КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 1 березня 2017 р. N 118


Про затвердження Правил оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв Українивiд
14 березня 2018 року N 171,
вiд 14 листопада 2018 року N 954,
вiд 6 березня 2019 року N 368,
вiд 19 серпня 2020 року N 729,
вiд 19 травня 2021 року N 498,
вiд 28 липня 2021 року N 776,
вiд 6 жовтня 2021 року N 1036

     Вiдповiдно до частини першої статтi 10 Закону України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Правила оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю, що додаються.

     2. У пiдпунктi 8 пункту 4 Положення про Державну мiграцiйну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 р. N 360 (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 69, ст. 1923), слова "запрошень iноземцям та особам без громадянства на отримання вiзи для в'їзду в Україну," виключити.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     4. Ця постанова набирає чинностi через 30 днiв з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 1 березня 2017 р. N 118

ПРАВИЛА
оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю

Загальна частина

     1. Цi Правила визначають процедуру оформлення iноземцям та особам без громадянства вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю.

     2. Термiни, що вживаються у цих Правилах, мають таке значення:

     бiометричнi данi - вiдцифрованi вiдбитки пальцiв рук, вiдцифрований образ обличчя iноземця та особи без громадянства;

(пункт 2 доповнено новим абзацом другим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776, у зв'язку з цим абзаци другий - одинадцятий вважати вiдповiдно абзацами третiм - дванадцятим)

     вiза, що оформляється в електронному виглядi, - дозвiл, необхiдний для в'їзду на територiю України або для транзитного проїзду через її територiю та перебування на територiї України протягом вiдповiдного строку, який оформляється дистанцiйно он-лайн - засобами Iнтернету та вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи;

(абзац третiй пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     вiзова анкета - заява про оформлення вiзи для в'їзду в Україну i транзитний проїзд через її територiю, форма якої затверджена МЗС;

     вiзова етикетка - кольорова наклейка встановленого Кабiнетом Мiнiстрiв України зразка, що вклеюється до паспортного документа iноземця та особи без громадянства;

     вiзова iнформацiйно-телекомунiкацiйна система - електронна iнформацiйно-телекомунiкацiйна система, призначена для зберiгання, захисту та обробки iнформацiї про особу та про вiзи, що оформляються iз застосуванням її засобiв;

     вiзове клопотання - звернення iноземця або особи без громадянства про оформлення вiзи для в'їзду в Україну, що включає вiзову анкету, документи, необхiднi для оформлення вiзи, та бiометричнi данi;

(абзац сьомий пункту 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     зовнiшнiй постачальник послуг - пiдприємство, яке на умовах договору надає послуги з приймання, попереднього розгляду та передачi уповноваженому органу вiзових клопотань iноземцiв та осiб без громадянства;

(абзац восьмий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     подання бiометричних даних - надання iноземцем або особою без громадянства своїх бiометричних даних уповноваженому органу, зокрема через зовнiшнього постачальника послуг, для їх фiксацiї;

(пункт 2 доповнено новим абзацом дев'ятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776, у зв'язку з цим абзаци дев'ятий - дванадцятий вважати вiдповiдно абзацами десятим - тринадцятим)

     посвiдчення закордонного українця - документ, що засвiдчує статус особи як закордонного українця вiдповiдно до Закону України "Про закордонних українцiв";

     уповноважений орган - закордонна дипломатична установа України, департамент консульської служби МЗС, представництво МЗС на територiї України;

     уповноважена особа - працiвник уповноваженого органу, на якого МЗС покладено виконання обов'язкiв щодо розгляду вiзових клопотань та прийняття рiшень стосовно оформлення вiз;

(абзац дванадцятий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     фiксацiя бiометричних даних - процес внесення уповноваженою особою отриманих бiометричних даних до вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи з використанням спецiального обладнання, яке входить до складу її засобiв.

(пункт 2 доповнено новим абзацом тринадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776, у зв'язку з цим абзац тринадцятий вважати абзацом чотирнадцятим)

     Iншi термiни в цих Правилах вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства".

Вiзова iнформацiйно-телекомунiкацiйна система

     21. Функцiонування вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи забезпечується МЗС, яке є її адмiнiстратором та розпорядником.

     22. Iнформацiйна взаємодiя вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи з нацiональною системою бiометричної верифiкацiї та iдентифiкацiї громадян України, iноземцiв та осiб без громадянства здiйснюється вiдповiдно до Положення про нацiональну систему бiометричної верифiкацiї та iдентифiкацiї громадян України, iноземцiв та осiб без громадянства, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2017р. N 1073 (Офiцiйний вiсник України, 2018р., N 4, ст. 178).

     23. МЗС забезпечує надання доступу зовнiшньому постачальнику послуг до спецiального програмного забезпечення, що є складовою вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи, з метою належної органiзацiї надання послуг з приймання, попереднього розгляду та передачi закордонним дипломатичним установам України вiзових клопотань iноземцiв та осiб без громадянства.

(Правила доповнено роздiлом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

Типи вiз, строк їх дiї. Вiзовi клопотання. Перелiк документiв, що подаються для оформлення вiз

(назва роздiлу у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     3. Вiзи залежно вiд мети поїздки подiляються на такi типи, що позначаються лiтерним кодом (лiтерами латинського алфавiту - в машинозчитуванiй зонi):

     транзитна вiза (позначається лiтерою B, у машинозчитуванiй зонi - VB);

     короткострокова вiза (позначається лiтерою C, у машинозчитуванiй зонi - VC);

     довгострокова вiза (позначається лiтерою D, у машинозчитуванiй зонi - VD).

