КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 19 сiчня 2024 р. N 53


Про затвердження Порядку проведення перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу, державним фiтосанiтарним iнспектором пiд час здiйснення фiтосанiтарного контролю та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 29 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", частини двадцять четвертої статтi 20 Закону України "Про насiння i садивний матерiал" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок проведення перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу, державним фiтосанiтарним iнспектором пiд час здiйснення фiтосанiтарного контролю;

     форму акта про результати перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     3. Установити, що на перiод воєнного стану в Українi та протягом 90 днiв пiсля його припинення ввезення на територiю України садивного матерiалу сортiв суспiльного надбання та загальнопоширених сортiв, щодо яких вiдсутнi вiдомостi в Державному реєстрi сортiв рослин, придатних для поширення в Українi, для закладення та/або вирощування багаторiчних насаджень (плодових, ягiдних, горiхоплiдних, винограду, хмелю) здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт), повiдомлення про належнiсть сорту, що ввозиться, до сортiв суспiльного надбання або загальнопоширених сортiв, виданого Мiнiстерством аграрної полiтики та продовольства вiдповiдно до поданої заявки на сорт, та копiї документа про якiсть садивного матерiалу.

     4. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 сiчня 2024 р. N 53

ПОРЯДОК
проведення перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу, державним фiтосанiтарним iнспектором пiд час здiйснення фiтосанiтарного контролю

     1. Цей Порядок визначає процедуру проведення перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу, яка проводиться державним фiтосанiтарним iнспектором пiд час здiйснення фiтосанiтарного контролю насiння i садивного матерiалу, зокрема за допомогою єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi".

     Перевiрцi пiдлягають документи та iнформацiя, визначенi Законами України "Про насiння i садивний матерiал" та "Про охорону прав на сорти рослин".

     2. У цьому Порядку пiд термiном "зразки" слiд розумiти насiння i садивний матерiал сортiв рослин, не внесених до Державного реєстру сортiв рослин України, придатних для поширення в Українi (далi - Реєстр сортiв рослин України), для проведення селекцiйних, дослiдних робiт i експонування, дослiднi зразки сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту та офiцiйний зразок сорту.

     Термiн "фiтосанiтарний контроль" вживається у значеннi, наведеному в Порядку проведення iнспектування, огляду, фiтосанiтарної експертизи (аналiзiв), повторної фiтосанiтарної (арбiтражної) експертизи (аналiзiв), нагляду, обстеження, монiторингу, знезараження об'єктiв регулювання, оформлення сертифiкатiв, передбачених Законом України "Про карантин рослин", контролю за проведенням огляду в частинi вiдбору зразкiв та вибiркового контролю за проведенням фiтосанiтарної експертизи (аналiзiв), затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 листопада 2019 р. N 1177 "Деякi питання реалiзацiї Закону України "Про карантин рослин" (Офiцiйний вiсник України, 2020 р., N 12, ст. 472).

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Митному кодексi України та Законах України "Про карантин рослин", "Про насiння i садивний матерiал", "Про охорону прав на сорти рослин".

     3. Пiд час здiйснення фiтосанiтарного контролю насiння i садивного матерiалу державний фiтосанiтарний iнспектор має право перевiрити вiдповiднiсть iнформацiї, зазначеної на етикетках, закрiплених зовнi на вантажi з насiнням i садивним матерiалом та/або зразками (далi - вантаж), з iнформацiєю, зазначеною у документах, що супроводжують вантаж.

     4. Документи та iнформацiя, передбаченi цим Порядком, можуть надаватися суб'єктом господарювання державному фiтосанiтарному iнспектору в паперовiй формi або за допомогою єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi".

     Iнформацiя та вiдомостi, вiдкритi для загального ознайомлення, суб'єктом господарювання не подаються.

     5. У разi вiдсутностi документiв та iнформацiї, передбачених цим Порядком, або невiдповiдностi iнформацiї, зазначеної на етикетках, закрiплених зовнi на вантажi, та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж, такий вантаж пiдлягає затриманню державним фiтосанiтарним iнспектором до надання необхiдних документiв та iнформацiї.

     6. У разi неможливостi надання документiв та iнформацiї, передбачених цим Порядком, державний фiтосанiтарний iнспектор приймає рiшення про повернення насiння i садивного матерiалу та/або зразкiв за межi територiї України.

     7. У разi вiзуального виявлення зараження вантажу регульованими шкiдливими органiзмами або наявних ознак зараження ними та наявних ознак пошкодження вантажу та/або транспортного засобу, в якому перебуває вантаж, проводиться фiзична перевiрка об'єктiв регулювання, про що зазначається у полi "додаткова iнформацiя" акта про результати перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж (далi - акт), складеного за встановленою формою.

     8. За результатами перевiрки документiв та iнформацiї, передбачених цим Порядком, державний фiтосанiтарний iнспектор протягом доби складає у двох примiрниках акт та вносить вiдповiдну iнформацiю про результати прийнятого рiшення до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi".

