Документ скасований: Наказ Мінфіну № 17 від 22.01.2014

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

07.11.2011 N 1394


Про затвердження Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 листопада 2011 р. за N 1369/20107


     Вiдповiдно до статей 180 - 184, 209 Податкового кодексу України, Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 8 квiтня 2011 року N 446, та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 12 травня 2011 року N 584, наказую:

     1. Затвердити Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної податкової адмiнiстрацiї України:

     вiд 22.12.2010 N 978 "Про затвердження Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2010 за N 1400/18695;

     вiд 14.04.2000 N 170 "Про внесення доповнень до нормативно-правових актiв", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 04.05.2000 за N 256/4477.

     3. Не пiдлягають обов'язковiй перереєстрацiї платники податку на додану вартiсть, внесенi до реєстру платникiв податку на додану вартiсть до набрання чинностi цим наказом. Не пiдлягають обов'язковiй замiнi свiдоцтва про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть, виданi платникам органами державної податкової служби до набрання чинностi цим наказом.

     4. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.), Департаменту iнформатизацiї та облiку платникiв податкiв Державної податкової служби України (Лаба М. С.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     5. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I., заступника Голови Державної податкової служби України Клименка О. В.

Мiнiстр Ф. Ярошенко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови - Голова лiквiдацiйної комiсiї Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва С. I. Свищева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
07.11.2011 N 1394
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 листопада 2011 р. за N 1369/20107

Положення про реєстрацiю
платникiв податку на додану вартiсть

I. Загальнi положення

     1.1. Це Положення розроблене вiдповiдно до роздiлу V "Податок на додану вартiсть" Податкового кодексу України (далi - Кодекс), Закону України "Про державну податкову службу в Українi" та iнших нормативно-правових актiв.

     1.2. Цим Положенням визначається порядок:

     реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     ведення реєстру платникiв податку на додану вартiсть (далi - Реєстр);

     присвоєння iндивiдуального податкового номера платника податку на додану вартiсть;

     оприлюднення даних з Реєстру;

     перереєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть та замiни свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     ведення документацiї при реєстрацiї/анулюваннi реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     засвiдчення копiй свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть.

     1.3. Цим Положенням визначаються форми:

     заяв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть;

     документiв про анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     журналiв реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть;

     iнших документiв з питань реєстрацiї/анулювання реєстрацiї, перереєстрацiї та замiни свiдоцтв про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть.

     1.4. Особа - будь-яка з осiб, наведених у пiдпунктi 14.1.139 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I Кодексу:

     суб'єкт господарювання - юридична особа, у тому числi пiдприємство з iноземними iнвестицiями, незалежно вiд форми та часу внесення таких iнвестицiй;

     iнша юридична особа, що не є суб'єктом господарювання;

     фiзична особа (громадянин України, iноземець та особа без громадянства), яка здiйснює дiяльнiсть, що належить згiдно iз законодавством до пiдприємницької (крiм фiзичних осiб, що знаходяться на спрощенiй системi оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва вiдповiдно до законодавства), та/або ввозить товари на митну територiю України;

     представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи.

     1.4.1. Для цiлей оподаткування двi чи бiльше осiб, якi здiйснюють спiльну дiяльнiсть без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої дiяльностi.

     Облiк результатiв спiльної дiяльностi ведеться платником податку, уповноваженим на це iншими сторонами згiдно з умовами договору, окремо вiд облiку господарських результатiв такого платника податку.

     1.4.2. Платником податку на додану вартiсть може бути зареєстровано iнвестора, який на перiод дiї угоди про розподiл продукцiї сплачує податок на додану вартiсть з урахуванням особливостей, передбачених роздiлом XVIII Кодексу.

     1.4.3. Якщо особи, не зареєстрованi як платники податку, ввозять товари на митну територiю України в обсягах, що пiдлягають оподаткуванню згiдно iз законом, такi особи сплачують податок пiд час митного оформлення товарiв без реєстрацiї як платники такого податку.

     1.4.4. Особою, вiдповiдальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разi постачання послуг нерезидентами, у тому числi їх постiйними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо мiсце постачання послуг розташоване на митнiй територiї України, є отримувач послуг.

     Особи, зазначенi у цьому пiдпунктi, мають права, виконують обов'язки та несуть вiдповiдальнiсть, передбачену законом, як платники податку.

     1.5. Вiдповiдно до пункту 180.1 статтi 180 роздiлу V Кодексу для цiлей оподаткування платником податку на додану вартiсть (далi - платник ПДВ) є:

     1.5.1. Будь-яка особа, що провадить господарську дiяльнiсть i реєструється за своїм добровiльним рiшенням як платник податку у порядку, визначеному статтею 183 роздiлу V Кодексу.

     1.5.2. Будь-яка особа, що зареєстрована або пiдлягає реєстрацiї як платник податку.

     1.5.3. Будь-яка особа, що ввозить товари на митну територiю України в обсягах, якi пiдлягають оподаткуванню, та на яку покладається вiдповiдальнiсть за сплату податкiв у разi перемiщення товарiв через митний кордон України вiдповiдно до Митного кодексу України, а також:

     1.5.3.1. Особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимiв, якi передбачають повне або часткове умовне звiльнення вiд оподаткування, у разi порушення таких митних режимiв, встановлених митним законодавством;

     1.5.3.2. Особа, яка використовує, у тому числi при ввезеннi товарiв на митну територiю України, податкову пiльгу не за цiльовим призначенням та/або всупереч умовам чи цiлям її надання згiдно iз Кодексом, а також будь-якi iншi особи, що використовують податкову пiльгу, яку для них не призначено.

     Норми цього пункту не застосовуються до операцiй з ввезення на митну територiю України фiзичними особами (громадянами) чи суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi не є платниками податку, культурних цiнностей, зазначених у пунктi 197.7 статтi 197 роздiлу V Кодексу.

     1.5.4. Особа, що веде облiк результатiв дiяльностi за договором про спiльну дiяльнiсть без утворення юридичної особи.

     1.5.5. Особа - управитель майна, яка веде окремий податковий облiк з податку на додану вартiсть щодо господарських операцiй, пов'язаних з використанням майна, що отримане в управлiння за договорами управлiння майном.

     Для цiлей оподаткування господарськi вiдносини мiж управителем майна з власної господарської дiяльностi та його дiяльностi з управлiння майном прирiвнюються до вiдносин на основi окремих цивiльно-правових договорiв (далi - управитель майна). Норми цього пiдпункту не поширюються на управителiв майна, якi здiйснюють управлiння активами iнститутiв спiльного iнвестування, фондiв банкiвського управлiння, фондiв фiнансування будiвництва та фондiв операцiй з нерухомiстю, створених вiдповiдно до закону.

     1.5.6. Особа, що проводить операцiї з постачання конфiскованого майна, знахiдок, скарбiв, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кiнця строку зберiгання, та майна, що за правом успадкування чи на iнших законних пiдставах переходить у власнiсть держави (у тому числi майна, визначеного у статтi 172 Митного кодексу України), незалежно вiд того, чи досягає вона загальної суми операцiй iз постачання товарiв/послуг, визначеної пунктом 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу, а також незалежно вiд того, який режим оподаткування використовує така особа згiдно iз законодавством.

     1.5.7. Особа, уповноважена вносити податок з об'єктiв оподаткування, якi виникають внаслiдок поставки послуг пiдприємствами залiзничного транспорту з їх основної дiяльностi, що перебувають у пiдпорядкуваннi платника податку в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     1.5.8. Положення цього пункту не поширюються на осiб-нерезидентiв, якi надають послуги з пiдготовки до зняття i зняття енергоблокiв Чорнобильської АЕС з експлуатацiї та перетворення об'єкта "Укриття" на екологiчно безпечну систему, фiнансування яких здiйснюється за рахунок коштiв мiжнародної технiчної допомоги, що надається на безоплатнiй та безповоротнiй основi, вiдповiдно до положень Рамкової угоди мiж Україною та Європейським банком реконструкцiї та розвитку стосовно дiяльностi Чорнобильського фонду "Укриття" в Українi та Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) мiж Європейським банком реконструкцiї та розвитку, Урядом України та Чорнобильською атомною електростанцiєю.

     1.6. Особi, що реєструється як платник податку, присвоюється iндивiдуальний податковий номер, який використовується для сплати податку.

     1.6.1. Iндивiдуальний податковий номер є єдиним для всього iнформацiйного простору України i зберiгається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрацiї платника ПДВ.

     1.6.2. Використання iндивiдуального податкового номера, наданого при реєстрацiї, є обов'язковим при оформленнi й користуваннi всiма видами документiв, якi пов'язанi з розрахунками при придбаннi товарiв, облiком, звiтнiстю про податок на додану вартiсть, оформленнi податкового кредиту.

     1.6.3. Iндивiдуальний податковий номер становить:

     1.6.3.1. Для юридичних осiб - 12-розрядний числовий код такої структури: 1 - 7-й знаки - першi 7 знакiв коду за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (далi - код ЄДРПОУ) без контрольного числа; 8-й та 9-й знаки - код областi за системою кодування, прийнятою в органах державної податкової служби (далi - податковi органи); 10-й та 11-й знаки - код адмiнiстративного району за системою кодування, прийнятою в податкових органах; 12-й знак - контрольний розряд, алгоритм формування якого встановлює центральний орган державної податкової служби.

     1.6.3.2. Для фiзичних осiб - 10-значний реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв.

     Для фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi, стосовно яких замiсть реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (далi - Єдиний державний реєстр) внесено серiю та номер паспорта, iндивiдуальний податковий номер становить 10-значний номер, що включає номер паспорта.

     1.6.3.3. Для осiб, вiдповiдальних за нарахування та сплату податку на додану вартiсть до бюджету пiд час виконання договорiв про спiльну дiяльнiсть без створення юридичної особи, управителiв майна за договорами управлiння майном, iнвесторiв вiдповiдно до угод про розподiл продукцiї, - 9-значний податковий номер, який надають податковi органи згiдно з порядком облiку платникiв податкiв i зборiв, визначеним центральним органом державної податкової служби вiдповiдно до пункту 63.10 статтi 63 роздiлу II Кодексу (далi - Порядок облiку). Такi особи у реєстрацiйнiй заявi проставляють зазначений податковий номер, який повинен вiдповiдати iндивiдуальному податковому номеру.

     Для осiб, вiдповiдальних за утримання та внесення податку на додану вартiсть до бюджету пiд час виконання декiлькох договорiв про спiльну дiяльнiсть або договорiв управлiння майном, свiдоцтво про реєстрацiю платника ПДВ видається на кожний iз зазначених договорiв.

     1.6.3.4. Для представництв нерезидентiв в Українi iндивiдуальний податковий номер формується у такому самому порядку, як i для юридичних осiб.

     1.6.3.5. Для представництв нерезидентiв в Українi, якi були зареєстрованi платниками ПДВ до 1 червня 2006 року i не мають коду ЄДРПОУ, iндивiдуальним податковим номером є 9-значний податковий номер, який надають податковi органи. Перереєстрацiя таких представництв нерезидентiв як платникiв ПДВ, а також замiна їм вiдповiдних свiдоцтв здiйснюються пiсля включення таких вiдокремлених пiдроздiлiв до ЄДРПОУ.

II. Реєстр платникiв податку на додану вартiсть

     2.1. Реєстр - це автоматизований банк даних, створений вiдповiдно до пункту 183.12 статтi 183 роздiлу V Кодексу для забезпечення:

     реєстрацiї та єдиного облiку платникiв ПДВ;

     єдиних принципiв iдентифiкацiї платникiв ПДВ;

     контролю за справлянням податку на додану вартiсть;

     органiзацiї суцiльного й вибiркового аналiзу.

     Складовою частиною Реєстру є реєстр суб'єктiв спецiального режиму оподаткування.

     2.2. У Реєстр включаються такi види даних:

     iдентифiкацiйнi - iндивiдуальний податковий номер та номер свiдоцтва платника ПДВ, код ЄДРПОУ, податковий номер, який надають податковi органи, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, а також найменування - для юридичних осiб та прiзвище, iм'я, по батьковi - для фiзичних осiб - пiдприємцiв;

     довiдковi - данi про мiсцезнаходження (мiсце проживання), телефони платника ПДВ, прiзвища, iмена, по батьковi та реєстрацiйнi номери облiкових карток платника податкiв керiвника i головного бухгалтера юридичної особи - платника ПДВ;

     реєстрацiйнi - данi про реєстрацiю, перереєстрацiю, анулювання свiдоцтв та анулювання реєстрацiї платникiв ПДВ, виключення iз реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування, змiни режимiв оподаткування податком на додану вартiсть;

     класифiкацiйнi - данi про види дiяльностi суб'єкта спецiального режиму оподаткування;

     кiлькiснi - данi щодо загальних сум оподатковуваних операцiй та вартостi поставлених товарiв, якi вказуються у реєстрацiйних заявах;

     iншi данi, передбаченi формами документiв, встановленими цим Положенням.

     2.3. Формування та ведення Реєстру здiйснює центральний орган державної податкової служби. Данi Реєстру передаються до податкових органiв в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi (далi - регiональнi податковi органи), а також податкових органiв у районах, мiстах, районах у мiстах, мiжрайонних, об'єднаних та спецiалiзованих податкових органiв (далi - районнi податковi органи).

     Податковi органи забезпечують достовiрнiсть даних про платникiв податкiв у Реєстрi, їх захист вiд несанкцiонованого доступу, оновлення, архiвування та вiдновлення даних.

     2.4. З числа обов'язкiв щодо ведення Реєстру центральний орган державної податкової служби здiйснює:

     розробку органiзацiйних та методологiчних принципiв ведення Реєстру;

     органiзацiю реєстрацiї платникiв ПДВ;

     присвоєння платникам ПДВ iндивiдуальних податкових номерiв;

     формування номерiв свiдоцтв про реєстрацiю платникiв ПДВ;

     розробку технологiї та програмно-технiчних засобiв ведення Реєстру;

     виконання функцiй адмiнiстратора бази даних Реєстру (накопичення, аналiз даних, що надходять з регiональних податкових органiв, контроль за достовiрнiстю та актуалiзацiєю даних, зберiганням, захистом їх, контроль за правом доступу тощо);

     автоматизоване ведення бази Реєстру;

     розробку нормативних документiв на створення, ведення та користування даними Реєстру;

     оприлюднення даних з Реєстру.

     2.5. Регiональнi податковi органи здiйснюють:

     виконання функцiй адмiнiстратора бази даних регiонального рiвня (накопичення, аналiз даних, що надходять з районних податкових органiв, контроль за достовiрнiстю та актуалiзацiєю даних, зберiганням, захистом їх, контроль за правом доступу тощо);

     забезпечення органiзацiї реєстрацiї та облiк платникiв ПДВ, що перебувають на їх територiї;

     органiзацiю роботи з передавання змiн i доповнень до Реєстру до центрального органу державної податкової служби та пiдпорядкованих районних податкових органiв.

     2.6. Районнi податковi органи здiйснюють:

     приймання заяв, контроль за повнотою даних щодо вiдповiдностi нормативним документам;

     обробку даних заяв та документiв щодо реєстрацiї, перереєстрацiї, анулювання свiдоцтв та анулювання реєстрацiї платникiв ПДВ, виключення iз реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування;

     формування файлiв для передавання до регiональних податкових органiв;

     приймання файлiв з регiональних баз з присвоєними iндивiдуальними податковими номерами та номерами свiдоцтв про реєстрацiю платникiв ПДВ;

     видачу, замiну свiдоцтв про реєстрацiю платникiв ПДВ та засвiдчення їх копiй;

     виконання функцiй адмiнiстратора бази даних районного рiвня (накопичення, аналiз даних, контроль за достовiрнiстю та актуалiзацiєю даних, зберiганням, захистом їх, контроль за правом доступу тощо);

     монiторинг платникiв ПДВ, включених до Реєстру;

     формування бази даних платникiв ПДВ районного рiвня.

     2.7. Використання даних Реєстру державними органами здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України.

     2.7.1. Данi з Реєстру про виданi та анульованi свiдоцтва про реєстрацiю платникiв ПДВ передаються центральним органом державної податкової служби до спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузi митної справи, який доводить таку iнформацiю до вiдома митних органiв.

     2.7.2. Порядок i умови надання центральним органом державної податкової служби даних з Реєстру про виданi та анульованi свiдоцтва про реєстрацiю платникiв ПДВ iншим державним органам встановлюються договорами про взаємодiю чи iнформацiйне спiвробiтництво.

     2.8. Вiдповiдно до пункту 183.13 статтi 183 роздiлу V Кодексу для iнформування платникiв ПДВ центральний орган державної податкової служби щодекади оприлюднює на веб-сайтi центрального органу державної податкової служби (www.sta.gov.ua):

     данi з Реєстру iз зазначенням найменування або прiзвища, iменi та по батьковi платника ПДВ, дати податкової реєстрацiї, iндивiдуального податкового номера, номера та дати початку дiї свiдоцтва про реєстрацiю;

     iнформацiю про осiб, позбавлених реєстрацiї як платникiв ПДВ за заявою платника ПДВ або з iнiцiативи податкових органiв чи за рiшенням суду, а саме: про анульованi свiдоцтва платникiв ПДВ iз зазначенням iндивiдуальних податкових номерiв, дат, причин та пiдстав для анулювання свiдоцтв.

     Додатково до таких даних з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування оприлюднюються данi про дату реєстрацiї суб'єктом спецiального режиму оподаткування, дату виключення iз такого реєстру, а також дату, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником ПДВ на загальних пiдставах.

