МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

27.09.2021 N 517


Про деякi питання провадження митної брокерської дiяльностi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 грудня 2021 р. за N 1672/37294


     Вiдповiдно до статтi 407 Митного кодексу України, пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок подання та розгляду заяв, надання, переоформлення, зупинення дiї та анулювання дозволiв на провадження митної брокерської дiяльностi;

     Правила провадження митної брокерської дiяльностi та порядок контролю за її провадженням;

     форму заяви про надання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi;

     форму заяви про переоформлення дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi;

     форму заяви про зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi;

     форму заяви про анулювання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi;

     форму витягу з реєстру митних брокерiв.

     2. Державнiй митнiй службi України у мiсячний строк з дня офiцiйного опублiкування цього наказу доопрацювати вiдповiдне програмне забезпечення для реалiзацiї вимог цього наказу.

     3. Встановити, що дозволи на провадження митної брокерської дiяльностi, наданi до набрання чинностi цим наказом, не потребують переоформлення.

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства фiнансiв України вiд 04 серпня 2015 року N 693 "Про дiяльнiсть митних брокерiв", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 27 серпня 2015 року за N 1036/27481 (зi змiнами).

     5. Департаменту митної полiтики в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     6. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра з питань європейської iнтеграцiї Драганчука Ю. О. та Голову Державної митної служби України Рябiкiна П. Б.

Мiнiстр Сергiй МАРЧЕНКО
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра цифрової трансформацiї України Олексiй ВИСКУБ
В. о. Голови Державної митної служби України Сергiй ЗВЯГIНЦЕВ
Голова Державної регуляторної служби України Олексiй КУЧЕР
Голова Державної прикордонної служби України Сергiй ДЕЙНЕКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517

ПОРЯДОК
подання та розгляду заяв, надання, переоформлення, зупинення дiї та анулювання дозволiв на провадження митної брокерської дiяльностi

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок регламентує подання та розгляд заяв щодо провадження митної брокерської дiяльностi, а також надання, переоформлення, анулювання чи зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi (далi - Дозвiл).

     2. Термiни у цьому Порядку вживаються у таких значеннях:

     авторизацiя - електронна процедура перевiрки повноважень (рiвня прав доступу) заявника та надання йому доступу до програмних засобiв єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" вiдповiдно до встановлених повноважень;

     реєстр митних брокерiв (далi - Реєстр) - електронна база даних, що мiстить iнформацiю про юридичних осiб, а також фiзичних осiб - пiдприємцiв, яким надаються, переоформлюються, анулюються Дозволи або дiя яких зупиняється, та ведеться на єдиному державному iнформацiйному веб-порталi "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi".

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у Митному кодексi України.

     3. З метою набуття права на провадження митної брокерської дiяльностi, переоформлення, зупинення дiї чи анулювання Дозволу пiдприємство подає Держмитслужбi вiдповiдну заяву за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27 вересня 2021 року N 517 "Про деякi питання провадження митної брокерської дiяльностi".

     Заяви про надання, переоформлення, зупинення дiї чи анулювання Дозволу подаються в електроннiй формi через єдиний державний iнформацiйний веб-портал "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" (далi - Єдине вiкно), що входить до складу iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи митних органiв.

     4. Зазначенi в пунктi 3 цього роздiлу заяви, пов'язанi з провадженням митної брокерської дiяльностi, подаються в такому порядку:

     1) в Єдиному вiкнi керiвник юридичної особи або iнша особа, яка може вчиняти дiї вiд iменi юридичної особи i вiдомостi про яку мiстяться в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань, чи фiзична особа - пiдприємець (далi - Заявник) проходить електронну iдентифiкацiю та авторизацiю, що надає йому право доступу до приватної частини Єдиного вiкна (особистого кабiнету);

