ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.02.2019 N 3540/7/99-99-20-02-02-17

 

Митницi ДФС


Про порядок надання доручень

     Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 558 Митного кодексу України (в редакцiї Закону України вiд 08 листопада 2018 року N 2612-VIII "Про внесення змiн до Митного кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо ввезення транспортних засобiв на митну територiю України") (далi - МК України) органи доходiв i зборiв зобов'язанi надавати Державнiй прикордоннiй службi України доручення щодо iнформування органiв доходiв i зборiв про факт намiру перетинання державного кордону України особами, стосовно яких органами доходiв i зборiв було виявлено порушення митних правил, якщо особи, якi притягуються до адмiнiстративної вiдповiдальностi за порушення митних правил, не були присутнi при складеннi протоколу про порушення митних правил.

     Органи доходiв i зборiв зобов'язанi передавати Державнiй прикордоннiй службi України та органам Нацiональної полiцiї iнформацiю щодо транспортних засобiв та осiб, стосовно яких органами доходiв i зборiв виявлено порушення строкiв тимчасового ввезення транспортних засобiв та/або строкiв перемiщення транспортних засобiв у митному режимi транзиту, якщо особи, якi притягуються до адмiнiстративної вiдповiдальностi за порушення митних; правил, не були присутнi при складеннi протоколу про порушення митних правил (частина шоста статтi 558 МК України).

     Вказанi новацiї покликанi забезпечити за результатами взаємодiї з правоохоронними органами отримання митницями ДФС додаткових доказiв в справах про порушення митних, у тому числi шляхом отримання пояснень осiб, якi не були присутнi при складеннi протоколу про порушення митних правил.

     Зазначаємо, що механiзм надання Держприкордонслужбi доручень про iнформування встановлений Порядком надання Держанiй прикордоннiй службi та виконання нею доручень уповноважених державних органiв щодо осiб, якi перетинають державний кордон, затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 квiтня 2013 року N 280 (в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05 грудня 2018 року N 1035) (далi - Порядок).

     Ураховуючи викладене, за наявностi визначених законом пiдстав, територiальнi органи ДФС можуть надавати доручення щодо iнформування про факт перетинання державного кордону України особами, стосовно яких уповноваженими органами проводяться заходи з протидiї порушенням митних правил (абзац п'ятий пункту 5 Порядку).

     Доручення має обов'язково оформлятись на бланку за формою згiдно з додатком до Порядку за пiдписом керiвника територiального органу або його заступника (пункт 6 Порядку).

     При цьому при оформленнi доручення має зазначатись номер протоколу про порушення митних правил та дата його складання, строк дiї доручення (не бiльше як на один рiк), а також контактнi данi особи, яку має бути повiдомлено про виконання доручення (прiзвище, iм'я, по батьковi, номер мобiльного телефону).

     Доручення мають направлятись на адресу Головного центру спецiальної iнформацiї Державної прикордонної служби України (01016, м. Київ, вул. Володимирська, 26).

     Зазначаємо, що вiдповiдно до частини першої статтi 493 МК України провадження у справi про порушення митних правил здiйснюють, крiм випадкiв, передбачених частинами другою i третьою цiєї статтi, посадовi особи митницi, в зонi дiяльностi якої було вчинено або виявлено таке порушення. Окремi процесуальнi дiї у справi про порушення митних правил можуть вчинятися посадовими особами, уповноваженими складати протоколи про порушення митних правил вiдповiдно до статтi 490 цього Кодексу, а у випадку, передбаченому статтею 518 цього Кодексу, - також посадовими особами iншого органу доходiв i зборiв.

     Згiдно з частиною першою статтi 518 МК України посадова особа органу доходiв i зборiв, у провадженнi якої знаходиться справа про порушення митних правил, має право доручити проведення конкретних процесуальних дiй посадовiй особi iншого органу доходiв i зборiв.

     За наявностi iнформацiї пiдроздiлу Державної прикордонної служби України про намiр особи, щодо якої складено протокол про порушення митних правил, перетнути державний кордон, мають вживатись заходи щодо проведення невiдкладних належних процесуальних дiй, зокрема, отримання вiд особи пояснень щодо обставин вчинення правопорушення.

     Такi саме дiї мають вживатись у разi надходження вiдповiдної iнформацiї вiд органiв Нацiональної полiцiї України щодо осiб, якi притягуються до адмiнiстративної вiдповiдальностi за порушення митних правил за порушення строкiв тимчасового ввезення транспортних засобiв та/або строкiв перемiщення транспортних засобiв у митному режимi транзиту, але не були присутнi при складеннi протоколу про порушення митних правил.

     Для отримання вiдомостей щодо фактичних даних вчиненого особою порушення митних правил необхiдно використовувати можливостi модуля "Провадження в справах про ПМП" АСМО "Iнспектор-2006", введеного в постiйну експлуатацiю наказом ДФС України вiд 20.12.2018 N 852.

В.о. директора Департаменту органiзацiї протидiї митним правопорушенням та мiжнародної взаємодiї Р. ФIРСОВ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.