ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

01.10.2012 N 11.1/3-16.3/10936

 

Барабан О.I.
Харкiвська обласна митниця


Шановна Ольга Iнокентiївна!

     Державною митною службою України розглянуто Ваше звернення, яке надiйшло на Урядову гарячу лiнiю 27.09.2012, стосовно необхiдностi подання сертифiкату вiдповiдностi при митному оформленнi кухонного ножа, який ввозився Вами на митну територiю України через пункт пропуску "Валунки".

     Повiдомляємо, що правовi та економiчнi основи систем стандартизацiї та сертифiкацiї визначенi Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України "Про стандартизацiю i сертифiкацiю" (далi - Декрет).

     Дiя Декрету поширюється на пiдприємства, установи i органiзацiї незалежно вiд форм власностi та видiв дiяльностi, що дiють на територiї України, а також на громадян - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi.

     Крiм цього, згiдно iз статтею 27 Декрету, його дiя поширюється також на фiзичних осiб у разi ввезення ними транспортних засобiв, а також вузлiв, агрегатiв та частин до цих засобiв.

     Вiдповiдно до статтi 18 Декрету вiдповiднiсть продукцiї (товару), яка ввозиться i реалiзується на територiї України, стандартам, що дiють в Українi, має пiдтверджуватися сертифiкатом вiдповiдностi чи свiдоцтвом про визнання вiдповiдностi, виданим або визнаним центральним органом виконавчої влади з питань технiчного регулювання або акредитованим в установленому порядку органом iз сертифiкацiї, який уповноважений на здiйснення цiєї дiяльностi в законодавчо регульованiй сферi.

     Митнi органи здiйснюють митне оформлення iмпортних товарiв на пiдставi Єдиного реєстру сертифiкованої в Українi продукцiї в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Порядок митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.05.2008 N 446.

     Товари, якi пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї пiд час перемiщення через митний кордон України, зазначенi у додатку 7 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012 N 436.

     Так, зокрема, пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї товари, якi включено до Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затвердженого наказом Державного комiтету України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики вiд 01.02.2005 N 28.

     Вироби ножовi, якi класифiкуються у товарних позицiях 8211 та 9307 згiдно з УКТЗЕД, не включено до Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi.

     Таким чином, митне оформлення товарiв у вiльний обiг, якi ввозяться на митну територiю України та класифiкуються у зазначених вище товарних позицiях згiдно з УКТЗЕД, здiйснюється без подання сертифiкату вiдповiдностi або свiдоцтва про визнання вiдповiдностi.

     Додаток: на 1 арк. (для Харкiвської обласної митницi).

З повагою
директор Департаменту класифiкацiї товарiв та заходiв регулювання ЗЕД, член колегiї Держмитслужби
А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.