     Iнформацiя оприлюднюється iз зазначенням дати оприлюднення i дати оновлення iнформацiї.

     2.9. Якщо реєстрацiю особи як платника ПДВ було анульовано та вiдомостi iз Реєстру про таке анулювання були оприлюдненi вiдповiдно до цього Положення, то право доступу до таких вiдомостей є забезпеченим та iнформацiя про таке анулювання вважається доведеною до вiдома заiнтересованих осiб.

     2.10. Якщо за iнiцiативою податкового органу анульовано реєстрацiю особи як платника ПДВ або виключено особу з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування, то право доступу цiєї особи до таких вiдомостей є забезпеченим та iнформацiя про таке анулювання є доведеною до її вiдома з дати:

     отримання такою особою вiдповiдного рiшення про анулювання у випадку, передбаченому у пiдпунктi 5.5.4.3 пiдпункту 5.5.4 пункту 5.5 роздiлу V цього Положення;

     оприлюднення вiдомостей про таке анулювання вiдповiдно до цього Положення у випадку, передбаченому у пiдпунктi 5.5.4.4 пiдпункту 5.5.4 пункту 5.5 роздiлу V цього Положення.

III. Реєстрацiя платникiв податку на додану вартiсть

     3.1. Реєстрацiя осiб платниками ПДВ, перереєстрацiя та замiна свiдоцтв про таку реєстрацiю проводяться шляхом внесення записiв до Реєстру iз формуванням за кожним таким записом окремого номера свiдоцтва i визначення дати початку його дiї та дати анулювання.

     Особа є зареєстрованою платником ПДВ з вiдповiдної дати реєстрацiї, внесеної до Реєстру. Реєстрацiя платника ПДВ є анульованою з дати анулювання свiдоцтва про таку реєстрацiю та виключення цього платника ПДВ з Реєстру згiдно з роздiлом V цього Положення.

     3.2. Платником ПДВ можуть бути зареєстрованi особи, визначенi у пунктi 1.4 роздiлу I цього Положення та якi вiдповiдають вимогам пункту 1.5 роздiлу I цього Положення.

     Для реєстрацiї платником ПДВ особа повинна перебувати на облiку в податковому органi за мiсцезнаходженням або мiсцем проживання вiдповiдно до Порядку облiку.

     3.3. Вiдповiдно до пункту 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу у разi якщо загальна сума вiд здiйснення операцiй з постачання товарiв/послуг, що пiдлягають оподаткуванню згiдно з роздiлом V Кодексу, у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, нарахована (сплачена) такiй особi протягом останнiх 12 календарних мiсяцiв, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартiсть), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ в податковому органi за своїм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 роздiлу V Кодексу, крiм особи, яка є платником єдиного податку.

     3.4. Вiдповiдно до пункту 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу, якщо особа, яка провадить оподатковуванi операцiї i вiдповiдно до пункту 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу не є платником податку у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцiй є меншими вiд встановленої зазначеною статтею суми та обсяги постачання товарiв/послуг iншим платникам податку за останнi 12 календарних мiсяцiв сукупно становлять не менше 50 вiдсоткiв загального обсягу постачання, вважає за доцiльне добровiльно зареєструватися як платник податку, така реєстрацiя здiйснюється за її заявою.

     Особа, статутний капiтал або балансова вартiсть активiв (основних засобiв, нематерiальних активiв, запасiв) якої перевищує 300000 гривень та яка не є платником податку вiдповiдно до пункту 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу, може добровiльно зареєструватися незалежно вiд наявностi здiйснених нею оподатковуваних операцiй та обсягу постачання товарiв/послуг iншим платникам податку.

     3.5. Будь-яка особа, що пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї чи прийняла рiшення про добровiльну реєстрацiю як платника ПДВ, подає до податкового органу за своїм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) реєстрацiйну заяву платника податку на додану вартiсть за формою N 1-ПДВ (додаток 1).

     3.5.1. Така заява подається особисто такою фiзичною особою або безпосередньо керiвником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним пiдтвердженням особи та повноважень) до податкового органу за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) особи.

     У заявi зазначаються пiдстави для реєстрацiї особи як платника податку.

     3.5.2. Реєстрацiйна заява платника ПДВ має бути подана податковому органу:

     а) особами, що пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї згiдно з пунктом 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу (пункт 3.3 цього роздiлу), - не пiзнiше 10 числа календарного мiсяця, що настає за мiсяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцiй, визначеного у статтi 181 роздiлу V Кодексу;

     б) особами, що прийняли добровiльне рiшення про реєстрацiю платниками ПДВ (пункт 3.4 цього роздiлу), або особами, якi вiдповiдають вимогам пiдпункту 6 пункту 180.1 статтi 180 роздiлу V Кодексу (пiдпункт 1.5.6 пункту 1.5 роздiлу I цього Положення), - не пiзнiше нiж за 20 календарних днiв до початку податкового перiоду, з якого такi особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит i виписку податкових накладних.

     3.5.3. Реєстрацiйна заява обов'язково має бути пiдписана заявником (заявниками) iз зазначенням дати. Усi роздiли реєстрацiйної заяви пiдлягають заповненню.

     3.5.4. У заявi про реєстрацiю платника ПДВ указується спосiб отримання свiдоцтва про таку реєстрацiю - поштою або безпосередньо в податковому органi.

     Якщо особа обрала спосiб отримання свiдоцтва поштою, то оплату вартостi поштових послуг щодо вiдправлення свiдоцтва така особа має здiйснити до отримання свiдоцтва шляхом подання до податкового органу поштових марок на суму, що вiдповiдає вартостi послуг поштового зв'язку з пересилання рекомендованого листа з повiдомленням про вручення.

     3.5.5. Будь-яка особа, яка пiдлягає обов'язковiй реєстрацiї як платник ПДВ i у випадках та в порядку, передбачених статтею 183 роздiлу V Кодексу, не подала до податкового органу реєстрацiйної заяви, несе вiдповiдальнiсть за ненарахування або несплату цього податку на рiвнi зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного вiдшкодування.

     3.6. У разi переходу на спрощену систему оподаткування iз сплатою податку на додану вартiсть або вiдмови вiд застосування спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному Кодексом та цим Положенням.

     3.6.1. У разi переходу осiб iз спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на загальну систему оподаткування, за умови, що такi особи вiдповiдають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статтi 181 або пунктом 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу, з початку календарного року реєстрацiйна заява має бути подана не пiзнiше 10 сiчня цього календарного року; у разi якщо такий перехiд здiйснюється упродовж календарного року, реєстрацiйна заява подається одночасно з поданням заяви про вiдмову вiд застосування спрощеної системи оподаткування.

     3.6.2. Не зареєстрована платником ПДВ особа, яка, застосовуючи спрощену систему оподаткування та сплачуючи єдиний податок, перевищила обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу Президента України вiд 03.07.98 N 727 "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва" (у редакцiї Указу Президента України вiд 28.06.99 N 746) (далi - Указ), зобов'язана подати до податкового органу заяву про реєстрацiю як платника ПДВ. Реєстрацiйна заява платника ПДВ має бути подана (надiслана) податковому органу:

     фiзичною особою - пiдприємцем - не пiзнiше 20 календарного дня з моменту перевищення;

     юридичною особою - не пiзнiше:

     нiж за 15 днiв до початку звiтного (податкового) перiоду (кварталу), що настає за звiтним перiодом, у якому вiдбулося перевищення, якщо перевищення вiдбулося у першому або другому мiсяцi звiтного перiоду (кварталу);

     20 календарного дня пiсля закiнчення звiтного перiоду (кварталу), у якому вiдбулося перевищення, якщо перевищення вiдбулося у третьому мiсяцi звiтного перiоду (кварталу).

     3.6.3. При реєстрацiї осiб як платникiв податку, якi обрали спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату податку, за умови, що такi особи вiдповiдають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статтi 181 або пунктом 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу, реєстрацiйна заява подається одночасно з поданням заяви на право застосування спрощеної системи оподаткування.

     Якщо особа, яка обирає спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату податку, не пiдпадає пiд визначення платника ПДВ згiдно з пунктом 1.5 роздiлу I цього Положення або наявнi пiдстави для анулювання реєстрацiї платника ПДВ вiдповiдно до пункту 5.1 роздiлу V цього Положення, податковий орган вiдмовляє такiй особi у реєстрацiї платником ПДВ i застосуваннi спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi, що передбачає сплату податку.

     3.6.4. Фiзичнi особи - пiдприємцi, якi до переходу на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi були платниками ПДВ, подають до вiдповiдного податкового органу заяву про анулювання реєстрацiї їх як платникiв ПДВ i повертають вiдповiдне свiдоцтво у порядку, визначеному цим Положенням.

     3.7. Особи, зазначенi у пунктах 183.3 та 183.4 статтi 183 роздiлу V Кодексу (у разi добровiльної реєстрацiї) (пiдпункт "б" пiдпункту 3.5.2 пункту 3.5, пiдпункти 3.6.1, 3.6.3 пункту 3.6 цього роздiлу), можуть навести у заявi бажаний (запланований) день реєстрацiї як платника ПДВ, що вiдповiдає датi початку податкового перiоду (календарний мiсяць), з якого такi особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на виписку податкових накладних.

     При цьому реєстрацiя осiб, зазначених у пунктi 183.4 статтi 183 роздiлу V Кодексу (пiдпункти 3.6.1, 3.6.3 пункту 3.6 цього роздiлу), здiйснюється не ранiше дати змiни системи оподаткування.

     3.7.1. Якщо протягом строку вiд подання реєстрацiйної заяви до бажаного дня реєстрацiї у особи виникнуть обставини або операцiї, при яких реєстрацiя платником ПДВ є обов'язковою згiдно з пунктом 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу (пункт 3.3 цього роздiлу), така особа зобов'язана подати повторну реєстрацiйну заяву у строки, визначенi пунктом 183.2 статтi 183 роздiлу V Кодексу (пiдпункт "а" пiдпункту 3.5.2 пункту 3.5 цього роздiлу). У цьому разi реєстрацiя платника ПДВ з бажаного дня реєстрацiї анулюється та проводиться реєстрацiя платника ПДВ у загальному порядку згiдно з цим Положенням.

     3.7.2. Особа, яка переходить iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування або iз загальної системи оподаткування на спрощену систему оподаткування зi сплатою податку на додану вартiсть у випадках, визначених вiдповiдно пiдпунктами 3.6.1 та 3.6.3 пункту 3.6 цього роздiлу, може вказати бажаний день реєстрацiї, яким є перший день звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснюється такий перехiд, за умови подання реєстрацiйної заяви не пiзнiше нiж за 15 календарних днiв до такого переходу.

     3.7.3. Якщо особа, яка переходить на загальну систему оподаткування зi спрощеної системи оподаткування, подала до податкового органу реєстрацiйну заяву без зазначення бажаного дня реєстрацiї й останнiй день строку у 10 робочих днiв вiд дня отримання реєстрацiйної заяви передує датi переходу такої особи на загальну систему оподаткування, то датою реєстрацiї такої особи платником ПДВ визначається перший день переходу такої особи на загальну систему оподаткування.

     3.7.4. Якщо особа вказала у реєстрацiйнiй заявi бажаний день реєстрацiї та такий день визначений згiдно з цим пунктом, то дата реєстрацiї такої особи вiдповiдає бажаному дню реєстрацiї, вказаному у реєстрацiйнiй заявi. Якщо визначення бажаного дня реєстрацiї не вiдповiдає цьому пункту, то датою реєстрацiї такої особи платником ПДВ є дата внесення вiдповiдного запису до Реєстру.

     3.8. При реєстрацiї платника ПДВ обов'язково проводиться перевiрка його реєстрацiйних даних з Єдиного банку даних про платникiв податку - юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб.

     Вiдомостi про заявника мають бути включенi до Єдиного державного реєстру. Данi реєстрацiйної заяви мають бути достовiрними та вiдповiдати вiдомостям Єдиного державного реєстру.

     З метою перевiрки достовiрностi даних про заявника податковий орган може звернутись до державного реєстратора за отриманням витягу з Єдиного державного реєстру.

     З метою пiдтвердження достовiрностi вiдомостей про здiйснення особою постачання товарiв/послуг або вiдповiднiсть особи вимогам, визначеним статтею 180, пунктом 181.1 статтi 181, пунктом 182.1 статтi 182 та пунктом 183.7 статтi 183 роздiлу V Кодексу, така особа вiдповiдно до пiдпункту 20.1.6 пункту 20.1 статтi 20 роздiлу I Кодексу, пункту 73.3 статтi 73 роздiлу II Кодексу подає до податкового органу документи, що пiдтверджують такi вiдомостi.

     3.9. Якщо в заявi про реєстрацiю не зазначенi обов'язковi реквiзити, наданi недостовiрнi або неповнi данi (крiм роздiлу 16 такої заяви), її не скрiплено печаткою заявника, не пiдписано заявником (для фiзичних осiб), вiдповiдальною особою заявника (для юридичних осiб) чи особою, яка має документально пiдтверджене повноваження щодо пiдпису реєстрацiйної заяви вiд особи, яка реєструється платником ПДВ, вiдомостi про заявника не включенi до Єдиного державного реєстру, то протягом 10 робочих днiв вiд дня отримання заяви податковий орган звертається до особи з письмовою пропозицiєю надати нову заяву про реєстрацiю (iз зазначенням пiдстав неприйняття попередньої).

     3.10. Податковий орган вiдмовляє в реєстрацiї особи як платника ПДВ, якщо за результатами розгляду реєстрацiйної заяви та/або поданих документiв встановлено, що особа не здiйснює постачання товарiв/послуг або не вiдповiдає вимогам, визначеним статтею 180, пунктом 181.1 статтi 181, пунктом 182.1 статтi 182 та пунктом 183.7 статтi 183 роздiлу V Кодексу (пункт 1.5 роздiлу I, пункти 3.3, 3.4, пiдпункт 3.5.1 пункту 3.5 роздiлу III цього Положення), або якщо iснують обставини, якi є пiдставою для анулювання реєстрацiї згiдно iз статтею 184 роздiлу V Кодексу (пункт 5.1 роздiлу V цього Положення).

     3.11. У разi вiдсутностi пiдстав для вiдмови у реєстрацiї особи як платника ПДВ податковий орган зобов'язаний видати заявнику або вiдправити поштою (з повiдомленням про вручення) свiдоцтво про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть за формою N 2-ПДВ (додаток 2) (далi - Свiдоцтво) не пiзнiше наступного робочого дня пiсля бажаного (запланованого) дня реєстрацiї платника ПДВ, зазначеного у його заявi, або протягом 10 робочих днiв вiд дати надходження реєстрацiйної заяви, якщо бажаний (запланований) день реєстрацiї у заявi не зазначено чи такий день настає ранiше дати, що припадає на останнiй день строку, встановленого для реєстрацiї платника ПДВ податковим органом. Якщо бажаний (запланований) день реєстрацiї, зазначений у заявi особи, настає пiсля завершення 10 робочих днiв вiд дати надходження реєстрацiйної заяви, податковий орган зобов'язаний видати заявнику або вiдправити поштою (з повiдомленням про вручення) свiдоцтво про реєстрацiю такої особи як платника ПДВ не пiзнiше бажаного (запланованого) дня реєстрацiї платника ПДВ, зазначеного у його заявi.

     Бланк Свiдоцтва виготовляється на спецiальному паперi, що забезпечує захист вiд пiдробки.

     3.11.1. Перебiг строку у 10 робочих днiв, установленого для податкової реєстрацiї, розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем отримання податковим органом заяви про реєстрацiю платника ПДВ. У разi якщо останнiй день строку подання заяви припадає на вихiдний, святковий або неробочий день, останнiм днем строку вважається наступний за вихiдним, святковим або неробочим робочий день.

     3.11.2. Свiдоцтво видається (направляється) платнику ПДВ у такому порядку:

     3.11.2.1. Якщо особа обрала спосiб отримання Свiдоцтва поштою, воно надсилається за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника ПДВ, указаним у Свiдоцтвi, з повiдомленням про вручення за рахунок одержувача.

     У податковому органi Свiдоцтво може одержати сам платник ПДВ - фiзична особа або вiдповiдальна особа платника ПДВ - юридичної особи, вказана у реєстрацiйнiй заявi, чи будь-яка особа за наявностi належним чином оформленої довiреностi вiд платника ПДВ (далi - Представник платника). Особа, яка отримує Свiдоцтво, має пред'явити паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу.

     Вiдомостi про отримання Свiдоцтва платником ПДВ чи Представником платника вказуються у корiнцi Свiдоцтва. До корiнця Свiдоцтва долучаються довiренiсть у разi одержання Свiдоцтва особою за довiренiстю або повiдомлення про вручення - у разi надсилання поштою Свiдоцтва платнику ПДВ.

     3.11.2.2. Якщо особа обрала спосiб отримання Свiдоцтва безпосередньо в податковому органi та протягом 10 робочих днiв вiд дня надходження до податкового органу заяви про реєстрацiю не отримала Свiдоцтво з будь-яких причин, податковий орган у другiй половинi останнього календарного дня строку у 10 робочих днiв надсилає за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника ПДВ Свiдоцтво поштовим вiдправленням з пiсляплатою за рахунок одержувача.

