ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.06.12 N 11.1/2-15/6781-ЕП

 

Начальнику регiональної митницi
Начальникам митниць
Начальнику Департаменту митних iнформацiйних технологiй та статистики


Щодо застосування окремих норм Митного кодексу України

     Для забезпечення виконання норм Митного кодексу України (далi - Кодекс) та уникнення затримок при виконаннi митними органами митних формальностей слiд врахувати наступне.

     1. Статтею 168 Кодексу визначено випадки, при яких до товарiв (продуктiв переробки), якi були помiщенi у митний режим переробки за межами митної територiї, застосовується повне або часткове звiльнення вiд оподаткування митними платежами.

     Незалежно вiд того, сплачуються митнi платежi чи нi, у будь-якому випадку в графi 45 митної декларацiї необхiдно вiдображати митну вартiсть товарiв (продуктiв переробки), визначену вiдповiдно до роздiлу III Кодексу.

     2. Наказом Держмитслужби України "Про внесення змiн до деяких класифiкаторiв з питань митної статистики, якi використовуються в процесi оформлення митних декларацiй" вiд 31.05.2012 N 301 запроваджено код тарифної пiльги (тарифної преференцiї) по миту "403" на Угоду про вiльну торгiвлю мiж Україною та державами ЄАВТ вiд 24.06.2010, Угоду про сiльське господарство мiж Україною та Королiвством Норвегiя вiд 24.06.2010, Угоду про сiльське господарство мiж Україною та Iсландiєю вiд 24.06.2010, Угоду про сiльське господарство мiж Україною та Швейцарською Конфедерацiєю вiд 24.06.2010.

     При цьому, положеннями зазначених угод передбачено як звiльнення вiд сплати мит, так i зниження рiвня ставок мита.

     Незалежно вiд того, чи застосовується звiльнення вiд сплати мита, чи зниження рiвня ставок мита, у графi 36 митної декларацiї у обов'язковому порядку вiдображається код тарифної пiльги (тарифної преференцiї) по миту "403".

     3. Вiдповiдно до статтi 290 Кодексу обов'язок iз сплати митних платежiв припиняється якщо товари до їх випуску виявилися знищеними або безповоротно втраченими внаслiдок аварiї або дiї обставин непереборної сили за нормальних умов транспортування, зберiгання або використання (експлуатацiї) та за вiдсутностi порушень вимог та умов, установлених Кодексом, а також внаслiдок природних втрат, якi пiдтверджуються вiдповiдними актами.

     У зв'язку з цим, лист Держмитслужби вiд 21.02.2011 N 11/2-10.15/2765-ЕП вважати вiдкликаним.

     4. Законом України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України у зв'язку з прийняттям Митного кодексу України" вiд 13.03.2012 N 4496-VI внесено змiни до Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України", у вiдповiдностi до яких єдиний збiр за здiйснення визначеного цим Законом контролю не справляється у разi перевантаження у пунктi пропуску через державний кордон України вантажу з водних та авiацiйних транспортних засобiв i з трубопровiдного транспорту на засоби iнших видiв транспорту (автомобiльний, залiзничний).

     При цьому необхiдно мати на увазi, що у вiдповiдностi до Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" єдиний збiр справляється з транспортних засобiв, а не з товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Зважаючи на викладене, при декларуваннi товарiв у графi 44 митної декларацiї реквiзити унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, по якiй було сплачено єдиний збiр, не зазначаються.

     Лист Держмитслужби вiд 25.10.2011 N 11.1/2-15.1/14667-ЕП вважати вiдкликаним.

     Начальнику Департаменту митних iнформацiйних технологiй та статистики врахувати вищевикладену iнформацiю в ПIК "Iнспектор 2006".

Перший заступник Голови Служби О.М.Дороховський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.