     2) форма обраної пiдприємством заяви заповнюється автоматично за допомогою програмних засобiв Єдиного вiкна на основi вiдомостей, отриманих у порядку взаємодiї Єдиного вiкна з нацiональними електронними iнформацiйними ресурсами. Не заповненi автоматично вiдомостi доповнює Заявник. Перевiрка повноти заповнення обраної форми заяви, створеної за допомогою програмних засобiв Єдиного вiкна, а також вiдповiдностi внесених до заяви вiдомостей даним нацiональних електронних iнформацiйних ресурсiв здiйснюється в автоматичному режимi;

     3) внесенi до заяви вiдомостi засвiдчуються електронним пiдписом Заявника, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi електронного пiдпису вiдповiдно до вимог Закону України "Про електроннi довiрчi послуги" (далi - ЕП);

     4) подана через Єдине вiкно заява перевiряється та реєструється Держмитслужбою програмними засобами в автоматичному режимi;

     5) iнформацiйнi повiдомлення, пов'язанi з розглядом заяви, надсилаються заявнику через Єдине вiкно та на електронну адресу, зазначену в заявi.

     5. Дiя Дозволу поширюється на всi його вiдокремленi пiдроздiли. Право використання Дозволу не може передаватись iншiй особi.

     6. Дiяльнiсть митного брокера розпочинається з дня, наступного за днем включення його до Реєстру, i припиняється з дня, наступного за днем виключення з Реєстру.

     7. Пошкодження паперового примiрника витягу з Реєстру або його вiдсутнiсть у митного брокера не є пiдставою для анулювання або зупинення дiї Дозволу.

     8. Заявники можуть переглядати у приватнiй частинi Єдиного вiкна (особистому кабiнетi) данi створених i/або поданих заяв, зокрема iнформацiю про дату та час подання заяв, про отримання витягу через Єдине вiкно, дiї, пов'язанi зi змiною даних у Реєстрi.

     Данi, що мiстяться у Реєстрi, є доступними для перегляду посадовими особами митних органiв у межах їх компетенцiї.

II. Порядок надання, переоформлення, зупинення дiї, анулювання Дозволу

1. Надання Дозволу

     1. Дозвiл надається шляхом автоматичного присвоєння пiдприємству, яке подало заяву про надання Дозволу, реєстрацiйного номера митного брокера та включення цього митного брокера до Реєстру.

     2. Витяг з Реєстру за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27 вересня 2021 року N 517 "Про деякi питання провадження митної брокерської дiяльностi", формується автоматично з вiдомостей про пiдприємство в Реєстрi та надсилається митному брокеру (з двовимiрним штрих-кодом швидкого реагування (далi - QR-код)) через Єдине вiкно.

     Вiзуальна форма витягу з Реєстру має вiдображати образ QR-коду, що мiстить iнформацiю про:

     найменування юридичної особи або прiзвище, власне iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця;

     адреса мiсцезнаходження пiдприємства або мiсця проживання громадянина-пiдприємця;

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi);

     дату внесення вiдомостей до Реєстру;

     реєстрацiйний номер митного брокера в Реєстрi;

     дату формування витягу;

     посилання на вебсайт для перевiрки витягу.

     Витяг, надiсланий через Єдине вiкно, вважається врученим заявнику, якщо вiн є доступним у Єдиному вiкнi. Датою вручення заявнику витягу вважається дата i час, зазначенi в автоматично сформованому в Єдиному вiкнi повiдомленнi про доставку.

     У разi якщо доставка витягу вiдбулася пiсля 18:00, датою вручення витягу заявнику вважається наступний робочий день. Якщо доставка вiдбулася у вихiдний чи святковий день, датою вручення витягу заявнику вважається перший робочий день, що настає за вихiдним або святковим днем.

     У разi отримання уповноваженою посадовою особою Держмитслужби повiдомлення про невдалу доставку витягу в Єдине вiкно протягом двох робочих днiв з дня його надiслання такий документ на третiй робочий день з дня вiдправлення через Єдине вiкно Держмитслужба надсилає на адресу мiсцезнаходження пiдприємства у паперовiй формi.

