ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.02.2016 N 3049/6/99-99-19-03-03-15


     Державна фiскальна служба України вiдповiдно до ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула лист пiдприємства вiд 13.01.2016 N 2268 щодо оподаткування акцизним податком пального (скрапленого газу), який реалiзується в балонах i повiдомляє таке.

     З 1 сiчня 2016 року набрав чинностi Закон України вiд 24 грудня 2015 року N 909-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актiв України щодо забезпечення збалансованостi бюджетних надходжень у 2016 роцi" (далi - Закон N 909), яким уточнено законодавчi норми щодо оподаткування акцизним податком з роздрiбного продажу операцiй з реалiзацiї пiдакцизних товарiв, а також розширено перелiк платникiв акцизного податку.

     Щодо питань, наведених у листi.

     1. Чи сплачується з 01.01.2016 акцизний збiр з реалiзацiї скрапленого газу в балонах СВГ, що не є пальним, а використовується як паливо для комунально - побутових потреб?

     Вiдповiдно до п. 215.1 ст. 215 Кодексу пальне належить до пiдакцизних товарiв.

     Згiдно з пп. 14.1.1411 п. 14.1 ст. 14 Кодексу пальне - це нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумiшеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, iншi товари, зазначенi у пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу.

     До товарiв (продукцiї), якi включенi до пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, вiдноситься, зокрема скраплений газ (пропан або сумiш пропану з бутаном) та iншi гази з вiдповiдними кодами УКТ ЗЕД.

     Отже, скраплений газ є пальним та вiдноситься до пiдакцизних товарiв (продукцiї).

     Вiдповiдно до пп. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа - суб'єкт господарювання роздрiбної торгiвлi, яка здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв.

     Об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операцiї з реалiзацiї суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв (пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

     Вiдповiдно до пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалiзацiя суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв - це, зокрема, фiзичний вiдпуск з автозаправної станцiї та/або автомобiльної газозаправної станцiї товарiв, зазначених у пп. 215.3.4 п. 215.3.4 ст. 215 Кодексу, незалежно вiд форми розрахункiв.

     Визначення таких понять, як автозаправна станцiя та автомобiльна газозаправна станцiя, передбаченi:

     пунктом 1.2 Роздiлу I Iнструкцiї щодо вимог пожежної безпеки пiд час проектування автозаправних станцiй, затвердженої наказом Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи вiд 06.12.2005 N 376 (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 20 березня 2006 року N 291/12165) (далi - Iнструкцiя). Вiдповiдно до визначення понять в Iнструкцiї, автозаправна станцiя - це комплекс будинкiв, споруд, технологiчного обладнання, призначений для приймання, зберiгання моторного палива та заправлення ним автотранспорту (мототранспорту);

     пунктом 2.1 Роздiлу II Правил безпеки систем газопостачання, якi затвердженi наказом Мiненерговугiлля вiд 15.05.2015 N 285 (далi - Правила безпеки). Вiдповiдно до визначення понять у Правилах безпеки автомобiльна газозаправна станцiя - це комплекс, призначений для заправки газобалонних установок автомобiлiв зрiджених вуглеводневих газiв.

     Отже, автозаправнi та автомобiльнi газозаправнi станцiї призначенi для заправки автомобiлiв моторним паливом або зрiдженим вуглеводневим газом.

     Щодо постачання скрапленого вуглеводневого газу для побутових потреб населення, то вiдповiдно до п. 2 Правил роздрiбної торгiвлi та надання послуг з постачання скрапленого вуглеводневого газу для побутових потреб населення та iнших споживачiв, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 листопада 2003 року N 1790 (далi - Правила роздрiбної торгiвлi), роздрiбна торгiвля та надання послуг з постачання газу здiйснюється через пункти реалiзацiї газу, до яких вiдносяться: газонаповнювальнi станцiї, газонаповнювальнi пункти, промiжнi склади балонiв та спецiалiзованi магазини з продажу газу.

     У п. 25 Правил роздрiбної торгiвлi зазначено, що забороняється продаж газу для побутових потреб населення безпосередньо з автомобiльних цистерн для перевезення газу, автомобiльних газозаправних станцiй, автомобiльних газозаправних пунктiв та паливної системи автотранспортних засобiв, переведених на скраплений газ, а також поза пунктами реалiзацiї газу.