     Один примiрник акта надається суб'єкту господарювання, другий - залишається у державного фiтосанiтарного iнспектора.

     9. Державний фiтосанiтарний iнспектор має право фiксувати проведення перевiрки документiв та iнформацiї, передбачених цим Порядком, за допомогою засобiв фото- або вiдеофiксацiї.

     10. Пiдтвердженням наявностi вiдомостей щодо сорту в Реєстрi сортiв рослин України є iнформацiя про такий сорт у зазначеному Реєстрi, розмiщеному на офiцiйному веб-сайтi Мiнагрополiтики.

     11. Ввезення в Україну насiння здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт) та копiї документа про якiсть насiння або копiй сертифiката Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку i сертифiката Мiжнародної асоцiацiї з контролю за якiстю насiння.

     12. Ввезення в Україну садивного матерiалу здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт) та копiї документа про якiсть садивного матерiалу.

     13. Пiдтвердженням того, що сорт є батькiвським компонентом, є:

     iнформацiя про сорт як про батькiвський компонент в Державному реєстрi патентiв на сорти рослин або Реєстрi сортiв рослин України;

     пiдтверджена Мiнагрополiтики iнформацiя про сорт овочевих культур як про батькiвський компонент, вiдомостi про який вiдсутнi в Державному реєстрi патентiв на сорти рослин або Реєстрi сортiв рослин України, але який є складовою частиною гiбрида сорту, щодо якого наявнi вiдомостi в Реєстрi сортiв рослин України, надана у вiдповiдь на звернення заявника, що подається у паперовiй або електроннiй формi.

     14. Пiд час ввезення насiння вiдповiдно до абзацу третього пункту 13 цього Порядку державний фiтосанiтарний iнспектор перевiряє наявнiсть iнформацiї про суб'єкта ввезення в Державному реєстрi суб'єктiв насiнництва та розсадництва.

     15. Ввезення в Україну насiння сортiв, що є батькiвськими компонентами, здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт) та копiї документа про якiсть насiння або копiй сертифiката Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку i сертифiката Мiжнародної асоцiацiї з контролю за якiстю насiння.

     16. Ввезення в Україну дослiдних зразкiв сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт) та повiдомлення про прийняття заявки на сорт до розгляду, ввезення дослiдних зразкiв сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту та офiцiйного зразка, виданого Мiнагрополiтики.

     17. Ввезення в Україну зразкiв насiння i садивного матерiалу сортiв рослин, не внесених до Реєстру сортiв рослин України, для проведення селекцiйних, дослiдних робiт i експонування здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт) та пiдтвердження на ввезення в Україну зразкiв насiння i садивного матерiалу сортiв рослин, не внесених до Реєстру сортiв рослин України, для проведення селекцiйних, дослiдних робiт i експонування та вивезення з України зразкiв насiння i садивного матерiалу сортiв рослин, не внесених до Реєстру сортiв рослин України, виданого Держпродспоживслужбою, або копiї заяви про видачу такого пiдтвердження (з описом прийнятих документiв) з вiдмiткою про дату її прийняття Держпродспоживслужбою (у разi вiдсутностi пiдтвердження) чи рiшення про обґрунтовану вiдмову у його видачi протягом п'яти робочих днiв з дня закiнчення встановленого строку для прийняття вiдповiдного рiшення.

     18. Ввезення на територiю України насiння i садивного матерiалу сорту, не внесеного до Реєстру сортiв рослин України, але внесеного до Перелiку сортiв рослин Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку тих сiльськогосподарських рослин, до схем сортової сертифiкацiї яких приєдналася Україна, для цiлей розмноження та подальшого вивезення за межi України, здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт), копiї сертифiката Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку та пiдтвердження вiдомостей щодо сорту рослини Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку в Перелiку сортiв рослин Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку тих сiльськогосподарських рослин, до схем сортової сертифiкацiї яких приєдналася Україна, та згоди (угоди) на розмноження, виданого Мiнагрополiтики.

     19. Ввезення на територiю України насiння сортiв овочевих культур, щодо яких вiдсутнi вiдомостi в Реєстрi сортiв рослин України, здiйснюється на пiдставi фiтосанiтарного сертифiката (фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт) та погодження на поширення в Українi сорту овочевих культур, заявка на який подана до Мiнагрополiтики з метою державної реєстрацiї сорту, до прийняття рiшення про його державну реєстрацiю, виданого Мiнагрополiтики.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 сiчня 2024 р. N 53

Державний герб України

Державна служба України з питань безпечностi
харчових продуктiв та захисту споживачiв

 
(найменування територiального органу Держпродспоживслужби)

АКТ
про результати перевiрки документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу

вiд ___ ____________ 20__ р. N ___
Мною, державним фiтосанiтарним iнспектором  
  ,
(прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi)

