ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

31.07.12 N 11.1/3-16/8718-ЕП

 

ТОВ <...>
Начальникам митниць
Департамент митних iнформацiйних технологiй та статистики


     Держмитслужбою України розглянуто лист ТОВ <...> вiд 02.07.2012 N 163.

     З порушеного у листi питання повiдомляємо, що вiдповiдно Перелiку товарiв, що пiдлягають державному контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю) у разi перемiщення їх через митний кордон України, наведеному у додатку до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 р. N 1031 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 р. N 452) (далi - Перелiк) товар "кава смажена" пiдлягає при перемiщеннi через митний кордон України санiтарно-епiдемiологiчному та фiтосанiтарному контролю.

     Поряд з цим, перелiк об'єктiв регулювання у сферi карантину рослин, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.05.2012 N 705, такий об'єкт регулювання, як "кава смажена", не мiстить.

     З метою усунення зазначених розбiжностей Держмитслужбою пiдготовлено вiдповiдний проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про внесення змiн до перелiку товарiв, що пiдлягають державному контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю), у разi перемiщення їх через митний кордон України", вилучивши каву смажену з перелiку товарiв, що пiдлягають фiтосанiтарному контролю. На даний час згiдно iз встановленим порядком проект акта надiслано на погодження до заiнтересованих центральних органiв виконавчої влади.

     Вiдповiдно до частини четвертої статтi 3 Митного кодексу України у разi якщо норми законiв України чи iнших нормативно-правових актiв з питань державної митної справи допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язкiв пiдприємств i громадян, якi перемiщують товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення через митний кордон України або здiйснюють операцiї з товарами, що перебувають пiд митним контролем, чи прав та обов'язкiв посадових осiб митних органiв, внаслiдок чого є можливiсть прийняття рiшення як на користь таких пiдприємств та громадян, так i на користь митного органу, рiшення повинно прийматися на користь зазначених пiдприємств i громадян.

     З урахуванням зазначеного, до внесення вiдповiдних змiн до Перелiку, вважаємо за можливе здiйснювати пропуск через митний кордон України та митне оформлення товару "кава смажена" (коди товарiв згiдно УКТ ЗЕД 0901 21 00 00, 0901 22 00 00) у вiдповiдностi до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.05.2012 N 705.

Директор Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД, член колегiї Держмитслужби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.