ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

02.02.2022 N 276/IПК/99-00-21-03-02-06


     Державна податкова служба України розглянула звернення щодо особливостей формування податкового кредиту на пiдставi тимчасової митної декларацiї та, керуючись статтею 52 глави 3 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Як зазначено у зверненнi, Товариство здiйснило ввезення на митну територiю України нафтопродукти.

     Оскiльки цiна на нафтопродукти визначалась за формулою, Товариством подано митному органу тимчасову митну декларацiю та сплачено ПДВ до бюджету.

     Пiсля узгодження з постачальником остаточної цiни на такi нафтопродукти Товариством до тимчасової митної декларацiї було оформлено додаткову митну декларацiю.

     Враховуючи викладене, Товариство просить надати iндивiдуальну податкову консультацiю з наступних питань:

     Якою датою Товариство має право вiдобразити податковий кредит з ПДВ: датою оформлення тимчасової митної декларацiї чи датою оформлення додаткової митної декларацiї?

     Чи має право Товариство сформувати податковий кредит з ПДВ одночасно на пiдставi обох митних декларацiй: тимчасової та додаткової датою закiнчення процедури митного оформлення товару?

     У разi якщо платник податку не включив у вiдповiдному звiтному перiодi до податкового кредиту суму ПДВ, сплачену на пiдставi митних декларацiй при ввезеннi товарiв на митну територiю України, чи зберiгається за ним таке право протягом 1095 календарних днiв з дати оформлення митної декларацiї?

     Чи має право Товариство включити до податкового кредиту суму ПДВ, сплачену на пiдставi митних декларацiй при ввезеннi товарiв на митну територiю України, в наступних звiтних перiодах?

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, митних платежiв регулюються нормами ПКУ та Митного кодексу України (далi - МКУ) (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I Кодексу i частина друга статтi 1 роздiлу I МКУ).

     Згiдно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати сутнiсть i вiдповiднiсть здiйснюваних ними операцiй тим, якi перерахованi ПКУ.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктом "ґ" пунктом 198.1 статтi 198 роздiлу V ПКУ до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi у разi здiйснення операцiй з ввезення товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Вiдповiдно до пункту 198.3 статтi 198 роздiлу V ПКУ податковий кредит звiтного перiоду визначається виходячи з договiрної (контрактної) вартостi товарiв/послуг та складається iз сум податкiв, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статтi 193 роздiлу V ПКУ, протягом такого звiтного перiоду, зокрема, у зв'язку з ввезенням товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Пунктом 198.6 статтi 198 роздiлу V ПКУ передбачено, що не вiдносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарiв/послуг, не пiдтвердженi митними декларацiями (тимчасовими, додатковими та iншими видами митних декларацiй, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезеннi товарiв на митну територiю України).

     Згiдно з пунктом 201.12 статтi 201 роздiлу V ПКУ у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Пунктом 206.1 статтi 206 роздiлу V ПКУ визначено, що пiд час ввезення товарiв на митну територiю України суми податку пiдлягають сплатi до державного бюджету платниками податку до/або на день подання митної декларацiї безпосередньо на єдиний казначейський рахунок, крiм операцiй, за якими надається звiльнення (умовне звiльнення) вiд оподаткування.

     Для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 роздiлу V ПКУ (пункт 198.2 статтi 198 роздiлу V ПКУ). Вiдповiдно до пункту 187.8 статтi 187 роздiлу V ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Згiдно з частиною третьою статтi 257 МКУ митна декларацiя та iншi документи, подання яких митним органам передбачено МКУ, оформленi на паперовому носiї та у виглядi електронних документiв, мають однакову юридичну силу. Отже, належним чином оформлена митна декларацiя (у тому числi на паперовому носiї) є пiдставою для вiднесення сум ПДВ до податкового кредиту.

     Порядок внесення змiн до податкової звiтностi визначено статтею 50 роздiлу II ПКУ.

     Вiдповiдно до пункту 50.1 статтi 50 роздiлу II ПКУ у разi якщо у майбутнiх податкових перiодах (з урахуванням строкiв давностi, визначених статтею 102 роздiлу II ПКУ) платник податкiв самостiйно (у тому числi за результатами електронної перевiрки) виявляє помилки, що мiстяться у ранiше поданiй ним податковiй декларацiї (крiм обмежень, визначених статтею 50 роздiлу II ПКУ), вiн зобов'язаний надiслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларацiї за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

     Щодо питань 1 та 2

     Якщо при здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України у митному режимi iмпорту платником податку сплачено суму податку до бюджету i така сплата пiдтверджується митними декларацiями, в тому числi тимчасовими, додатковими та iншими видами митних декларацiй, платник податку має право на включення такої суми податку до складу податкового кредиту звiтного (податкового) перiоду, в якому вiдбулося оформлення вiдповiдної митної декларацiї.

     При цьому право на включення суми ПДВ до податкового кредиту на пiдставi належним чином оформленої митної декларацiї (у тому числi тимчасової та додаткової) виникає у платника податку виключно у межах сплаченої до бюджету суми ПДВ та у тому звiтному перiодi, в якому оформлено таку митну декларацiю (така сума ПДВ не може бути включена до податкового кредиту будь-якого iншого звiтного (податкового) перiоду).

     Щодо питань 3 та 4

     У разi якщо платником податку при здiйсненнi операцiї iз ввезення товарiв на митну територiю України у митному режимi iмпорту сплаченi суми ПДВ, зазначенi у митнiй декларацiї, не були включенi до складу податкового кредиту, то платник податку має можливiсть включити такi суми ПДВ до податкового кредиту того звiтного (податкового) перiоду, в якому була оформлена митна декларацiя, шляхом подання уточнюючого розрахунку (з урахуванням строкiв давностi).

     Пiдстави для включення такої суми ПДВ в iншому звiтному (податковому) перiодi вiдсутнi.

     Iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 глави 3 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.