проведено перевiрку документiв та iнформацiї, зазначеної у документах, що супроводжують вантаж iз насiнням i садивним матерiалом, дослiдними та офiцiйними зразками насiння i садивного матерiалу (далi - вантаж), який належить

 
(найменування юридичної особи, код згiдно з ЄДРПОУ або
 
прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi), реєстрацiйний номер облiкової
 
картки платника податкiв (крiм фiзичної особи, яка через свої релiгiйнi
 
переконання вiдмовилася вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв
 
та офiцiйно повiдомила про це вiдповiдному контролюючому органу i має
 
вiдмiтку в паспортi) або серiя (за наявностi), номер паспорта фiзичної особи - пiдприємця,
 
ким i коли виданий, мiсцезнаходження / мiсце проживання)
Найменування вантажу  
 

Загальна вага або кiлькiсть насiння i садивного матерiалу (кiлограмiв, посiвних одиниць, штук)

 

Мiсце проведення перевiрки, зокрема за наявностi назва та номер транспортного засобу

 
Країна вiдправлення вантажу  
 
Країна походження вантажу  
 

Дата та номер фiтосанiтарного сертифiката або фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт

 

Номер справи в єдиному державному iнформацiйному веб-порталi "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi"

 

Вантаж супроводжується такими документами:
[_] копiя документа про якiсть садивного матерiалу
[_] копiя документа про якiсть насiння
[_] копiя сертифiката Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку
[_] копiя сертифiката Мiжнародної асоцiацiї з контролю за якiстю насiння
[_] повiдомлення про прийняття заявки на сорт до розгляду, ввезення дослiдних зразкiв сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту та офiцiйного зразка сорту
[_] погодження на поширення в Українi сорту овочевих культур, заявка на який подана до Мiнагрополiтики з метою державної реєстрацiї сорту, до прийняття рiшення про його державну реєстрацiю
[_] пiдтвердження на ввезення в Україну зразкiв насiння i садивного матерiалу сортiв рослин, не внесених до Державного реєстру сортiв рослин, придатних для поширення в Українi, для проведення селекцiйних, дослiдних робiт i експонування та вивезення з України зразкiв насiння i садивного матерiалу сортiв рослин, не внесених до Державного реєстру сортiв рослин, придатних для поширення в Українi, або копiя заяви (з описом прийнятих документiв) з вiдмiткою про дату її прийняття Держпродспоживслужбою (у разi, коли через п'ять робочих днiв з дня закiнчення встановленого строку Держпродспоживслужбою до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" не внесено пiдтвердження або рiшення про обґрунтовану вiдмову у його видачi)
[_] пiдтвердження вiдомостей щодо сорту рослини Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку у Перелiку сортiв рослин Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку тих сiльськогосподарських рослин, до схем сортової сертифiкацiї яких приєдналася Україна, та згоди (угоди) на розмноження
[_] пiдтверджена Мiнагрополiтики iнформацiя про сорт овочевих культур як про батькiвський компонент, вiдомостi про який вiдсутнi в Державному реєстрi патентiв на сорти рослин або Державному реєстрi сортiв рослин, придатних для поширення в Українi, але який є складовою частиною гiбрида сорту, щодо якого наявнi вiдомостi в Державному реєстрi сортiв рослин, придатних для поширення в Українi
[_] повiдомлення про належнiсть сорту, що ввозиться, до сортiв суспiльного надбання або загальнопоширених сортiв, видане Мiнагрополiтики вiдповiдно до поданої заявки на сорт
[_] фiтосанiтарний сертифiкат (фiтосанiтарний сертифiкат на реекспорт)
Прийнято рiшення про:
[_] випуск вантажу у заявлений митний режим вiдповiдно до мети його ввезення в Україну
[_] затримання вантажу до надання необхiдних документiв та iнформацiї
[_] повернення вантажу за межi митної територiї України
[_] здiйснення розширеного фiтосанiтарного контролю

Додатковi вiдомостi (за потреби)  
Акт складено у присутностi власника вантажу    
(пiдпис) (власне iм'я та прiзвище)
Державний фiтосанiтарний iнспектор    
(пiдпис) (власне iм'я та прiзвище)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 сiчня 2024 р. N 53

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 травня 2019 р. N 383 "Про затвердження Порядку проведення перевiрки сертифiкатiв та пiдтверджень у разi ввезення та/або вивезення насiння i садивного матерiалу, зразкiв насiння i садивного матерiалу, дослiдних зразкiв сортiв державним фiтосанiтарним iнспектором пiд час здiйснення фiтосанiтарного контролю" (Офiцiйний вiсник України, 2019 р., N 39, ст. 1369).

     2. Пункт 216 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 листопада 2019 р. N 916 (Офiцiйний вiсник України, 2019 р., N 90, ст. 3000).

     3. Пункт 38 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 травня 2021 р. N 489 (Офiцiйний вiсник України, 2021 р., N 42, ст. 2542).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.