ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

18.11.2021 N 4399/IПК/99-00-21-03-02-06


     Державна податкова служба України розглянула звернення щодо особливостей оподаткування ПДВ операцiй з давальницькою сировиною та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Як викладено у зверненнi, Товариство здiйснює переробку давальницької сировини на митнiй територiї України. Продукти переробки в митному режимi реекспорту вивозяться за межi митної територiї України.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв, зборiв i митних платежiв, регулюються нормами ПКУ, Митного кодексу України (далi - МКУ) та iншими нормативно-правовими актами з питань оподаткування (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ i пункт 2 статтi 1 роздiлу I МКУ).

     Вiдповiдно до пункту 5.3 статтi 5 роздiлу I ПКУ iншi термiни, що застосовуються у ПКУ i не визначаються ним, використовуються у значеннi, встановленому iншими законами.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Щодо питання 1

     Згiдно iз пiдпунктом "б" пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 роздiлу V ПКУ за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi реекспорту, якщо товари помiщенi у такий режим вiдповiдно до пунктiв 3 (щодо товарiв у виглядi продуктiв їх переробки) та 5 частини першої статтi 86 МКУ.

     Операцiї з вивезення товарiв у митному режимi реекспорту звiльняються вiд оподаткування, крiм операцiй з вивезення вiдповiдно до пунктiв 3 (щодо товарiв у виглядi продуктiв їх переробки) та 5 частини першої статтi 86 МКУ, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пiдпунктом 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 роздiлу V ПКУ (пункт 206.5 статтi 206 роздiлу V ПКУ).

     Таким чином, за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi реекспорту у разi, якщо такi товари були помiщенi у митний режим переробки на митнiй територiї, та вивозяться за межi митної територiї України у тому самому станi, в якому вони були ввезенi на митну територiю України, крiм природних змiн їх якiсних та/або кiлькiсних характеристик за нормальних умов транспортування та зберiгання, або у виглядi продуктiв їх переробки.

     Пунктом 201.10 статтi 201 роздiлу V ПКУ встановлено, що при здiйсненнi операцiй з постачання товарiв/послуг платник податку - продавець товарiв/послуг зобов'язаний в установленi термiни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.

     Порядок складання податкових накладних регулюється статтею 201 роздiлу V ПКУ та регламентується Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.12.2015 N 1307, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 26.01.2016 за N 137/28267 (далi - Порядок N 1307).

     Згiдно з пiдпунктом 6 пункту 16 Порядку N 1307 у графi 8 податкової накладної зазначається код ставки податку на додану вартiсть, за якою здiйснюється оподаткування операцiй з постачання товарiв/послуг, що постачаються, зокрема, у разi здiйснення операцiй з вивезення за межi митної територiї України продуктiв переробки, що пiдлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, вказується код ставки 901.

     Щодо питання 2

     Датою виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть у разi вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту товарiв (у тому числi реекспорту) є дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства (пункт 187.1 статтi 187 роздiлу V ПКУ).

     Для операцiй з вивезення товарiв за межi митної територiї України базою оподаткування є договiрна (контрактна) вартiсть таких товарiв, зазначена в митнiй декларацiї, оформленiй вiдповiдно до вимог МКУ (пункт 189.17 статтi 189 ПКУ).

     Вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 ПКУ iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.