ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м. Київ

12.05.2014 N 270


Про змiну строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв i запровадження обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 травня 2014 р. за N 496/25273

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 15 липня 2014 року N 423

     Вiдповiдно до статтi 387 Господарського кодексу України, статей 7, 25, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", а також з метою пiдтримки стабiльностi валютного ринку України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Установити, що розрахунки за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, передбаченi в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", здiйснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днiв.

     2. Установити вимогу щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону на користь юридичних осiб, якi не є уповноваженими банками, фiзичних осiб - пiдприємцiв, iноземних представництв (крiм офiцiйних представництв), на рахунки, вiдкритi в уповноважених банках для ведення спiльної дiяльностi без створення юридичної особи, а також надходжень в iноземнiй валютi на рахунки резидентiв, вiдкритi за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України.

     Не пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходження в iноземнiй валютi:

     на користь держави або пiд державнi гарантiї;

     за кредитами, позиками, що залучаються вiдповiдно до мiжнародних договорiв України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, за договорами з якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям;

     за проектами (програмами) мiжнародної технiчної допомоги, що пройшли державну реєстрацiю;

     на кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв в iноземнiй валютi, вiдкритi в уповноважених банках;

(пункт 2 доповнено новим абзацом шостим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.07.2014р. N 423)

     за операцiями з розмiщення депозитiв банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках;

(пункт 2 доповнено новим абзацом сьомим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.07.2014р. N 423, у зв'язку з цим абзаци шостий - тринадцятий уважати вiдповiдно абзацами восьмим - п'ятнадцятим)

     на користь резидентiв-посередникiв за договорами комiсiї, доручення, консигнацiї або за агентськими угодами, що пiдлягають подальшому перерахуванню власникам коштiв. Уповноваженi банки, якi обслуговують власникiв цих коштiв, здiйснюють обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог цього пункту;

     що надiйшли як помилковий переказ.

     Розмiр надходжень в iноземнiй валютi, що пiдлягають згiдно з абзацом першим цього пункту обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України, у тому числi безпосередньо Нацiональному банку України, установлюється окремим розпорядчим документом Нацiонального банку України.

     Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129) (зi змiнами) (далi - Класифiкатор), i в росiйських рублях.

     Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в iноземнiй валютi, на якi згiдно з абзацом першим цього пункту поширюється вимога щодо обов'язкового продажу, на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2603 "Розподiльчi рахунки суб'єктiв господарювання" (далi - розподiльчий рахунок).

     Уповноважений банк зобов'язаний здiйснити обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi згiдно з вимогами цього пункту та в установленому Нацiональним банком України розмiрi:

     без доручення клiєнта;

     не пiзнiше нiж на наступний робочий день пiсля дня зарахування таких надходжень на розподiльчий рахунок.

     3. Пункт 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.07.2014р. N 423, у зв'язку з цим пункти 4 - 8 вважати вiдповiдно пунктами 3 - 7)

     3. Унести до Правил здiйснення за межi України та в Українi переказiв фiзичних осiб за поточними валютними неторговельними операцiями та їх виплати в Українi, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 грудня 2007 року N 496, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 01 лютого 2008 року за N 74/14765 (зi змiнами), такi змiни:

     главу 1 пiсля пункту 1.7 доповнити новим пунктом 1.8 такого змiсту:

     "1.8. Виплата переказу (переказiв), що надiйшов (надiйшли) в iноземнiй валютi з-за кордону на користь фiзичної особи, у сумi, що дорiвнює або перевищує в еквiвалентi 150000 гривень за мiсяць, здiйснюється в гривнях i зараховується на поточний рахунок отримувача переказу (переказiв)".

     У зв'язку з цим пункти 1.8 - 1.10 уважати вiдповiдно пунктами 1.9 - 1.11;

     пункт 2.5 глави 2 виключити.

     4. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють у частинi, що не суперечить цiй постановi.

     5. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     6. Прес-службi (Кутерещин О. Р.) забезпечити опублiкування цiєї постанови в газетi "Урядовий кур'єр" протягом трьох днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     7. Постанова набирає чинностi з 20 травня 2014 року та дiє до 20 серпня 2014 року.

Голова С. I. Кубiв
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.