     Отже, реалiзацiя скрапленого вуглеводневого газу для побутових потреб населення не пiдпадає пiд визначення термiну реалiзацiї суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв, встановлене пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

     На пiдставi вищевикладеного, суб'єкти господарювання, якi реалiзують скраплений газ для потреб населення, з 1 сiчня 2016 року не є платниками акцизного податку з роздрiбного продажу пiдакцизних товарiв.

     2. Чи необхiдно додатково проходити у контролюючих органах реєстрацiю пiдприємства за мiсцем знаходженням юридичної особи як платника акцизного податку, яке здiйснює реалiзацiю пального?

     Так, необхiдно.

     Вiдповiдно до пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу особа, яка реалiзує пальне є платником акцизного податку.

     Реалiзацiя пального для цiлей роздiлу VI Кодексу - це будь-якi операцiї з передачi (вiдпуску, вiдвантаження) пального на митнiй територiї України на пiдставi договорiв купiвлi-продажу, мiни, поставки, дарування, комiсiї, доручення (в тому числi передача на комiсiйну/довiрчу реалiзацiю), поруки, iнших господарських та цивiльно-правових договорiв або за рiшенням суду, iншого компетентного державного органу чи органу мiсцевого самоврядування за плату (компенсацiю) або без такої, якi передбачають перехiд права власностi або права розпорядження, а також передачу (вiдпуск, вiдвантаження) пального на пiдставi договорiв про виробництво iз сировини замовника. Не вважаються реалiзацiєю пального операцiї з передачi (вiдпуску, вiдвантаження) пального на митнiй територiї України на пiдставi договорiв зберiгання (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

     Вiдповiдно до пп. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу особи, якi здiйснюватимуть реалiзацiю пального, пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї як платники податку контролюючими органами за мiсцезнаходженням юридичних осiб, мiсцем проживання фiзичних осiб - пiдприємцiв до початку здiйснення реалiзацiї пального.

     Реєстрацiя платника податку здiйснюється на пiдставi подання особою не пiзнiше нiж за три робочi днi до початку здiйснення реалiзацiї пального заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фiнансової полiтики.

     Отже, особи, якi здiйснюватимуть реалiзацiю пального в розумiннi пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї як платники акцизного податку.

     Порядок здiйснення електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального визначено ст. 232 Кодексу.

     Статтею 231 Кодексу встановлено порядок складання акцизних накладних при реалiзацiї пального та їх реєстрацiї у Єдиному реєстрi акцизних накладних.

     Вiдповiдно до п. 1 роздiлу II "Прикiнцевi положення" Закону N 909 пункт 58 роздiлу I Закону N 909 (щодо доповнення Кодексу статтями 231 та 232) стосовно запровадження акцизних накладних при реалiзацiї пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального, набирає чинностi з 01 березня 2016 року.

     Отже, платники акцизного податку, якi реалiзують пальне, для роботи в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального мають бути зареєстрованi в контролюючих органах не пiзнiше нiж за три робочi днi до початку здiйснення реалiзацiї пального згiдно з пп. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу.

     Разом з цим повiдомляємо, що з метою забезпечення реалiзацiї положень Кодексу, з урахуванням змiн, внесених Законом N 909, ДФС розроблено проекти постанов Кабiнету Мiнiстрiв України:

     "Деякi питання електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального", якою передбачається затвердження Порядку електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального, одним iз елементiв якого є Порядок реєстрацiї платникiв акцизного податку;

     "Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних";

     наказiв Мiнiстерства фiнансiв України:

     "Про затвердження форми заяви про реєстрацiю платника акцизного податку з реалiзацiї пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення залишку пального";

     "Про затвердження форми Акта iнвентаризацiї залишку пального, Порядку заповнення та подання Акта iнвентаризацiї залишку пального".

