Документ скасований: Наказ Мінфіну № 517 від 27.09.2021

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

04.08.2015 N 693


Про дiяльнiсть митних брокерiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 серпня 2015 р. за N 1036/27481

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 26 грудня 2018 року N 1142

     Вiдповiдно до статтi 407 Митного кодексу України та пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, наказую:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок подання та розгляду заяв i надання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi та контролю за нею;

     форму заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi;

     форму заяви про анулювання/зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi;

     форму Витягу з реєстру митних брокерiв.

     2. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Державної митної служби України вiд 18 серпня 2009 року N 767 "Про затвердження Порядку прийняття iспиту у представникiв митних брокерiв", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 14 вересня 2009 року за N 868/16884 (iз змiнами);

     наказ Державної митної служби України вiд 30 листопада 2009 року N 1142 "Про затвердження Порядку контролю за додержанням лiцензiатами Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного брокера", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 24 грудня 2009 року за N 1243/17259 (iз змiнами);

     наказ Державної митної служби України вiд 08 грудня 2009 року N 1169 "Про затвердження Порядку анулювання, переоформлення, видачi дублiката квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 29 грудня 2009 року за N 1259/17275;

     наказ Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28 листопада 2012 року N 1233 "Про затвердження форми акта перевiрки, який складається за результатами здiйснення заходiв державного нагляду (контролю) за дiяльнiстю митних брокерiв, та внесення змiн до наказу Державної митної служби України вiд 30 листопада 2009 року N 1142", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 10 грудня 2012 року за N 2052/22364.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра фiнансiв України Макеєву О. Л. та заступника Голови Державної фiскальної служби України Лiкарчука К. I.

Мiнiстр Н. Яресько
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державної прикордонної служби України В. М. Серватюк
Голова Державної фiскальної служби України Р. М. Насiров
Т. в. о. Голови Державної регуляторної служби України В. П. Загороднiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
04 серпня 2015 року N 693
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 серпня 2015 р. за N 1036/27481

Порядок
подання та розгляду заяв i надання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi та контролю за нею

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок регламентує подання та розгляд заяв щодо провадження митної брокерської дiяльностi, а також надання, переоформлення, анулювання чи зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi (далi - Дозвiл) та контролю за нею.

     2. Термiн в цьому Порядку вживається у такому значеннi:

     реєстр митних брокерiв - програмно-iнформацiйний комплекс автоматизованої системи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику, призначений для накопичення, систематизацiї i зберiгання вiдомостей про митних брокерiв.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у Митному кодексi України.

     3. З метою провадження митної брокерської дiяльностi пiдприємства повиннi отримати Дозвiл, що надається Державною фiскальною службою України (ДФС) та Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України (Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби) вiдповiдно до поданої заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi (далi - Заява про надання/переоформлення Дозволу), за формою, затвердженою цим наказом.

     4. Пiдприємство, якому надано Дозвiл, включається до реєстру митних брокерiв.

     Дiя Дозволу, наданого пiдприємству, поширюється на всi його вiдокремленi пiдроздiли.

     Право використання Дозволу не може передаватись iншiй особi.

     5. Митний брокер може розпочати декларування товарiв з моменту включення його до реєстру митних брокерiв.

     6. У разi виникнення пiдстав для переоформлення Дозволу, передбачених статтею 413 Митного кодексу України, пiдприємство зобов'язане протягом 30 днiв з дати виникнення таких пiдстав звернутися до ДФС iз Заявою про надання/переоформлення Дозволу.

     Пiд час переоформлення Дозволу його дiя не зупиняється.

     7. Прийняття рiшення про надання, переоформлення Дозволу спiльною групою, створеною вiдповiдно до наказу ДФС та Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби (далi - спiльна група), та внесення вiдповiдної iнформацiї до реєстру митних брокерiв здiйснюється протягом 20 робочих днiв з дня надходження до ДФС Заяви про надання/переоформлення Дозволу.

     Рiшення спiльної групи фiксуються у протоколi засiдання.

     Протягом трьох робочих днiв з дня прийняття рiшення про надання Дозволу Витяг з реєстру митних брокерiв надається пiдприємству за формою, затвердженою цим наказом.

     8. ДФС забезпечує оприлюднення та оновлення на офiцiйному сайтi реєстру митних брокерiв.