     4. Транзитна вiза оформляється iноземцям та особам без громадянства у разi транзитного проїзду через територiю України до третьої держави, а також здiйснення транзитного перевезення вантажiв i пасажирiв автомобiльним транспортом.

     Транзитна вiза оформляється як разова, дво- та багаторазова на перiод, зазначений у документах, що є пiдставою для оформлення такої вiзи, але не бiльш як на один рiк, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України. При цьому строк перебування на територiї України пiд час кожного транзитного проїзду через її територiю не повинен перевищувати п'яти дiб.

     Короткострокова вiза оформляється iноземцям та особам без громадянства для в'їзду в Україну, якщо строк їх перебування в Українi не перевищує 90 днiв протягом 180 днiв.

     Короткострокова вiза оформляється як разова, дво- та багаторазова, як правило, на шiсть мiсяцiв або перiод, зазначений у документах, що є пiдставою для оформлення такої вiзи, але не бiльш як на п'ять рокiв. При цьому строк дiї вiзи не може перевищувати строк дiї паспорта з урахуванням вимог абзацу другого пiдпункту 1 пункту 5 цих Правил.

     У разi коли iноземна держава оформляє вiзи для громадян України на строк, що перевищує п'ять рокiв, строк дiї короткострокової вiзи для громадян такої держави визначається департаментом консульської служби МЗС з урахуванням принципу взаємностi.

     Довгострокова вiза оформляється iноземцям та особам без громадянства для в'їзду в Україну з метою оформлення документiв, що дають право на перебування або проживання в Українi на строк, що перевищує 90 днiв.

     Довгострокова вiза оформляється закордонною дипломатичною установою України як багаторазова на 90 днiв, якщо iнше не передбачено законодавством чи мiжнародними договорами України.

(абзац сьомий пункту 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     Абзац восьмий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом восьмим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, абзац восьмий пункту 4 виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац дев'ятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом дев'ятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац десятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом десятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац одинадцятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом одинадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац дванадцятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом дванадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац тринадцятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом тринадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац чотирнадцятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом чотирнадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     абзац п'ятнадцятий пункту 4 виключено

(пункт 4 доповнено новим абзацом п'ятнадцятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, у зв'язку з цим абзац восьмий вважати абзацом шiстнадцятим, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     Строк, протягом якого iноземець або особа без громадянства може в'їхати в Україну, та строк перебування на її територiї зазначається у вiзовiй етикетцi.

     5. Для оформлення усiх типiв вiз, якщо iнше не передбачено законодавством та мiжнародними договорами України, уповноваженому органу подаються:

     1) паспортний документ, який повинен вiдповiдати таким вимогам:

     бути дiйсним не менш як три мiсяцi пiсля задекларованої дати виїзду з територiї України;

     мiстити не менше двох вiльних сторiнок;

     строком дiї не бiльше 10 рокiв;

     2) заповнена та пiдписана вiзова анкета. Вiзовi анкети вiд iменi недiєздатних осiб подають їх законнi представники. Особи, вiдомостi про яких внесенi до паспортного документа iноземця та особи без громадянства i якi прямують разом з ним, подають окремi вiзовi анкети. Вiзовi анкети неповнолiтнiх осiб подаються за пiдписом одного з батькiв або законного представника;

     3) одна кольорова фотокартка розмiром 35 х 45 мiлiметрiв;

     31) бiометричнi данi, якi включають:

     вiдбитки 10 пальцiв обох рук. Зазначена вимога може не застосовуватись до осiб, якi користуються дипломатичним або службовим паспортом, осiб, якi не досягли дванадцятирiчного вiку, або осiб, якi в'їжджають в Україну у випадках, якi мають гуманiтарний характер. Особи з фiзичними вадами подають у разi можливостi вiдбитки усiх наявних пальцiв рук;

     фотографування обличчя. Зазначена вимога може не застосовуватись до осiб, якi користуються дипломатичним або службовим паспортом, осiб, якi не досягли дванадцятирiчного вiку або осiб, якi в'їжджають в Україну у випадках, якi мають гуманiтарний характер. У таких випадках подається одна кольорова фотокартка розмiром 10 х 15 сантиметрiв;

(пункт 5 доповнено пiдпунктом 31 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     4) дiйсний полiс медичного страхування з покриттям витрат щонайменше на 30000 євро або в еквiвалентi iншою валютою, якщо iнше не передбачено законодавством або мiжнародними договорами України. У разi розгляду звернення про оформлення багаторазової вiзи перевiряється наявнiсть полiса медичного страхування, дiйсного на перiод першої запланованої поїздки в Україну. Зазначена вимога не застосовується до осiб, якi користуються дипломатичним або службовим паспортом;

     5) документи, що пiдтверджують наявнiсть достатнього фiнансового забезпечення на перiод запланованого перебування i для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави чи можливiсть отримати достатнє фiнансове забезпечення у законний спосiб на територiї України вiдповiдно до Порядку пiдтвердження достатнього фiнансового забезпечення iноземцiв та осiб без громадянства для в'їзду в Україну, перебування на територiї України, транзитного проїзду через територiю України i виїзду за її межi та визначення розмiру такого забезпечення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 грудня 2013 р. N 884 (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 97, ст. 3582). У разi розгляду вiзового клопотання про оформлення багаторазової вiзи перевiряється наявнiсть достатнього фiнансового забезпечення на перiод першої запланованої поїздки в Україну. Зазначена вимога не застосовується до осiб, якi користуються дипломатичним або службовим паспортом;

     6) документ, що пiдтверджує сплату консульського збору, якщо iнше не передбачено законодавством та мiжнародними договорами України.