     З метою забезпечення ознайомлення та громадського обговорення вказанi проекти регуляторних актiв розмiщено на офiцiйному порталi ДФС за такою адресою: "Головна - Дiяльнiсть - Регуляторна полiтика - Проекти регуляторних актiв - 2016 рiк".

     3. Куди потрiбно подавати декларацiю платнику акцизного податку з реалiзацiї пального та сплачувати податок, якщо пункти продажу товарiв розташованi за рiзними адмiнiстративно-територiальними одиницями?

     Вiдповiдно до п. 223.2 ст. 223 Кодексу платник податку з пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених або переобладнаних на митнiй територiї України; iмпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробiв; суб'єкт господарювання роздрiбної торгiвлi, який здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв; оптовий постачальник електричної енергiї подає щомiсяця не пiзнiше 20 числа наступного перiоду контролюючому органу за мiсцем реєстрацiї декларацiю акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 цього Кодексу.

     Як зазначалось вище, особи, якi здiйснюватимуть реалiзацiю пального, пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї як платники податку контролюючими органами за мiсцезнаходженням юридичних осiб, мiсцем проживання фiзичних осiб - пiдприємцiв до початку здiйснення реалiзацiї пального (пп. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу).

     Реєстрацiя платника податку здiйснюється на пiдставi подання особою не пiзнiше нiж за три робочi днi до початку здiйснення реалiзацiї пального заяви, форма якої затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фiнансової полiтики.

     Отже, особи, якi здiйснюватимуть реалiзацiю пального в розумiннi пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї як платники акцизного податку в контролюючих органах за мiсцезнаходженням юридичних осiб, i вiдповiдно до них подавати декларацiю акцизного податку.

     Крiм того зазначаємо, що вiдповiдно до п. 49.21 ст. 49 Кодексу платники, визначенi пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу, а також платники, якi мають дiючi (у тому числi призупиненi) лiцензiї на право здiйснення дiяльностi з пiдакцизною продукцiєю, яка пiдлягає лiцензуванню згiдно iз законодавством, зобов'язанi за кожний встановлений Кодексом звiтний перiод подавати податковi декларацiї незалежно вiд того, чи провадили такi платники господарську дiяльнiсть у звiтному перiодi.

     У разi виникнення об'єкту оподаткування акцизним податком суми податку перераховуються до бюджету платниками акцизного податку протягом 10 календарних днiв, що настають за останнiм днем вiдповiдного граничного строку, передбаченого Кодексом, для подання податкової декларацiї за мiсячний податковий перiод (пп. 222.1.1 п. 222.1 ст. 222 Кодексу).

     Разом з цим, згiдно з пп. 212.3.11 п. 213.3 ст. 213 Кодексу особи - суб'єкти господарювання роздрiбної торгiвлi, якi здiйснюють реалiзацiю пiдакцизних товарiв, пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї як платники податку контролюючими органами за мiсцезнаходженням пункту продажу товарiв не пiзнiше граничного термiну подання декларацiї акцизного податку за мiсяць, в якому здiйснюється господарська дiяльнiсть.

     Отже, реєстрацiя контролюючими органами таких платникiв, як платникiв акцизного податку здiйснюється контролюючими органами, якi обслуговують адмiнiстративно-територiальнi одиницi, на яких розташовано пункти продажу пiдакцизних товарiв.

     Враховуючи викладене, суб'єкт господарювання роздрiбної торгiвлi, який здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв, подає щомiсяця не пiзнiше 20 числа наступного перiоду контролюючому органу за мiсцем реєстрацiї (тобто за мiсцем розташування пункту продажу пiдакцизних товарiв) декларацiю акцизного податку (п. 223.2 ст. 223 Кодексу).

     Суми податку перераховуються до бюджету суб'єктом господарювання роздрiбної торгiвлi, який здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв, протягом 10 календарних днiв, що настають за останнiм днем вiдповiдного граничного строку, передбаченого Кодексом, для подання податкової декларацiї за мiсячний податковий перiод (пп. 222.3.1 п. 222.3 ст. 222 Кодексу).

     Вiдповiдно до пп. 222.3.2 п. 222.3 ст. 222 Кодексу особа - суб'єкт господарювання роздрiбної торгiвлi, який здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв, сплачує податок за мiсцем здiйснення реалiзацiї таких товарiв.