     9. Iнформацiя, яка мiститься у реєстрi митних брокерiв i розмiщена в автоматизованiй iнформацiйнiй системi ДФС, є доступною для перегляду посадовими особами ДФС, митниць у межах їх компетенцiї.

II. Надання та переоформлення Дозволу

     1. З метою отримання та переоформлення Дозволу пiдприємство надсилає на адресу ДФС Заяву про надання/переоформлення Дозволу, яка заповнюється у друкованому виглядi за допомогою друкувального пристрою на аркушi паперу формату А4 засобами поштового або електронного зв'язку.

     У разi подання Заяви в електроннiй формi на неї накладають квалiфiкований електронний пiдпис керiвника пiдприємства / фiзичної особи - пiдприємця та надсилають засобами електронного зв'язку.

(абзац перший пункту 1 роздiлу II замiнено абзацами згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018 р. N 1142)

     Будь-якi виправлення та пiдчистки у Заявi про надання/переоформлення Дозволу не допускаються.

     2. ДФС перевiряє повноту та достовiрнiсть вiдомостей, зазначених у Заявi про надання/переоформлення Дозволу.

     3. Iнформацiя про надання/переоформлення Дозволу вноситься до реєстру митних брокерiв посадовою особою структурного пiдроздiлу ДФС, на який покладено обов'язки з ведення такого реєстру, протягом 24 годин з моменту оформлення вiдповiдного протоколу спiльної групи.

     Реєстр митних брокерiв мiстить такi вiдомостi:

     дата, номер звернення пiдприємства про надання, переоформлення, анулювання або зупинення дiї Дозволу;

     дата, номер протоколу спiльної групи про надання, переоформлення, анулювання або зупинення дiї Дозволу;

     реєстрацiйний номер митного брокера, який формується за такою схемою:

     серiя АА N ВВВВВВ,

     де АА - лiтери, якi вiдображають серiю Дозволу;

     ВВВВВВ - порядковий номер у реєстрi, який присвоюється у порядку зростання, починаючи з 000001;

     дата внесення iнформацiї до реєстру митних брокерiв;

     код за ЄДРПОУ або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi);

     найменування митного брокера або прiзвище, iм'я, по батьковi громадянина-пiдприємця;

     адреса мiсцезнаходження пiдприємства або мiсця проживання громадянина-пiдприємця;

     дата, до якої зупиняється дiя Дозволу, пiдстави для зупинення дiї Дозволу;

     дата анулювання Дозволу, пiдстави для анулювання Дозволу;

     телефон, факс та електронна адреса пiдприємства;

     код органiзацiйно-правової форми господарювання пiдприємства;

     код територiї пiдприємства (КОАТУУ);

     пiдстави для переоформлення Дозволу.

     Повторне використання реєстрацiйного номера у реєстрi митних брокерiв не допускається.

     4. Одночасно з переоформленням Дозволу вiдповiдно до пункту 6 роздiлу I цього Порядку попереднiй реєстрацiйний номер митного брокера у реєстрi митних брокерiв визнається недiйсним.

     5. Витяг з реєстру митних брокерiв пiдписується керiвником структурного пiдроздiлу ДФС, на який покладено обов'язки з ведення такого реєстру. Будь-якi виправлення, пiдчистки у витязi з реєстру митних брокерiв не допускаються.

     Протягом трьох робочих днiв пiсля дати включення пiдприємства до реєстру митних брокерiв витяг з цього реєстру надсилається ДФС засобами поштового або електронного зв'язку на адресу мiсцезнаходження юридичної особи / мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця або на адресу електронної пошти, якi зазначенi у Заявi про надання/переоформлення Дозволу.

(абзац другий пункту 5 роздiлу II у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018 р. N 1142)

     6. У разi втрати або пошкодження витягу з реєстру митних брокерiв пiдприємство може письмово звернутись до ДФС про повторне надання (надсилання) такого витягу.

     7. Заява про повторне надання витягу з реєстру митних брокерiв заповнюється у друкованому виглядi за допомогою друкувального пристрою на аркушi паперу формату А4. У заявi зазначаються реквiзити заявника (код за ЄДРПОУ, або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi), повне найменування, мiсцезнаходження тощо) та причини повторного надання витягу. Данi, зазначенi у такiй заявi, засвiдчуються пiдписом керiвника та печаткою пiдприємства (за наявностi).

     8. Пiдставою для прийняття спiльною групою рiшення про вiдмову у наданнi/переоформленнi Дозволу є неповнi та/або недостовiрнi вiдомостi, що мiстяться у Заявi про надання/переоформлення Дозволу.

