призначене для забезпечення функцiонування магазину безмитної торгiвлi, але не призначене для реалiзацiї цим магазином, не помiщується в режим МБТ.

     1.8. Вивезення товарiв, придбаних громадянами у магазинi безмитної торгiвлi, дозволяється виключно у пунктi пропуску через державний кордон України, в зонi дiяльностi якого розташований цей магазин.

     1.9. Вiдкриття та лiквiдацiя магазинiв безмитної торгiвлi здiйснюються згiдно з Порядком вiдкриття i лiквiдацiї магазинiв безмитної торгiвлi, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 N 1089.

     1.10. Надходження, зберiгання, пiдготовка до продажу i безпосередньо продаж товарiв магазинами безмитної торгiвлi здiйснюються згiдно з Правилами продажу товарiв магазинами безмитної торгiвлi, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 N 1089 (зi змiнами).

2. Умови помiщення товарiв у режим МБТ

     2.1. Помiщення товарiв у режим МБТ здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований такий магазин, на пiдставi документiв, що подаються митному органу власником МБТ для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв.

     2.2. У режим МБТ можуть помiщуватися будь-якi товари, за винятком:

     товарiв, заборонених вiдповiдно до законодавства до ввезення в Україну, вивезення з України та транзиту через територiю України;

     товарiв за кодами 2701 - 2716 згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     2.3. Строк перебування товарiв у режимi МБТ не може перевищувати трьох рокiв з дня їх помiщення у цей режим. Пiсля закiнчення зазначеного строку або протягом нього у разi зупинення, анулювання дiї дозволу на вiдкриття магазину безмитної торгiвлi, лiквiдацiї магазину безмитної торгiвлi або прийняття власником МБТ рiшення про змiну митного режиму товари повиннi бути заявленi митному органу для помiщення в один iз митних режимiв:

     1) iмпорту;

     2) експорту;

     3) митного складу;

     4) знищення або руйнування.

     2.4. Змiна режиму МБТ на один з митних режимiв, зазначених у пунктi 2.3 цiєї глави, допускається за умови виконання всiх передбачених законодавством процедур щодо заявленого нового митного режиму, дотримання вимог законодавства України щодо тарифних i нетарифних заходiв регулювання та подання митному органу для здiйснення митного контролю та митного оформлення вiдповiдних документiв, що пiдтверджують заявлений режим.

     2.5. Перевезення товарiв, помiщених у режим МБТ, з одного магазину безмитної торгiвлi до iншого здiйснюється iз застосуванням вiдповiдного документа контролю за доставкою, оформленого вiдповiдно до законодавства.

     2.6. Для забезпечення дiяльностi магазинiв безмитної торгiвлi їх власниками можуть використовуватись митнi склади.

3. Митний контроль та митне оформлення товарiв, що помiщуються у режим МБТ

     3.1. Товари, що помiщуються у режим МБТ, перебувають пiд митним контролем з моменту помiщення їх у режим МБТ до моменту завершення цього режиму.

     3.2. Режим МБТ завершується:

     при змiнi митного режиму;

     пiсля декларування реалiзованих товарiв;

     у разi повного знищення товарiв унаслiдок аварiї або дiї непереборної сили, що пiдтверджується вiдповiдними документами.

     3.3. У випадку повного знищення товару внаслiдок аварiї або дiї непереборної сили власник МБТ повинен звернутися до митного органу, в зонi дiяльностi якого розташований магазин безмитної торгiвлi, з письмовою заявою про втрату товару, до якої додаються належним чином засвiдченi вiдповiдними органами документи, що пiдтверджують такi подiї.

     Факт дiї обставин непереборної сили, що мали мiсце на територiї України, пiдтверджується висновком уповноваженого органу.

     При цьому посадовою особою митного органу складається Акт про проведення огляду територiй i примiщень складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв, спецiальних митних зон, магазинiв безмитної торгiвлi та iнших мiсць, де перебувають або можуть перебувати товари й транспортнi засоби, що пiдлягають митному контролю, чи провадиться дiяльнiсть, контроль за якою покладено законом на митнi органи, форму якого затверджено наказом Державної митної служби України вiд 04.07.2003 N 435, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.2003 за N 625/7946 (далi - Акт).

     Пiд час проведення такого огляду визначається ступiнь знищення товарiв (часткове, повне), перевiряється наявнiсть ознак знищення товару внаслiдок аварiї або дiї непереборної сили.

     У разi повного знищення товарiв Акт, оформлений в установленому порядку, є пiдставою для завершення режиму МБТ.