     Враховуючи викладене, суб'єкт господарювання роздрiбної торгiвлi, який здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв, подає декларацiю акцизного податку з вiдповiдним додатком до контролюючого органу, який обслуговує адмiнiстративно-територiальну одиницю, на якiй розташовано пункт роздрiбного продажу пiдакцизних товарiв, i вiдповiдно реєструється в цьому контролюючому органi як платник акцизного податку з роздрiбного продажу пiдакцизних товарiв.

     Разом з цим повiдомляємо, що Законом N 909 для платникiв акцизного податку - суб'єктiв господарювання роздрiбної торгiвлi, якi здiйснюють реалiзацiю пального, змiнено адвалорну ставку акцизного податку (5 вiдс. ) на специфiчну ставку - 0,042 євро за кожний лiтр реалiзованого (вiдпущеного) товару. Норма набрала чинностi з 1 сiчня 2016 року.

     Крiм того, згiдно з абзацом другим пункту 217.3 статтi 217 Кодексу податок з товарiв (продукцiї), реалiзованих суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi, на якi встановленi ставки податку в iноземнiй валютi, сплачується у нацiональнiй валютi i розраховується за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiє на двадцятий день мiсяця, що передує кварталу, в якому здiйснюється реалiзацiя товару (продукцiї), i залишається незмiнним протягом звiтного кварталу. Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрiбної торгiвлi пальним у I кварталi 2016 року необхiдно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ на 20.12.2015 1є = 25,462988 грн., вiдповiдно для I кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один лiтр реалiзованого (вiдпущеного) пального дорiвнюватиме 0,042 євро х 25,462988 гривень.

     4. Чи потрiбно сплачувати акцизний податок з реалiзацiї пального, яке фiзично вiдпускається з автомобiльної газозаправної станцiї товарiв з 01.01.2016, якщо пiдприємство не зареєстроване платником акцизного податку вiдповiдно до пп. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу через вiдсутнiсть форми заяви, яка має бути затверджена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фiнансової полiтики?

     Об'єкти оподаткування акцизним податком визначено ст. 213 Кодексу.

     Вiдповiдно до пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операцiї з реалiзацiї суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв.

     Реалiзацiя суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв - це, зокрема, фiзичний вiдпуск з автозаправної станцiї та/або автомобiльної газозаправної станцiї товарiв, зазначених у пп. 215.3.4 п. 215.3.4 ст. 215 Кодексу, незалежно вiд форми розрахункiв (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

     Враховуючи викладене, податковi зобов'язання зi сплати акцизного податку з роздрiбного продажу пiдакцизних товарiв, зокрема пального, виникають в особи, яка безпосередньо здiйснює фiзичний вiдпуск пального через мережу автозаправних станцiй та/або автомобiльних станцiй, незалежно вiд умов продажу та форми розрахункiв (готiвкова, безготiвкова).

     Разом з цим, вiдповiдно до п. 1 роздiлу II "Прикiнцевi положення" Закону N 909 пункт 58 роздiлу I Закону N 909 (щодо доповнення Кодексу статтями 231 та 232) стосовно запровадження акцизних накладних при реалiзацiї пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального, набирає чинностi з 01 березня 2016 року.

     Вiдповiдно до пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема операцiї з реалiзацiї будь-яких обсягiв пального понад обсяги, що: отриманi вiд iнших платникiв акцизного податку, що пiдтвердженi зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрi акцизних накладних; ввезенi (iмпортованi) на митну територiю України, що засвiдченi належно оформленою митною декларацiєю.

     Враховуючи викладене, починаючи з 01 березня 2016 року, у разi здiйснення операцiй з реалiзацiї будь-яких обсягiв пального понад обсяги, що отриманi вiд iнших платникiв акцизного податку, або ввезенi (iмпортованi) на митну територiю України, у суб'єкта господарювання виникають податковi зобов'язання зi сплати акцизного податку.

     Що стосується заяви про реєстрацiю платникiв акцизного податку, то на сьогоднi форма такої заяви знаходиться на стадiї впровадження.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.