     3.11.2.3. Якщо податковий орган або пошта не може вручити платнику ПДВ Свiдоцтво у зв'язку з незнаходженням посадових осiб, вiдмовою прийняти таке Свiдоцтво, вiдсутнiстю за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника ПДВ, то працiвник того структурного пiдроздiлу, яким надсилалось Свiдоцтво, на пiдставi iнформацiї структурного пiдроздiлу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, або на пiдставi iншої iнформацiї оформляє довiдку, у якiй вказує причину, що призвела до неможливостi вручення Свiдоцтва. Така довiдка разом iз Свiдоцтвом зберiгається у реєстрацiйнiй частинi облiкової справи платника податкiв. У цьому разi платник ПДВ чи Представник платника може отримати Свiдоцтво в податковому органi у будь-який час до дати анулювання реєстрацiї згiдно з цим Положенням. При цьому податковий орган здiйснює заходи щодо встановлення мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника ПДВ згiдно з Порядком облiку.

     3.11.3. У Свiдоцтвi найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника ПДВ вказуються повнiстю, усi поля Свiдоцтва заповнюються способом комп'ютерного друку та виконуються українською мовою прописними лiтерами.

     3.11.4. Оригiнал Свiдоцтва повинен зберiгатися платником ПДВ.

     3.12. Датою реєстрацiї особи платником ПДВ, яка вноситься до Реєстру та зазначається у Свiдоцтвi, є дата, що вiдповiдає датi здiйснення запису в Реєстрi про таку реєстрацiю або бажаному дню реєстрацiї.

     При визначеннi дати реєстрацiї особи, яка повторно реєструється платником ПДВ, не враховуються перiоди попереднiх реєстрацiй, якi були анульованi. Датою податкової реєстрацiї такого платника ПДВ є дата його нової реєстрацiї незалежно вiд строку, що пройшов вiд дня анулювання попередньої податкової реєстрацiї такої особи до дня подання заяви про повторну податкову реєстрацiю.

     3.13. Пiд час реєстрацiї датою початку дiї Свiдоцтва, яка зазначається у Свiдоцтвi, є дата податкової реєстрацiї.

     3.14. Якщо вiдповiдно до законодавства визначено строк, на який утворено особу, або строк, пiсля якого змiнюються данi у Свiдоцтвi, зазначене Свiдоцтво видається тiльки на такий строк.

     3.14.1. У таких випадках у лiвiй верхнiй частинi Свiдоцтва та на корiнцi Свiдоцтва вчиняються однаковi спецiальнi записи "Свiдоцтво дiйсне до" i зазначається дата закiнчення строку, на який утворено особу, або строк, пiсля якого змiнюються данi у Свiдоцтвi.

     3.14.2. Якщо до/пiсля закiнчення зазначеного строку у порядку, визначеному законодавством, такий строк продовжується, Свiдоцтво iз зазначеним термiном дiї пiдлягає замiнi у такому самому порядку, як i при перереєстрацiї.

     3.15. Особа, утворена у результатi реорганiзацiї платника ПДВ (крiм особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником ПДВ як iнша новоутворена особа в порядку, визначеному Кодексом та цим Положенням, у тому числi у разi, коли до такої особи перейшли обов'язки зi сплати податку у зв'язку з розподiлом податкових зобов'язань чи податкового боргу.

     3.15.1. Якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата державної реєстрацiї платника ПДВ - юридичної особи, припиненої в результатi перетворення, що пiдтверджується даними Єдиного державного реєстру про державну реєстрацiю новоутвореної юридичної особи, то реєстрацiя платником ПДВ новоутвореної юридичної особи проводиться за процедурами перереєстрацiї, визначеними цим Положенням.

     3.15.2. Якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата завершення перетворення та така юридична особа протягом 10 календарних днiв, що настають за датою завершення перетворення, одночасно подає податковому органу заяви про реєстрацiю її платником ПДВ та про анулювання такої реєстрацiї особи, припиненої шляхом перетворення, то у цьому випадку датами реєстрацiї платником ПДВ новоутвореної юридичної особи та анулювання такої реєстрацiї припиненої юридичної особи є дата внесення до Реєстру вiдповiдних записiв.

     До початку дiї нового Свiдоцтва юридична особа, утворена у результатi перетворення, використовує реквiзити старого Свiдоцтва припиненої юридичної особи.

     3.16. Копiї Свiдоцтва, достовiрнiсть яких засвiдчена податковим органом, повиннi розмiщуватися в доступних для огляду мiсцях у примiщеннi платника податку та в усiх його фiлiях (вiддiленнях), представництвах.

     3.16.1. Для засвiдчення копiй Свiдоцтва платник ПДВ подає до податкового органу заяву про засвiдчення копiй Свiдоцтва про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть за формою N 2-РК (додаток 3), додає вiдповiдну кiлькiсть копiй Свiдоцтва та при поданнi заяви пред'являє оригiнал Свiдоцтва.

     3.16.2. Податковий орган може вiдмовити у засвiдченнi копiй Свiдоцтва, якщо данi про платника ПДВ, що вказуються у Свiдоцтвi, змiнилися, не вiдповiдають даним Реєстру або якщо Свiдоцтво пiдлягає замiнi згiдно з цим Положенням.

     3.16.3. Засвiдченi копiї Свiдоцтва видаються платнику ПДВ або Представнику податковим органом протягом трьох робочих днiв вiд дня отримання вiдповiдної заяви за умови пред'явлення оригiналу Свiдоцтва. Податковим органом на кожнiй копiї Свiдоцтва у лiвiй верхнiй частинi робиться спецiальний запис "Копiя (пiдлягає поверненню до податкового органу)". У нижнiй частинi копiї Свiдоцтва мають мiститися найменування податкового органу, дата засвiдчення копiї Свiдоцтва, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи податкового органу, яка засвiдчує копiю Свiдоцтва, пiдпис цiєї особи, скрiплений печаткою податкового органу.

     У разi видачi платнику ПДВ засвiдченої копiї Свiдоцтва для вiдкриття спецiального рахунку в установi банку вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 сiчня 2011 року N 11 "Про затвердження Порядку акумулювання сiльськогосподарськими пiдприємствами сум податку на додану вартiсть на спецiальних рахунках, вiдкритих у банках" на копiї Свiдоцтва у лiвiй верхнiй частинi робиться спецiальний запис "Копiя для установи банку".

     3.16.4. Усi засвiдченi копiї Свiдоцтва пiдлягають поверненню до податкових органiв у разi анулювання реєстрацiї, замiни Свiдоцтва чи втрати Свiдоцтва одночасно з поверненням Свiдоцтва або поданням вiдповiдної заяви платником ПДВ (крiм випадку, визначеного абзацом другим пiдпункту 3.16.3 цього пункту).

     3.16.5. Засвiдченi копiї Свiдоцтва, що зiпсованi, зношенi або перестали використовуватись, можуть бути поверненi платником ПДВ до податкового органу у будь-який час разом iз супровiдним листом.

     3.16.6. У разi втрати засвiдчених копiй Свiдоцтва платник ПДВ письмово повiдомляє податковий орган про втрату таких копiй та надає пояснення за пiдписом платника ПДВ (для фiзичних осiб) або керiвника платника ПДВ (для юридичних осiб).

     3.16.7. Iнформацiя щодо кiлькостi засвiдчених та виданих податковим органом копiй Свiдоцтва, повернених та втрачених засвiдчених копiй Свiдоцтва вноситься до бази даних платникiв ПДВ районного рiвня.

     3.17. Данi про прийнятi до розгляду заяви з помiткою про результати розгляду (зареєстровано, вiдмовлено у реєстрацiї, запропоновано подати нову заяву) та данi Свiдоцтв уносяться до журналу реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть за формою N 2-РЖ (додаток 4).

     3.18. Реєстрацiйнi заяви з будь-якими позначками, заяви про видачу засвiдчених копiй Свiдоцтва, документи, доданi до таких заяв, корiнець Свiдоцтва, повiдомлення i пояснення щодо Свiдоцтва чи його засвiдчених копiй та iншi документи щодо реєстрацiї платника ПДВ зберiгаються в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) такого платника податкiв.

IV. Перереєстрацiя платникiв податку на додану вартiсть

     4.1. Перереєстрацiя платника ПДВ проводиться та Свiдоцтво пiдлягає замiнi у разi виникнення змiн у даних платника ПДВ, якi стосуються коду ЄДРПОУ, податкового номера, який надається податковими органами, та/або найменування (прiзвища, iменi, по батьковi), та/або мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника ПДВ, i якщо змiни не пов'язанi iз припиненням платника ПДВ, крiм випадкiв, визначених пiдпунктом 3.15.1 пункту 3.15 роздiлу III цього Положення.

     У разi змiни платником ПДВ мiсцезнаходження (мiсця проживання) або його переведення на обслуговування до iншого податкового органу зняття такого платника з облiку в одному податковому органi i взяття на облiк в iншому здiйснюються в порядку, встановленому центральним органом державної податкової служби.

     4.2. Для замiни Свiдоцтва платник ПДВ зобов'язаний у двадцятиденний строк пiсля виникнення змiн подати до податкового органу, в якому перебуває на облiку, додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "Перереєстрацiя". До такої заяви мають бути доданi Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва.

     Податковий орган видає платнику ПДВ нове Свiдоцтво (за новим номером) замiсть старого в такому самому порядку, як i при реєстрацiї. При цьому дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, а датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день строку у 10 робочих днiв вiд дня отримання додаткової реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя".

     За бажанням та згiдно iз заявою платника ПДВ датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва може бути встановлений день до закiнчення строку у 10 робочих днiв вiд дня отримання додаткової реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя". При цьому дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, а датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є бажана дата перереєстрацiї платником ПДВ.

     4.3. У перiод перереєстрацiї до початку дiї нового Свiдоцтва платник ПДВ використовує реквiзити старого Свiдоцтва. За потреби податковий орган повертає платнику ПДВ на цей перiод старе Свiдоцтво та необхiдну кiлькiсть засвiдчених копiй старого Свiдоцтва iз спецiальними записами про термiн дiї:

     "Свiдоцтво дiйсне до <дата, що вiдповiдає останньому дню строку у 10 робочих днiв вiд дня отримання додаткової реєстрацiйної заяви>,

     запис зроблено <дата>".

     Запис у Свiдоцтвi та всiх засвiдчених копiях Свiдоцтва засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) податкового органу та печаткою.

     4.4. Перереєстрацiя платника ПДВ у зв'язку iз змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання), яка вiдповiдно до Порядку облiку передбачає зняття з облiку платника ПДВ в одному податковому органi i взяття на облiк в iншому, здiйснюється iз урахуванням таких особливостей:

     4.4.1. У податковому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) на пiдставi заяви, поданої до такого органу, проводиться перереєстрацiя платника ПДВ у порядку, визначеному пунктами 4.2 та 4.3 цього роздiлу. При цьому нове Свiдоцтво видається iз зазначенням термiну дiї, який вiдповiдає датi закiнчення 30 днiв, що настають за днем, до якого перебуватиме на облiку платник ПДВ в податковому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання). Термiн дiї Свiдоцтва вказується на Свiдоцтвi та корiнцi Свiдоцтва за правилами, визначеними у пунктi 4.3 цього роздiлу.

     4.4.2. Перереєстрацiя згiдно з пiдпунктом 4.4.1 цього пункту не є обов'язковою, якщо строк перебування на облiку платника ПДВ у податковому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) не перевищуватиме одного мiсяця пiсля реєстрацiї змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання) згiдно iз законодавством.

     4.4.3. У двадцятиденний строк пiсля взяття на облiк у податковому органi за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платник ПДВ зобов'язаний подати до цього податкового органу додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "Змiна мiсцезнаходження". Перереєстрацiя проводиться у порядку, визначеному пунктами 4.2 та 4.3 цього роздiлу.

     4.4.4. Перереєстрацiя платника ПДВ у зв'язку iз включенням/не включенням до Реєстру великих платникiв податкiв на наступний рiк, внаслiдок чого змiнюється основне мiсце облiку платника податкiв, та переведенням до/з спецiалiзованого органу державної податкової служби чи iншого органу державної податкової служби, що здiйснює податкове супроводження великих платникiв податкiв (далi - спецiалiзований податковий орган), здiйснюється у такому порядку:

     4.4.4.1. У разi включення платника ПДВ до Реєстру великих платникiв податкiв у податковому органi за попереднiм мiсцем облiку здiйснюються процедури зняття з облiку, а в спецiалiзованому податковому органi - процедури взяття на облiк.

     У разi невключення платника ПДВ до Реєстру великих платникiв податкiв у спецiалiзованому податковому органi здiйснюються процедури зняття з облiку, а в податковому органi за попереднiм мiсцем облiку - процедури взяття на облiк.

     4.4.4.2. Повiдомлення про включення/невключення платника податкiв до Реєстру великих платникiв податкiв направляється податковим органом платнику ПДВ згiдно з Порядком облiку.

     Платник ПДВ у двадцятиденний строк вiд дня отримання повiдомлення про включення/невключення платника податкiв до Реєстру великих платникiв податкiв або рiшення про змiну основного мiсця облiку та переведення на облiк у спецiалiзований податковий орган чи iнший податковий орган зобов'язаний подати заяву до спецiалiзованого податкового органу або iншого податкового органу вiдповiдно. Перереєстрацiя платника ПДВ проводиться у порядку, визначеному пунктами 4.2 та 4.3 цього роздiлу.

     4.4.5. У разi проведення процедур зняття з облiку/взяття на облiк платника ПДВ податковий орган, який знiмає з облiку платника ПДВ, надає iнформацiю про кiлькiсть засвiдчених копiй Свiдоцтва податковому органу, який здiйснює взяття на облiк платника ПДВ.

     4.4.6. Замiсть зiпсованого, зношеного або втраченого Свiдоцтва видається нове Свiдоцтво.

     4.4.6.1. Для отримання нового Свiдоцтва у разi псування чи зношення платник ПДВ подає до податкового органу, в якому перебуває на облiку, додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "Перереєстрацiя у зв'язку iз псуванням Свiдоцтва", Свiдоцтво, усi засвiдченi копiї Свiдоцтва.

     4.4.6.2. Для отримання нового Свiдоцтва при втратi платник ПДВ подає до податкового органу, в якому перебуває на облiку, додаткову реєстрацiйну заяву з позначкою "Перереєстрацiя у зв'язку з утратою Свiдоцтва", усi засвiдченi копiї Свiдоцтва, пояснення за пiдписом платника ПДВ (для фiзичних осiб) або керiвника платника ПДВ (для юридичних осiб) щодо втрати Свiдоцтва.

     4.4.6.3. При отриманнi документiв вiдповiдно до пiдпункту 4.4.6.1 або 4.4.6.2 цього пункту податковий орган уносить вiдповiдний запис до Реєстру, видає нове Свiдоцтво (за новим номером) у такому самому порядку, як i при реєстрацiї. При цьому не змiнюється дата реєстрацiї платником ПДВ. Датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є останнiй день строку у 10 робочих днiв вiд дня отримання реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя у зв'язку iз псуванням (утратою) Свiдоцтва".

     4.4.6.4. Якщо про втрату Свiдоцтва платник ПДВ повiдомляє податковий орган одночасно з поданням заяви про анулювання реєстрацiї згiдно з роздiлом V цього Положення, то:

     нове Свiдоцтво не видається у разi задоволення заяви про анулювання реєстрацiї;

     видається нове Свiдоцтво замiсть утраченого у разi вiдмови в анулюваннi реєстрацiї.

     4.4.7. Перереєстрацiя платника ПДВ та замiна Свiдоцтва не є обов'язковими у зв'язку iз змiною форми Свiдоцтва.

     4.4.7.1. Якщо код ЄДРПОУ, податковий номер, який надають податковi органи, найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника ПДВ не змiнилися, видане податковим органом Свiдоцтво за старою формою залишається чинним та не пiдлягає обов'язковiй замiнi до виникнення змiн у даних платника ПДВ, що вказуються у Свiдоцтвi. При цьому датою реєстрацiї платником ПДВ вважається дата видачi, зазначена у Свiдоцтвi за старою формою, а датою початку дiї Свiдоцтва є дата видачi, зазначена у такому Свiдоцтвi.

     4.4.7.2. За бажанням та згiдно iз заявою платника ПДВ Свiдоцтво за старою формою може бути замiнене на Свiдоцтво за новою формою у такому самому порядку, як i при перереєстрацiї.

     4.4.8. Перереєстрацiя платника ПДВ не є обов'язковою у зв'язку iз змiною найменування чи статусу податкового органу, який видав Свiдоцтво, а також у випадках лiквiдацiї чи реорганiзацiї такого органу (злиття, приєднання, видiлу, подiлу, перетворення), при яких здiйснюється зняття з облiку платника ПДВ в одному податковому органi та взяття на облiк в iншому.

     Якщо данi платника ПДВ не змiнилися, видане таким податковим органом Свiдоцтво залишається чинним та не пiдлягає обов'язковiй замiнi до виникнення змiн у даних платника ПДВ. За бажанням та згiдно iз заявою платника ПДВ Свiдоцтво може бути замiнене у такому самому порядку, як i при перереєстрацiї.