     3. Якщо пiдприємство пiд час оформлення заяви виявило бажання отримати витяг у паперовiй формi, такий документ Держмитслужба надсилає на адресу мiсцезнаходження пiдприємства рекомендованим листом у строк, встановлений частиною другою статтi 409 Митного кодексу України.

     4. У разi якщо оператор поштового зв'язку не може вручити пiдприємству витяг у зв'язку з вiдсутнiстю посадових осiб пiдприємства за вказаною ним адресою, їх вiдмовою прийняти витяг, незнаходженням фактичного мiсця розташування (мiсцезнаходження) пiдприємства або з iнших причин, витяг вважається врученим у день, зазначений оператором поштового зв'язку у вiдповiдному повiдомленнi (iз зазначенням причин).

2. Переоформлення Дозволу

     1. Заява про переоформлення Дозволу подається Держмитслужбi митним брокером у випадках, передбачених частиною першою статтi 413 Митного кодексу України, i реєструється в автоматичному режимi.

     2. У день реєстрацiї заяви в Держмитслужбi програмними засобами Єдиного вiкна в автоматичному режимi:

     перевiряється вiдповiднiсть внесених до заяви вiдомостей даним нацiональних електронних iнформацiйних ресурсiв з урахуванням зазначених у заявi пiдстав для переоформлення Дозволу;

     переоформлюється Дозвiл шляхом присвоєння митному брокеру реєстрацiйного номера та внесення до Реєстру вiдповiдних змiн;

     надсилається митному брокеру в приватну частину Єдиного вiкна (особистий кабiнет) сформований автоматично витяг з Реєстру.

3. Зупинення дiї Дозволу

     1. Розгляд питання про зупинення дiї Дозволу у випадках, передбачених пунктами 1, 3 частини другої статтi 412 Митного кодексу України, здiйснює Держмитслужба.

     2. Питання про зупинення дiї Дозволу розглядається у разi отримання:

     iнформацiї, у тому числi митних органiв, щодо невиконання митним брокером вимог, встановлених Митним кодексом України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику (далi - вимоги законодавства);

     заяви митного брокера про зупинення дiї Дозволу, поданої Держмитслужбi через Єдине вiкно.

     3. Питання про зупинення дiї Дозволу розглядається:

     iз запрошенням представникiв митного брокера, якому зупиняється дiя Дозволу, - у разi невиконання митним брокером вимог законодавства;

     без запрошення представникiв митного брокера - у разi надходження до Держмитслужби заяви митного брокера про зупинення дiї Дозволу.

     Питання про зупинення дiї Дозволу може розглядатися у режимi вiдеоконференцiї з використанням вiдповiдного програмного забезпечення, зокрема через мережу Iнтернет.

     У запрошеннi зазначаються дата, час i мiсце розгляду питання про зупинення дiї Дозволу, а також пiдстави для запрошення.

     Запрошення, сформоване з використанням вiдомостей про пiдприємство в Реєстрi та засвiдчене ЕП уповноваженої посадової особи Держмитслужби, надсилається митному брокеру через Єдине вiкно та на його електронну адресу.

     Запрошення, надiслане через Єдине вiкно, вважається врученим митному брокеру, якщо воно є доступним у Єдиному вiкнi. Датою вручення митному брокеру запрошення вважається дата i час, зазначенi в автоматично сформованому в Єдиному вiкнi повiдомленнi про доставку.

     У разi якщо доставка запрошення вiдбулася пiсля 18:00, датою вручення цього запрошення вважається наступний робочий день. Якщо доставка вiдбулася у вихiдний чи святковий день, датою вручення запрошення вважається перший робочий день, що настає за вихiдним або святковим днем.

     У разi отримання уповноваженою посадовою особою Держмитслужби повiдомлення про невдалу доставку запрошення в Єдине вiкно протягом двох робочих днiв з дня його надiслання таке запрошення Держмитслужба надсилає на адресу мiсцезнаходження пiдприємства рекомендованим листом у паперовiй формi.

     У разi якщо митний брокер не авторизований у Єдиному вiкнi, Держмитслужба надсилає запрошення на адресу мiсцезнаходження пiдприємства рекомендованим листом у паперовiй формi.

