ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 21.02.2012 р. N 3062/6/15-1215


Щодо оподаткування рекламних послуг нерезидента

     Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо деяких питань оподаткування згiдно з п. 160.7 ст. 160 Податкового кодексу України i повiдомляє.

     Вiдповiдно до ст. 1011 Цивiльного кодексу вiд 16 сiчня 2003 року N 435-IV, зi змiнами та доповненнями (далi - ЦКУ), за договором комiсiї одна сторона (комiсiонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комiтента) за плату вчинити один або кiлька правочинiв вiд свого iменi, але за рахунок комiтента.

     За договором, укладеним з третьою особою, комiсiонер набуває права навiть тодi, коли комiтент був названий у договорi або прийняв вiд третьої особи виконання договору (п. 2 ст. 1016 ЦКУ). Комiсiонер має право на вiдшкодування витрат, зроблених ним у зв'язку з виконанням своїх обов'язкiв за договором комiсiї (п. 1 ст. 1024 ЦКУ).

     За договором доручення одна сторона (повiрений) зобов'язується вчинити вiд iменi та за рахунок другої сторони (довiрителя) певнi юридичнi дiї. Правочин, вчинений повiреним, створює, змiнює, припиняє цивiльнi права та обов'язки довiрителя (п. 1 ст. 1000 ЦКУ).

     Довiритель зобов'язаний, якщо iнше не встановлене договором, вiдшкодувати повiреному витрати, пов'язанi з виконанням доручення (п. 2 ст. 1007 ЦКУ).

     Вiдповiдно до п. 160.7 ст. 160 Податкового кодексу України (далi - Кодексу) резиденти, якi здiйснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами про такого резидента, пiд час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 вiдсоткiв суми таких виплат за власний рахунок.

     Для застосування цiєї норми необхiдне виконання водночас двох умов: виплата вiд резидента повинна здiйснюватися безпосередньо нерезиденту i ця виплата повинна бути за виробництво та/або розповсюдження реклами саме про такого резидента.

     Таким чином, якщо платник податку на прибуток - резидент здiйснюватиме в Українi оплату резиденту (в даному випадку рекламному агентству) послуг за виробництво та/або розповсюдження реклами про свою дiяльнiсть за межами України, то до таких виплат платника податку норми п. 160.7 ст. 160 Кодексу не застосовуватимуться.

     Якщо резидент - рекламне агентство, який здiйснює виробництво та/або розповсюдження реклами про iншого платника податкiв - резидента, залучає нерезидентiв для виробництва та/або розповсюдження реклами за межами територiї України про iншого платника податкiв на основi укладених зовнiшньоекономiчних договорiв з такими нерезидентами, то норма п. 160.7 ст. 160 Кодексу на рекламне агентство - резидента не розповсюджується.

     Якщо платник податку на прибуток - резидент, який як посередник (комiсiонер, повiрений) за договором доручення (комiсiї) замовляв нерезиденту рекламнi послуги про резидента - комiтента (довiрителя), пiд час такої виплати не зобов'язаний сплачувати податок за ставкою 20 вiдсоткiв вiд суми таких виплат за власний рахунок, обов'язок щодо сплати податку за ставкою 20 вiдсоткiв вiд суми таких виплат покладено на резидента - комiтента (довiрителя).

Заступник Голови А. Iгнатов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.