ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

06.03.2020 N 08-3/16-03-03/7/2749

 

Митницi Держмитслужби (крiм Енергетичної та Координацiйно-монiторингової митниць)


     Вiдповiдно до статтi 21 Закону України вiд 20 лютого 2003 року N 549-IV "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення" митнi органи здiйснюють митнi формальностi, необхiднi для пропуску через митний кордон України, випуску у вiдповiдний митний режим товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання на пiдставi вiдповiдного дозвiльного документа на здiйснення мiжнародної передачi товарiв, отриманого вiд центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi державного експортного контролю з використанням механiзму "Єдиного вiкна".

     Для забезпечення належного функцiонування "Єдиного вiкна" Державна служба експортного контролю України (далi - Держекспортконтроль) формує та надсилає до Державної митної служби України електроннi повiдомлення, що мiстять електроннi вiдомостi дозвiльних або iнших документiв, у форматi xml за встановленою структурою.

     Алгоритм роботи з Автоматизованою системою митного оформлення "Iнспектор" передбачає внесення iнформацiї щодо кiлькостi перемiщених товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання за дозвiльними документами Держекспортконтролю за допомогою програмного модуля "Квота по дозвiльних документах Єдиного вiкна" (далi - програмний модуль) до завершення митного оформлення.

     Разом з цим, в деяких випадках у дозвiльних документах Держекспортконтролю замiсть опису товарiв на якi надається цей дозвiл i зазначення кiлькостi, йде посилання на перелiк товарiв, вказаних у iнших документах (комплектувальна вiдомiсть, специфiкацiя до контракту тощо). Iнформацiя у цих документах не є належним чином структурованою для цiлей митного оформлення, що унеможливлює автоматизацiю облiку квоти за дозвiльним документом Держекспортконтролю.

     Вiдповiдно до наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.02.2020 N 85 "Про затвердження Змiн до Класифiкатора умов поставки та Класифiкатора документiв", затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.09.2012 N 1011 (набуває чинностi 07.03.2020), Класифiкатор документiв доповнено новою позицiєю коду документу "5013" - документ (комплектувальна вiдомiсть, специфiкацiя тощо), що мiстить вiдомостi про товари, на який посилається дозвiльний документ Держекспортконтролю.

     На даний час здiйснюється вдосконалення алгоритмiв автоматизованої обробки iнформацiї митних декларацiй щодо контролю за кiлькiстю перемiщених через митний кордон України товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання.

     З огляду на зазначене, у випадках коли у дозвiльних документах Держекспортконтролю мiстяться посилання на перелiк товарiв, зазначених в iнших документах (комплектувальна вiдомiсть, специфiкацiя до контракту тощо), у графi 44 митної декларацiї за кодом "5013" мають зазначатися вiдомостi про такi документи.

     У такому разi, списання квоти з дозвiльних документiв за кодами "5010" чи "5012" здiйснюється на зворотному боцi копiї дозвiльного документа iз зазначенням дати митного оформлення, номера митної декларацiї та кiлькостi оформлених товарiв. Ця iнформацiя має враховуватись в подальшому при здiйсненнi митних оформлень товарiв на пiдставi зазначених дозвiльних документiв.

     Зазначену iнформацiю просимо довести до вiдома суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

Заступник Голови Денис ШЕНДРИК
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.