     9. Про вiдмову у наданнi/переоформленнi Дозволу ДФС повiдомляє пiдприємство в письмовiй формi iз зазначенням причин вiдмови за адресою мiсцезнаходження юридичної особи / мiсця проживання громадянина-пiдприємця, зазначеною у Заявi про надання/переоформлення Дозволу, протягом трьох робочих днiв з дня прийняття такого рiшення.

     10. У разi вiдмови у наданнi/переоформленнi Дозволу заявник пiсля усунення причин, якi стали пiдставою для такої вiдмови, має право повторно надiслати Заяву про надання/переоформлення Дозволу.

     11. Рiшення про вiдмову у наданнi/переоформленнi Дозволу може бути оскаржено у порядку, визначеному законодавством.

III. Анулювання та зупинення дiї Дозволу

     1. Дозвiл може бути анульовано або його дiю зупинено на строк до 30 днiв за рiшенням спiльної групи.

     2. Дiя дозволу зупиняється:

     1) у разi невиконання пiдприємством вимог, встановлених Митним кодексом України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику, - в межах строку, встановленого пунктом 1 цього роздiлу, але не бiльше, нiж до моменту виконання цих вимог;

     2) у разi подання пiдприємством заяви про анулювання/зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi (далi - Заява про анулювання/зупинення дiї Дозволу) за формою, затвердженою цим наказом.

     3. Дозвiл анулюється:

     1) у разi неусунення пiдприємством обставин, зазначених у пiдпунктах 1 та 2 пункту 2 цього роздiлу, протягом 30 днiв, що настають за днем зупинення дiї Дозволу;

     2) у разi повторного протягом року виникнення пiдстав для зупинення дiї Дозволу, якi призвели до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     3) у разi подання пiдприємством Заяви про анулювання/зупинення дiї Дозволу;

     4) у разi припинення пiдприємства, якому надано Дозвiл;

     5) у разi встановлення факту надання пiд час отримання Дозволу недостовiрної iнформацiї.

     4. Вiдсутнiсть або пошкодження витягу з реєстру митних брокерiв не є пiдставою для анулювання або зупинення дiї Дозволу.

     5. Розгляд питань про анулювання або зупинення дiї Дозволу (крiм випадкiв, коли такi питання розглядаються за Заявою про анулювання/зупинення дiї Дозволу пiдприємства) здiйснюється спiльною групою з обов'язковим запрошенням представникiв пiдприємства, якому надано Дозвiл.

     6. Зупинення дiї Дозволу здiйснюється на пiдставi рiшення спiльної групи шляхом блокування реєстрацiйного номера пiдприємства у реєстрi митних брокерiв iз зазначенням причини такого зупинення.

     7. Анулювання Дозволу здiйснюється на пiдставi рiшення спiльної групи шляхом анулювання реєстрацiйного номера пiдприємства у реєстрi митних брокерiв iз зазначенням причини анулювання.

     8. ДФС протягом п'яти робочих днiв з дати прийняття рiшення, про анулювання або зупинення дiї Дозволу, оформленого у встановленому законодавством порядку, письмово повiдомляє пiдприємство iз зазначенням причин такого рiшення.

     9. Пiдприємство пiсля усунення порушень, якi були пiдставою для зупинення дiї Дозволу, може направити до ДФС Заяву про надання/переоформлення Дозволу вiдповiдно до роздiлу II цього Порядку.

     10. Оскарження рiшення про зупинення дiї чи анулювання дозволу здiйснюється у порядку, встановленому законом.

IV. Контроль за дiяльнiстю митних брокерiв у частинi дотримання ними вимог законодавства у сферi державної митної справи

     1. Митниця зобов'язана письмово iнформувати ДФС (з детальним описом та документальним пiдтвердженням) про встановленi:

     порушення митним брокером вимог законодавства України з питань державної митної справи, якi призвели до неправомiрного звiльнення вiд сплати митних платежiв або зменшення їх розмiру, до незабезпечення дотримання заходiв тарифного та/або нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     систематичнi помилки, визначенi частиною першою статтi 268 Митного кодексу України, якi допустили агенти з митного оформлення у митних декларацiях.