     6. Для оформлення транзитної вiзи, крiм зазначених у пунктi 5 цих Правил, подається один з таких документiв:

     1) документ, що пiдтверджує транзитний проїзд (вiза до третьої держави (у разi потреби), проїзний квиток тощо);

     2) документ, що пiдтверджує транзитне перевезення вантажiв i пасажирiв автомобiльним транспортом;

     3) лiцензiя на здiйснення мiжнародних перевезень, видана вiдповiдним компетентним органом iноземної держави.

     7. Для оформлення короткострокової вiзи, крiм зазначених у пунктi 5 цих Правил, подається один з таких документiв:

     1) запрошення зареєстрованої в Українi юридичної особи, оформлене на офiцiйному бланку, яке повинне мiстити номер в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань, реєстрацiйний номер, дату та пiдпис, прiзвище, iм'я, по батьковi запрошеної особи, вiдомостi про її дату та мiсце народження, громадянство, реквiзити паспортного документа, мiсце проживання, мету поїздки, перiод запланованого вiдвiдання України, кiлькiсть в'їздiв та мiсце проживання в Українi, зобов'язання юридичної особи взяти на себе можливi витрати, пов'язанi з перебуванням та виїздом з України запрошеної особи;

     2) нотарiально посвiдчене запрошення фiзичної особи - громадянина України, iноземця або особи без громадянства, якi на законних пiдставах тимчасово або постiйно проживають на територiї України. Запрошення повинне мiстити прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи, реквiзити її паспортного документа та посвiдки на постiйне чи тимчасове проживання (для iноземцiв та осiб без громадянства), адресу проживання, а також прiзвище, iм'я, по батьковi запрошеної особи, вiдомостi про її дату та мiсце народження, громадянство, реквiзити паспортного документа, мiсце проживання, мету поїздки, перiод запланованого вiдвiдання України, кiлькiсть в'їздiв та мiсце проживання в Українi, зобов'язання фiзичної особи взяти на себе можливi витрати, пов'язанi з перебуванням та виїздом з України запрошеної особи. До запрошення додаються копiї паспортного документа та посвiдки на постiйне чи тимчасове проживання (для iноземцiв та осiб без громадянства) в Українi приймаючої сторони - фiзичної особи;

     3) запрошення державного органу, державної установи, державного пiдприємства, державної органiзацiї;

     4) договiр про перевезення вантажiв i пасажирiв автомобiльним транспортом, а також лiцензiя на здiйснення мiжнародних перевезень;

     5) посвiдчення закордонного українця. Подружжя закордонного українця та його дiти подають документ про пiдтвердження родинних вiдносин;

     6) документи, що пiдтверджують туристичний характер поїздки;

     7) запрошення закладу охорони здоров'я;

     8) документ, що пiдтверджує здiйснення iноземної iнвестицiї вiдповiдно до законодавства щодо режиму iноземного iнвестування на територiї України;

     9) документ, що пiдтверджує право власностi iноземця або особи без громадянства на нерухомiсть на територiї України;

     10) запрошення релiгiйної органiзацiї, що погоджене з державним органом, який здiйснив реєстрацiю статуту (положення) вiдповiдної релiгiйної органiзацiї, для короткострокового перебування з метою проповiдування релiгiйних вiровчень, виконання релiгiйних обрядiв чи провадження iншої канонiчної дiяльностi;

     11) звернення iноземного засобу масової iнформацiї щодо оформлення вiзи iноземному кореспондентовi або представниковi iноземного засобу масової iнформацiї, що в'їжджає в Україну для короткострокового перебування з метою виконання своїх службових обов'язкiв;

     12) звернення державних органiв iноземних держав або мiжнародних органiзацiй;

     13) постанова Центральної виборчої комiсiї про реєстрацiю офiцiйних спостерiгачiв вiд iноземних держав та мiжнародних органiзацiй на виборах Президента України, народних депутатiв України, мiсцевих виборах та всеукраїнському референдумi;

     14) пiдтвердний документ, що iноземець або особа без громадянства є чоловiком, дружиною, батьком, матiр'ю, дитиною громадянина України.

     У разi в'їзду в Україну iноземця та особи без громадянства з метою забезпечення iнтересiв у сферi зовнiшньої та внутрiшньої полiтики або у випадках, якi мають гуманiтарний характер, оформлення короткострокової вiзи також може здiйснюватися за письмовим рiшенням керiвника закордонної дипломатичної установи України або департаменту консульської служби МЗС.