V. Анулювання реєстрацiї платникiв податку на додану вартiсть

     5.1. Реєстрацiя дiє до дати анулювання, яке вiдбувається у випадках, визначених пунктом 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу, якщо:

     а) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попереднiх 12 мiсяцiв, подала заяву про анулювання реєстрацiї, якщо загальна вартiсть оподатковуваних товарiв/послуг, що надаються такою особою, за останнi 12 календарних мiсяцiв була меншою вiд суми, визначеної статтею 181 роздiлу V Кодексу, за умови сплати суми податкових зобов'язань у випадках, визначених роздiлом V Кодексу;

     б) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рiшення про припинення та затвердила лiквiдацiйний або передавальний баланс щодо своєї дiяльностi вiдповiдно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов'язань iз податку у випадках, визначених роздiлом V Кодексу;

     в) будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартiсть;

     г) особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послiдовних податкових мiсяцiв не подає податковому органу декларацiї з податку на додану вартiсть та/або подає таку декларацiю (податковий розрахунок), яка (який) свiдчить про вiдсутнiсть постачання/придбання товарiв, здiйснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту;

     ґ) установчi документи будь-якої особи, зареєстрованої як платник податку, визнанi рiшенням суду недiйсними;

     д) господарським судом винесено ухвалу про лiквiдацiю юридичної особи - банкрута;

     е) платник податку лiквiдується за рiшенням суду (фiзична особа позбувається статусу суб'єкта господарювання) або особу звiльнено вiд сплати податку чи її податкову реєстрацiю анульовано (скасовано, визнано недiйсною) за рiшенням суду;

     є) фiзична особа, зареєстрована як платник податку, померла, її оголошено померлою, визнано недiєздатною або безвiсно вiдсутньою, обмежено її цивiльну дiєздатнiсть;

     ж) в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв наявний запис про вiдсутнiсть юридичної особи або фiзичної особи за її мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) або запис про вiдсутнiсть пiдтвердження вiдомостей про юридичну особу;

     з) закiнчився строк дiї свiдоцтва про реєстрацiю особи як платника податку на додану вартiсть;

     и) обсяг постачання товарiв/послуг платниками податку, зареєстрованими добровiльно, iншим платникам податку за останнi 12 календарних мiсяцiв сукупно становить менше 50 вiдсоткiв загального обсягу постачання.

     5.1.1. Анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "а" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункт "а" цього пункту) може бути iнiцiйоване платником ПДВ пiсля спливу 12 календарних мiсяцiв реєстрацiї особи платником ПДВ, починаючи з наступного дня пiсля дня, що вiдповiдає числу та мiсяцю реєстрацiї особи платником ПДВ. Загальна вартiсть оподатковуваних товарiв/послуг за останнi 12 календарних мiсяцiв визначається за даними податкових декларацiй за останнi 12 поточних календарних мiсяцiв, що були поданi до податкового органу.

     5.1.2. Анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "б" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункт "б" цього пункту) може бути iнiцiйоване платником ПДВ - юридичною особою пiсля складання комiсiєю з припинення (лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором) лiквiдацiйного балансу або передавального балансу у разi реорганiзацiї платника податку вiдповiдно до законодавства шляхом приєднання, злиття, подiлу та перетворення (якщо датою державної реєстрацiї юридичної особи, утвореної в результатi перетворення, є дата завершення перетворення).

     5.1.3. При розглядi питання анулювання реєстрацiї згiдно з пiдпунктом "г" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункт "г" цього пункту) 12 мiсяцiв визначаються iз урахуванням того, що:

     не враховується мiсяць, в якому проведено реєстрацiю особи платником ПДВ, якщо особа зареєстрована платником ПДВ з дня iншого, нiж перший день календарного мiсяця;

     включаються останнi 12 послiдовних податкових мiсяцiв, за якi поданi податковi декларацiї (у разi подання декларацiй) або сплив строк подання податкових декларацiй (у разi неподання декларацiй) до отримання чи складання податковим органом документа, який є пiдставою для анулювання реєстрацiї.

     5.2. Анулювання реєстрацiї здiйснюється шляхом виключення платника ПДВ з Реєстру. Свiдоцтво про реєстрацiю платника податку вважається анульованим з дати анулювання реєстрацiї платника податку.

     5.3. Анулювання реєстрацiї за iнiцiативою платника ПДВ може бути здiйснене на пiдставах, визначених у пiдпунктах "а" - "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "а" - "и" пункту 5.1 цього роздiлу).

     5.3.1. Для анулювання реєстрацiї платник ПДВ подає до податкового органу за мiсцем перебування на облiку заяву про анулювання реєстрацiї платника ПДВ за формою N 3-ПДВ (додаток 5).

     Разом iз поданням такої заяви платник ПДВ зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва. Якщо такi додатки вiдсутнi, то податковий орган не приймає до розгляду заяву про анулювання реєстрацiї.

     Якщо в заявi про анулювання реєстрацiї не зазначенi обов'язковi реквiзити, наданi недостовiрнi або неповнi данi, її не скрiплено печаткою заявника, не пiдписано заявником (для фiзичних осiб), вiдповiдальною особою заявника (для юридичних осiб) чи особою, яка має документально пiдтверджене повноваження щодо пiдпису такої заяви вiд особи, яка прийняла рiшення про анулювання реєстрацiї платником ПДВ, то в десятиденний строк вiд дня отримання заяви податковий орган звертається до особи з письмовою пропозицiєю надати нову заяву про анулювання реєстрацiї (iз зазначенням пiдстав неприйняття попередньої).

     5.3.2. Рiшення про анулювання реєстрацiї за заявою платника ПДВ приймається податковим органом протягом 10 календарних днiв. Данi про розгляд заяви та анулювання реєстрацiї платника ПДВ вказуються у вiдповiднiй графi заяви за формою N 3-ПДВ.

     5.3.2.1. Податковий орган анулює реєстрацiю особи як платника ПДВ, що подав заяву про анулювання реєстрацiї, якщо встановить, що вiн вiдповiдає вимогам пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу, та за умови проведення розрахункiв iз бюджетом за податковими зобов'язаннями останнього податкового перiоду для випадкiв, визначених пiдпунктами "а", "б" цього пункту Кодексу. Дата анулювання реєстрацiї визначається згiдно з пунктом 5.7 цього роздiлу.

     5.3.2.2. Про анулювання реєстрацiї платника податку податковий орган письмово повiдомляє особу протягом трьох робочих днiв пiсля дня анулювання такої реєстрацiї.

     5.3.2.3. У разi вiдсутностi законних пiдстав для анулювання реєстрацiї платника ПДВ або якщо особа вiдповiдає критерiям, згiдно з якими реєстрацiя платником ПДВ є обов'язковою, податковим органом протягом 10 календарних днiв пiсля надходження заяви платника податку про анулювання реєстрацiї надається письмове пояснення (вiдмова в анулюваннi реєстрацiї) та повертається Свiдоцтво разом iз засвiдченими копiями Свiдоцтва пiд розписку платника ПДВ (Представника платника) або направляється поштовим вiдправленням з пiсляплатою за рахунок такого платника ПДВ.

     5.3.2.4. У разi якщо платником податку, яким подано заяву про анулювання реєстрацiї у випадках, визначених пiдпунктами "а", "б" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу, не проведено розрахункiв iз бюджетом за податковими зобов'язаннями останнього податкового перiоду, податковий орган протягом 10 календарних днiв пiсля надходження заяви платника податку про анулювання реєстрацiї звертається до особи з письмовою пропозицiєю надати нову заяву про анулювання реєстрацiї пiсля проведення розрахункiв iз бюджетом.

     У разi якщо на дату подання заяви про анулювання реєстрацiї платник податку має податковi зобов'язання за результатами останнього податкового перiоду, така сума податку враховується в суму зменшення бюджетного вiдшкодування, а в разi його вiдсутностi сплачується до державного бюджету. Анулювання реєстрацiї особи як платника податку вiдбувається у день, що настає за днем проведення розрахункiв iз бюджетом за податковими зобов'язаннями останнього податкового перiоду.

     5.4. Якщо на пiдставi заяви суб'єкта малого пiдприємництва, який зареєстрований платником ПДВ, податковим органом прийнято рiшення про те, що особа з певного звiтного перiоду переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi i при цьому не буде платником ПДВ вiдповiдно до абзацу другого статтi 6 Указу, але цей звiтний перiод ще не настав, то на Свiдоцтвi, корiнцi Свiдоцтва та всiх засвiдчених копiях Свiдоцтва у лiвiй верхнiй частинi робиться спецiальний запис:

     "Свiдоцтво дiйсне до <дата останнього дня звiтного перiоду, що передує переходу платника на сплату єдиного податку>,

     запис зроблено <дата>".

     Запис на Свiдоцтвi та всiх засвiдчених копiях Свiдоцтва засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) податкового органу та печаткою. Свiдоцтво та копiї з такою вiдмiткою повертаються платнику ПДВ при видачi документiв, що пiдтверджують право на застосування спрощеної системи оподаткування, починаючи з певного звiтного перiоду. Пiсля закiнчення термiну дiї Свiдоцтво з такою вiдмiткою та його копiї здаються суб'єктом малого пiдприємництва до податкового органу разом iз заявою про анулювання реєстрацiї платника ПДВ. Пiсля цього податковий орган виключає особу з Реєстру останнiм днем звiтного перiоду, що передує переходу платника податкiв на обранi ним умови сплати єдиного податку при застосуваннi спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi.

     5.5. Анулювання реєстрацiї за iнiцiативою вiдповiдного податкового органу може бути здiйснене на пiдставах, визначених у пiдпунктах "б" - "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "б" - "и" пункту 5.1 цього роздiлу).

     5.5.1. Податковi органи здiйснюють постiйний монiторинг платникiв ПДВ, включених до Реєстру, та приймають рiшення про анулювання реєстрацiї платникiв ПДВ у разi iснування вiдповiдних пiдстав.

     5.5.2. Рiшення про анулювання реєстрацiї за iнiцiативою податкового органу приймаються за наявностi вiдповiдних пiдтвердних документiв (вiдомостей). Такими документами є:

     5.5.2.1. Заява про припинення платника ПДВ за формою N 8-ОПП (додаток 17 до Порядку облiку), будь-яке iнше повiдомлення платника ПДВ, уповноваженого ним органу чи особи щодо прийняття рiшення про припинення платника ПДВ за власним бажанням, вiдомостi з Єдиного державного реєстру про внесення запису про рiшення засновникiв (учасникiв) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, прийняття фiзичною особою рiшення щодо припинення пiдприємницької дiяльностi, перебування юридичної особи в процесi припинення чи фiзичної особи - пiдприємця в процесi припинення пiдприємницької дiяльностi та для юридичних осiб - затверджений лiквiдацiйний або передавальний баланс (пiдстава - пiдпункт "б" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.2. Свiдоцтво або корiнець Свiдоцтва про право сплати єдиного податку суб'єктом малого пiдприємництва - фiзичною особою та юридичною особою, яка обрала ставку єдиного податку 10 вiдсоткiв (пiдстава - пiдпункт "в" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.3. Довiдка пiдроздiлу оподаткування юридичних або фiзичних осiб про подання/неподання платником ПДВ податковому органу декларацiї з податку на додану вартiсть протягом 12 послiдовних податкових мiсяцiв та/або реєстр (перелiк) податкових декларацiй (податкових розрахункiв) особи за 12 послiдовних податкових мiсяцiв, якi свiдчать про вiдсутнiсть постачання/придбання товарiв, здiйснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту у таких декларацiях (податкових розрахунках) протягом 12 послiдовних податкових мiсяцiв (пiдстава - пiдпункт "г" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу). У реєстрi (перелiку) зазначаються данi про реєстрацiю особи платником ПДВ та по кожнiй декларацiї (податковому розрахунку) - податковий перiод, дата надходження декларацiї (податкового розрахунку) до податкового органу, загальнi обсяги постачання/придбання товарiв, здiйснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту, звiтного перiоду, вказанi у вiдповiдних рядках та колонках податкової декларацiї (податкового розрахунку).

     5.5.2.4. Судове рiшення, повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру щодо визнання недiйсними установчих документiв (пiдстава - пiдпункт "ґ" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.5. Ухвала суду про лiквiдацiю юридичної особи - банкрута, повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру про внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення банкрута (пiдстава - пiдпункт "д" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.6. Судове рiшення щодо припинення юридичної особи чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, що не пов'язане з банкрутством, повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру про внесення запису щодо такого рiшення (пiдстава - пiдпункт "е" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.7. Судове рiшення про анулювання (скасування, визнання недiйсною) податкової реєстрацiї чи Свiдоцтва, про звiльнення вiд сплати податку на додану вартiсть (пiдстава - пiдпункт "е" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.8. Судове рiшення, повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру щодо скасування державної реєстрацiї платника ПДВ (пiдстава - пiдпункт "е" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.9. Iнформацiя органiв реєстрацiї актiв цивiльного стану, повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру щодо смертi фiзичної особи - пiдприємця (пiдстава - пiдпункт "є" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.10. Судове рiшення про оголошення фiзичної особи - пiдприємця померлою, про визнання фiзичної особи - пiдприємця безвiсно вiдсутньою, про визнання фiзичної особи - пiдприємця недiєздатною або обмеження її цивiльної дiєздатностi, iнформацiя органiв реєстрацiї актiв цивiльного стану, повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру щодо такого рiшення (пiдстава - пiдпункт "є" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.11. Повiдомлення державного реєстратора, вiдомостi з Єдиного державного реєстру щодо наявностi запису про вiдсутнiсть юридичної особи або фiзичної особи - пiдприємця за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) або запису про вiдсутнiсть пiдтвердження вiдомостей про юридичну особу (пiдстава - пiдпункт "ж" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.12. Свiдоцтво або корiнець Свiдоцтва, яким пiдтверджується закiнчення термiну дiї Свiдоцтва (пiдстава - пiдпункт "з" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.13. Документ, який пiдтверджує закiнчення строку, на який було створено платника ПДВ, укладено договiр про спiльну дiяльнiсть, договiр управлiння майном, угоду про розподiл продукцiї (пiдстава - пiдпункт "з" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу).

     5.5.2.14. Акт (довiдка) документальної чи камеральної перевiрки або реєстр (перелiк) податкових декларацiй (податкових розрахункiв) особи, зареєстрованої добровiльно, за 12 послiдовних податкових мiсяцiв, який свiдчить про те, що обсяг постачання товарiв/послуг iншим платникам податку за останнi 12 календарних мiсяцiв сукупно становить менше 50 вiдсоткiв загального обсягу постачання (пiдстава - пiдпункт "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу). У реєстрi (перелiку) зазначаються данi про реєстрацiю особи платником ПДВ та по кожнiй декларацiї (податковому розрахунку) - податковий перiод, дата надходження декларацiї (податкового розрахунку) до податкового органу, загальнi обсяги поставок звiтного перiоду, вказанi у вiдповiдних рядках та колонках податкової декларацiї (податкового розрахунку), обсяги постачання товарiв/послуг та їх вiдсоток платникам ПДВ.

     5.5.2.15. Iншi пiдтверднi документи (вiдомостi) у випадках, передбачених Кодексом.

     5.5.3. За наявностi зазначених пiдтвердних документiв (вiдомостей) податковий орган приймає рiшення про анулювання реєстрацiї особи - платника ПДВ незалежно вiд здiйснення податковим органом документальних та камеральних перевiрок такої особи i їх результатiв, а також обов'язку такої особи бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати податок на додану вартiсть вiдповiдно до законодавства.

     5.5.4. Рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ за iнiцiативою податкового органу оформляється за формою N 6-РПДВ (додаток 6). Таке рiшення складається у двох примiрниках комiсiєю, утвореною вiдповiдно до розпорядження податкового органу, та пiдписується керiвником податкового органу. У рiшеннi про анулювання реєстрацiї платника ПДВ обов'язково вказується пiдстава для такого анулювання з посиланням на вiдповiднi норми Кодексу.

     5.5.4.1. Дата пiдписання рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ уважається днем прийняття такого рiшення. Рiшення про анулювання реєстрацiї платникiв ПДВ у день пiдписання реєструються у журналi облiку рiшень про анулювання реєстрацiї платникiв ПДВ за формою N 6-РЖ (додаток 7). Номер рiшення вiдповiдає порядковому номеру запису в цьому журналi.

     5.5.4.2. Один примiрник рiшення зберiгається в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) платника податкiв. Документи чи копiї документiв, на пiдставi яких податковий орган прийняв рiшення про анулювання реєстрацiї, мають бути доданi до цього примiрника рiшення.

     5.5.4.3. Протягом трьох робочих днiв пiсля дня анулювання один примiрник рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ надсилається податковим органом особi, реєстрацiю якої анульовано, за мiсцезнаходженням або мiсцем проживання такої особи, вказаним у Свiдоцтвi, або за наявностi вiдомостей про комiсiю з припинення (лiквiдатора, лiквiдацiйну комiсiю тощо) такої особи - за мiсцезнаходженням комiсiї. Примiрник рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ уважається надiсланим (врученим) платнику ПДВ, якщо його надiслано листом з повiдомленням про вручення або передано пiд розписку самому платнику податку чи Представнику платника.

     5.5.4.4. Якщо податковий орган або пошта не може вручити платнику податку примiрник рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ у зв'язку з незнаходженням посадових осiб, вiдмовою прийняти таке рiшення, незнаходженням за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податку, то працiвник того структурного пiдроздiлу, яким надсилалось таке рiшення, на пiдставi iнформацiї вiд структурного пiдроздiлу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, або на пiдставi iншої iнформацiї оформляє вiдповiдну довiдку, у якiй вказує причину, що призвела до неможливостi вручення примiрника рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ. Зазначена довiдка разом з примiрником рiшення про анулювання реєстрацiї, що не був вручений, долучається до облiкової справи (реєстрацiйної частини) цього платника. Примiрник рiшення, що не був вручений, може бути переданий пiд розписку самому платнику податку чи Представнику платника в разi письмового або усного звернення до податкового органу, де зберiгається облiкова справа платника податкiв.

