МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIЧНОГО РОЗВИТКУ I ТОРГIВЛI УКРАЇНИ

вiд 06.06.2017 р. N 3431-06/18804-07

 

Громадськiй радi при Державнiй службi України з лiкарських засобiв та контролю за наркотиками


Щодо знаку вiдповiдностi технiчним регламентам

     Мiнекономрозвитку розглянуло лист Громадської ради при Державнiй службi України з лiкарських засобiв та контролю за наркотиками вiд [...] щодо надання роз'яснень стосовно зазначення iдентифiкацiйного номера призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi поряд iз знаком вiдповiдностi технiчним регламентам згiдно з положеннями законодавства i повiдомляє.

     Статтею 29 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" (далi - Закон), зокрема, встановлено, що у випадках, визначених у технiчних регламентах, якi передбачають застосування процедур оцiнки вiдповiдностi, на продукцiю та/або iншi об'єкти, що визначенi такими технiчними регламентами (табличку з технiчними даними, пакування, супровiднi документи тощо), повинен наноситися знак вiдповiдностi технiчним регламентам.

     Нанесенням знаку вiдповiдностi технiчним регламентам на продукцiю вважається також нанесення цього знаку на будь-який iнший, нiж сама продукцiя, об'єкт, який визначений у вiдповiдному технiчному регламентi.

     У разi якщо це передбачено технiчним регламентом, до знаку вiдповiдностi технiчним регламентам додається iдентифiкацiйний номер залученого призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi, який наноситься згiдно з вимогами вiдповiдного технiчного регламенту.

     Також Законом встановлено, що правила та умови нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам встановлюються технiчними регламентами, якими передбачене його нанесення, а в разi якщо такi правила та умови не встановленi певними технiчними регламентами, Кабiнетом Мiнiстрiв України, а технiчнi регламенти, якими передбачене застосування процедур оцiнки вiдповiдностi, мiстять, зокрема правила та умови нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам.

     На сьогоднi окремi прийнятi технiчнi регламенти мiстять правила та умови нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам.

     Окрiм того, правила та умови нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.12.2015 р. N 1184.

     Вiдповiдно до правил та умов нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам, визначених окремими технiчними регламентами та вищезазначеною постановою, знак вiдповiдностi технiчним регламентам супроводжується iдентифiкацiйним номером призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi, якщо такий орган був залучений на етапi контролю виробництва.

     Водночас звертаємо увагу, що вiдповiдно до статтi 11 Закону вiдповiднiсть введеної в обiг, наданої на ринку або введеної в експлуатацiю в Українi продукцiї вимогам усiх чинних технiчних регламентiв, якi застосовуються до такої продукцiї, є обов'язковою.

     Ураховуючи зазначене, у разi якщо певним технiчним регламентом передбачено застосування процедур оцiнки вiдповiдностi iз залученням призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi на етапi контролю виробництва, i яким передбачено маркування продукцiї знаком вiдповiдностi технiчним регламентам, до такого знаку обов'язково має бути доданий iдентифiкацiйний номер призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi, вiдсутнiсть якого є порушенням чинного законодавства.

     Вiдповiдно до статтi 35 Закону центральний орган виконавчої влади, що призначає органи з оцiнки вiдповiдностi (Мiнекономрозвитку), присвоює призначеним органам з оцiнки вiдповiдностi iдентифiкацiйнi номери.

     При цьому кожному призначеному органу з оцiнки вiдповiдностi присвоюється лише один iдентифiкацiйний номер незалежно вiд того, чи був вiн призначений згiдно з кiлькома технiчними регламентами.

     Окрiм того, iдентифiкацiйний номер призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi зазначається у рiшеннi про призначення органу з оцiнки вiдповiдностi на здiйснення оцiнки вiдповiдностi вимогам вiдповiдного технiчного регламенту.

     Статтею 40 Закону встановлено, що вiдомостi про призначенi органи з оцiнки вiдповiдностi вносяться до реєстру призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi, який формується та ведеться Мiнекономрозвитку.

     Порядок формування та ведення реєстру призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi i визнаних незалежних органiзацiй затверджено наказом Мiнекономрозвитку вiд 10.02.2016 р. N 224, зареєстрованим у Мiн'юстi 25.02.2016 р. за N 295/28425. Цим Порядком визначено, що формат iдентифiкацiйного номера призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi: UA.TR.YYY, де: UA - умовне позначення України латинськими лiтерами; TR - умовне позначення органу з оцiнки вiдповiдностi, який призначено на виконання робiт з оцiнки вiдповiдностi вимогам технiчних регламентiв; YYY - порядковий номер органу з оцiнки вiдповiдностi.

     Iнформуємо, що в наказах Мiнекономрозвитку про призначення органiв з оцiнки вiдповiдностi на здiйснення оцiнки вiдповiдностi вимогам вiдповiдного технiчного регламенту зазначається iдентифiкацiйний номер, який присвоєно призначеному органу з оцiнки вiдповiдностi, у форматi UA.TR.YYY. Окрiм того, у рiшеннi про призначення органу з оцiнки вiдповiдностi на здiйснення оцiнки вiдповiдностi вимогам вiдповiдного технiчного регламенту зазначається iдентифiкацiйний номер, який присвоєно призначеному органу з оцiнки вiдповiдностi, у форматi UA.TR.YYY.

     Вiдповiдно до статтi 40 Закону Мiнекономрозвитку розмiщує на своєму офiцiйному веб-сайтi та постiйно оновлює перелiки призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi стосовно кожного технiчного регламенту, яким передбачено застосування процедур оцiнки вiдповiдностi iз залученням таких призначених органiв.

     У перелiках призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi зазначаються їх найменування та мiсцезнаходження, присвоєнi їм iдентифiкацiйнi номери та сфери їх призначення.

     Таким чином, згiдно iз законодавством iдентифiкацiйним номером призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi є номер у форматi UA.TR.YYY, який йому присвоєно пiд час видачi рiшення про призначення.

     Ураховуючи викладене, у разi нанесення на продукцiю iдентифiкацiйного номера призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi, такий номер повинен бути нанесений у форматi, передбаченому Порядком формування та ведення реєстру призначених органiв з оцiнки вiдповiдностi i визнаних незалежних органiзацiй та згiдно з вiдповiдним рiшенням про призначення.

     Окрiм того, iнформуємо, що наразi Мiнекономрозвитку опрацьовується питання стосовно внесення вiдповiдних змiн до нормативно-правових актiв у частинi надання можливостi суб'єктам господарювання нанесення iдентифiкацiйного номера призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi у форматi YYY.

     Принагiдно повiдомляємо, що листи мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають лише роз'яснювальний, iнформацiйний характер i не встановлюють правових норм.

Директор департаменту технiчного регулювання Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України Л. М. Вiткiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.