     Питання розглядається без участi представника митного брокера, якщо є данi про те, що запрошення вручено митному брокеру не пiзнiше як за три доби до дня розгляду питання, або якщо вiд митного брокера надiйшло звернення про розгляд питання без його участi.

     4. Рiшення про зупинення дiї Дозволу оформлюється шляхом видання наказу Держмитслужби.

     До Реєстру вноситься iнформацiя про зупинення дiї Дозволу, строк та причини такого зупинення. Можливiсть використання реєстрацiйного номера митного брокера блокується.

     5. Завiрена копiя наказу про зупинення дiї Дозволу видається митному брокеру або надсилається йому рекомендованим листом протягом п'яти робочих днiв з дати видання такого наказу.

     6. Для поновлення дiї Дозволу до закiнчення строку зупинення його дiї (крiм випадкiв зупинення дiї Дозволу за заявою митного брокера або у зв'язку з невиконанням митним брокером вимог частини другої статтi 413 Митного кодексу України) митний брокер у строк, що не перевищує строку зупинення дiї Дозволу, може письмово iнформувати Держмитслужбу про усунення обставин зупинення дiї Дозволу.

     За результатом розгляду наданої митним брокером iнформацiї Держмитслужба приймає одне з таких рiшень:

     про поновлення дiї Дозволу до закiнчення встановленого наказом строку зупинення його дiї;

     про вiдмову у поновленнi дiї Дозволу у зв'язку з неусуненням митним брокером обставин, зазначених у пунктi 1 частини другої статтi 412 Митного кодексу України.

     7. Рiшення про поновлення дiї Дозволу до закiнчення встановленого строку зупинення його дiї оформлюється шляхом видання наказу Держмитслужби. Iнформацiя про поновлення дiї Дозволу вноситься до Реєстру. Можливiсть використання реєстрацiйного номера митного брокера поновлюється.

     8. Поновлення строку дiї Дозволу здiйснюється автоматично:

     наступного дня пiсля реєстрацiї в Держмитслужбi поданої митним брокером протягом 30 днiв, наступних за днем зупинення дiї Дозволу, заяви про переоформлення Дозволу, дiю якого було зупинено у зв'язку з невиконанням митним брокером вимог частини другої статтi 413 Митного кодексу України;

     наступного дня пiсля закiнчення строку зупинення його дiї, якщо зупинення його дiї застосовувалося у зв'язку з:

     допущенням митним брокером у митних декларацiях систематичних помилок, якi не призвели до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     порушенням митним брокером вимог законодавства України з питань митної справи, яке призвело до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якщо таке порушення допущено не бiльше одного разу протягом року.

4. Анулювання Дозволу

     1. Питання про анулювання Дозволу у випадках, передбачених пунктами 1 - 5 частини третьої статтi 412 Митного кодексу України, Держмитслужба розглядає в порядку, встановленому пунктами 2, 3 пiдроздiлу 3 цього роздiлу.

     Допущення митним брокером у митних декларацiях помилок, якi не призвели до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, не є пiдставою для анулювання Дозволу.

     2. Рiшення про анулювання Дозволу оформлюється шляхом видання наказу Держмитслужби.

     Iнформацiя про анулювання Дозволу та причини анулювання вноситься до Реєстру. Реєстрацiйний номер митного брокера у Реєстрi анулюється.

     3. Завiрена копiя наказу про анулювання Дозволу видається пiдприємству або надсилається йому рекомендованим листом протягом п'яти робочих днiв з дати видання такого наказу.

     4. Повторне використання у Реєстрi анульованого реєстрацiйного номера не допускається.

III. Порядок ведення Реєстру

     1. Держмитслужба здiйснює ведення Реєстру шляхом реалiзацiї комплексу заходiв, спрямованих на створення електронної бази даних, розроблення програмного забезпечення для її ведення, надання доступу до iнформацiї та адмiнiстрування цiєї бази даних.

     2. Пiдприємство, якому надано Дозвiл, включається до Реєстру за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу "Реєстр митних брокерiв".

