ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.01.2012 N 20/1-11/0264-ЕП

 

Начальникам регiональної митницi, митниць


     Надсилаємо для врахування та використання в роботi iнформацiйно-аналiтичний бюлетень "Реалiзацiя положень Закону України про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо гуманiзацiї вiдповiдальностi за правопорушення у сферi господарської дiяльностi".

     Додаток: d01_0264.doc

Начальник Департаменту О.I. Попiвняк

 

Додаток

Iнформацiйно-аналiтичний бюлетень

"Реалiзацiя положень Закону України про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо гуманiзацiї вiдповiдальностi за правопорушення у сферi господарської дiяльностi"

Порядок
реалiзацiї митними органами Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо гуманiзацiї вiдповiдальностi за правопорушення у сферi господарської дiяльностi"

1. Загальнi положення

     1.1. Порядок реалiзацiї митними органами Закону України вiд 15.11.2011 N 4025-VI "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо гуманiзацiї вiдповiдальностi за правопорушення у сферi господарської дiяльностi" визначає послiдовнiсть дiй митних органiв пiд час проведення дiзнання в кримiнальних справах про контрабанду, порушених за ознаками статтi 201 Кримiнального кодексу України (далi - КК України), та провадження в справах про порушення митних правил, заведених за ознаками статей 351-353 Митного кодексу України (далi - МК України).

     1.2. Порядок розроблений вiдповiдно до Конституцiї України, Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо гуманiзацiї вiдповiдальностi за правопорушення у сферi господарської дiяльностi", КК України, Кримiнально-процесуального кодексу України (далi - КПК України), Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУпАП), МК України.

2. Дiї митних органiв пiд час проведення дiзнання в кримiнальних справах про контрабанду

     2.1. Вiдповiдно до статтi 5 КК України квалiфiкацiя дiяння як контрабанда товарiв за матерiалами перевiрок, розпочатих до набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо гуманiзацiї вiдповiдальностi за правопорушення у сферi господарської дiяльностi" (далi - Закон), а також за матерiалами справ про порушення митних правил, якi знаходяться в провадженнi митних органiв не припускається.

     2.2. Кримiнальнi справи про контрабанду товарiв, якi на момент набрання чинностi Законом, знаходяться в провадженнi митних органiв, пiдлягають закриттю з урахуванням вимог КПК України, про що виноситься мотивована постанова.

     2.3. У випадках виявлення фактiв перемiщення поза митним контролем або з приховуванням вiд митного контролю культурних цiнностей, отруйних, сильнодiючих, вибухових речовин, радiоактивних матерiалiв, зброї та боєприпасiв (крiм гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасiв до неї), а також спецiальних технiчних засобiв негласного отримання iнформацiї, митний орган встановлює наявнiсть ознак злочину, передбаченого статтею 201 КК України.

     За наявностi пiдстав митний орган виносить постанову про порушення кримiнальної справи, а за їх вiдсутностi - постанову про вiдмову в порушеннi кримiнальної справи.

     У разi, якщо перемiщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням вiд митного контролю зазначених вище предметiв вчинено за попередньою змовою групою осiб або особою, ранiше судимою за злочин, передбачений статтею 201 КК України, або службовою особою з використанням службового становища, такi дiї слiд квалiфiкувати за частиною другою статтi 201 КК України.

3. Дiї митних органiв пiд час провадження в справах про порушення митних правил

     3.1. У разi надходження до митних органiв направлених органами слiдства та/або прокуратури матерiалiв з кримiнальних справ про контрабанду товарiв або закритих кримiнальних справ про контрабанду товарiв, митними органами у строк, передбачений частиною другою статтi 328 МК України, у випадках, передбачених статтею 364 МК України, вживаються заходи щодо складання протоколу про порушення митних правил з дотриманням вимог частини третьої статтi 10 МК України та/або направлення матерiалiв до суду.

     Вилученi товари приймаються митними органами на пiдставi Актiв прийняття-передання, в яких обов'язково зазначається найменування, кiлькiсть, iндивiдуальнi ознаки (за наявностi) цих предметiв.

     3.2. У разi виявлення митними органами ознак правопорушень, передбачених статтями 351, 352, 353 МК України, предметами в яких є товари, не залежно вiд їх вартостi, у вiдповiдностi до вимог статтi 363 МК України складається протокол про порушення митних правил з використанням форми, установленої наказом Держмитслужби України N 261 вiд 21.04.2003 "Про затвердження форм процесуальних документiв у справах про порушення митних правил".

     3.3. У разi встановлення факту повторного вчинення правопорушень, передбачених статтями 351 або 352 МК України, складається протокол про порушення митних правил, передбачене частинами другими статтi 351 або 352 МК України.

     Провадження у справах про порушення митних правил має бути здiйснено з урахуванням вимог Методичних рекомендацiй щодо провадження у справах про порушення митних правил, затверджених наказом Держмитслужби України вiд 30.12.2004 N 936.

     3.4. Товари, що є безпосереднiми предметами порушення митних правил, товари iз спецiально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосереднiх предметiв порушення митних правил вiд митного контролю, транспортнi засоби, що використовувалися для перемiщення безпосереднiх предметiв порушення митних правил через митний кордон України, а також документи, необхiднi для розгляду справи про порушення митних правил, вилучаються.

     3.5. У разi, якщо за результатами розгляду справ про порушення митних правил, заведених за статтями 351 або 352 МК України пiсля набрання чинностi Законом, судами будуть прийнятi рiшення, згiдно з якими частково застосовано стягнення (у виглядi штрафу без конфiскацiї або конфiскацiї без штрафу) або провадження у справi закрито (на пiдставi статей 22, 247 КУпАП), митними органами вiдповiдно до Порядку контролю пiд час провадження у справах про порушення митних правил та дiзнання у кримiнальних справах про контрабанду, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 21.03.2008 N 255, вживаються заходи щодо iнiцiювання перегляду постанови суду через органи прокуратури.

     3.6. З метою забезпечення виконання постанови суду (суддi) про накладення адмiнiстративного стягнення в справах про порушення митних правил пiдроздiл по боротьбi з контрабандою митного органу забезпечує своєчасне надсилання копiї такої постанови до вiдповiдного органу державної виконавчої служби.

Департамент боротьби з контрабандою, аналiзу ризикiв та протидiї корупцiї
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.