ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

13.08.2012 N 12/2-12.2/2561-ЕП

 

Київська регiональна митниця
Департамент митних iнформацiйних технологiй та статистики


     Держмитслужбою опрацьовано лист вiд 11.07.2012 N 139 щодо надання роз'яснень з питання застосування додаткової декларацiї, яка використовується для уточнення митної вартостi оцiнюваних товарiв. У зв'язку з цим повiдомляємо.

     Згiдно з пунктом 3 частини десятої статтi 58 Митного кодексу України (далi - Кодекс), при визначеннi митної вартостi до цiни, що була фактично сплачена або пiдлягає сплатi за оцiнюванi товари, додаються витрати (складовi митної вартостi), зокрема, роялтi та iншi лiцензiйнi платежi, що стосуються оцiнюваних товарiв та якi покупець повинен сплачувати прямо чи опосередковано як умову продажу оцiнюваних товарiв, якщо такi платежi не включаються до цiни, що була фактично сплачена або пiдлягає сплатi.

     Порядок включення до цiни розрахунку роялтi та лiцензiйних платежiв визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Порядок включення суми роялтi та iнших лiцензiйних платежiв до цiни, що фактично сплачена або пiдлягає сплатi за оцiнюванi товари, пiд час визначення їх митної вартостi, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012 N 446 (далi - Порядок).

     Вiдповiдно до абзацу третього пункту 7 зазначеного Порядку, якщо на момент митного оформлення оцiнюваних товарiв сума роялтi та iнших лiцензiйних платежiв невiдома, то пiд час визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв декларант або уповноважена ним особа здiйснює розрахунок суми роялтi та iнших лiцензiйних платежiв з урахуванням прогнозних показникiв бази роялтi та iнших лiцензiйних платежiв, яка використовується для визначення величини роялтi та iнших лiцензiйних платежiв вiдповiдно до умов лiцензiйного договору або iншого договору щодо розпорядження майновими правами iнтелектуальної власностi.

     Сума роялтi та iнших лiцензiйних показникiв зазначається у декларацiї митної вартостi, яка подається одночасно з митною декларацiєю.

     Подробицi, що стосуються роялтi та iнших лiцензiйних платежiв (вид платежу, за що вiн сплачений або пiдлягає сплатi), зазначаються в графi 11(а) декларацiї митної вартостi. Сума роялтi та iнших лiцензiйних платежiв зазначається в графi 18 декларацiї митної вартостi.

     Згiдно з частиною другою статтi 261 Кодексу, у разi вiдсутностi iнформацiї, необхiдної для визначення числових значень складових митної вартостi товарiв, яка стане вiдомою пiсля випуску товарiв у вiльний обiг та сплати роялтi, лiцензiйних платежiв, iнших складових вартостi, якi визначаються залежно вiд обсягiв продажу або прибутку вiд продажу, декларант або уповноважена ним особа має право подати додаткову декларацiю протягом 180 днiв з дати випуску товарiв.

     Пунктом 8 Порядку визначено, що за результатами фактичної сплати роялтi та iнших лiцензiйних платежiв декларант або уповноважена ним особа подає в строки, передбаченi частиною другою статтi 261 Кодексу, додаткову декларацiю з уточненням митної вартостi оцiнюваних товарiв.

     Вiдповiдно до Правил заповнення декларацiї митної вартостi, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24.05.2012 N 599, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.06.2012 за N 984/21296 при поданнi додаткової декларацiї у випадках, передбачених статтею 261 Кодексу, декларацiя митної вартостi подається у загальному порядку.

     Чинна на даний час Iнструкцiя про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затверджена наказом Держмитслужби України вiд 09.07.1997 N 307, зареєстрована в Мiн'юстi 24.09.1997 за 443/2247 (зi змiнами), та вiдомчi класифiкатори з питань митної статистики, якi використовуються в процесi оформлення митних декларацiй, затвердженi наказом Держмитслужби України вiд 15.02.2011 N 107 (зi змiнами), не передбачають окремого типу митної декларацiї для додаткової декларацiї, що подається до митної декларацiї, оформленої у звичайному порядку вiдповiдно до митного режиму iмпорту.

     Для зазначених цiлей подається митна декларацiя, заповнена вiдповiдно до митного режиму iмпорту, при цьому третiй пiдроздiл графи 1 такої додаткової декларацiї не заповнюється.

     Вiдображення вiдомостей про нарахування митних платежiв у графi 47 додаткової декларацiї, поданню якої передувало оформлення митної декларацiї, заповненої у звичайному порядку, у визначених Кодексом випадках, у разi якщо додатково наданi вiдомостi стали пiдставою для перерахунку митних платежiв, здiйснюється окремими рядками, а саме:

     митнi платежi, нарахованi за митною декларацiєю, заповненою у звичайному порядку;

     митнi платежi, нарахованi за додатковою декларацiєю;

     рiзниця мiж сумами платежiв, нарахованих за митною декларацiєю, заповненою у звичайному порядку, та додатковою декларацiєю, що пiдлягає сплатi або поверненню.

     До графи 40 такої додаткової декларацiї вносяться вiдомостi про митну декларацiю, заповнену у звичайному порядку, за якою було здiйснено митне оформлення вiдповiдних товарiв у митний режим iмпорту.

Заступник директора Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення А.I.Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.