     3. Реєстр мiстить таку iнформацiю:

     реквiзити заяви про надання/переоформлення/зупинення дiї/анулювання Дозволу (номер, дата);

     дату, номер реєстрацiї заяви Держмитслужбою;

     код пiдприємства згiдно з Класифiкацiєю органiзацiйно-правових форм господарювання (КОПФГ);

     найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця;

     адресу мiсцезнаходження пiдприємства або мiсця проживання громадянина-пiдприємця;

     телефон, адресу електронної пошти пiдприємства;

     код територiї пiдприємства згiдно з Кодифiкатором адмiнiстративно-територiальних одиниць та територiй територiальних громад (КАТОТТГ);

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiю (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi);

     дату внесення вiдомостей до Реєстру;

     реєстрацiйний номер митного брокера у Реєстрi;

     дату переоформлення Дозволу,

     пiдстави для переоформлення Дозволу;

     реквiзити наказу Держмитслужби про зупинення дiї Дозволу (номер, дата);

     пiдстави для зупинення дiї Дозволу;

     дату, до якої зупиняється дiя Дозволу;

     реквiзити наказу Держмитслужби про поновлення дiї Дозволу (за наявностi);

     дату поновлення дiї Дозволу;

     реквiзити наказу Держмитслужби про анулювання Дозволу (номер, дата);

     пiдстави для анулювання Дозволу;

     дату анулювання Дозволу.

     4. Реєстрацiйний номер митного брокера у Реєстрi є унiкальним i формується за такою схемою:

     МВ/АААААА/ВВ,

     де МВ - маркер, що вказує на належнiсть цього реєстрацiйного номера митному брокеру;

     АААААА (символи 3 - 8) - порядковий номер у Реєстрi, що присвоюється у порядку зростання, починаючи з 000001;

     ВВ (символи 9, 10) - вiдображають iсторiю Дозволу i формуються так: пiд час отримання митним брокером Дозволу зазначається "00", у разi переоформлення Дозволу вперше - "01", у разi переоформлення Дозволу вдруге - "02" i так далi.

     Пiд час першого переоформлення Дозволу, наданого до набрання чинностi наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 27 вересня 2021 року N 517 "Про деякi питання провадження митної брокерської дiяльностi", у Реєстрi формується новий реєстрацiйний номер митного брокера за зазначеною в цьому пунктi схемою (ВВ - "01").

     5. Реєстр оприлюднюється на офiцiйному вебсайтi Держмитслужби в автоматичному режимi.

     Данi щодо адреси мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця, її реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв, або серiї (за наявностi) та номера паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi) оприлюдненню не пiдлягають.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 грудня 2021 р. за N 1673/37295

ПРАВИЛА
провадження митної брокерської дiяльностi та порядок контролю за її провадженням

I. Загальнi положення

     1. Цi Правила регламентують провадження митної брокерської дiяльностi та порядок контролю за нею.

     2. Термiни у цих Правилах та порядку вживаються у значеннях, наведених у Митному кодексi України.

II. Правила провадження митної брокерської дiяльностi

     1. Митним брокером є пiдприємство, що є резидентом, перебуває на облiку в митних органах згiдно зi статтею 455 Митного кодексу України та включено до реєстру митних брокерiв.

     2. Митний брокер має право обмежити сферу своєї дiяльностi виконанням митних формальностей щодо окремих категорiй товарiв, митних режимiв, митних органiв.

     3. Вiдповiдно до частини першої статтi 417 Митного кодексу України вiдносини митного брокера з особою, яку вiн представляє, визначаються вiдповiдним договором. Для надання послуг з декларування товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються через митний кордон України, договiр укладається безпосередньо мiж митним брокером i декларантом або уповноваженою ним особою.

     4. Декларування митному органу товарiв, що надходять в Україну як гуманiтарна допомога, здiйснюється митним брокером згiдно iз Законом України "Про гуманiтарну допомогу" та Порядком митного оформлення вантажiв гуманiтарної допомоги, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 березня 2000 року N 544 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 квiтня 2013 року N 278).

