ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

24.11.2021 N 08-6/17-03/7/10583

 

Керiвникам митниць


Про надання iнформацiї

     Вiдповiдно до частин першої та другої статтi 455 Митного кодексу України (далi - Кодекс) центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, веде централiзований облiк осiб (резидентiв та нерезидентiв): декларантiв, перевiзникiв, гарантiв, АБО, iнших пiдприємств, контроль за дiяльнiстю яких здiйснюється митними органами.

     Виключенням є:

     громадяни, якi перемiщують через митний кордон України особистi речi, транспортнi засоби особистого користування та iншi товари для особистих, сiмейних чи iнших потреб, не пов'язаних iз провадженням пiдприємницької дiяльностi;

     особи, якi мають пiльги згiдно iз статтями 383 - 386, 388, 389, 391 i 392 цього Кодексу та перемiщують товари, у зв'язку iз ввезенням яких на митну територiю України та вивезенням їх за межi цiєї територiї такi пiльги надаються;

     особи, якi здiйснюють перемiщення товарiв iз використанням книжки (карнета) А.Т.А.;

     особи, якi перемiщують товари, необхiднi для подолання наслiдкiв стихiйного лиха, аварiй, катастроф, епiдемiй, у рамках мiжнародних договорiв України та товари, визначенi вiдповiдно до Закону України "Про гуманiтарну допомогу" гуманiтарною допомогою;

     особи-нерезиденти, якi перемiшують порожнi транспортнi засоби комерцiйного призначення прохiдним транзитом.

     Вiдповiдно до частини восьмої статтi 455 Кодексу неперебування на облiку в митних органах осiб, визначених частиною першою статтi, є пiдставою для вiдмови у прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi, випуску чи пропуску товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення.

     Згiдно з пунктом 61 Прикiнцевих та перехiдних положень Кодексу перебування на облiку в митних органах осiб-нерезидентiв вiдповiдно до частини першої статтi 455 Кодексу є обов'язковим з 1 липня 2021 року.

     Викладену iнформацiю доведено до вiдома митниць листом Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення вiд 28.07.2021 N 17-1/17-02-02/7/1681.

     Положеннями правил заповнення графи 50 митної декларацiї, зазначеними у роздiлах I - III Порядку заповнення митних декларацiй на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.05.2012 N 651 (далi - Порядок), встановлено, що у графi згiдно з додатком до Порядку зазначаються вiдомостi про перевiзника (експедитора) товарiв, задекларованих у митнiй декларацiї.

     Пунктом 4 Порядку наведення вiдомостей про осiб, який є додатком до Порядку, визначено, що у лiвому нижньому кутi графи проставляється iдентифiкацiйний номер особи. Для осiб, що перебувають на облiку в митних органах, - присвоєний митним органом облiковий номер особи.

     З метою унеможливлення порушень положень зазначених вище нормативно-правових актiв Державною митною службою України доопрацьовано програмне забезпечення, а саме реалiзована можливiсть внесення облiкового номеру, присвоєного органами особi-нерезиденту, до лiвого нижнього кута графи 50 митної декларацiї вiдповiдно до вимог Порядку наведення вiдомостей про осiб, та його звiрку з облiковим номером особи, наявним в ЄАIС митних органiв.

     Керiвникам митниць забезпечити ознайомлення особового складу з наданою iнформацiєю та безумовне дотриманням вимог законодавства України з питань митної справи.

Заступник Голови Руслан ЧЕРКАССЬКИЙ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.