МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIЧНОГО РОЗВИТКУ I ТОРГIВЛI УКРАЇНИ

вiд 16.05.2013 р. N 4122-13/16946-14


     Департамент зовнiшньоекономiчної дiяльностi Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України розглянув звернення <...> та повiдомляє.

     Згiдно зi статтею 1 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" iмпорт (iмпорт товарiв) - купiвля (у тому числi з оплатою в негрошовiй формi) українськими суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi в iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi товарiв з ввезенням або без ввезення цих товарiв на територiю України, включаючи купiвлю товарiв, призначених для власного споживання установами та органiзацiями України, розташованими за її межами.

     Вiдповiдно до частини першої статтi 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" iмпортнi операцiї резидентiв, якi здiйснюються на умовах вiдстрочення поставки, у разi, коли таке вiдстрочення перевищує 180 календарних днiв з моменту здiйснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукцiї (робiт, послуг), що iмпортується, потребують висновку центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi економiчного розвитку.

     Частиною четвертою статтi 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" визначено, що Нацiональний банк України має право запроваджувати на строк до шести мiсяцiв iншi строки розрахункiв, нiж тi, що визначенi частиною першою цiєї статтi.

     Згiдно з частиною третьою статтi 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" строк та умови завершення iмпортної операцiї без увезення товару на територiю України визначаються у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України за погодженням з Нацiональним банком України.

     Порядок визначення строку та умов завершення iмпортної операцiї без увезення товару на територiю України затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 грудня 2007 року N 1392 (далi - Порядок).

     Пунктом 3 Порядку визначено, що iмпортна операцiя резидента без увезення товару на територiю України вважається завершеною за наявностi однiєї з таких умов:

     зарахування виручки, одержаної вiд нерезидента, на рахунок резидента в уповноваженому банку в разi продажу нерезиденту товару за межами України;

     подання документiв, що пiдтверджують використання резидентом товару за межами України, перелiк яких визначається Нацiональним банком.

     При цьому повiдомляємо, що листи мiнiстерств носять iнформацiйний та роз'яснювальний характер i не встановлюють правових норм.

Директор департаменту зовнiшньоекономiчної дiяльностi Ю. Петровський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.