КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 3 листопада 2023 р. N 1149


Про затвердження Порядку ввезення суб'єктами господарювання, якi вiдповiдають критерiям, визначеним пунктом 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, товарiв, операцiї з ввезення на митну територiю України яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, для використання у власнiй виробничiй дiяльностi

     Вiдповiдно до пiдпункту 68.2 пункту 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок ввезення суб'єктами господарювання, якi вiдповiдають критерiям, визначеним пунктом 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, товарiв, операцiї з ввезення на митну територiю України яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, для використання у власнiй виробничiй дiяльностi, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 3 листопада 2023 р. N 1149

ПОРЯДОК
ввезення суб'єктами господарювання, якi вiдповiдають критерiям, визначеним пунктом 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, товарiв, операцiї з ввезення на митну територiю України яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, для використання у власнiй виробничiй дiяльностi

     1. Цей Порядок визначає механiзм ввезення суб'єктами господарювання, якi вiдповiдають критерiям, визначеним пунктом 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України (далi - суб'єкти господарювання), на митну територiю України в митному режимi iмпорту обладнання та комплектуючих за кодами згiдно з УКТЗЕД, зазначеними у пiдпунктi 68.2 пункту 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України (далi - товари), що ввозяться суб'єктами господарювання виключно для використання у власнiй виробничiй дiяльностi та операцiї з ввезення на митну територiю України яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть до 1 сiчня 2037 р. за умови дотримання вимог до їх ввезення та цiльового використання.

     2. Ввезення товарiв на митну територiю України в митному режимi iмпорту здiйснюється суб'єктами господарювання вiдповiдно до законодавства з питань митної справи та виключно для використання у власнiй виробничiй дiяльностi.

     3. Суб'єкти господарювання для здiйснення митного оформлення товарiв i забезпечення контролю за їх цiльовим використанням не пiзнiше нiж за сiм робочих днiв до дати ввезення подають Мiнстратегпрому iз використанням квалiфiкованого електронного пiдпису на адресу електронної пошти, зазначену на офiцiйному веб-сайтi, такi документи:

     довiдку в довiльнiй формi про вiдповiднiсть суб'єктiв господарювання критерiям, визначеним пунктом 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України;

     фiнансову звiтнiсть (баланс, звiт про фiнансовi результати, звiт про рух грошових коштiв, звiт про власний капiтал) за попереднiй календарний рiк до дати ввезення товарiв на митну територiю України;

     перелiк товарiв (iз зазначенням кодiв згiдно з УКТЗЕД), якi планується ввозити на митну територiю України в митному режимi iмпорту;

     документи, що пiдтверджують країну походження товару, визначенi статтею 41 Митного кодексу України або мiжнародним договором України, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України.

     Документи надсилаються в електроннiй формi (сканованi копiї) у форматi PDF (кожний документ завантажується окремим файлом, заголовок якого вiдповiдає короткому змiсту такого документа) з урахуванням положень Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг" i "Про електроннi довiрчi послуги".

     За результатами розгляду поданих документiв Мiнстратегпром не пiзнiше п'яти робочих днiв iз дня їх отримання надсилає суб'єктовi господарювання лист про пiдтвердження того, що товари та суб'єкт господарювання, який їх ввозитиме, вiдповiдають критерiям, визначеним пунктом 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України.

     Зазначений лист разом iз митною декларацiєю та документами, передбаченими частиною третьою статтi 335 Митного кодексу України, подаються митному органовi пiд час здiйснення митного оформлення товарiв.

     4. Суб'єкт господарювання зобов'язаний:

     протягом 20 робочих днiв пiсля ввезення товарiв зарахувати їх на баланс i подати в електроннiй формi (iз використанням квалiфiкованого електронного пiдпису) до податкового органу за мiсцем податкової адреси (мiсцем реєстрацiї) та митного органу за мiсцем митного оформлення довiдку про факт оприбуткування товарiв за кодами згiдно з УКТЗЕД, зазначеними у пiдпунктi 68.2 пункту 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, за формою згiдно з додатком 1;

     подавати щокварталу до 20 числа наступного мiсяця до податкового органу за мiсцем податкової адреси (мiсцем реєстрацiї) та митного органу за мiсцезнаходженням суб'єкта господарювання звiт про цiльове використання товарiв за кодами згiдно з УКТЗЕД, зазначеними у пiдпунктi 68.2 пункту 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, у паперовiй або електроннiй формi (iз використанням квалiфiкованого електронного пiдпису) за формою згiдно з додатком 2.

