ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.04.2017 N 8397/7/99-99-20-01-01-17

 

Митницi ДФС


Про неухильне дотримання вимог законодавства

     До Державної фiскальної служби України останнiм часом надходять численнi звернення та скарги щодо затримок митного оформлення з причин проведення митницями ДФС додаткових заходiв контролю, зокрема митних оглядiв, за дорученнями правоохоронних органiв.

     З 12.07.2016 набрали чинностi змiни до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2012 року N 467 "Про затвердження вичерпного перелiку пiдстав, за наявностi яких може проводитись огляд (переогляд) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення", внесенi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2016 року N 341.

     Вiдповiдно до зазначених вище змiн огляд (переогляд) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення проводиться митними органами України у разi одержання в установлених законодавством випадках вiд правоохоронних органiв письмових доручень за формою згiдно з додатком у рамках кримiнального провадження, оперативно-розшукової або контррозвiдувальної справи.

     Такi доручення обов'язково повиннi мiстити iнформацiю про пiдстави їх надсилання, номер вiдповiдного провадження (справи), строк виконання, вiдомостi про товари, осiб, якi їх перемiщують, та/або про транспортнi засоби комерцiйного призначення, з використанням яких можуть бути вчиненi порушення законодавства з питань державної митної справи.

     У разi вiдсутностi у письмовому дорученнi усiєї iнформацiї, зазначеної в цьому пунктi, таке доручення не є пiдставою для проведення огляду (переогляду) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення органами доходiв i зборiв, про що невiдкладно письмово iнформується вiдповiдний правоохоронний орган.

     Вiдповiдно до статтi 19 Конституцiї України органи державної влади, їх посадовi особи зобов'язанi дiяти лише на пiдставi, в межах повноважень та у спосiб, що передбаченi Конституцiєю та законами України.

     Статтею 117 Конституцiї України встановлено, що постанови i розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України є обов'язковими до виконання.

     З метою недопущення затягування процесу здiйснення митного контролю та оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, керiвникам митниць ДФС пiд особисту вiдповiдальнiсть забезпечити неухильне дотримання вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2012 року N 467 (зi змiнами).

     Довiдково повiдомляємо, що Державною фiскальною службою України направленi листи до Служби безпеки України та Мiнiстерства внутрiшнiх справ України щодо необхiдностi неухильного дотримання вимог законодавства України, в тому числi Митного кодексу України та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2012 року N 467, пiд час пiдготовки та направлення доручень правоохоронних органiв стосовно проведення додаткових заходiв митного контролю.

В.о. Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.