ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

29.12.2018 N 5484/6/99-99-15-03-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку застосування пунктiв 44 та 45 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України (далi - ПКУ) та, керуючись статтею 52 ПКУ, повiдомляє.

     Як зазначено у зверненнi, платник податку здiйснює операцiї з постачання вугiлля, якi звiльняються вiд оподаткування згiдно з пунктом 45 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ. При цьому вiдвантаження товару (вугiлля) вiдбувається у звiтному (податковому) перiодi, коли платник податку використовує пiльгу, передбачену цим пунктом, а оплата такого товару - у звiтному (податковому) перiодi, на який платник податку вiдмовився вiд використання зазначеної пiльги.

     Згiдно з пiдпунктами "а" i "б" пункту 185.1 статтi 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання товарiв та послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 ПКУ.

     Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вiдповiдно до пункту 187.1 статтi 187 ПКУ вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше (перша подiя):

     дата зарахування коштiв вiд покупця/замовника на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв/послуг, що пiдлягають постачанню, а в разi постачання товарiв/послуг за готiвку - дата оприбуткування коштiв у касi платника податку, а в разi вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвки у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку;

     дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвiдчує факт постачання послуг платником податку.

     На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, електронного пiдпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН) у встановлений ПКУ термiн (пункт 201.1 статтi 201 ПКУ).

     У разi звiльнення вiд оподаткування у податковiй накладнiй робиться запис "Без ПДВ" з посиланням на вiдповiднi пункти (пiдпункти), статтi, пiдроздiли, роздiли ПКУ та/або мiжнародного договору, якими передбачено звiльнення вiд оподаткування податком (пункт 201.3 статтi 201 ПКУ).

     Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платникам податку, який здiйснює операцiї з постачання товарiв/послуг, є для покупця таких товарiв/послуг пiдставою для нарахування сум податку, що вiдносяться до податкового кредиту (пункт 201.10 статтi 201 ПКУ).

     Пунктом 45 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ визначено, що тимчасово, до 1 сiчня 2019 року, звiльняються вiд оподаткування ПДВ операцiї з постачання на митнiй територiї України вугiлля та/або продуктiв його збагачення товарних позицiй 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згiдно з УКТ ЗЕД.

     У разi застосування зазначеної пiльги норми пункту 198.5 статтi 198 ПКУ не застосовуються в частинi товарiв/послуг, необоротних активiв, суми ПДВ з вартостi яких були включенi до податкового кредиту у звiтних (податкових) перiодах, що передували перiоду початку застосування пiльги.

     Платник податкiв може вiдмовитися вiд використання зазначеної пiльги чи зупинити її використання на один або декiлька звiтних (податкових) перiодiв шляхом подання заяви. Заява, у якiй зазначається перелiк товарних позицiй товарiв згiдно з УКТ ЗЕД i перiод, на який платник вiдмовляється чи зупиняє використання пiльги, подається до контролюючого органу за мiсцем реєстрацiї платника податкiв до настання звiтного перiоду, в якому платник податку не передбачає використання зазначеної пiльги. Вiдмова вiд використання пiльги, зазначеної у цьому пунктi, чи зупинення її використання застосовується з першого числа звiтного (податкового) перiоду, зазначеного у заявi.

     Вiдповiдно до пункту 44 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ тимчасово, до 1 сiчня 2019 року, платники податку, якi здiйснюють постачання (у тому числi оптове), передачу, розподiл електричної та/або теплової енергiї, постачання вугiлля та/або продуктiв його збагачення товарних позицiй 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згiдно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централiзованого водопостачання та водовiдведення, визначають дату виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за касовим методом.

     Норма цього пункту поширюється на операцiї, за якими дата виникнення першої з подiй, визначених у пунктi 187.1 статтi 187 та пунктi 198.2 статтi 198 ПКУ, припадає на звiтнi (податковi) перiоди з 01 сiчня 2016 року до 1 сiчня 2019 року.

     Законом України вiд 23 листопада 2018 року N 2628-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо покращення адмiнiстрування та перегляду ставок окремих податкiв i зборiв", зокрема, внесено змiни до пунктiв 44 та 45 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ, якими продовжено дiю зазначених норм ПКУ до 1 сiчня 2022 року. Такi змiни набирають чинностi 01.01.2019.

     З метою застосування пункту 44 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ слiд враховувати визначення термiну "касовий метод", надане пiдпунктом 14.1.266 пункту 14.1 статтi 14 ПКУ.

     Згiдно з даним визначенням, касовий метод для цiлей оподаткування згiдно з роздiлом V ПКУ - метод податкового облiку, за яким дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштiв на банкiвський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання iнших видiв компенсацiй вартостi поставлених (або тих, що пiдлягають поставцi) ним товарiв (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштiв з банкiвського рахунку (видачi з каси) платника податку або дата надання iнших видiв компенсацiй вартостi поставлених (або тих, що пiдлягають поставцi) йому товарiв (послуг).

     Таким чином, при здiйсненнi операцiй з постачання на митнiй територiї України вугiлля та/або продуктiв його збагачення товарних позицiй 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згiдно з УКТ ЗЕД платник ПДВ вiдповiдно до пункту 45 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ застосовує тимчасовий режим звiльнення вiд оподаткування ПДВ та має можливiсть вiдмовитися вiд нього чи призупинити його застосування на один або декiлька звiтних (податкових) перiодiв шляхом подання до контролюючого органу вiдповiдної заяви.

     У перiод, на який платник податку призупинив застосування режиму звiльнення вiд оподаткування ПДВ (вiдмовився вiд такого режиму), такий платник податку застосовує касовий метод визначення податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ.

     Отже, якщо платник податку у перiодi застосування пiльги, передбаченої пунктом 45 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ, здiйснив операцiю з постачання товару, передбаченого цим пунктом (перша подiя за операцiєю), а оплата такого товару буде здiйснюватися у звiтному (податковому) перiодi, на який платник податку вiдмовився вiд використання пiльги, то податкова накладна за операцiєю з постачання такого товару повинна бути складена на дату настання першої подiї (вiдвантаження товару) та зареєстрована в ЄРПН у встановлений ПКУ термiн. У такiй податковiй накладнiй робиться запис "Без ПДВ", оскiльки вона складається на операцiю, звiльнену вiд оподаткування. Податковий кредит за операцiєю, звiльненою вiд оподаткування, покупцем товару на пiдставi такої податкової накладної не формується.

     Вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 ПКУ податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.