     8. Для оформлення довгострокової вiзи, крiм зазначених у пунктi 5 цих Правил, подається один з таких документiв:

     1) засвiдчена копiя дозволу на застосування працi iноземцiв та осiб без громадянства. Для iноземцiв та осiб без громадянства, працевлаштування яких вiдповiдно до законодавства здiйснюється без дозволу на застосування працi iноземцiв та осiб без громадянства, замiсть такого дозволу подається трудовий договiр (контракт), а для осiб, якi мають статус закордонного українця, - трудовий договiр (контракт) та посвiдчення закордонного українця;

     2) копiя рiшення про надання дозволу на iммiграцiю, виданого ДМС;

     3) документ, що пiдтверджує належнiсть до членiв сiм'ї особи, яку визнано бiженцем в Українi або особою, яка потребує додаткового захисту або якiй надано тимчасовий захист в Українi;

     4) запрошення на навчання (стажування), видане вищим навчальним закладом та зареєстроване у порядку, встановленому МОН;

     41) електронне запрошення на навчання (стажування), видане вiдповiдно до Порядку реалiзацiї експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 червня 2021р. N 686 "Про реалiзацiю експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти" (Офiцiйний вiсник України, 2021р., N 56, ст. 3452);

(пункт 8 доповнено пiдпунктом 41 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.10.2021р. N 1036)

     5) запрошення державної установи, пiдприємства, органiзацiї, що є реципiєнтом проекту мiжнародної технiчної допомоги;

     6) запрошення релiгiйної органiзацiї, що погоджене з державним органом, який здiйснив реєстрацiю статуту (положення) вiдповiдної релiгiйної органiзацiї, для довгострокового перебування з метою проповiдування релiгiйних вiровчень, виконання релiгiйних обрядiв чи провадження iншої канонiчної дiяльностi;

     7) запрошення фiлiалу, вiддiлення, представництва або iншого структурного осередку громадської (неурядової) органiзацiї iноземної держави, зареєстрованої в установленому порядку;

     8) запрошення фiлiалу, вiддiлення, представництва iноземного суб'єкта господарювання, зареєстрованого в установленому порядку;

     9) запрошення фiлiї або представництва iноземного банку, зареєстрованого в установленому порядку;

     10) звернення iноземного засобу масової iнформацiї щодо оформлення вiзи iноземному кореспондентовi або представниковi iноземного засобу масової iнформацiї, що в'їжджає в Україну для довгострокового перебування з метою виконання своїх службових обов'язкiв;

     11) звернення компетентних органiв iноземних держав або мiжнародних органiзацiй щодо оформлення вiз спiвробiтникам дипломатичних представництв i консульських установ, мiжнародних органiзацiй та їх представництв, якi в'їжджають в Україну для довгострокового перебування з метою виконання своїх службових обов'язкiв, i членам їх сiмей;

     111) звернення компетентних органiв iноземних держав або мiжнародних органiзацiй щодо оформлення вiз приватним домашнiм працiвникам (робiтникам) членiв дипломатичного персоналу, консульських посадових осiб та адмiнiстративно-технiчного персоналу дипломатичних представництв i консульських установ iноземних держав, посадових осiб мiжнародних органiзацiй, якi прибули в Україну у службових справах, працiвникiв представництв таких органiзацiй в Українi, працiвникiв представництв держав при мiжнародних органiзацiях, що мають штаб-квартиру в Українi, а також членам їх сiмей;

(пункт 8 доповнено пiдпунктом 111 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.05.2021р. N 498)

     112) звернення компетентних органiв iноземних держав або мiжнародних органiзацiй щодо оформлення вiз направленим зовнiшньополiтичними вiдомствами iноземних держав або штаб-квартирами мiжнародних органiзацiй студентам вищих навчальних закладiв iноземних держав, якi проходять стажування та/або навчальну практику у дипломатичних представництвах i консульських установах iноземних держав, мiжнародних органiзацiях та їх представництвах, представництвах держав при мiжнародних органiзацiях, що мають штаб-квартиру в Українi;

(пункт 8 доповнено пiдпунктом 112 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.05.2021р. N 498)

     12) запрошення вiдповiдного державного органу, вiдповiдального за виконання культурних, освiтнiх, наукових, спортивних програм, програм у сферi волонтерської дiяльностi, для участi в яких iноземець або особа без громадянства прибули в Україну, або запрошення органiзацiї чи установи, що залучає до провадження своєї дiяльностi волонтерiв, iнформацiя про яку розмiщена на офiцiйному веб-сайтi Мiнсоцполiтики, разом з копiєю свiдоцтва про державну реєстрацiю такої органiзацiї чи установи;

     13) документ, що пiдтверджує факт перебування у шлюбi з громадянином України (якщо шлюб мiж громадянином України та iноземцем або особою без громадянства укладено за межами України вiдповiдно до права iноземної держави, дiйснiсть такого шлюбу визначається згiдно iз Законом України "Про мiжнародне приватне право"). Документи, виданi компетентними органами iноземної держави, повиннi бути легалiзованi, якщо iнше не передбачено законом чи мiжнародним договором України, та поданi разом iз засвiдченим в установленому порядку перекладом на українську мову, а у разi вiдсутностi такої можливостi - на англiйську мову;

     14) документ, що пiдтверджує належнiсть до членiв сiм'ї iноземця або особи без громадянства, якi мають посвiдку на тимчасове проживання в Українi (документи, виданi компетентними органами iноземної держави, повиннi бути легалiзованi, якщо iнше не передбачено законом чи мiжнародним договором України, та поданi разом iз засвiдченим в установленому порядку перекладом на українську мову, а у разi вiдсутностi такої можливостi - на англiйську мову), копiя вiдповiдної посвiдки на тимчасове проживання в Українi та документа, що пiдтверджує наявнiсть в iноземця або особи без громадянства достатнього фiнансового забезпечення для утримання членiв сiм'ї в Українi;

     141) документи, що вiдповiдно до пункту 4 частини дванадцятої статтi 5 Закону України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства" пiдтверджують, що iноземець або особа без громадянства є засновником та/або учасником, та/або бенефiцiарним власником (контролером) юридичної особи, данi про яку внесенi до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань, а також, що розмiр частки iноземця або особи без громадянства, або iноземної юридичної особи, бенефiцiаром (контролером) якої вiн є, у статутному капiталi юридичної особи України становить не менше 100 тис. євро за офiцiйним валютним курсом, встановленим Нацiональним банком на дату внесення iноземної iнвестицiї.

