ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.02.2016 N 4506/7/99-99-19-03-03-17

 

Головним управлiнням ДФС в областях, м. Києвi,
Мiжрегiональному головному управлiнню ДФС - Центральному офiсу з обслуговування великих платникiв


Про порядок декларування акцизного податку виробниками тютюнових виробiв

     Державна фiскальна служба України у зв'язку iз прийняттям Закону України вiд 24 грудня 2015 року N 909-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актiв України щодо забезпечення збалансованостi бюджетних надходжень у 2016 роцi" (далi - Закон N 909) iнформує про змiни в адмiнiструваннi акцизного податку, що стосуються платникiв акцизного податку - виробникiв та iмпортерiв тютюнової продукцiї.

     Звертаємо увагу, що вiдповiдно до змiн, внесених Законом N 909 до статтi 214 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), у разi обчислення податку iз застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартiсть реалiзованого товару (продукцiї), виробленого на митнiй територiї України та/або ввезеного на митну територiю України, за встановленими виробником та/або iмпортером максимальними роздрiбними цiнами з урахуванням податку на додану вартiсть та акцизного податку (пп. 214.1.1, 214.1.2 п. 214.1 ст. 214 Кодексу).

     У попереднiй редакцiї Кодексу (без змiн, внесених Законом N 909) база оподаткування iз застосуванням адвалорних ставок обчислювалась iз вартостi реалiзованого товару за максимальними роздрiбними цiнами без податку на додану вартiсть та з урахуванням акцизного податку.

     Таким чином, згiдно iз зазначеними нормами Кодексу змiнено базу оподаткування для тютюнових виробiв, при обчисленнi податку з яких застосовуються максимальнi роздрiбнi цiни. Максимальнi роздрiбнi цiни повиннi розраховуватись з урахуванням податку на додану вартiсть та акцизного податку.

     Крiм того, внесено змiни до статтi 213 Кодексу, зокрема пункт 213.3 "операцiї з пiдакцизними товарами, якi звiльняються вiд оподаткування", доповнено новим пiдпунктом 213.3.12 в частинi операцiй з реалiзацiї вiдходiв тютюнової сировини за умови документального пiдтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилiзацiї.

     Зазначенi норми Кодексу дiють з 01 сiчня 2016 року i повиннi бути врахованi при декларуваннi акцизного податку за сiчень 2016 року.

     Вiдповiднi змiни до декларацiї акцизного податку, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.01.2015 N 14 "Про затвердження форми декларацiї акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларацiї акцизного податку" (далi - наказ N 14), знаходяться в стадiї затвердження.

     До запровадження нових форм звiтностi виробники та iмпортери тютюнових виробiв, якi здiйснюють реалiзацiю пiдакцизних товарiв та вiдповiдно до пiдпунктiв 212.1.1, 212.1.2 пункту 212.1 статтi 212 Кодексу є платниками акцизного податку, подають декларацiю за формами, затвердженими наказом N 14. Однак при розрахунку суми акцизного податку у додатку 2 до декларацiї акцизного податку у колонцi 5 "Максимальна роздрiбна цiна (далi - МРЦ) без ПДВ та з урахуванням акцизного податку" мають вказувати МРЦ iз урахуванням податку на додану вартiсть та акцизного податку.

     Щодо операцiй з пiдакцизними товарами, якi звiльняються вiд оподаткування згiдно з пiдпунктом 213.3.12 пункту 213.3 статтi 213 Кодексу (реалiзацiя вiдходiв тютюнової сировини за умови документального пiдтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилiзацiї), то такi операцiї повиннi зазначатися у додатках 1 (колонка 15) та 4 (колонка 9) до декларацiї, а також переноситись до графи Б12 декларацiї акцизного податку.

     Документальним пiдтвердженням таких операцiй можуть бути первиннi документи, технологiчна, нормативно-технiчна, планово-економiчна та iнша документацiя.

     Головним управлiнням ДФС в областях, м. Києвi, Мiжрегiональному головному управлiнню ДФС - Центральному офiсу з обслуговування великих платникiв термiново довести зазначений лист до вiдома платникiв податкiв i пiдпорядкованих пiдроздiлiв для врахування пiд час прийняття звiтностi та при контрольно-перевiрочнiй роботi.

Голова Р. М. Насiров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.