     5.5.5. Якщо анулювання реєстрацiї здiйснюється за iнiцiативою податкового органу, платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво та всi засвiдченi копiї Свiдоцтва разом iз супровiдним листом протягом 20 календарних днiв вiд дня прийняття рiшення про анулювання.

     5.6. Рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ за iнiцiативою податкового органу може бути оскаржене в адмiнiстративному порядку вiдповiдно до вимог статтi 56 Кодексу або до суду.

     5.6.1. Пiдставою для внесення до Реєстру запису про вiдмiну анулювання реєстрацiї, що вiдбулась за iнiцiативою податкового органу, є рiшення суду, яке набрало законної сили, або рiшення податкового органу про вiдмiну анулювання реєстрацiї та скасування рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ. Рiшення iз копiями вiдповiдних документiв направляються до центрального органу державної податкової служби для розгляду та внесення вiдповiдних змiн до Реєстру.

     Рiшення податкового органу про вiдмiну анулювання реєстрацiї та скасування рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ викладається з описом ситуацiї, посиланням на Кодекс, зазначенням мотивiв та обґрунтувань прийняття такого рiшення, оформляється на бланку та пiдписується керiвником такого органу чи особою, яка виконує його обов'язки.

     5.6.2. У разi вiдмiни рiшення про анулювання реєстрацiї, якщо iнше не визначено судовим рiшенням, податковий орган видає платнику ПДВ нове Свiдоцтво (за новим номером) замiсть старого Свiдоцтва на пiдставi реєстрацiйної заяви з позначкою "Перереєстрацiя" та рiшення про вiдмiну анулювання реєстрацiї. При цьому дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, а датою початку дiї нового Свiдоцтва та датою анулювання старого Свiдоцтва є дата внесення вiдповiдного запису до Реєстру.

     5.6.3. Якщо на дату вiдмiни рiшення про анулювання реєстрацiї особа зареєстрована платником ПДВ повторно, податковий орган видає платнику ПДВ нове Свiдоцтво (за новим номером) замiсть старого Свiдоцтва в такому самому порядку, як i при перереєстрацiї. При цьому дата повторної реєстрацiї платником ПДВ змiнюється на дату попередньої реєстрацiї платником ПДВ, а дата анулювання останнього Свiдоцтва попередньої реєстрацiї змiнюється на дату початку дiї першого Свiдоцтва повторної реєстрацiї платником ПДВ.

     5.7. За наявностi пiдстав податковий орган здiйснює анулювання реєстрацiї платника ПДВ на дату:

     подання заяви або пiдписання рiшення про анулювання реєстрацiї, якщо не визначенi граничний термiн дiї Свiдоцтва або дата втрати особою статусу платника ПДВ, або коли є пiдстави для анулювання до закiнчення термiну дiї Свiдоцтва;

     зазначену у судовому рiшеннi, закiнчення термiну дiї Свiдоцтва, за день до втрати особою статусу платника ПДВ, прийняття рiшення чи подiї у випадках, передбачених Кодексом.

     5.8. У разi анулювання реєстрацiї особи як платника податку останнiм звiтним (податковим) перiодом є перiод, який розпочинається вiд дня, що настає за останнiм днем попереднього податкового перiоду, та закiнчується днем анулювання реєстрацiї.

     5.8.1. Якщо в останньому звiтному (податковому) перiодi на облiку у платника податку залишаються товари та необоротнi активи, при придбаннi яких суми податку були включенi до податкового кредиту, платник податку не пiзнiше дати анулювання його реєстрацiї як платника податку зобов'язаний визнати умовне постачання таких товарiв та необоротних активiв та нарахувати податковi зобов'язання виходячи iз звичайної цiни вiдповiдних товарiв чи необоротних активiв, крiм випадкiв реорганiзацiї платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, подiлу та видiлення вiдповiдно до закону.

     5.8.2. З дати анулювання реєстрацiї особи як платника податку така особа позбавляється права на вiднесення сум податку до податкового кредиту, виписку податкових накладних.

     5.8.3. У разi якщо за результатами останнього податкового перiоду особа має право на отримання бюджетного вiдшкодування, таке вiдшкодування надається протягом строкiв, визначених роздiлом V Кодексу, незалежно вiд того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного вiдшкодування, чи нi.

     5.8.4. Вiдповiдно до статтi 337 роздiлу XVIII Кодексу у разi подання iнвестором (його постiйним представництвом), зареєстрованим як платник ПДВ, податковому органу декларацiї (податкового розрахунку) з цього податку, яка (який) свiдчить про вiдсутнiсть оподатковуваних поставок/придбання протягом 12 послiдовних податкових мiсяцiв, анулювання реєстрацiї платника ПДВ не вiдбувається.

VI. Реєстрацiя платникiв податку на додану вартiсть як суб'єктiв спецiального режиму оподаткування

     6.1. Резидент, який провадить пiдприємницьку дiяльнiсть у сферi сiльського i лiсового господарства та рибальства та вiдповiдає критерiям, встановленим у пунктi 209.6 статтi 209 роздiлу V Кодексу (далi - сiльськогосподарське пiдприємство), може обрати спецiальний режим оподаткування.

     6.1.1. Сiльськогосподарським вважається пiдприємство, основною дiяльнiстю якого є постачання вироблених (наданих) ним сiльськогосподарських товарiв (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якiй питома вага вартостi сiльськогосподарських товарiв/послуг становить не менш як 75 вiдсоткiв вартостi всiх товарiв/послуг, поставлених протягом попереднiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв сукупно.

     Ця норма дiє з урахуванням того, що:

     для новоутвореного сiльськогосподарського пiдприємства, зареєстрованого як суб'єкт господарювання, який провадить господарську дiяльнiсть менше нiж 12 календарних мiсяцiв, така питома вага сiльськогосподарських товарiв/послуг розраховується за наслiдками кожного окремого звiтного податкового перiоду;

     з метою розрахунку такої питомої ваги до складу основної дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства не включаються оподатковуванi операцiї з постачання капiтальних активiв, що перебували у складi його основних фондiв не менше нiж 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв сукупно, якщо такi операцiї не були постiйними i не становили окремої пiдприємницької дiяльностi.

     6.1.2. Сiльськогосподарськими вважаються товари, зазначенi у групах 1 - 24, товарних позицiях 4101, 4102, 4103, 4301 згiдно з УКТ ЗЕД, та послуги, якi отриманi в результатi здiйснення дiяльностi, на яку вiдповiдно до пункту 209.17 статтi 209 роздiлу V Кодексу поширюється дiя спецiального режиму оподаткування у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства, якщо такi товари вирощуються, вiдгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються, безпосередньо платником податку - суб'єктом спецiального режиму оподаткування (крiм придбання таких товарiв у iнших осiб), якi поставляються зазначеним платником податку - їх виробником.

     Норми статтi 209 роздiлу V Кодексу не поширюються на виробникiв пiдакцизних товарiв, крiм пiдприємств первинного виноробства, якi поставляють виноматерiали (коди згiдно з УКТ ЗЕД 2204 29 - 2204 30).

     6.2. Для отримання свiдоцтва про реєстрацiю як суб'єкта спецiального режиму оподаткування сiльськогосподарське пiдприємство реєструється у вiдповiдному податковому органi з дотриманням правил та у строки, що визначенi статтею 183 роздiлу V Кодексу для реєстрацiї платникiв ПДВ.

     У свiдоцтвi про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування, крiм вiдомостей, передбачених у свiдоцтвi про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть на загальних пiдставах, повинен мiститися перелiк видiв дiяльностi такого сiльськогосподарського пiдприємства.

     6.2.1. Заява про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 1-РС (додаток 8) має бути подана сiльськогосподарським пiдприємством до податкового органу не пiзнiше нiж за 20 календарних днiв до початку податкового перiоду, з якого така особа бажає перейти на застосування спецiального режиму оподаткування, та у мiсяцi, який передує початку такого податкового перiоду.

     6.2.2. У заявi за формою N 1-РС сiльськогосподарським пiдприємством вказується питома вага вартостi сiльськогосподарських товарiв (послуг) у сукупнiй вартостi всiх товарiв (послуг), поставлених протягом 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв (мiсяцiв), якi передують мiсяцю, в якому подається заява.

     6.2.3. Заява має мiстити виключний перелiк видiв дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства, що пiдпадають пiд дiю спецiального режиму оподаткування дiяльностi у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства, та визначенi статтею 209 роздiлу V Кодексу на основi Нацiонального класифiкатора України ДК 009:2005 "Класифiкацiя видiв економiчної дiяльностi", затвердженого наказом Державного комiтету України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики вiд 26.12.2005 N 375, iз змiнами (далi - КВЕД).

     Достовiрнiсть вiдомостей про види дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства пiдтверджується витягом iз Єдиного державного реєстру, який мiстить вiдомостi про основнi види дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства за КВЕД та який сiльськогосподарське пiдприємство додає до заяви.

     6.2.4. За результатами розгляду заяви про реєстрацiю за формою N 1-РС податковий орган протягом 10 робочих днiв видає (надсилає поштою з повiдомленням про вручення за рахунок заявника) Свiдоцтво про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 2-РС (додаток 9) (далi - Спецiальне свiдоцтво) або письмову вiдмову у видачi такого Спецiального свiдоцтва у разi подання недостовiрних даних або у випадках, визначених пунктом 6.3 цього роздiлу.

     6.2.4.1. Якщо сiльськогосподарське пiдприємство не було зареєстроване як платник ПДВ на загальних умовах, то реєстрацiя як суб'єкта спецiального режиму оподаткування здiйснюється iз дотриманням вимог пунктiв 3.2, 3.8 роздiлу III цього Положення.

     У цьому разi датою реєстрацiї платником ПДВ, датою реєстрацiї суб'єктом спецiального режиму оподаткування та датою початку дiї Спецiального свiдоцтва є дата, що вiдповiдає першому дню податкового перiоду, з якого сiльськогосподарське пiдприємство виявило бажання перейти на застосування спецiального режиму оподаткування.

     6.2.4.2. Якщо сiльськогосподарське пiдприємство, яке виявило бажання перейти на застосування спецiального режиму оподаткування, зареєстроване як платник ПДВ на загальних умовах, то замiна Свiдоцтва на Спецiальне свiдоцтво та реєстрацiя такого пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування проводяться за процедурами перереєстрацiї, визначеними цим Положенням.

     У цьому випадку дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, датою реєстрацiї суб'єктом спецiального режиму оподаткування, датою анулювання Свiдоцтва та датою початку дiї Спецiального свiдоцтва є дата, що вiдповiдає першому дню податкового перiоду, з якого сiльськогосподарське пiдприємство виявило бажання перейти на застосування спецiального режиму оподаткування.

     6.2.5. Спецiальне свiдоцтво виготовляється на спецiальному паперi, що забезпечує захист вiд пiдробки. Заява про реєстрацiю та корiнець Спецiального свiдоцтва зберiгаються в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) платника податкiв.

     На пiдставi вiдомостей, вказаних у заявi про реєстрацiю, поданiй сiльськогосподарським пiдприємством згiдно з пiдпунктом 6.2.1 цього пункту, податковий орган у Спецiальному свiдоцтвi зазначає виключний перелiк видiв дiяльностi, що пiдпадають пiд дiю спецiального режиму оподаткування дiяльностi у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства, та визначенi статтею 209 роздiлу V Кодексу на основi КВЕД.

     У разi виникнення змiн у даних про види дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства - суб'єкта спецiального режиму оподаткування Спецiальне свiдоцтво пiдлягає замiнi у порядку, визначеному пунктом 6.5 цього роздiлу.

     6.2.6. Пiсля видачi, замiни чи анулювання Спецiального свiдоцтва данi вносяться до реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування.

     Щодо кожного Спецiального свiдоцтва до реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування вносяться данi про види дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства, зазначенi у Спецiальному свiдоцтвi, дата реєстрацiї суб'єктом спецiального режиму оподаткування, дата початку дiї та дата анулювання Спецiального свiдоцтва, дата виключення iз реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування, а також дата, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах.

     6.3. Податковий орган вiдмовляє сiльськогосподарському пiдприємству у реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування, якщо такий платник податкiв:

     а) вказує у заявi про реєстрацiю види дiяльностi, якi не пiдпадають пiд дiю спецiального режиму оподаткування дiяльностi у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства, та не визначенi статтею 209 роздiлу V Кодексу на основi КВЕД;

     б) перебуває на спрощенiй системi оподаткування, облiку та звiтностi за єдиним податком за ставкою 10 вiдсоткiв;

     в) був виключений iз реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування у зв'язку з перевищенням питомої ваги несiльськогосподарських товарiв (послуг) та вiд дати такого виключення до дати подання заяви про повторну реєстрацiю суб'єктом спецiального режиму оподаткування не спливло 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв;

     г) поставляє протягом попереднiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв сукупно несiльськогосподарськi товари (послуги), питома вага яких перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв (послуг), або не вiдповiдає iншим критерiям, встановленим пунктом 209.6 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пiдпункт 6.1.1 пункту 6.1 цього роздiлу);

     ґ) не пiдпадає пiд визначення сiльськогосподарського пiдприємства, є особою, яка не може бути зареєстрована як суб'єкт спецiального режиму оподаткування чи на яку не поширюються норми статтi 209 роздiлу V Кодексу;

     д) не пiдпадає пiд визначення платника ПДВ згiдно з пунктом 1.5 роздiлу I цього Положення або за наявностi пiдстав для анулювання реєстрацiї платника ПДВ, визначених пунктом 5.1 роздiлу V цього Положення, або за яких пiдлягає анулюванню Спецiальне свiдоцтво згiдно з пунктами 209.11, 209.12 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункти 6.4, 6.9 цього роздiлу);

     е) подав заяву з порушенням строкiв, визначених пунктом 183.3 статтi 183 роздiлу V Кодексу (пiдпункт 6.2.1 пункту 6.2 цього роздiлу).

     6.4. Якщо суб'єкт спецiального режиму оподаткування поставляє протягом попереднiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв сукупно несiльськогосподарськi товари/послуги, питома вага яких перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв/послуг, то:

     на таке пiдприємство не поширюється спецiальний режим оподаткування, встановлений статтею 209 роздiлу V Кодексу. Таке пiдприємство зобов'язане визначити податкове зобов'язання з цього податку за пiдсумками звiтного податкового перiоду, в якому було допущено таке перевищення, i сплатити податок до бюджету в загальному порядку;

     податковий орган виключає таке пiдприємство з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування та може повторно включити його до такого реєстру пiсля закiнчення наступних 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв за наявностi пiдстав, визначених статтею 209 роздiлу V Кодексу та цим Положенням;

     таке пiдприємство вважається платником зазначеного податку на загальних пiдставах з першого числа мiсяця, в якому було допущено таке перевищення.

     6.4.1. Для новоствореного сiльськогосподарського пiдприємства, зареєстрованого як суб'єкт спецiального режиму оподаткування, вiд дати державної реєстрацiї такого пiдприємства до спливу 12 календарних мiсяцiв, що настають за датою державної реєстрацiї такого пiдприємства, питома вага сiльськогосподарських товарiв (послуг) розраховується за наслiдками кожного звiтного податкового перiоду (мiсяця). Якщо протягом такого звiтного податкового перiоду (мiсяця) новостворене сiльськогосподарське пiдприємство - суб'єкт спецiального режиму оподаткування поставляє сукупно несiльськогосподарськi товари (послуги), питома вага яких перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв (послуг) у цьому мiсяцi, то вважається, що такий суб'єкт досяг перевищення та до нього застосовуються норми цього пункту, починаючи з першого числа такого звiтного податкового перiоду (мiсяця).

     6.4.2. У випадку, визначеному цим пунктом, з першого числа мiсяця, в якому було допущено перевищення, Спецiальне свiдоцтво прирiвнюється до Свiдоцтва та сiльськогосподарське пiдприємство вважається таким, що сплачує податок на додану вартiсть за загальними правилами, встановленими роздiлом V Кодексу. Реєстрацiю такого платника ПДВ може бути анульовано згiдно з роздiлом V цього Положення.

     6.4.3. У випадку, визначеному цим пунктом, не пiзнiше 20 календарного дня з моменту досягнення перевищення сiльськогосподарське пiдприємство зобов'язане подати до податкового органу, в якому воно зареєстроване як суб'єкт спецiального режиму оподаткування, заяву про зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 3-РС (додаток 10) разом iз Спецiальним свiдоцтвом та всiма його завiреними копiями, а також заяву про реєстрацiю як платника цього податку на загальних умовах за формою N 1-ПДВ.

     Податковий орган видає Свiдоцтво у порядку, визначеному пiдпунктом 6.9.1 пункту 6.9 цього роздiлу.

     6.4.4. Якщо сiльськогосподарське пiдприємство не подає заяву (заяви) у строки, встановленi цим пунктом, та податковий орган за результатами документальної невиїзної перевiрки (на пiдставi поданих податкових декларацiй), планової або позапланової виїзної перевiрки встановить факт перевищення, то незалежно вiд строку, який пройшов iз часу досягнення перевищення, податковий орган приймає рiшення про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування за формою N 6-РРС (додаток 11). На пiдставi такого рiшення податковий орган виключає таке пiдприємство з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування, проводить анулювання Спецiального свiдоцтва та реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як платника ПДВ на загальних умовах iз формуванням нового Свiдоцтва за процедурами перереєстрацiї.