     Документи, виданi компетентними органами iноземної держави, повиннi бути легалiзованi, якщо iнше не передбачено законом чи мiжнародним договором України, та поданi разом iз засвiдченим в установленому порядку перекладом на українську мову, а у разi вiдсутностi такої можливостi - на англiйську мову;

(пункт 8 доповнено пiдпунктом 141 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.03.2018р. N 171)

     15) iншi документи, якщо це передбачено мiжнародними договорами України.

     81. Iноземцi та особи без громадянства можуть звертатися до закордонних дипломатичних установ України чи зовнiшнього постачальника послуг з метою подання вiзових клопотань не ранiше нiж за три мiсяцi до початку запланованої поїздки.

     Подання вiдповiдних документiв закордонним дипломатичним установам України чи зовнiшньому постачальнику послуг здiйснюється особисто, через уповноваженого представника або з використанням засобiв поштового зв'язку пiсля попередньої реєстрацiї вiзової анкети у вiзовiй iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi, крiм випадкiв, передбачених пунктом 12 цих Правил.

     Подання бiометричних даних закордонним дипломатичним установам України чи зовнiшньому постачальнику послуг здiйснюється особисто.

(Правила доповнено пунктом 81 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     82. Подання документiв закордонним дипломатичним установам України, що здiйснюється вiдповiдно до Порядку реалiзацiї експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 червня 2021р. N 686 "Про реалiзацiю експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти" (Офiцiйний вiсник України, 2021р., N 56, ст. 3452), здiйснюється з використанням засобiв Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти.

(Правила доповнено пунктом 82 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.10.2021р. N 1036)

Порядок оформлення вiз

     9. Пункт 9 виключено

(абзац другий пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     10. Уповноважена особа пiсля отримання оригiналу вiзової анкети та iнших документiв:

     1) розглядає наданi документи;

     2) перевiряє факт реєстрацiї вiзової анкети у вiзовiй iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi. Вимога щодо попередньої реєстрацiї може не застосовуватись у випадках, пов'язаних з необхiднiстю термiнового в'їзду в Україну та оформлення вiз вiдповiдно до пунктiв 20 - 22 цих Правил. У разi вiдсутностi такої реєстрацiї уповноважена особа проводить її у вiзовiй iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi;

     3) вимагає у разi потреби надання додаткових документiв;

     31) забезпечує взяття бiометричних даних, якi включають:

     сканування вiдбиткiв пальцiв рук у випадках, передбачених цими Правилами;

     фотографування обличчя або сканування зображення обличчя на фотокартцi у випадках, передбачених цими Правилами;

(пункт 10 доповнено пiдпунктом 31 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     32) у разi подання бiометричних даних зовнiшньому постачальнику послуг перевiряє їх наявнiсть у вiзовiй iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi;

(пункт 10 доповнено пiдпунктом 32 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     33) здiйснює фiксацiю отриманих бiометричних даних у вiзовiй iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi. Вимоги до якостi вiдцифрованого образу обличчя встановлюються вiдповiдно до рекомендацiй IKAO Doc 9303;

(пункт 10 доповнено пiдпунктом 33 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     4) проводить у разi потреби особисту спiвбесiду. Спiвбесiда може проводитися з використанням засобiв вiддаленого зв'язку, якi дають змогу здiйснити вiзуальну iдентифiкацiю заявника;

     5) приймає рiшення про оформлення вiзи або вiдмову в її оформленнi за результатами розгляду поданих документiв, спiвбесiди (у разi її проведення) та наявної iнформацiї у базi даних осiб, яким згiдно iз законодавством не дозволяється в'їзд в Україну або тимчасово обмежено право виїзду з України;

     6) забезпечує заповнення бланка вiзової етикетки та вклеювання її до паспортного документа (у разi виявлення технiчної помилки, допущеної пiд час заповнення бланка вiзової етикетки та вклеювання її до паспортного документа, вiза анулюється шляхом перекреслення та проставлення на нiй вiдмiтки "Анульовано з технiчних причин/Cancelled without prejudice", дати i пiдпису посадової особи, що скрiплюється печаткою);

(пiдпункт 6 пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно зпостановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.03.2018р. N 171)

     7) видає iноземцевi, особi без громадянства, представнику або зовнiшньому постачальнику послуг паспортний документ з вклеєною вiзовою етикеткою. Паспортний документ може бути надiсланий пред'явнику засобами поштового зв'язку за його рахунок.

     11. У разi ненадання iноземцем або особою без громадянства необхiдних документiв або бiометричних даних, передбачених цими Правилами, або несплатою консульського збору розгляд звернення про оформлення вiзи припиняється через 90 календарних днiв з дня реєстрацiї вiзової анкети у вiзовiй iнформацiйно-телекомунiкацiйнiй системi.

(абзац перший пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     Розгляд звернення також може бути припинено за заявою iноземця або особи без громадянства або у разi некоректної поведiнки заявника пiд час подання документiв уповноваженому органу.

     Сплачений консульський збiр поверненню не пiдлягає.