     2. У разi притягнення агента з митного оформлення до кримiнальної вiдповiдальностi у справах про контрабанду або до адмiнiстративної вiдповiдальностi за вчинення правопорушень, пов'язаних iз провадженням митної брокерської дiяльностi, митниця, яка встановила або отримала iнформацiю про таке порушення, протягом п'яти робочих днiв повiдомляє ДФС шляхом надання (надсилання) до ДФС наявних документальних пiдтверджень, у тому числi завiрених митницею постанов у справах про порушення митних правил, якi набрали законної сили.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
04 серпня 2015 року N 693
(у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 26 грудня 2018 року N 1142)
 
(найменування центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику)

ЗАЯВА
про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi

Прошу надати/переоформити дозвiл на провадження митної брокерської дiяльностi
(непотрiбне закреслити)
Заявник  
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi, паспортнi данi (серiя, номер паспорта, ким i коли виданий) фiзичної особи - пiдприємця)
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi керiвника пiдприємства)
 
(мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця (поштовий iндекс, адреса))
     
(телефони) (адреса електронної пошти) (факс)
 
(органiзацiйно-правова форма (КОД))
 
(код територiї пiдприємства (10 знакiв) (КОАТУУ))
                   

(iдентифiкацiйний код, або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв та iнших обов'язкових платежiв, або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта))

Дозвiл на провадження митної брокерської дiяльностi
номер i дата запису в реєстрi митних брокерiв серiя   N   вiд  
(зазначається у разi переоформлення дозволу)
Пiдстава для переоформлення дозволу  
(зазначається у разi переоформлення дозволу)

ДОСТОВIРНIСТЬ ЗАЯВЛЕНИХ ВIДОМОСТЕЙ ПIДТВЕРДЖУЮ. Вiдповiдно до Закону України "Про захист персональних даних" надаю згоду на обробку моїх особистих персональних даних у паперових та електронних картотеках.

"___" ____________ 20__ р.    
(пiдпис керiвника пiдприємства або громадянина-пiдприємця)
М. П. (за наявностi)
(iнiцiали, прiзвище)
 
Директор Департаменту митної полiтики
О. П. Москаленко
(форма заяви у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
04 серпня 2015 року N 693
(у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 26 грудня 2018 року N 1142)
 
(найменування центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику)

ЗАЯВА
про анулювання/зупинення дiї дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi

Прошу анулювати/зупинити дiю дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi
(непотрiбне закреслити)
Заявник  
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi, паспортнi данi (серiя, номер паспорта, ким i коли виданий) фiзичної особи - пiдприємця)
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi керiвника пiдприємства)
 
(мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця (поштовий iндекс, адреса))
     
(телефони) (адреса електронної пошти) (факс)
 
(органiзацiйно-правова форма (КОД))
 
(код територiї пiдприємства (10 знакiв) (КОАТУУ))
                   

(iдентифiкацiйний код, або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв та iнших обов'язкових платежiв, або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта))

Дозвiл на провадження митної брокерської дiяльностi
номер i дата запису в реєстрi митних брокерiв серiя   N   вiд  
Пiдстава для анулювання/зупинення дiї дозволу  
(непотрiбне закреслити)
Зупинити дiю дозволу до  
(зазначити дату в разi зупинення дiї дозволу)

ДОСТОВIРНIСТЬ ЗАЯВЛЕНИХ ВIДОМОСТЕЙ ПIДТВЕРДЖУЮ. Вiдповiдно до Закону України "Про захист персональних даних" надаю згоду на обробку моїх особистих персональних даних у паперових та електронних картотеках.

"___" ____________ 20__ р.    
(пiдпис керiвника пiдприємства або громадянина-пiдприємця)
М. П. (за наявностi)
(iнiцiали, прiзвище)
 
Директор Департаменту митної полiтики
О. П. Москаленко
(форма заяви у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
04 серпня 2015 року N 693
 
(найменування центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну податкову i митну полiтику)

ВИТЯГ
З РЕЄСТРУ МИТНИХ БРОКЕРIВ

МИТНИЙ БРОКЕР

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi громадянина-пiдприємця)
Iдентифiкацiйний код юридичної особи або реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв та iнших обов'язкових платежiв ___________________
Мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання громадянина-пiдприємця  
Номер i дата рiшення про надання дозволу на провадження митної брокерської дiяльностi  
Номер i дата запису в реєстрi митних брокерiв серiя   N   вiд  
     
(посада уповноваженої особи) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
 
Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку
М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.