     5. Митний брокер повинен протягом не менше нiж 1095 днiв зберiгати документи (їх копiї, у тому числi у виглядi електронного документа, або електронної (сканованої) копiї паперового документа, засвiдченої електронним пiдписом декларанта, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi електронного пiдпису вiдповiдно до вимог Закону України "Про електроннi довiрчi послуги"), вiдомостi про якi зазначенi в митнiй декларацiї, крiм документiв на паперових носiях, що наданi митному органу для здiйснення митних формальностей та не поверненi митним органом пiсля їх виконання.

     6. У разi анулювання дозволу на пiдставi пiдпунктiв 1, 2 частини третьої статтi 412 Митного кодексу України, заяву про надання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi пiдприємство може подати не ранiше нiж через рiк з дати видання наказу про анулювання попереднього дозволу.

III. Контроль за провадженням митної брокерської дiяльностi

     1. Митний орган узагальнює та аналiзує iнформацiю про дiяльнiсть митного брокера, зокрема, про:

     факти невиконання митним брокером вимог, встановлених Митним кодексом України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику;

     порушення митним брокером вимог законодавства України з питань митної справи, якi, зокрема, призвели до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     допущенi митним брокером у митних декларацiях систематичнi помилки, якi не призвели до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi (крiм орфографiчних помилок). Пiд час здiйснення аналiзу iнформацiї про дiяльнiсть митного брокера митнi органи не враховують картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї або митному оформленнi, випуску чи пропуску товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, пов'язанi з рiшенням митних органiв про коригування митної вартостi товарiв, визначення коду товару чи оформленi у зв'язку з вiдсутнiстю грошових коштiв на рахунку митного органу;

     виявлений факт порушення митним брокером вимог частини другої статтi 413 Митного кодексу України.

     2. У разi виявлення фактiв порушення митним брокером вимог законодавства України з питань митної справи митний орган щомiсяця до 05 числа мiсяця, наступного за звiтним, надсилає Держмитслужбi подання про застосування до митного брокера санкцiй у виглядi зупинення дiї дозволу чи його анулювання.

     3. Подання має мiстити таку iнформацiю:

     найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця;

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi);

     адресу мiсцезнаходження пiдприємства або мiсця проживання громадянина-пiдприємця;

     реєстрацiйний номер митного брокера у реєстрi митних брокерiв;

     вид санкцiї, яку пропонується застосувати (зупинення дiї дозволу; анулювання дозволу);

     пiдстави для застосування санкцiї до митного брокера (виявленi порушення):

     прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) агента з митного оформлення;

     кiлькiсть допущених помилок у митнiй декларацiї (митних декларацiях), реквiзити митної декларацiї (номер, дата) та стислий опис помилок;

     реквiзити (номер, дату) картки вiдмови у прийняттi митної декларацiї або митному оформленнi, випуску чи пропуску товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, оформленої у зв'язку з допущеними митним брокером у митних декларацiях помилками;

     вiдомостi щодо оскарження картки вiдмови у судi та вжитi митним органом заходи з виконання рiшення суду (за наявностi);

     реквiзити протоколу про порушення митних правил (номер, дату складення), посилання на статтю Митного кодексу України, що передбачає адмiнiстративну вiдповiдальнiсть за порушення, стислий опис порушення;

     iншу потрiбну iнформацiю, пiдтверджену документально.