     12. Оформлення вiз iноземцям, якi є громадянами держав згiдно з перелiком, визначеним МЗС разом з СБУ, та особам без громадянства, якi постiйно проживають у зазначених державах, здiйснюється закордонною дипломатичною установою України в державi тимчасового або постiйного проживання заявникiв пiсля проведення особистої спiвбесiди з iноземцем або особою без громадянства та за погодженням з державними органами України, уповноваженими приймати рiшення про заборону в'їзду в Україну в рамках функцiонування вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи.

     13. У разi вiдсутностi закордонної дипломатичної установи України у вiдповiднiй державi оформлення вiз здiйснюється у визначенiй МЗС iншiй iноземнiй державi.

     14. Вимоги, закрiпленi у пунктi 12 цих Правил, можуть не застосовуватись у таких випадках:

     1) iноземець та особа без громадянства має у паспортному документi дiйсну багаторазову використану вiзу країн Шенгенської угоди (країна, на яку поширюється дiя Регламенту Європейського Парламенту i Ради ЄС вiд 15 березня 2006 р. N 562/2006 (Шенгенський кодекс про кордони), Австралiї, Сполученого Королiвства Великої Британiї та Пiвнiчної Iрландiї, Iрландiї, Канади, Нової Зеландiї, Сполучених Штатiв Америки, Японiї або має дозвiл на проживання в однiй iз зазначених країн;

     2) iноземець та особа без громадянства в'їжджає в Україну на запрошення державного органу, державної установи України або вiдповiдно до звернення компетентного органу iноземної держави чи мiжнародної органiзацiї;

     3) за письмовим рiшенням керiвника закордонної дипломатичної установи України або департаменту консульської служби МЗС з метою забезпечення iнтересiв України у сферi зовнiшньої та внутрiшньої полiтики, а також у випадках, якi мають гуманiтарний характер;

     4) у разi наявностi у паспортному документi iноземця або особи без громадянства використаної протягом останнiх 24 мiсяцiв вiзи для в'їзду в Україну.

     141. Погодження оформлення вiз з державними органами України, передбачене пунктом 12 цих Правил, не здiйснюється закордонною дипломатичною установою України у випадку, якщо iноземцю та особi без громадянства видано електронне запрошення на навчання (стажування) вiдповiдно до Порядку реалiзацiї експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 червня 2021р. N 686 "Про реалiзацiю експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти" (Офiцiйний вiсник України, 2021р., N 56, ст. 3452).

(Правила доповнено пунктом 141 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.10.2021р. N 1036)

     15. Вiзовi анкети та документи (їх копiї), що стали пiдставою для оформлення вiзи, та бiометричнi данi зберiгаються уповноваженим органом протягом п'яти рокiв, пiсля чого знищуються у порядку, встановленому МЗС.

(пункт 15 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     16. Бланки вiзових етикеток виготовляються та надсилаються Банкнотно-монетним двором Нацiонального банку до МЗС з використанням фельд'єгерського зв'язку, а МЗС - до закордонної дипломатичної установи України виключно дипломатичною поштою.

     17. Вимоги до заповнення вiзової етикетки, облiку, зберiгання, використання, знищення бланкiв вiзових етикеток та бiометричних даних, звiтування про оформлення вiз iноземцям та особам без громадянства встановлюються МЗС.

(пункт 17 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     18. Вимоги до оформлення вiз в електронному виглядi встановлюються МЗС.

Строк оформлення вiз

     19. Строк оформлення вiзи у закордоннiй дипломатичнiй установi України становить:

(абзац перший пункту 19 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     у термiновому порядку - до п'яти робочих днiв з дня отримання необхiдних документiв. Термiнове оформлення вiзи здiйснюється за бажанням iноземця або особи без громадянства та у строки, що визначаються закордонною дипломатичною установою України;

     у звичайному порядку - до 10 робочих днiв з дня отримання необхiдних документiв, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України. Зазначений строк може бути продовжено до 30 робочих днiв у разi необхiдностi проведення додаткових перевiрок.

Оформлення вiз у пунктi пропуску через державний кордон

     20. Департамент консульської служби МЗС або представництво МЗС оформляє вiзи в пунктi пропуску через державний кордон для в'їзду в Україну:

     1) з дипломатичною або службовою метою за клопотанням державних органiв України;

     2) з метою лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайної ситуацiї за клопотанням ДСНС;

     3) з метою невiдкладного медичного лiкування або участi в похованнi близького родича, що пiдтверджено вiдповiдними документами;

     4) пiлотам та iншим членам екiпажiв повiтряних суден, якi здiйснюють мiжнароднi польоти, за наявностi лiцензiї пiлота або посвiдчення (сертифiката) члена екiпажу, що передбаченi додатком 9 до Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю;

     5) з метою забезпечення iнтересiв України у сферi зовнiшньої та внутрiшньої полiтики, а також у випадках, якi мають гуманiтарний характер, за письмовим рiшенням департаменту консульської служби МЗС;

     6) пiдпункт 6 пункту 20 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.11.2018р. N 954)

     7) з метою транзитного проїзду через територiю України членiв екiпажiв iноземних суден, що перебувають в українських портах, за наявностi виписки iз суднової ролi;

     8) в iнших випадках, передбачених законодавством та мiжнародними договорами України.

     21. Вiзи оформляються як разовi у випадках, передбачених пiдпунктами 1 - 5 пункту 20, на строк до 15 днiв, у випадку, передбаченому пiдпунктом 7 пункту 20, - до п'яти днiв, а у випадках, передбачених пiдпунктом 8 пункту 20 цих Правил, - вiдповiдно до законодавства та мiжнародних договорiв України.