     У цьому випадку дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, датою виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування є дата пiдписання рiшення про виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування, датою, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах, є перше число мiсяця, в якому було допущено перевищення, датою анулювання Спецiального свiдоцтва та датою початку дiї нового Свiдоцтва є дата внесення до Реєстру запису про перереєстрацiю.

     6.4.5. Якщо за результатами документальної або камеральної перевiрки податковий орган встановить, що пiдприємство не вiдповiдало критерiям, встановленим пунктом 209.6 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пiдпункт 6.1.1 пункту 6.1 цього роздiлу), на момент подання заяви про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування, яка стала пiдставою для видачi Спецiального свiдоцтва, то податковий орган приймає рiшення про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування за формою N 6-РРС. На пiдставi такого рiшення податковий орган виключає таке пiдприємство з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування, проводить анулювання Спецiального свiдоцтва та реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як платника ПДВ на загальних умовах iз формуванням нового Свiдоцтва за процедурами перереєстрацiї.

     У цьому випадку дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, датою виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування є дата пiдписання рiшення, датою, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах, є дата реєстрацiї сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування, датою анулювання Спецiального свiдоцтва та датою початку дiї нового Свiдоцтва є дата внесення до Реєстру запису про перереєстрацiю.

     6.4.6. Якщо сiльськогосподарське пiдприємство пiсля досягнення перевищення подало заяву про зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та/або заяву про реєстрацiю як платника цього податку на загальних пiдставах, але не повiдомило, що причиною зняття з реєстрацiї є перевищення, то пiсля встановлення такого факту податковим органом на пiдставi рiшення про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування за формою N 6-РРС в такому реєстрi проводиться коригування дати, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах, на перше число мiсяця, в якому було допущено перевищення. Дати реєстрацiї платником податку на додану вартiсть, виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування та анулювання Спецiального свiдоцтва не змiнюються.

     6.5. Перереєстрацiя платника податку iз спецiальним режимом оподаткування або замiна Спецiального свiдоцтва здiйснюються у разi:

     виникнення змiн (доповнень) у даних платника податку, що вказуються у Спецiальному свiдоцтвi, або у разi втрати Спецiального свiдоцтва;

     змiни мiсцезнаходження або переведення на обслуговування до спецiалiзованого податкового органу.

     У таких випадках перереєстрацiя здiйснюється вiдповiдно до роздiлу IV цього Положення з урахуванням того, що:

     для перереєстрацiї сiльськогосподарського пiдприємства - суб'єкта спецiального режиму оподаткування або замiни Спецiального свiдоцтва подається заява про реєстрацiю за формою N 1-РС iз позначкою "Перереєстрацiя";

     платнику податку iз спецiальним режимом оподаткування видається Спецiальне свiдоцтво.

     6.6. Якщо датою державної реєстрацiї сiльськогосподарського пiдприємства, утвореного в результатi перетворення суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть, є дата завершення перетворення та таке сiльськогосподарське пiдприємство протягом 10 календарних днiв, що настають за датою завершення перетворення, одночасно подає податковому органу заяви про реєстрацiю його як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 1-РС та про зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 3-РС сiльськогосподарського пiдприємства, припиненого шляхом перетворення, то датами реєстрацiї платником ПДВ та суб'єктом спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть новоутвореного сiльськогосподарського пiдприємства, анулювання реєстрацiї платником ПДВ та виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування припиненого сiльськогосподарського пiдприємства є дата внесення до Реєстру вiдповiдних записiв.

     Питома вага вартостi сiльськогосподарських товарiв (послуг) у заявi за формою N 1-РС новоствореним сiльськогосподарським пiдприємством не вказується. Спецiальний режим оподаткування податком на додану вартiсть застосовується новоствореним сiльськогосподарським пiдприємством з дати завершення перетворення.

     6.7. Сiльськогосподарським пiдприємством, якому видане Спецiальне свiдоцтво, застосовується спецiальний режим оподаткування з урахуванням такого:

     6.7.1. При провадженнi дiяльностi, яка вiдповiдає видам дiяльностi, вказаним у Спецiальному свiдоцтвi, та постачаннi сiльськогосподарських товарiв (послуг), що є такими вiдповiдно до пунктiв 209.7, 209.8 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пiдпункт 6.1.2 пункту 6.1 цього роздiлу), сiльськогосподарським пiдприємством застосовується спецiальний режим оподаткування з дати реєстрацiї суб'єктом спецiального режиму оподаткування, вказаної у Спецiальному свiдоцтвi, до:

     останнього числа мiсяця, який передує мiсяцю, в якому було допущено перевищення, визначене у пунктi 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу);

     дати виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування згiдно з цим Положенням, якщо не було досягнуто перевищення, визначеного у пунктi 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу).

     6.7.2. Сiльськогосподарським пiдприємством - суб'єктом спецiального режиму оподаткування суми податку на додану вартiсть розраховуються та сплачуються до бюджету за загальними правилами роздiлу V Кодексу та ставками, визначеними статтею 193 роздiлу V Кодексу при постачаннi несiльськогосподарських товарiв (послуг) або товарiв (послуг), одержаних вiд провадження видiв дiяльностi, не вказаних у Спецiальному свiдоцтвi, а також починаючи з першого числа мiсяця, в якому було допущено перевищення, визначене пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу), чи з дати виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування згiдно з цим Положенням, якщо не було досягнуто перевищення, визначеного пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу).

     6.7.3. При постачаннi товарiв (послуг) та виписцi податкових накладних сiльськогосподарським пiдприємством - суб'єктом спецiального режиму оподаткування використовуються iндивiдуальний податковий номер, зазначений у Спецiальному свiдоцтвi, та номер такого свiдоцтва.

     6.8. Сiльськогосподарське пiдприємство - суб'єкт спецiального режиму оподаткування не має права реєструватися суб'єктом спрощених систем оподаткування, якi передбачають порядок сплати податку на додану вартiсть, вiдмiнний вiд загальних норм роздiлу V Кодексу, чи звiльнення вiд сплати цього податку.

     Якщо на пiдставi заяви юридичної особи - суб'єкта спецiального режиму оподаткування про видачу Свiдоцтва про право сплати єдиного податку за ставкою 10 вiдсоткiв податковим органом прийнято рiшення про те, що особа з певного звiтного перiоду переходить на спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi i при цьому не буде платником ПДВ вiдповiдно до абзацу другого статтi 6 Указу, але цей звiтний перiод ще не настав, то на Спецiальному свiдоцтвi, корiнцi Спецiального свiдоцтва та всiх засвiдчених копiях Спецiального свiдоцтва у лiвiй верхнiй частинi робиться спецiальний запис:

     "Свiдоцтво дiйсне до <дата останнього дня звiтного перiоду, що передує переходу платника на сплату єдиного податку>,

     запис зроблено <дата>".

     Запис на Спецiальному свiдоцтвi та всiх засвiдчених копiях Спецiального свiдоцтва засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) податкового органу та печаткою. Спецiальне свiдоцтво та копiї з такою вiдмiткою повертаються сiльськогосподарському пiдприємству - суб'єкту спецiального режиму оподаткування при видачi документiв, що пiдтверджують його право на застосування спрощеної системи оподаткування, починаючи з певного звiтного перiоду. Пiсля закiнчення термiну дiї Спецiального свiдоцтва з такою вiдмiткою сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування за формою N 3-РС разом iз Спецiальним свiдоцтвом та всiма його завiреними копiями. Пiсля цього податковий орган виключає сiльськогосподарське пiдприємство з Реєстру останнiм днем звiтного перiоду, що передує переходу суб'єкта спецiального режиму оподаткування на обранi ним умови сплати єдиного податку при застосуваннi спрощеної системи оподаткування, облiку та звiтностi.

     6.9. Спецiальне свiдоцтво пiдлягає анулюванню у разi, якщо:

     а) сiльськогосподарське пiдприємство подає заяву про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та/або заяву про його реєстрацiю як платника зазначеного податку на загальних пiдставах;

     б) сiльськогосподарське пiдприємство пiдлягає реєстрацiї платником податку на загальних пiдставах;

     в) сiльськогосподарське пiдприємство припиняється шляхом лiквiдацiї або реорганiзацiї;

     г) сiльськогосподарське пiдприємство не подає податкової звiтностi з податку протягом останнiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв.

     За наявностi iнших пiдстав, визначених у пiдпунктах "б" - "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "б" - "и" пункту 5.1 роздiлу V цього Положення), проводиться анулювання реєстрацiї платника ПДВ - сiльськогосподарського пiдприємства, що включає анулювання Спецiального свiдоцтва, виключення такого пiдприємства з Реєстру та реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування.

     У таких випадках сiльськогосподарське пiдприємство зобов'язане повернути податковому органу Спецiальне свiдоцтво.

     6.9.1. Анулювання Спецiального свiдоцтва на пiдставi, визначенiй у пiдпунктi "а" цього пункту, здiйснюється за iнiцiативою сiльськогосподарського пiдприємства.

     6.9.1.1. Для анулювання Спецiального свiдоцтва сiльськогосподарське пiдприємство подає до податкового органу, в якому воно зареєстроване як суб'єкт спецiального режиму оподаткування, заяву:

     про зняття його з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 3-РС та реєстрацiйну заяву платника податку на додану вартiсть за формою N 1-ПДВ з позначкою "Перереєстрацiя", якщо було допущено перевищення, визначене пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу);

     про реєстрацiю його платником податку на додану вартiсть на загальних умовах за формою N 1-ПДВ з позначкою "Перереєстрацiя", якщо не було допущено перевищення, визначеного пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу).

     До таких заяв додаються Спецiальне свiдоцтво та всi його засвiдченi копiї.

     6.9.1.2. Податковий орган протягом 10 робочих днiв вiд дня отримання таких заяв видає заявнику (вiдправляє поштою з повiдомленням про вручення за рахунок заявника) Свiдоцтво за процедурами перереєстрацiї, визначеними цим Положенням.

     При цьому дата реєстрацiї платником ПДВ не змiнюється, датою початку дiї нового Свiдоцтва, датою анулювання Спецiального свiдоцтва та датою виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування є дата внесення вiдповiдного запису до Реєстру. Датою, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах, є:

     перше число мiсяця, в якому було допущено перевищення, визначене пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу);

     дата виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування - в iнших випадках, визначених роздiлом V Кодексу та цим Положенням.

     6.9.2. Анулювання Спецiального свiдоцтва на пiдставi, визначенiй у пiдпунктi "б" цього пункту, може бути здiйснене за iнiцiативою податкового органу у порядку, визначеному пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пункт 6.4 цього роздiлу).

     У таких випадках податковий орган видає сiльськогосподарському пiдприємству Свiдоцтво лише в обмiн на оригiнал та всi завiренi копiї Спецiального свiдоцтва, яке було анульоване.

     6.9.3. Анулювання Спецiального свiдоцтва на пiдставах, визначених у пiдпунктах "в", "г" пункту 209.12 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "в", "г" цього пункту), або в iнших випадках, визначених у пiдпунктах "б" - "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "б" - "и" пункту 5.1 роздiлу V цього Положення), може бути здiйснене за iнiцiативою сiльськогосподарського пiдприємства або податкового органу.

     У таких випадках одночасно з анулюванням Спецiального свiдоцтва здiйснюється анулювання реєстрацiї платника ПДВ, зареєстрованого як суб'єкт спецiального режиму оподаткування, за правилами та у строки, що визначенi пунктом 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пункт 5.1 роздiлу V цього Положення).

     6.9.3.1. Для анулювання Спецiального свiдоцтва та анулювання реєстрацiї за iнiцiативою сiльськогосподарського пiдприємства подається:

     заява про зняття сiльськогосподарського пiдприємства з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за формою N 3-РС - у випадках, визначених у пiдпунктах "в", "г" пункту 209.12 статтi 209 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "в", "г" цього пункту);

     заява про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть за формою N 3-ПДВ - у iнших випадках, визначених у пiдпунктах "б" - "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу (пiдпункти "б" - "и" пункту 5.1 роздiлу V цього Положення).

     Такi заяви подаються разом iз Спецiальним свiдоцтвом та всiма його завiреними копiями.

     6.9.3.2. Анулювання Спецiального свiдоцтва та анулювання реєстрацiї за iнiцiативою податкового органу оформляється рiшенням про анулювання реєстрацiї платника ПДВ за формою N 6-РПДВ. У таких випадках сiльськогосподарське пiдприємство зобов'язане повернути податковому органу Спецiальне свiдоцтво протягом 20 календарних днiв вiд дня прийняття рiшення про анулювання.

     6.9.4. Якщо анулювання Спецiального свiдоцтва проведене за iнiцiативою податкового органу, то один примiрник рiшення про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування зберiгається в облiковiй справi (реєстрацiйнiй частинi) платника податкiв. Документи чи копiї документiв, на пiдставi яких податковий орган прийняв рiшення про таке виключення, мають бути доданi до цього примiрника рiшення.

     6.9.4.1. Протягом трьох робочих днiв пiсля перереєстрацiї один примiрник рiшення про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування надсилається податковим органом такому пiдприємству за правилами, встановленими пiдпунктом 5.5.4 пункту 5.5 роздiлу V цього Положення для направлення рiшення про анулювання реєстрацiї платника ПДВ.

     6.9.4.2. Рiшення про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування у день їх пiдписання реєструються у журналi облiку рiшень про виключення сiльськогосподарських пiдприємств iз реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування за формою N 6-РЖС (додаток 12). Номер рiшення вiдповiдає порядковому номеру запису в цьому журналi.

     6.10. Iнформацiя про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування оприлюднюється у порядку, визначеному пунктом 2.8 роздiлу II цього Положення.

     6.11. Засвiдчення копiй Спецiального свiдоцтва здiйснюється за правилами, встановленими пунктом 3.16 роздiлу III цього Положення.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток 1
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть

11
Перелiк примiщень платника, його фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв*
N з/п Код ЄДРПОУ (для вiдокрем-
лених пiдроздiлiв)
Найме-
нування примi-
щення (об'єкта, пiдроздiлу, вiддiлення, цеху тощо) або вiдокрем-
леного пiдроздiлу
Мiсце-
знаход-
ження примi-
щення або вiдокрем-
леного пiдроздiлу
Основнi види товарiв (послуг), що постав-
ляються, та товарнi позицiї згiдно з УКТЗЕД
Якщо примiщення орендується Якщо примiщення є власнiстю суб'єкта господарювання
найме-
нування (П. I. Б.) орендо-
давця
для юридичної особи - код ЄДРПОУ,
для фiзичної особи - зазначити "Ф/О"
витрати виробни-
чого характеру**
витрати невиробни-
чого характеру**
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
____________
* Цей аркуш реєстрацiйної заяви подається у кiлькостi, яка є достатньою для надання вiдомостей про всi примiщення платника, його фiлiї, представництва та iншi вiдокремленi пiдроздiли.
** За останнi дванадцять мiсяцiв.

Аркуш 3

12
Вiдомостi про фiзичних осiб, якi мають право вчиняти дiї вiд iменi юридичної особи без довiреностi, в тому числi пiдписувати договори (згiдно з вiдомостями, що мiстяться в установчих або у розпорядчих документах) (фiзичнi особи - пiдприємцi не заповнюють)

13
Перелiк осiб, пов'язаних з платником вiдповiдно до положень пiдпункту 14.1.159 пункту 14.1 стттi 14 роздiлу I Кодексу (крiм органiв державної влади)
N
з/п
Найменування або прiзвище, iм'я та по батьковi платника, його вiдповiдальної особи або засновника Податковий номер пов'язаної особи Найменування або прiзвище, iм'я та по батьковi пов'язаної особи Мiсцезнаходження або мiсце проживання пов'язаної особи Участь (засновник, керiвник, головний бухгалтер), контролює, контролюється
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

____________
* Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.

Аркуш 4

14
Вiдомостi про засновникiв (фiзичнi особи - пiдприємцi не заповнюють)*

____________
* Цей аркуш реєстрацiйної заяви подається у кiлькостi, яка є достатньою для надання вiдомостей про всiх засновникiв юридичної особи.
** Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.