     4. Держмитслужба здiйснює контроль за провадженням митної брокерської дiяльностi з використанням програмних засобiв єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" шляхом аналiзу iнформацiї про виконання митним брокером вимог законодавства України з питань митної справи та прийняття рiшень щодо дiяльностi митного брокера.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517

N ___________ вiд _______________ 20__ року

Державна митна служба України

ЗАЯВА
про надання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi

Заявник  
(найменування юридичної особи
 
або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця)
  *
(адреса мiсцезнаходження пiдприємства / мiсця проживання заявника)
   
(телефони) (адреса електронної пошти)
 
(код згiдно з КОПФГ)
 
(код згiдно з КАТОТТГ)
                   

реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)

Прошу надати дозвiл на провадження митної брокерської дiяльностi.
Достовiрнiсть заявлених вiдомостей пiдтверджую.
Витяг з реєстру прошу надiслати в:
 
 електроннiй /
 
 паперовiй формi.
(потрiбне позначити)
     
(посада керiвника юридичної особи**) (пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)

____________
     * Доповнюється необхiдною кiлькiстю вiдповiдних рядкiв.
     ** Не заповнюється фiзичною особою - пiдприємцем.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517

N ___________ вiд _______________ 20__ року

Державна митна служба України

ЗАЯВА
про переоформлення дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi

Заявник  
(найменування юридичної особи
 
або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця)
  *
(адреса мiсцезнаходження пiдприємства / мiсця проживання заявника)
   
(телефони) (адреса електронної пошти)
 
(код згiдно з КОПФГ)
 
(код згiдно з КАТОТТГ)
                   

реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)

Реєстрацiйний номер митного брокера у реєстрi:  
Пiдстави для переоформлення дозволу   *
Прошу переоформити дозвiл на провадження митної брокерської дiяльностi.
Достовiрнiсть заявлених вiдомостей пiдтверджую.
Витяг з реєстру прошу надiслати в:
 
 електроннiй /
 
 паперовiй формi.
(потрiбне позначити)
     
(посада керiвника юридичної особи**) (пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)

____________
     * Доповнюється необхiдною кiлькiстю вiдповiдних рядкiв.
     ** Не заповнюється фiзичною особою - пiдприємцем.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517

N ___________ вiд _______________ 20__ року

Державна митна служба України

ЗАЯВА
про зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi

Заявник  
(найменування юридичної особи
 
або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця)
  *
(адреса мiсцезнаходження пiдприємства / мiсця проживання заявника)
   
(телефони) (адреса електронної пошти)
 
(код згiдно з КОПФГ)
 
(код згiдно з КАТОТТГ)
                   

реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)

Реєстрацiйний номер митного брокера у реєстрi: N  
Пiдстави для зупинення дiї дозволу   *
Дiю дозволу зупинити до ______________________
Прошу зупинити дiю дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi.
Достовiрнiсть заявлених вiдомостей пiдтверджую.
     
(посада керiвника юридичної особи**) (пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)

____________
     * Доповнюється необхiдною кiлькiстю вiдповiдних рядкiв.
     ** Не заповнюється фiзичною особою - пiдприємцем.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517

N ___________ вiд _______________ 20__ року

Державна митна служба України

ЗАЯВА
про анулювання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi

Заявник  
(найменування юридичної особи
 
або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця)
  *
(адреса мiсцезнаходження пiдприємства / мiсця проживання заявника)
   
(телефони) (адреса електронної пошти)
 
(код згiдно з КОПФГ)
 
(код згiдно з КАТОТТГ)
                   

реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)

Реєстрацiйний номер митного брокера у реєстрi: N  
Пiдстави для анулювання дозволу   *
Прошу анулювати дозвiл на провадження митної брокерської дiяльностi.
Достовiрнiсть заявлених вiдомостей пiдтверджую.
     
(посада керiвника юридичної особи**) (пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)

____________
     * Доповнюється необхiдною кiлькiстю вiдповiдних рядкiв.
     ** Не заповнюється фiзичною особою - пiдприємцем.

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
27 вересня 2021 року N 517

Державна митна служба України

ВИТЯГ
з реєстру митних брокерiв

МИТНИЙ БРОКЕР

Найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця  
Адреса мiсцезнаходження пiдприємства або мiсця проживання громадянина-пiдприємця  
Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)  
Дата внесення вiдомостей до Реєстру  
Реєстрацiйний номер митного брокера у Реєстрi  
Дата формування витягу  
 

Мiсце для образу QR-коду

 

Директор Департаменту митної полiтики Олександр МОСКАЛЕНКО
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.