(пункт 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.11.2018р. N 954)

     22. Оформлення вiз у пунктах пропуску через державний кордон здiйснюється в день звернення з дотриманням вимог, встановлених пунктами 5 - 7, 10, 11 цих Правил.

(пункт 22 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

Консульський збiр за оформлення вiз

     23. За оформлення вiз типу B, C, D закордонною дипломатичною установою України справляється консульський збiр за тарифною ставкою 65 доларiв США, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України.

     24. За термiнове оформлення вiз консульський збiр справляється у подвiйному розмiрi.

(пункт 24 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     25. За оформлення вiз у пунктах пропуску через державний кордон:

(абзац перший пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     справляється консульський збiр у розмiрi 150 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

     подвiйна тарифна ставка консульського збору не застосовується.

(абзац третiй пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)
(пункт 25 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.03.2019р. N 368)

     26. У разi коли iноземна держава справляє за оформлення вiз для громадян України консульський збiр, що перевищує зазначену у пунктi 23 цих Правил тарифну ставку, закордонною дипломатичною установою України за оформлення вiз iноземцям, якi є громадянами такої держави, справляється консульський збiр з урахуванням принципу взаємностi за погодженням з МЗС.

     Оформлення вiз на умовах взаємностi за нульовою тарифною ставкою консульського збору здiйснюється згiдно з розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України.

(пункт 26 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.03.2018р. N 171)

     27. Оформлення вiз здiйснюється за нульовою тарифною ставкою консульського збору:

     1) дiтям до шести рокiв;

     2) закордонним українцям за умови пред'явлення посвiдчення закордонного українця, iншому з подружжя закордонного українця, їх дiтям;

     3) особам, якi в'їжджають в Україну у службових справах та користуються дипломатичним або службовим паспортом;

     4) спiвробiтникам iноземних дипломатичних представництв i консульських установ в Українi та членам їх сiмей;

     5) спiвробiтникам мiжнародних органiзацiй та їх представництв в Українi, а також членам їх сiмей;

     6) спiвробiтникам представництв держав при мiжнародних органiзацiях, якi мають штаб-квартиру в Українi i вiдповiдно до статутних документiв таких органiзацiй чи вiдповiдних мiжнародних договорiв користуються дипломатичними привiлеями та iмунiтетом, а також членам їх сiмей;

     7) главам та членам офiцiйних делегацiй iноземних держав та особам, якi їх супроводжують, якi в'їжджають в Україну на запрошення Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, Офiсу Президента України, МЗС;

(пiдпункт 7 пункту 27 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     8) почесним консулам України, iншому з подружжя почесного консула, їх неповнолiтнiм дiтям;

     9) особам, якi в'їжджають в Україну для участi у реалiзацiї проектiв мiжнародної технiчної допомоги, зареєстрованих в установленому порядку, на запрошення державної установи, пiдприємства, органiзацiї, що є реципiєнтом такого проекту;

     10) працiвникам аварiйно-рятувальних сил iноземних держав, що в'їжджають в Україну з метою лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайної ситуацiї на звернення ДСНС;

     11) представникам iноземних вiйськових формувань та установ, що в'їжджають в Україну у службових справах на запрошення вiдповiдного державного органу;

     12) офiцiйним спостерiгачам вiд iноземних держав та мiжнародних органiзацiй, зареєстрованим Центральною виборчою комiсiєю, на виборах Президента України, народних депутатiв України, мiсцевих виборах та всеукраїнському референдумi;

     13) iншим особам, якi в'їжджають з метою забезпечення iнтересiв України у сферi зовнiшньої та внутрiшньої полiтики, а також у випадках, якi мають гуманiтарний характер, за письмовим рiшенням керiвника закордонної дипломатичної установи України або департаменту консульської служби МЗС.

Пiдстави для вiдмови в оформленнi вiзи та скасування вiзи

     28. Рiшення про вiдмову в оформленнi вiзи приймається у разi:

     1) загрози нацiональнiй безпецi або охоронi громадського порядку;

     2) загрози забезпеченню охорони здоров'я, захисту прав i законних iнтересiв громадян України та iнших осiб, що проживають в Українi;

     3) наявностi вiдомостей про iноземця або особу без громадянства у базi даних осiб, яким згiдно iз законодавством не дозволяється в'їзд в Україну або тимчасово обмежено право виїзду з України;

     4) встановлення, що поданий паспортний документ iноземця або особи без громадянства пiдроблений, зiпсований або не вiдповiдає встановленому зразку чи належить iншiй особi;

     5) подання завiдомо неправдивих вiдомостей або пiдроблених iнших документiв;

     6) вiдсутностi в iноземця або особи без громадянства дiйсного полiса медичного страхування за умови можливостi його оформлення на територiї держави, в якiй подається вiдповiдне вiзове клопотання;

     7) вiдсутностi в iноземця або особи без громадянства достатнього фiнансового забезпечення на перiод запланованого перебування i для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави чи можливостi отримати достатнє фiнансове забезпечення у законний спосiб на територiї України;

     8) вiдсутностi доказiв, що пiдтверджують мету запланованого перебування в Українi iноземця або особи без громадянства;

     9) вiдсутностi документiв, що дають можливiсть встановити намiр iноземця або особи без громадянства залишити територiю України до закiнчення строку дiї вiзи;

     10) звернення заявника про припинення розгляду клопотання щодо оформлення вiзи;

     101) вiдмови заявника подати свої бiометричнi данi для їх фiксацiї, якщо iнше не передбачено законодавством чи мiжнародними договорами України.