     3.4. Товари, якi втратили свої якостi внаслiдок пошкодження та перебувають у станi, який виключає можливiсть їх реалiзацiї магазином безмитної торгiвлi, можуть бути помiщенi у митний режим знищення або руйнування.

     3.5. Робота магазину безмитної торгiвлi органiзовується таким чином, щоб надходження та продаж товарiв здiйснювались вiдповiдно до вимог законодавства України, а порядок зберiгання i продажу товарiв гарантував постiйне перебування цих товарiв пiд митним контролем та виключав можливiсть надходження або вилучення товарiв поза митним контролем.

     3.6. Режим роботи магазину безмитної торгiвлi органiзовується з урахуванням розкладу руху транспортних засобiв, якi вибувають за межi митної територiї України, та режиму роботи пункту пропуску через державний кордон України, на територiї якого розташований такий магазин.

     3.7. У неробочий час магазину безмитної торгiвлi товари зберiгаються пiд митним контролем у торговельному залi та на складi магазину безмитної торгiвлi з обов'язковим накладенням митного забезпечення митного органу, в зонi дiяльностi якого розташований цей магазин, а також пломб, печаток та iнших видiв забезпечення з реквiзитами власника МБТ.

     Якщо склад магазину знаходиться у сумiжному примiщеннi з торговельним залом та має безпосереднiй вихiд виключно до цього залу, накладення митного забезпечення митного органу та пломби власника МБТ є не обов'язковим у робочий час магазину безмитної торгiвлi.

     3.8. Митне оформлення товарiв у режим МБТ може бути завершено тiльки пiсля здiйснення встановлених законодавством України необхiдних для цього товару видiв контролю, зазначених у частинi першiй статтi 27 Митного кодексу України.

     3.9. Декларування товарiв, реалiзованих у магазинi безмитної торгiвлi, здiйснюється власником МБТ щомiсяця, але не пiзнiше 15 числа мiсяця, наступного за звiтним, шляхом подання вантажної митної декларацiї (далi - ВМД).

     3.10. Заповнення ВМД на товари, що помiщуються у режим МБТ, та на товари, реалiзованi в магазинi безмитної торгiвлi, здiйснюється згiдно з Положенням про вантажну митну декларацiю, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами), та Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованою у Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 07.11.2007 N 933).

     3.11. Митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi МБТ здiйснюються вiдповiдно до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами).

     3.12. Митний контроль за дiяльнiстю магазинiв безмитної торгiвлi пiд час постачання, повернення та облiку товарiв, якi реалiзуються фiзичним особам на повiтряних транспортних засобах, що виконують мiжнароднi рейси, проводиться вiдповiдно до Порядку здiйснення митного контролю за реалiзацiєю товарiв магазинами безмитної торгiвлi фiзичним особам на повiтряних транспортних засобах, що виконують мiжнароднi рейси, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 22.04.2008 N 414, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 19.05.2008 за N 432/15123.

4. Прикiнцевi положення

     4.1. Власник МБТ зобов'язаний:

     своєчасно декларувати митному органу товари, що надходять до магазину безмитної торгiвлi чи вибувають з цього магазину, та подавати документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та митного оформлення цих товарiв;

     виключити можливiсть надходження до магазину безмитної торгiвлi та вилучення з нього товарiв поза митним контролем;

     дотримуватися положень Митного кодексу України, цього Порядку та iнших нормативно-правових актiв України щодо умов дiяльностi магазинiв безмитної торгiвлi;

     вести облiк товарiв, що надходять до магазину безмитної торгiвлi та реалiзуються ним, i подавати митним органам, в зонi дiяльностi яких знаходиться магазин безмитної торгiвлi, звiт про рух товарiв у магазинi за встановленою формою.

     4.2. Магазин безмитної торгiвлi може бути лiквiдовано у разi:

     прийняття рiшення власником (керiвником) магазину;

     прийняття рiшення про змiну мiсця розташування пункту пропуску через митний кордон;

     прийняття спiльного рiшення Державною митною службою України та Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України про анулювання дозволу.

     4.3. У разi набрання чинностi рiшенням про лiквiдацiю магазину безмитної торгiвлi розмiщення нових партiй товарiв, а також реалiзацiя товарiв у магазинi не дозволяються. Товари, що знаходяться в магазинi безмитної торгiвлi, пiдлягають перемiщенню на склад магазину та декларуванню власником МБТ до iншого митного режиму згiдно з пунктами 2.3, 2.4 глави 2 цього Порядку.

Директор Департаменту митних режимiв та органiзацiї митного оформлення I. М. Муратов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.