Аркуш 5

15
Балансова вартiсть активiв
15.1. Вiдомостi про балансову вартiсть основних засобiв (згiдно iз пунктом 145.1 статтi 145 роздiлу III Кодексу):
група 1 ___________ тис. грн. група 2 ___________ тис. грн. група 3 ___________ тис. грн.
група 4 ___________ тис. грн. група 5 ___________ тис. грн. група 6 ___________ тис. грн.
група 7 ___________ тис. грн. група 8 ___________ тис. грн. група 9 ___________ тис. грн.
група 10 ___________ тис. грн. група 11 ___________ тис. грн. група 12 ___________ тис. грн.
група 13 ___________ тис. грн. група 14 ___________ тис. грн. група 15 ___________ тис. грн.
група 16 ___________ тис. грн.
15.2. Вiдомостi про балансову вартiсть нематерiальних активiв (згiдно iз пiдпунктом 145.1.1 пункту 145.1 статтi 145 роздiлу III Кодексу):
група 1 ___________ тис. грн. група 2 ___________ тис. грн. група 3 ___________ тис. грн.
група 4 ___________ тис. грн. група 5 ___________ тис. грн. група 6 ___________ тис. грн.
15.3. Балансова вартiсть запасiв становить ____________ тис. грн.
16
Додаткова iнформацiя
16.1. Коли розпочато чи планується розпочати фiнансово-господарську дiяльнiсть
 
(вказати перiод)
16.2. Вiдомостi про очiкувану (на найближчий квартал, рiк) господарську дiяльнiсть
 
(вказати конкретнi види дiяльностi, приблизний обсяг оподатковуваних поставок щодо кожного)
 
 
 
 
 
 
 
 

Аркуш 6

16.3. Чи очiкується регулярне декларування сум податку на додану вартiсть до вiдшкодування
 
(так/нi)
16.4. Чи планується здiйснення пiльгових поставок  
(так/нi)
16.5. Чи планується проведення зовнiшньоекономiчної дiяльностi:
(необхiдне позначити знаком "Ц" або "+")
ввезення
  
включаючи операцiї з давальницькою сировиною
  
вивезення
  
включаючи операцiї з давальницькою сировиною
  
16.6. Наявнiсть лiцензiй, iнших дозволiв
 
(вказати ким видано, номер та дата рiшення)
 
 
 
 
 
16.7. Вiдомостi про орендодавцiв основних фондiв (за кожним договором оренди окремо):
N
з/п
Вiдомостi про орендодавця
(для юридичної особи -
код ЄДРПОУ та найменування,
для фiзичної особи - зазначити "Ф/О")
Номер, дата початку дiї, дата закiнчення дiї договору оренди Об'єкти оренди (примiщення, будiвлi, споруди, земельнi дiлянки, транспортнi засоби, обладнання, устаткування тощо) та їх фактичне мiсцезнаходження згiдно з договором оренди Вартiсть об'єктiв оренди на дату подання реєстрацiйної заяви платника ПДВ
(грн.)
Орендний платiж згiдно з договором оренди
(грн./мiсяць (квартал, рiк))
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

Аркуш 7

16.8. Чи здiйснюється продаж товарiв (послуг) за готiвковi кошти ______________
16.9. Наявнiсть реєстраторiв розрахункових операцiй  
(вказати кiлькiсть)
16.10. Чи реєстрацiя платником податку здiйснюється вперше  
(так/нi)
16.11. Пiдстава, що призвела до анулювання попередньої реєстрацiї (при повторнiй реєстрацiї):
 
(назва пiдстави, пiдпункт, пункт, стаття Кодексу)
 
16.12. Iнформацiя про усунення пiдстави, що призвела до анулювання попередньої реєстрацiї (при повторнiй реєстрацiї):
 
(наявнiсть оподатковуваних поставок (сума, грн.), вiдомостi з ЄДР про пiдтвердження вiдомостей тощо)
 
17
Причини реєстрацiї платником податку на додану вартiсть або критерiї, за якими платник вiдповiдає вимогам роздiлу V Кодексу чи Указу
(усi вiдповiднi пункти позначити знаком "Ц" або "+")
Пункти, статтi Кодексу/Указу Норма Кодексу/Указу
 
пункт 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу
загальна сума вiд здiйснення операцiй з постачання товарiв/послуг, що пiдлягають оподаткуванню згiдно з роздiлом V Кодексу, у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, нарахована (сплачена) такiй особi протягом останнiх 12 календарних мiсяцiв, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартiсть), крiм особи, яка є платником єдиного податку
 
пiдпункт 6 пункту 180.1 статтi 180 роздiлу V Кодексу
особа проводить операцiї з постачання конфiскованого майна, знахiдок, скарбiв, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кiнця строку зберiгання, та майна, що за правом успадкування чи на iнших законних пiдставах переходить у власнiсть держави (у тому числi майна, визначеного у статтi 172 Митного кодексу України), незалежно вiд того, чи досягає вона загальної суми операцiй iз постачання товарiв/послуг, визначеної пунктом 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу, а також незалежно вiд того, який режим оподаткування використовує така особа згiдно iз законодавством
 
абзац перший пункту 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу
особа провадить оподатковуванi операцiї i вiдповiдно до пункту 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу не є платником податку у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцiй є меншими вiд встановленої зазначеною статтею суми та обсяги постачання товарiв/послуг iншим платникам податку за останнi 12 календарних мiсяцiв сукупно становлять не менше 50 вiдсоткiв загального обсягу постачання

Аркуш 8

(усi вiдповiднi пункти позначити знаком "Ц" або "+")

Пункти, статтi Кодексу/Указу Норма Кодексу/Указу
 
абзац другий пункту 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу
особа, статутний капiтал або балансова вартiсть активiв (основних засобiв, нематерiальних активiв, запасiв) якої перевищує 300000 гривень, та яка не є платником податку вiдповiдно до пункту 181.1 статтi 181 Кодексу
 
пункт 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу
сiльськогосподарське пiдприємство знiмається з реєстрацiї як суб'єкт спецiального режиму оподаткування та реєструється як платник податку на загальних умовах у випадку, коли питома вага поставок несiльськогосподарських товарiв (послуг) перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв (послуг)
 
пiдпункт "а" пункту 209.12 статтi 209 роздiлу V Кодексу, крiм випадку, визначеного пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу
сiльськогосподарське пiдприємство знiмається з реєстрацiї як суб'єкт спецiального режиму оподаткування та реєструється як платник податку на загальних умовах у випадку, коли питома вага поставок несiльськогосподарських товарiв (послуг) не перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв (послуг)
 
стаття 5 Указу, пункт 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу
особа переходить iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування у зв'язку з перевищенням обмеження щодо обсягу виручки вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за рiк, установленого статтею 1 Указу
 
пункт 183.4 статтi 183 роздiлу V Кодексу
особа переходить на загальну систему оподаткування iз спрощеної системи, що не передбачає сплати податку, якщо вона вiдповiдає вимогам обов'язкової реєстрацiї
 
пункт 183.4 статтi 183 роздiлу V Кодексу
особа переходить на загальну систему оподаткування iз спрощеної системи, що не передбачає сплати податку, якщо вона вiдповiдає вимогам добровiльної реєстрацiї
 
статтi 3 та 6 Указу
особа переходить на спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату податку
 
пiдпункт 2 пункту 180.1 статтi 180 роздiлу V Кодексу
особа пiдлягає реєстрацiї в iнших випадках, передбачених законодавством
(указати)  
 

Аркуш 9

18
Загальна сума вiд здiйснення операцiй з постачання товарiв (послуг), що пiдлягають оподаткуванню згiдно з роздiлом V Кодексу, у тому числi з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережi, нарахована (сплачена) такiй особi протягом останнiх 12 календарних мiсяцiв, сукупно становить __________________ гривень.
Дата досягнення загальної суми оподатковуваних операцiй, визначеної пунктом 181.1 статтi 181 роздiлу V Кодексу, "___" ____________ 20__ року.
Дата початку здiйснення операцiй, визначених у пiдпунктах 3 - 7 пункту 180.1 статтi 180 роздiлу V Кодексу, "___" ____________ 20__ року.
Який вiдсоток постачання товарiв (послуг) за останнi 12 календарних мiсяцiв здiйснюється платникам ПДВ (зазначається у разi добровiльної реєстрацiї, визначеної абзацом першим пункту 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу).
Обсяги постачання товарiв (послуг) iншим платникам ПДВ __________________ гривень, що становить ______ вiдсоткiв.
Розмiр сформованого статутного капiталу становить __________________ гривень (зазначається у разi добровiльної реєстрацiї, визначеної абзацом другим пункту 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу).
Балансова вартiсть активiв (основних засобiв, нематерiальних активiв, запасiв) становить __________________ гривень (зазначається у разi добровiльної реєстрацiї, визначеної абзацом другим пункту 182.1 статтi 182 роздiлу V Кодексу).
19
Бажана дата реєстрацiї (перереєстрацiї) платником податку на додану вартiсть
"___" _____________ 20__ року.
(вказати дату або зазначити "протягом 10 робочих днiв")
20
Спосiб отримання свiдоцтва про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
• безпосередньо у податковому органi • поштою
(непотрiбне закреслити)
21
До заяви додаються:
1.  
2.
    "___" ____________ 20__ року.
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
М. П.
(пiдпис) (дата)
22
ДАНI ПРО РОЗГЛЯД ЗАЯВИ ТА РЕЄСТРАЦIЮ ПЛАТНИКА ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ
(заповнюються службовими особами податкового органу)

Аркуш 10

 

Додаток 2
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 2-ПДВ

ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________
про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
НБ N 000000
Iндивiдуальний податковий номер  
Найменування (для платника, вiдповiдального за утримання та внесення ПДВ до бюджету пiд час виконання договору про спiльну дiяльнiсть / договору управлiння майном, доповнюється його кодом ЄДРПОУ та словами "вiдповiдальний за утримання та внесення ПДВ до бюджету пiд час виконання договору про спiльну дiяльнiсть / договору управлiння майном") або прiзвище, iм'я та по батьковi платника
 
 
 
Мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника  
 
Найменування податкового органу, що видав Свiдоцтво
 
 
Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть "___" ____________ 20__ року.
Дата початку дiї Свiдоцтва "___" ____________ 20__ року.
___________________________________________
(керiвник податкового органу)
М. П.
_____________
(пiдпис)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = лiнiя вiдрiзу = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Корiнець Форма N 2-ПДВ

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________
про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть
НБ N 0000000
Iндивiдуальний податковий номер  
Найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника
 
 
Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть "___" ____________ 20__ року.
Дата початку дiї Свiдоцтва "___" ____________ 20__ року.
Спосiб вручення Свiдоцтва*   "___" ____________ 20__ року.
(направлено поштою/видано платнику податкiв)
Свiдоцтво одержав(ла)**    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)

____________
* До цього корiнця мають бути доданi: у разi отримання Свiдоцтва за довiренiстю - така довiренiсть; у разi направлення Свiдоцтва поштою - поштове повiдомлення про вручення вiдповiдного листа платнику податкiв чи Представнику платника.
** У разi направлення Свiдоцтва поштою не заповнюється.

 

Додаток 3
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 2-РК

ЗАЯВА ПРО ЗАСВIДЧЕННЯ КОПIЙ СВIДОЦТВА
ПРО РЕЄСТРАЦIЮ ПЛАТНИКА ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ

1. Найменування податкового органу, до якого подається заява

 
 

2. Iнформацiя про реєстрацiю платником податку на додану вартiсть

3. Прошу засвiдчити копiї Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва для:

розмiщення їх у доступних для огляду мiсцях у кiлькостi _____ шт.;

для вiдкриття спецiального рахунку в установi банку вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 сiчня 2011 року N 11 у кiлькостi _____ шт.

Перелiк примiщень (об'єктiв, пiдроздiлiв, вiддiлень, цехiв тощо) та вiдокремлених пiдроздiлiв, де будуть розмiщенi засвiдченi копiї Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва, додається на _____ арк.

4. Засвiдченi копiї Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва зобов'язуюсь повернути до податкового органу у разi вiдсутностi потреби у їх використаннi або при поверненнi Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва у випадках, передбачених Кодексом та Положенням.

5. До заяви додаються:

    "___" ____________ 20__ року.
(П. I. Б.)
М. П.
(пiдпис) (дата)

Розписка про отримання засвiдчених копiй

Засвiдченi копiї в кiлькостi   штук "___" ____________ 20__ року
(указати кiлькiсть словами)
одержав(ла)    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)

____________
* Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.

Аркуш 1

 

Додаток
до заяви за ф. N 2-РК

ПЕРЕЛIК ПРИМIЩЕНЬ ТА ВIДОКРЕМЛЕНИХ ПIДРОЗДIЛIВ

 
(найменування або прiзвище, iм'я та по батьковi платника)
Iндивiдуальний податковий номер / податковий номер / номер та серiя паспорта* (необхiдне пiдкреслити)
                       
N з/п Код ЄДРПОУ (для вiдокремлених пiдроздiлiв) Найменування примiщення (об'єкта, пiдроздiлу, вiддiлення, цеху тощо) або вiдокремленого пiдроздiлу** Мiсцезнаходження примiщення або вiдокремленого пiдроздiлу Основнi види продажу (поставки) товарiв (робiт, послуг) Необхiдна кiлькiсть засвiдчених копiй Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва
           
           
           
           
           
           
           
           
Усього  
    "___" ____________ 20__ року.
(П. I. Б.)
М. П.
(пiдпис) (дата)
Аркуш N _____

____________
* Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.
** Якщо примiщень та вiдокремлених пiдроздiлiв бiльше нiж 8, заповнюється вiдповiдна кiлькiсть аркушiв цього додатка, весь перелiк скрiплюється пiдписом та печаткою на останньому аркушi.

 

Додаток 4
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 2-РЖ

ЖУРНАЛ РЕЄСТРАЦIЇ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ*

 
(юридичних або фiзичних осiб)
Номер реєстрацiї заяви Дата реєстрацiї заяви Податковий номер / номер та серiя паспорта** Найменування або прiзвище, iм'я та по батьковi платника Результат розгляду заяви (зареєстровано, вiдмовлено в реєстрацiї, запропоновано подати нову заяву) Iндивiдуальний податковий номер платника Номер Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва Номер та серiя бланка Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва Дата реєстрацiї платником податку Дата початку дiї Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва Спосiб та дата отримання Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва платником (поштою або пiд розписку платника чи Представника платника) Кiлькiсть засвiдчених копiй Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва та дата їх засвiдчення
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
                       
                       
                       

____________
* Такi журнали ведуться окремо для юридичних та фiзичних осiб.
** Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.

 

Додаток 5
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 3-ПДВ

ЗАЯВА ПРО АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦIЇ
ПЛАТНИКА ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ

1. Найменування податкового органу, до якого подається заява

 
 

2. Iнформацiя про платника податку на додану вартiсть

3. Причини анулювання реєстрацiї (вiдповiднi пункти позначити знаком "Ц" або "+" згiдно iз статтею 184 роздiлу V Кодексу)

˜ Пiдпункт "а" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - будь-яка особа, зареєстрована як платник ПДВ протягом попереднiх 12 мiсяцiв, яка подала заяву про анулювання реєстрацiї, якщо загальна вартiсть оподатковуваних товарiв/послуг, що надаються такою особою, за останнi 12 календарних мiсяцiв була меншою вiд суми, визначеної статтею 181 роздiлу V Кодексу, за умови сплати суми податкових зобов'язань у випадках, визначених роздiлом V Кодексу.
Дата сплати податкових зобов'язань "___" ____________ 20__ року
 ˜ Пiдпункт "б" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - особа прийняла рiшення про припинення та затвердила лiквiдацiйний або передавальний баланс щодо своєї дiяльностi вiдповiдно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов'язань iз податку у випадках, визначених роздiлом V Кодексу.
Дата сплати податкових зобов'язань "___" ____________ 20__ року
 ˜ Пiдпункт "в" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу, частина друга статтi 6 Указу - особа реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартiсть
 ˜ Пiдпункт "г" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - особа, зареєстрована як платник ПДВ, протягом 12 послiдовних податкових мiсяцiв не подає податковому органу декларацiї з ПДВ та/або подає таку декларацiю (податковий розрахунок), яка (який) свiдчить про вiдсутнiсть постачання/придбання товарiв, здiйснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту (непотрiбне закреслити)
 ˜ Пiдпункт "ґ" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - установчi документи особи, зареєстрованої як платник ПДВ, визнанi рiшенням суду недiйсними
 ˜ Пiдпункт "д" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - господарським судом винесено ухвалу про лiквiдацiю юридичної особи - банкрута
 ˜ Пiдпункт "е" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - платник податку лiквiдується за рiшенням суду (фiзична особа позбувається статусу суб'єкта господарювання)
 ˜ Пiдпункт "е" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - особу звiльнено вiд сплати податку за рiшенням суду
 ˜ Пiдпункт "е" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - податкову реєстрацiю особи анульовано (скасовано, визнано недiйсною) за рiшенням суду
 ˜ Пiдпункт "є" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - фiзична особа, зареєстрована як платник ПДВ, померла, її оголошено померлою, визнано недiєздатною або безвiсно вiдсутньою, обмежено її цивiльну дiєздатнiсть
 ˜ Пiдпункт "ж" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - в Єдиному державному реєстрi наявний запис про вiдсутнiсть юридичної особи або фiзичної особи за її мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) або запис про вiдсутнiсть пiдтвердження вiдомостей про юридичну особу (непотрiбне закреслити)
 ˜ Пiдпункт "з" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - закiнчився строк дiї свiдоцтва про реєстрацiю особи як платника ПДВ
 ˜ Пiдпункт "и" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу - обсяг постачання товарiв/послуг платниками ПДВ, зареєстрованими добровiльно, iншим платникам ПДВ за останнi 12 календарних мiсяцiв сукупно становить менше 50 вiдсоткiв загального обсягу постачання.
Загальний обсяг постачання товарiв (послуг) ____________ грн., у тому числi обсяг постачання товарiв (послуг) iншим платникам ПДВ ____________ грн., що становить ____________ вiдсоткiв

____________
* Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.

Аркуш 1

Дата проведення розрахункiв iз бюджетом за податковими зобов'язаннями останнього податкового перiоду "___" ____________ 20__ року.*

____________
* Заповнюється у разi повторного подання заяви.

4. До заяви додаються:

    "___" ____________ 20__ року.
(П. I. Б.)
М. П.
(пiдпис) (дата)

5. Данi про розгляд заяви та анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть
    (заповнюються посадовими особами податкового органу)

Аркуш 2

 

Додаток 6
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-РПДВ

"___" ____________ 20__ року N ____________________________
(заповнюється у разi направлення платнику примiрника рiшення поштою)

РIШЕННЯ N ___________
про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть

 
(найменування платника або прiзвище, iм'я, по батьковi для фiзичних осiб - пiдприємцiв)
  ,
(мiсцезнаходження платника або мiсце проживання для фiзичних осiб - пiдприємцiв)
зареєстрованого   ,
(пiдпункт, пункт, стаття та назва законодавчого акта та причина реєстрацiї платником податку)
iндивiдуальний податковий номер   , Свiдоцтво / Спецiальне свiдоцтво
(непотрiбне закреслити)
N ___________________,
дата початку дiї "___" ____________ ____ року на бланку ф. N _____, серiя ______ N ____________,
дата реєстрацiї платником ПДВ "___" ____________ ____ року.
 