(пункт 28 доповнено пiдпунктом 101 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     29. У разi прийняття рiшення про вiдмову в оформленнi вiзи iноземцевi та особi без громадянства повiдомляються пiдстави такої вiдмови, а у паспортному документi ставиться вiдмiтка про вiдмову в оформленнi вiзи, дата i пiдпис уповноваженої особи, що скрiплюється печаткою. Форма рiшення про вiдмову в оформленнi вiзи визначається МЗС.

     У разi вiдмови в оформленнi вiзи iноземець або особа без громадянства може подати повторне звернення про оформлення вiзи вiдповiдно до цих Правил.

     291. Iнформацiя про оформлення вiзи або вiдмову в оформленнi вiзи та скасування вiзи, подання документiв для оформлення якої здiйснюється вiдповiдно до Порядку реалiзацiї експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 червня 2021р. N 686 "Про реалiзацiю експериментального проекту щодо органiзацiї набору до закладiв вищої освiти i навчання (стажування) iноземцiв та осiб без громадянства з використанням Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти" (Офiцiйний вiсник України, 2021р., N 56, ст. 3452), вноситься до вiзової iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи та передається до Єдиної мiжвiдомчої iнформацiйної системи щодо набору iноземних вступникiв до закладiв вищої освiти шляхом електронної взаємодiї державних електронних ресурсiв.

(Правила доповнено пунктом 291 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.10.2021р. N 1036)

     30. Iноземець та особа без громадянства, яким вiдмовлено в оформленнi вiзи, мають право оскаржити таке рiшення, звернувшись до уповноваженого органу, що розглядав звернення про оформлення вiзи, з апеляцiйним листом, в якому обґрунтувати свою думку, та подати прохання про повторний розгляд вiзового клопотання. Апеляцiйний лист подається протягом 60 робочих днiв пiсля отримання iноземцем та особою без громадянства рiшення про вiдмову в оформленнi вiзи.

(абзац перший пункту 30 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     Повторний розгляд вiзового клопотання здiйснюється уповноваженою особою протягом строку, що не перевищує 10 робочих днiв з дня отримання апеляцiйного листа.

(пункт 30 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     У разi прийняття рiшення про вiдмову в оформленнi вiзи за результатами повторного розгляду вiзового клопотання подання апеляцiйного листа не допускається.

(пункт 30 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)

     31. У разi вiдмови в оформленнi вiзи консульський збiр не повертається.

     32. Скасування вiзи здiйснюється у порядку та випадках, передбачених законом.

Вiза, що оформляється в електронному виглядi

     33. Вiза в електронному виглядi оформляється як разова, дворазова на строк до 30 днiв для в'їзду в Україну з дiловою, приватною, туристичною метою, а також з метою лiкування, провадження дiяльностi у сферi культури, науки, освiти, спорту, з метою виконання службових обов'язкiв iноземним кореспондентом або представником iноземного засобу масової iнформацiї.

(пункт 33 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.11.2018р. N 954, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.08.2020р. N 729)

     34. За оформлення разової вiзи в електронному виглядi справляється консульський збiр за тарифною ставкою 20 доларiв США.

     За оформлення дворазової вiзи в електронному виглядi справляється консульський збiр за тарифною ставкою 30 доларiв США.

     При цьому вимоги, закрiпленi в пунктах 24 та 27 цих Правил, не застосовуються.

(абзац третiй пункту 34 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2021р. N 776)
(пункт 34 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.11.2018р. N 954, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.08.2020р. N 729)

     35. Строк оформлення вiзи в електронному виглядi становить:

     у термiновому порядку - один робочий день;

     у звичайному порядку - три робочих днi.

(Правила доповнено пунктом 35 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.08.2020р. N 729)

     36. За термiнове оформлення вiз в електронному виглядi консульський збiр справляється у подвiйному розмiрi.

(Правила доповнено пунктом 36 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.08.2020р. N 729)

 

Додаток
до Правил

ПЕРЕЛIК
держав, громадянам яких вiзи для в'їзду в Україну можуть бути оформленi у пунктi пропуску через державний кордон департаментом консульської служби МЗС або представництвом МЗС

Додаток виключено
(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 листопада 2018 року N 954)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 1 березня 2017 р. N 118

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 червня 2011 р. N 567 "Про затвердження Правил оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 41, ст. 1681).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 грудня 2011 р. N 1340 "Про внесення змiн до Правил оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю та визнання такою, що втратила чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 жовтня 1997 р. N 1125" (Офiцiйний вiсник України, 2011 р., N 101, ст. 3699).

     3. Пункт 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 вересня 2013 р. N 684 "Деякi питання набору для навчання iноземцiв та осiб без громадянства" (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 73, ст. 2694).

     4. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 вересня 2014 р. N 482 "Про внесення змiн до Правил оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю" (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 78, ст. 2238).

     5. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 жовтня 2014 р. N 539 "Про внесення змiн до Правил оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю" (Офiцiйний вiсник України, 2014 р., N 85, ст. 2396).

     6. Пункт 3 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 вересня 2015 р. N 673 (Офiцiйний вiсник України, 2015 р., N 73, ст. 2404).

     7. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 2 березня 2016 р. N 145 "Про внесення змiн до Правил оформлення вiз для в'їзду в Україну i транзитного проїзду через її територiю" (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 20, ст. 799).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.