ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

07.06.2022 N 15/15-03/7/1855

 

Митницям (крiм Координацiйно-монiторингової митницi)


Про скасування Європейським Союзом мита на товари українського походження

     04 червня 2022 року набув чинностi Регламент Європейського Парламенту та Ради N 2022/870 (далi - Рiшення) про тимчасовi заходи з лiбералiзацiї преференцiйної торгiвлi у межах Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони, ратифiкованої Законом України вiд 16 вересня 2014 року N 1678-VII (далi - Угода).

     Цим рiшенням Європейським Союзом:

     скасовано ввiзне мито на промисловi товари походженням з України товарних груп 25 - 97 згiдно з Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв, на якi Додатком I-А "Тарифний графiк Європейського Союзу" передбачено семирiчний перехiдний перiод зменшення ставок ввiзного мита на товари походженням з України;

     призупинено застосування системи вхiдних цiн для фруктiв та овочiв;

     призупинено обсяги тарифних квот для сiльськогосподарської продукцiї походженням з України (перелiк товарiв наведено у Доповненнi до Додатку I-А);

     призупинено антидемпiнговi мита на iмпорт товарiв походженням з України;

     призупинено застосування глобальних захисних заходiв щодо українських товарiв.

     Пунктом 1 статтi 26 "Сфера застосування" Угоди встановлено, що положення глави 1 "Нацiональний режим та доступ товарiв на ринки" роздiлу IV "Торгiвля i питання, пов'язанi з торгiвлею" застосовуються до торгiвлi товарами, що походять з територiй Сторiн.

     Пунктом 2 станi 26 Угоди визначено, що для цiлей глави 1 "походження" означає, що товар пiдпадає пiд правила походження, викладенi в Протоколi I "Щодо визначення концепцiї "походження товарiв" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва" до Угоди (далi - Протокол I).

     Вiдповiдно до статтi 1 Протоколу I з метою iмплементацiї цiєї Угоди застосовуються Доповнення I (далi - Доповнення I) i вiдповiднi положення Доповнення II до Регiональної конвенцiї про пан-євро-середземноморськi преференцiйнi правила походження (далi - Конвенцiя). Усi посилання на "вiдповiдну угоду" в Доповненнi I й у вiдповiдних положеннях Доповнення II до Конвенцiї тлумачаться у значеннi цiєї Угоди.

     З урахуванням статтi 5 Протоколу I та статтi 15 Доповнення I Конвенцiї для цiлей застосування тимчасових заходiв з лiбералiзацiї преференцiйної торгiвлi, передбачених Рiшенням, походження товарiв з України має бути пiдтверджено сертифiкатом з перевезення товару EUR.1 або у випадках, вказаних у статтi 21(1) Доповнення I, "декларацiєю походження", наданою експортером до iнвойса, повiдомлення про доставку чи будь-якого iншого комерцiйного документа, який описує розглядуванi товари достатньо детально для того, щоб їх можна було iдентифiкувати.

     Рiшення буде застосовуватися до 05 червня 2023 року (текст Рiшення опублiковано на вебпорталi Європейської комiсiї за адресою1).

____________
1https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.152.01.0103.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2022%3A152%3AFULL

     З метою iнформацiйної пiдтримки довести вказану iнформацiю до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

В.о. директора Департаменту митних платежiв, контролю митної вартостi та митно-тарифного регулювання ЗЕД Дмитро ПАДУН
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.