(найменування податкового органу, що видав Свiдоцтво / Спецiальне свiдоцтво (непотрiбне закреслити))
Складений комiсiєю, створеною вiдповiдно до розпорядження  
  вiд "___" ________________ 20__ року N ______
(найменування податкового органу)

Комiсiєю встановлено:

1. Платник  
(подiя, яка є пiдставою для анулювання реєстрацiї платника ПДВ)
  , що пiдтверджено
 
(документ, який пiдтверджує наявнiсть пiдстав для анулювання реєстрацiї платника ПДВ)
вiд "___" _____________ _____ року N ____________.
2. Платник   податковi декларацiї з податку на додану вартiсть
(подає та/або не подає)
протягом перiоду з _______________ до _____________
з показниками, якi свiдчать про   постачання/придбання товарiв, здiйснених з
(наявнiсть, вiдсутнiсть)
метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту, та має за останнi 12 календарних мiсяцiв обсяги оподатковуваних операцiй ___________________ гривень.

Аркуш 1

Лицьовий бiк

Продовження рiшення N ___________
про анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть

3. Розмiр податкової заборгованостi з ПДВ на дату складання рiшення   грн.
4. Факт вiдсутностi чи неможливiсть установити мiсцезнаходження (мiсце проживання для фiзичних осiб): пiдтверджено повiдомленням N ______________ вiд "___" ____________ 20__ року.
(данi податкової мiлiцiї)
5. Лiквiдатор   про використання Свiдоцтва/Спецiального свiдоцтва
(не повiдомляв, повiдомляв)
(непотрiбне закреслити) при проведеннi лiквiдацiйної процедури. Свiдоцтво/Спецiальне
свiдоцтво (непотрiбне закреслити)   на лiквiдатора (лiквiдацiйну комiсiю).
(перереєстроване, не перереєстроване)
6. На Свiдоцтвi / Спецiальному свiдоцтвi (непотрiбне закреслити) визначений термiн його дiї до "___" ____________ 20__ року.

Висновок комiсiї:

Перелiченi документи є пiдставою для анулювання реєстрацiї платника податку на додану вартiсть,
реквiзити якого вказано вище, у зв'язку з  
 
та вiдповiдно до  
(пiдпункт, пункт, стаття та назва законодавчого акта)
Днем прийняття рiшення про анулювання реєстрацiї є дата його пiдписання керiвником податкового органу.
Датою анулювання реєстрацiї є  
(дата затвердження рiшення або iнша дата (указати))
Рiшення складене "___" ____________ 20__ року у двох примiрниках: перший - в облiкову справу платника (реєстрацiйну частину) разом iз копiями документiв, що стали пiдставою для анулювання реєстрацiї; другий - платнику податкiв.
Платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Свiдоцтво / Спецiальне свiдоцтво (непотрiбне закреслити) та всi його засвiдченi копiї разом iз супровiдним листом протягом 20 календарних днiв вiд дня прийняття рiшення про анулювання.
Керiвник податкового органу
    "___" ____________ 20__ року.
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
М. П.
(пiдпис) (дата)

Аркуш 2

Сторiнка 1

Зворотний бiк

Заповнюється тiльки на примiрнику рiшення, що залишається в податковому органi
Голова комiсiї
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
Пiдписи членiв комiсiї:
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Спосiб вручення примiрника рiшення платнику  
(поштою або пiд розписку платника податкiв чи Представника платника)
Примiрник рiшення одержав(ла)  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" ____________ 20__ року _______________
(пiдпис)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Платник ПДВ виключений iз Реєстру "___" _____________ _____ року
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi iнспектора, вiдповiдального за ведення Реєстру)

Аркуш 2

Сторiнка 2

 

Додаток 7
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-РЖ

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ РIШЕНЬ ПРО АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦIЇ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ*

 
(юридичних або фiзичних осiб)
Номер рiшення Дата затверд-
ження рiшення
Податко-
вий номер / номер та серiя паспорта**
Iндивi-
дуальний податковий номер платника
Найме-
нування або прiзвище, iм'я та по батьковi платника
Номер та дата початку дiї Свiдоцтва / Спецiаль-
ного свiдоцтва
Номер та серiя бланка Свiдоцтва / Спецiального свiдоцтва Дата реєстрацiї платником ПДВ Пiдстава для анулювання реєстрацiї платника ПДВ Дата анулювання реєстрацiї Спосiб та дата отримання примiрника рiшення платником (поштою або пiд розписку платника чи Представника платника) Причина неможливостi вручення примiрника рiшення платнику та дата складання вiдповiдної довiдки
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
                       
                       
                       

____________
* Такi журнали ведуться окремо для юридичних та фiзичних осiб.
** Для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це податковий орган i мають вiдмiтку у паспортi.

 

Додаток 8
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 1-Р

Лицьовий бiк

7
Дата державної реєстрацiї пiдприємства "___" ______________ _____ року.
8
Вартiсть товарiв (послуг), поставлених протягом попереднiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв (без ПДВ) (одиницi вимiру - цiлi числа з вiдповiдним округленням за загальновстановленими правилами)
N з/п Мiсяць та рiк Сукупно всiх товарiв (послуг),
сума
(грн)
Сiльськогосподарських товарiв (послуг)* за видами дiяльностi, вказаними у цiй заявi Операцiї з поставки капiтальних активiв** Iнших товарiв (послуг)
сума
(грн)
питома
вага (%)
сума
(грн)
питома
вага (%)
сума
(грн)
питома
вага (%)
1                
2                
3                
4                
5                
6                
7                
8                
9                
10                
11                
12                
Усього              

____________
* Сiльськогосподарськими вважаються товари, зазначенi у групах 1 - 24, товарних позицiях 4101, 4102, 4103, 4301 згiдно з УКТ ЗЕД, та послуги, отриманi в результатi здiйснення дiяльностi, на яку вiдповiдно до пункту 209.17 статтi 209 роздiлу V Кодексу поширюється дiя спецiального режиму оподаткування у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства, якщо такi товари вирощуються, вiдгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються, безпосередньо платником податку - суб'єктом спецiального режиму оподаткування (крiм придбання таких товарiв у iнших осiб), якi поставляються зазначеним платником податку - їх виробником.
** З метою розрахунку такої питомої ваги до складу основної дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства не включаються оподатковуванi операцiї з постачання капiтальних активiв, що перебували у складi його основних фондiв не менше нiж 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв сукупно, якщо такi операцiї не були постiйними i не становили окремої пiдприємницької дiяльностi.

9
Перший день податкового перiоду, з якого сiльськогосподарське пiдприємство бажає перейти до застосування спецiального режиму оподаткування, "___" ____________ 20__ року.
10
Спосiб отримання Спецiального свiдоцтва
• безпосередньо у податковому органi • поштою
(непотрiбне закреслити)
11
До заяви додаються:
1. Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв iз зазначенням видiв дiяльностi на ____ арк.
2.
    "___" ____________ 20__ року.
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
М. П.
(пiдпис) (дата)

Аркуш 2

Сторiнка 1

Зворотний бiк

12
Данi про розгляд заяви (заповнюються посадовими особами податкового органу)

Аркуш 2

Сторiнка 2

 

Додаток 9
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 2-РС

ДЕРЖАВНИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________

НБ N 000000
про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть
Iндивiдуальний податковий номер пiдприємства  
Найменування пiдприємства  
 
Мiсцезнаходження пiдприємства  
 
Найменування податкового органу, що видав Спецiальне свiдоцтво
 

Перелiк видiв дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства, якi пiдпадають пiд дiю спецiального режиму оподаткування дiяльностi у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства, та визначенi статтею 209 роздiлу V Кодексу на основi КВЕД

Код КВЕД Назва КВЕД
   
   
   
   
   
___________________________________________
(керiвник податкового органу)
М. П.
_____________
(пiдпис)

При здiйсненнi видiв дiяльностi, вказаних у Спецiальному свiдоцтвi, та постачаннi сiльськогосподарських товарiв (послуг), що є такими вiдповiдно до пункту 209.7 статтi 209 роздiлу V Кодексу, пiдприємством застосовується спецiальний режим оподаткування до останнього числа мiсяця, що передує мiсяцю, в якому було допущено перевищення, визначене пунктом 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу. В iнших випадках суми податку на додану вартiсть розраховуються та сплачуються до бюджету на пiдставi Спецiального свiдоцтва за загальними правилами та ставками, визначеними статтею 193 роздiлу V Кодексу.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = лiнiя вiдрiзу = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Корiнець

Форма N 2-РС

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

СВIДОЦТВО N _________

НБ N 000000
про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть
Iндивiдуальний податковий номер пiдприємства  
Найменування та мiсцезнаходження пiдприємства  

Спосiб вручення Спецiального свiдоцтва*   "___" ____________ 20__ року.
(направлено поштою/видано платнику податкiв)
Свiдоцтво одержав(ла)**    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)

____________
* До цього корiнця мають бути доданi: у разi отримання Спецiального свiдоцтва за довiренiстю - така довiренiсть; у разi направлення Спецiального свiдоцтва поштою - поштове повiдомлення про вручення вiдповiдного листа платнику податкiв чи Представнику платника.
** У разi направлення Спецiального свiдоцтва поштою не заповнюється.

 

Додаток 10
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 3-РС

ЗАЯВА СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПIДПРИЄМСТВА
ПРО ЗНЯТТЯ З РЕЄСТРАЦIЇ ЯК СУБ'ЄКТА СПЕЦIАЛЬНОГО РЕЖИМУ ОПОДАТКУВАННЯ ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТIСТЬ

1. Найменування податкового органу

 

2. Iнформацiя про платника податку

3. Причини зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та/або реєстрацiї як платника податку на додану вартiсть на загальних пiдставах
(необхiдне позначити знаком "Ц" або "+")

˜ Пункт 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу - питома вага постачання несiльськогосподарських товарiв/послуг протягом попереднiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв сукупно перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв/послуг*.
˜ Пункти 209.6 та 209.11 статтi 209 роздiлу V Кодексу - питома вага постачання несiльськогосподарських товарiв/послуг протягом звiтного податкового перiоду (мiсяця) новоствореного сiльськогосподарського пiдприємства сукупно перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв/послуг*.
Перше число мiсяця, в якому було допущено перевищення, "___" ____________ 20__ року.
˜ Пiдпункт "в" пункту 184.1 статтi 184 роздiлу V Кодексу, частина друга статтi 6 Указу - особа реєструється як платник єдиного податку**.
Перше число звiтного перiоду (кварталу), з якого здiйснюється перехiд, "___" ____________ 20__ року.
˜ Пiдпункт "в" пункту 209.12 статтi 209 роздiлу V Кодексу - сiльськогосподарське пiдприємство припиняється шляхом лiквiдацiї або реорганiзацiї**.
˜ Пiдпункт "г" пункту 209.12 статтi 209 роздiлу V Кодексу - сiльськогосподарське пiдприємство не подає податкової звiтностi з цього податку протягом останнiх 12 послiдовних звiтних податкових перiодiв**.
____________
* У цих випадках здiйснюється зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та реєстрацiя платником податку на загальних пiдставах.
** У цих випадках одночасно здiйснюється анулювання Спецiального свiдоцтва та анулювання реєстрацiї платником податку на додану вартiсть.

4. До заяви додаються:

    "___" ____________ 20__ року.
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
М. П.
(пiдпис) (дата)

5. Данi про розгляд заяви (заповнюються службовими особами податкового органу)

 

Додаток 11
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-РРС

"___" ____________ 20__ року N ___________________________
(заповнюється у разi направлення платнику примiрника рiшення поштою)

РIШЕННЯ N ___________
про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування

 
(найменування платника)
  ,
(мiсцезнаходження платника)
Дата державної реєстрацiї пiдприємства "___" ____________ 20__ року,
iндивiдуальний податковий номер   ,
Спецiальне свiдоцтво N ________________, на бланку ф. N ______, серiя _______ N ____________, видане
 
(найменування податкового органу, що видав Спецiальне свiдоцтво)

Виключний перелiк видiв дiяльностi сiльськогосподарського пiдприємства вiдповiдно до статтi 209 роздiлу V Кодексу

Код КВЕД Назва КВЕД
   
   
   
   
   
   
Складений комiсiєю, створеною вiдповiдно до розпорядження  
  вiд "___" ________________ 20__ року N ______
(найменування податкового органу)

Аркуш 1

Лицьовий бiк

Продовження рiшення N ___________
про виключення сiльськогосподарського пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування

Комiсiєю встановлено:

За даними  
(документ / документи, який / якi пiдтверджує / пiдтверджують наявнiсть пiдстав для виключення з реєстру)
 
сiльськогосподарське пiдприємство протягом  
(12 послiдовних звiтних податкових перiодiв
 
або звiтного податкового перiоду (мiсяця) для новоствореного пiдприємства (зазначити перiод або мiсяць))
мало сукупну вартiсть поставок всiх товарiв (послуг) ____________________ гривень, у тому числi
несiльськогосподарських товарiв (послуг) _______________ гривень, що становить _____ вiдсоткiв
та перевищує 25 вiдсоткiв вартостi всiх поставлених товарiв (послуг).
Заява про реєстрацiю сiльськогосподарського пiдприємства як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за ф. N 1-РС подана сiльськогосподарським пiдприємством до податкового органу "___" ____________ 20__ року.
Заява про зняття сiльськогосподарського пiдприємства з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування податком на додану вартiсть за ф. N 3-РС подана сiльськогосподарським пiдприємством до податкового органу "___" ____________ 20__ року.
(вказати дату або зазначити "не подана")
Причини зняття з реєстрацiї як суб'єкта спецiального режиму оподаткування та/або реєстрацiї як платника податку на додану вартiсть на загальних пiдставах
 
(якщо заява була подана, то вказати причину згiдно iз заявою)
Перше число мiсяця, в якому було допущено перевищення, "___" ____________ 20__ року.

Висновок комiсiї:

Перелiченi документи є пiдставою для  
(виключення пiдприємства з реєстру суб'єктiв спецiального
 
режиму оподаткування / проведення коригування дати, з якої пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах)
у зв'язку з  
(пiдстава для виключення або коригування)
та вiдповiдно до  
(пiдпункт, пункт, стаття та назва законодавчого акта)
Днем прийняття рiшення про виключення та датою виключення є дата пiдписання цього рiшення керiвником податкового органу.
Дата, з якої сiльськогосподарське пiдприємство вважається платником податку на загальних пiдставах, "___" ____________ 20__ року.
Рiшення складене "___" ____________ 20__ року у двох примiрниках: перший - в облiкову справу платника (реєстрацiйну частину) разом iз копiями документiв, що стали пiдставою для виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування; другий - платнику податкiв.
На пiдставi цього рiшення податкового органу проведенi анулювання Спецiального свiдоцтва та реєстрацiя сiльськогосподарського пiдприємства як платника податку на додану вартiсть на загальних умовах iз формуванням нового Свiдоцтва за процедурами перереєстрацiї. Платник податку зобов'язаний повернути податковому органу Спецiальне свiдоцтво та всi його засвiдченi копiї. Податковий орган видає сiльськогосподарському пiдприємству Свiдоцтво лише в обмiн на оригiнал та всi завiренi копiї Спецiального свiдоцтва, яке було анульоване.
Керiвник податкового органу
    "___" ____________ 20__ року.
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
М. П.
(пiдпис) (дата)

Аркуш 2

Сторiнка 1

Зворотний бiк

Заповнюється тiльки на примiрнику рiшення, що залишається в податковому органi
Голова комiсiї
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
Пiдписи членiв комiсiї:
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Спосiб вручення примiрника рiшення платнику  
(поштою або пiд розписку платника податкiв чи Представника платника)
Примiрник рiшення одержав(ла)  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" ____________ 20__ року _______________
(пiдпис)

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Платник ПДВ виключений iз Реєстру "___" _____________ _____ року.
 
(пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi iнспектора, вiдповiдального за ведення Реєстру)

Аркуш 2

Сторiнка 2

 

Додаток 12
до Положення про реєстрацiю платникiв податку на додану вартiсть
Форма N 6-РЖС

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ РIШЕНЬ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПIДПРИЄМСТВ IЗ РЕЄСТРУ СУБ'ЄКТIВ СПЕЦIАЛЬНОГО РЕЖИМУ ОПОДАТКУВАННЯ

Номер рiшення Дата затвердження рiшення Код ЄДРПОУ Iндивiдуальний податковий номер Найме-
нування
Дата реєстрацiї платником податку на додану вартiсть Дата реєстрацiї суб'єктом спецiального режиму оподаткування Номер та дата видачi Спецiального свiдоцтва Номер та серiя бланка Спецiального свiдоцтва Пiдстава для виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування Дата виключення з реєстру суб'єктiв спецiального режиму оподаткування Спосiб та дата отримання примiрника рiшення платником (поштою або пiд розписку платника чи Представника платника) Причина неможливостi вручення примiрника рiшення платнику та дата складання вiдповiдної довiдки
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
                         
                         
                         
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.