ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.02.2016 N 5108/7/99-99-25-02-03-17

 

Митницi ДФС


Про вiдновлення до товарiв режиму вiльної торгiвлi в рамках Угоди про асоцiацiєю мiж Україною та ЄС

     У зв'язку iз запитами митниць та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо порядку вiдновлення до товарiв режиму вiльної торгiвлi в рамках Угоди про асоцiацiю мiж Україною та ЄС (далi - Угода) iнформуємо про таке.

     Вiдповiдно до вимог пункту 1 статтi 29 Глави 1 роздiлу IV Угоди кожна Сторона зменшує або скасовує ввiзне мито на товари, що походять з iншої Сторони вiдповiдно до Графiкiв, встановлених у Додатку I-А до цiєї Угоди.

     Статтею 26 Угоди встановлено, що положення цiєї Глави застосовуються до торгiвлi товарами, що походять з територiй Сторiн.

     Для цiлей цiєї Глави "походження" означає, що товар пiдпадає пiд правила походження, викладенi в Протоколi 1 до цiєї Угоди ("Щодо визначення концепцiї "походження товарiв" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва") (далi - Протокол 1).

     Вiдповiдно до пункту 1 статтi 16 Протоколу 1 товари, що походять з Європейського Союзу, i товари, що походять з України, пiсля ввезення до України чи Європейського Союзу, вiдповiдно, пiдпадають пiд дiю цiєї Угоди за умови подання одного з таких документiв:

     (а) сертифiкат з перевезення товару EUR.1, зразок якого наведений у Додатку III до цього Протоколу; або

     (b) у випадках, вказаних у статтi 22(1) цього Протоколу, декларацiя, що надалi iменуватиметься "декларацiєю iнвойс", надана експортером до iнвойса, повiдомлення про доставку чи будь-якого iншого комерцiйного документа, який описує розглядуванi товари достатньо детально для того, щоб їх можливо було iдентифiкувати; текст декларацiї iнвойс наведений у додатку IV до цього Протоколу.

     Статтею 18 Протоколу 1 передбачено випадки видачi сертифiката з перевезення товарiв EUR.1 пiсля експорту товару, якщо:

     (а) вiн не був виданий пiд час експортування через помилки чи ненавмисний недогляд або через особливi обставини; або

     (b) було доведено перед митними органами, що сертифiкат з перевезення товару EUR.1 був виданий, але не прийнятий пiд час iмпортування з технiчних причин.

     Пунктом 6 статтi 22 Протоколу 1 встановлено, що декларацiя iнвойс може бути оформлена експортером, коли товари, яких вона стосується, експортуються або пiсля експорту за умови, що вона пред'являється у країнi - iмпорту не пiзнiше двох рокiв пiсля ввезення товарiв, яких вона стосується.

     Строк дiї сертифiката з перевезення товарiв EUR.1 та декларацiї iнвойс складає чотири мiсяцiв з дати видачi у країнi - експорту, якi повиннi бути наданi в межах зазначеного перiоду митним органам країни-iмпорту (стаття 24 Протоколу 1).

     Згiдно зi статтею 301 Митного кодексу України повернення помилково та/або надмiру сплачених сум митних платежiв здiйснюється вiдповiдно до Бюджетного та Податкового кодексiв України.

     Пунктом 5 цiєї статтi визначено, що повернення сум вiдповiдних митних платежiв здiйснюється також у разi вiдновлення режиму вiльної торгiвлi.

     Статтею 43 Податкового кодексу України визначено, що обов'язковою умовою для здiйснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податкiв заяви про таке повернення протягом 1095 днiв вiд дня виникнення помилково та/або надмiру сплаченої суми.

     Пiдсумовуючи викладене, до товарiв може бути вiдновлено режим вiльної торгiвлi в рамках Угоди про асоцiацiю мiж Україною та ЄС за умови подання митницi ДФС:

     сертифiката з перевезення товарiв EUR.1 протягом чотирьох мiсяцiв з дати видачi його у країнi-експорту, але не пiзнiше 1095 днiв вiд дня виникнення надмiру сплаченої суми;

     декларацiї iнвойс протягом чотирьох мiсяцiв з дати видачi iї у країнi - експорту, але не пiзнiше двох рокiв пiсля ввезення товарiв, яких вона стосується (вiд дня виникнення надмiру сплаченої суми).

     Порядок взаємодiї територiальних органiв Державної фiскальної служби України, мiсцевих фiнансових органiв та територiальних органiв Державної казначейської служби України у процесi повернення платникам податкiв помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 15.12.2015 N 1146.

     Вказану iнформацiю довести до iмпортерiв.

Голова Р. М. Насiров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.