МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

вiд 14 липня 2014 року

Термiни розрахункiв за експортно-iмпортними операцiями у сферi ЗЕД

     При здiйсненнi експортних операцiй суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi виручка резидентiв у iноземнiй валютi пiдлягає зарахуванню на їх валютнi рахунки в уповноважених банках. Таке зарахування здiйснюється у строки виплати заборгованостей, зазначенi в контрактах, але не пiзнiше 180 календарних днiв з дати митного оформлення (виписки вивiзної вантажної митної декларацiї) продукцiї, що експортується. У разi експорту робiт (послуг), прав iнтелектуальної власностi - з моменту пiдписання акта або iншого документа, що засвiдчує виконання робiт, надання послуг, експорт прав iнтелектуальної власностi. Перевищення зазначеного строку потребує висновку центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi економiчного розвитку.

     Висновку центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi економiчного розвитку, також потребують iмпортнi операцiї резидентiв, якi здiйснюються на умовах вiдстрочення поставки, в разi коли таке вiдстрочення перевищує 180 календарних днiв з моменту здiйснення авансового платежу або виставлення векселя на користь постачальника продукцiї (робiт, послуг), що iмпортується.

     Данi норми передбаченi статтею 1 Закону України вiд 23 вересня 1994 року N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" зi змiнами та доповненнями (далi - Закон N 185).

     Разом з тим, Нацiональний банк України має право запроваджувати iншi строки розрахункiв, нiж тi, що визначенi Законом. Так, постановою Правлiння Нацiонального банку України встановлено, що розрахунки за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, передбаченi Законом N 185, здiйснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днiв.

     Зазначенi змiни передбачено Законом України вiд 6 листопада 2012 року N 5480-VI "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо розширення iнструментiв впливу на грошово-кредитний ринок" до Закону N 185 та постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 травня 2014 року N 270 "Про змiну строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв i запровадження обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi", яка набрала чинностi 20 травня 2014 та дiє до 20 серпня 2014 року.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.