ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 19.08.2014 р. N 2316/7/99-99-19-03-02-17


     Державна фiскальна служба України у зв'язку з наявнiстю численних запитiв платникiв податкiв щодо практичного застосування постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 липня 2014 року N 216 "Про затвердження перелiку медичних виробiв, операцiї з постачання на митнiй територiї України та ввезення на митну територiю України яких пiдлягають обкладенню податком на додану вартiсть за ставкою 7 вiдсоткiв" (далi - постанова N 216) та документального пiдтвердження належностi продукцiї до медичних виробiв повiдомляє.

     Згiдно з Положенням про Мiнiстерство охорони здоров'я України, затвердженим Указом Президента України вiд 13 квiтня 2011 року N 467/2011, Мiнiстерство охорони здоров'я України вiдповiдно до покладених на нього завдань, зокрема, iнформує та надає роз'яснення щодо здiйснення державної полiтики у сферах охорони здоров'я, санiтарно-епiдемiологiчного благополуччя населення, протидiї ВIЛ-iнфекцiї/ СНIДу та iншим соцiально небезпечним захворюванням, створення, виробництва, контролю якостi та реалiзацiї лiкарських засобiв, медичних iмунобiологiчних препаратiв i медичних виробiв.

     У листi-роз'ясненнi МОЗ України вiд 10.07.2014 р. N 18.02-04/4041/1563-ф-14, який надiслано митницям Мiндоходiв та регiональним головним управлiнням Мiндоходiв листом ДФС України вiд 21.07.2014 р. N 29/7/99-99-19-04-01-17, зазначено таке:

     обов'язковим документом, який пiдтверджує належнiсть продукцiї до медичних виробiв, є свiдоцтво про державну реєстрацiю медичного виробу або пiдтвердження про державну реєстрацiю медичного виробу;

     декларацiя про вiдповiднiсть та/або заява про медичнi вироби особливого призначення, наявнiсть яких передбачається Технiчними регламентами щодо медичних виробiв, якi затвердженi постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 жовтня 2013 року N 753, N 754 та N 755, не є обов'язковими документами.

     Свiдоцтво про державну реєстрацiю медичного виробу або пiдтвердження про державну реєстрацiю медичного виробу надаються виробам, якi пройшли процедуру державної реєстрацiї у встановленому порядку.

     Порядок державної реєстрацiї медичної технiки та виробiв медичного призначення затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 листопада 2004 року N 1497, з урахуванням змiн i доповнень (далi - Порядок N 1497).

     Згiдно з пунктом 3 Порядку N 1497 державну реєстрацiю медичних виробiв здiйснює Державна служба України з лiкарських засобiв (далi - Держлiкслужба) за результатами експертизи та у разi потреби випробувань, що проводяться експертними установами.

     Пунктом 12 Порядку N 1497 визначено, що на пiдставi рiшення про державну реєстрацiю медичнi вироби включаються до Державного реєстру медичної технiки та виробiв медичного призначення (далi - Реєстр), що ведеться Держлiкслужбою, а заявнику видається свiдоцтво про державну реєстрацiю медичних виробiв за встановленим зразком, яке може мати додатки, де зазначаються модифiкацiї медичних виробiв та комплектувальнi вироби.

     Реєстр розмiщено на веб-порталi МОЗ України за адресою www.moz.gov.ua, а пошукова система Реєстру - на веб-сайтi Держлiкслужби за адресою: http://portal.diklz.gov.ua/PublicSite/PUB/VMList.aspx.

     Отже, враховуючи те, що постанова N 216 набрала чинностi з 2 липня 2014 року, при здiйсненнi iз зазначеної дати митного оформлення медичних виробiв, якi ввозяться на митну територiю України i на якi є свiдоцтво про їх державну реєстрацiю, податок на додану вартiсть нараховується за ставкою 7 вiдсоткiв. При цьому вiдсутнiсть декларацiї про вiдповiднiсть та/або заяви про медичнi вироби особливого призначення за умови наявностi дiючого свiдоцтва про державну реєстрацiю медичних виробiв не може бути пiдставою для вiдмови в застосуваннi ставки податку на додану вартiсть у розмiрi 7 вiдсоткiв.

     З огляду на викладене Державна фiскальна служба України зобов'язує забезпечити iнформування пiдпорядкованих органiв ДФС України та проведення роз'яснювальної роботи серед платникiв податкiв iз зазначеного питання.

Голова I. Бiлоус
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.