     5. У разi нецiльового використання товарiв, ввезених на митну територiю України, суб'єкт господарювання невiдкладно iнформує про це митний орган за мiсцем митного оформлення товарiв iз письмовим зверненням про внесення змiн до митних декларацiй у зв'язку iз сплатою податкових зобов'язань iз податку на додану вартiсть у розмiрi, що мав бути сплачений на дату митного оформлення, та пенi вiдповiдно до закону.

     6. У разi встановлення податковим органом фактiв нецiльового використання товарiв, операцiї з ввезення на митну територiю України яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, зокрема списання з балансу суб'єкта господарювання з будь-яких причин, надання в оренду, лiзинг чи передача в користування третiм особам на будь-яких iнших умовах, вiдчуження, вiдповiдна iнформацiя надсилається до митного органу за мiсцезнаходженням суб'єкта господарювання для вжиття вiдповiдних заходiв.

     7. У разi встановлення митним органом фактiв недотримання умов ввезення та цiльового використання товарiв, операцiї з ввезення на митну територiю України яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, митний орган за мiсцезнаходженням суб'єкта господарювання вживає заходiв до органiзацiї та проведення документальної перевiрки iз дотримання вимог законодавства з питань митної справи, зокрема щодо своєчасностi, достовiрностi, повноти нарахування та сплати митних платежiв i визначення грошових зобов'язань вiдповiдно до положень Податкового кодексу України.

     Стягнення несплачених сум грошових зобов'язань iз податку на додану вартiсть i пенi (у разi невиконання учасниками встановлених вимог) здiйснюється контролюючими органами в порядку та розмiрах, передбачених Податковим кодексом України.

 

Додаток 1
до Порядку

ДОВIДКА
про факт оприбуткування обладнання та комплектуючих за кодами згiдно з УКТЗЕД, зазначеними у пiдпунктi 68.2 пункту 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України

 
(найменування суб'єкта господарювання, iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ, мiсце податкової адреси (мiсце реєстрацiї)
_______________________
(дата i номер митної декларацiї)
За даними митної декларацiї За даними бухгалтерського облiку суб'єкта господарювання
Код товару згiдно з УКТЗЕД Найменування товару Одиниця вимiру товару Обсяг товару Митна вартiсть товару, гривень (за даними графи 42 митної декларацiї) Номер i дата прибуткового документа суб'єкта господарювання Найменування товару (номенклатура) оприбуткованого товару Одиниця вимiру товару Обсяг товару Митна вартiсть товару, гривень Примiтка
вага (нетто) кiлькiсть вага (нетто) кiлькiсть
     
(найменування посади керiвника суб'єкта господарювання) (пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)

____________ 20__ р.

 

Додаток 2
до Порядку

ЗВIТ
про цiльове використання обладнання та комплектуючих за кодами згiдно з УКТЗЕД, зазначеними у пiдпунктi 68.2 пункту 68 пiдроздiлу 10 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України

   
(дата подання звiту) (найменування контролюючого органу, якому подається звiт)
Суб'єкт господарювання  
(найменування, iдентифiкацiйний код згiдно ЄДРПОУ)
Податковий орган за мiсцем податкової адреси (мiсцем реєстрацiї) суб'єкта господарювання  
(найменування, мiсцезнаходження)
 
Митний орган за мiсцезнаходженням суб'єкта господарювання  
(найменування, мiсцезнаходження)
 
Мiсцезнаходження суб'єкта господарювання  
 
Поряд-
ковий номер плат-
ника податку
Митний орган, що здiйснив митне оформ-
лення товарiв
Дата i номер митної декла-
рацiї
Код товару згiдно з УКТЗЕД Наймену-
вання товару
Оди-
ниця ви-
мiру
Обсяг товару Мит-
на вартiсть ввезених товарiв, гривень
Умовно нарахо-
вана сума податку на додану вартiсть, гривень
Товари, використанi за цiльовим призначенням Товари, використанi не за цiльовим призначенням Сума спла-
ченого податку на додану вартiсть iз товарiв, викори-
станих не за цiльовим призна-
ченням, гривень
Залишок товарiв, не використаних у поточному кварталi* Залишок товарiв на початок звiтного перiоду
вага (нетто) кiль-
кiсть
обсяг мит-
на вар-
тiсть, гри-
вень
обсяг мит-
на вар-
тiсть, гри-
вень
обсяг мит-
на вар-
тiсть, гри-
вень
обсяг мит-
на вар-
тiсть, гри-
вень
вага (нетто) кiль-
кiсть
вага (нетто) кiль-
кiсть
вага (нетто) кiль-
кiсть
вага (нетто) кiль-
кiсть
Керiвник суб'єкта господарювання    
(пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (власне iм'я, прiзвище)

____________
* Iнформацiя про використання залишку товарiв, не використаних у поточному кварталi, вiдображається у звiтi за наступний квартал.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.