Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 672 від 08.08.2007

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З

вiд 04.02.2002 N 64


Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення тимчасового ввезення/вивезення повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi перевезення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 лютого 2002 р. за N 159/6447


     На виконання вимог Митного кодексу України з метою застосування єдиного порядку митного контролю та митного оформлення тимчасового ввезення/вивезення повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв та зовнiшньоторговельних вантажiв, i пiдвищення вiдповiдальностi українських перевiзникiв при перемiщеннi повiтряних суден через митний кордон України НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок митного контролю та митного оформлення тимчасового ввезення/вивезення повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi перевезення (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню органiзацiї митного контролю (Терещенко С.С.) та Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Iнформацiйно-аналiтичному митному управлiнню (Копосов С.А.) протягом двох тижнiв з моменту реєстрацiї наказу в Мiнiстерствi юстицiї України внести змiни до вiдповiдного програмного забезпечення.

     4. Управлiнню аналiзу, прогнозування та зв'язкiв з громадськiстю (Козик Л.Г.) забезпечити висвiтлення наказу в засобах масової iнформацiї пiсля його державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     5. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) забезпечити тиражування та розсилку цього наказу регiональним митницям, митницям пiсля його державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     6. Начальникам регiональних митниць, митниць довести наказ до вiдома суб'єктiв ЗЕД, у тому числi шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митниць.

     7. Цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї його в Мiнiстерствi юстицiї України.

     8. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П.В.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 04.02.2002 р. N 64
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 лютого 2002 р. за N 159/6447

Порядок
митного контролю та митного оформлення тимчасового ввезення/вивезення повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi перевезення

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок регламентує умови перемiщення суб'єктами пiдприємницької дiяльностi (далi - суб'єкти) через митний кордон України повiтряних суден порожнiх, з пасажирами та/або з товарами та iншими предметами.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на повiтрянi судна, що здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв i зовнiшньоторговельних вантажiв або перемiщуються для здiйснення таких перевезень.

     1.3. Повiтрянi судна, що перемiщуються через митний кордон та здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв i зовнiшньоторговельних вантажiв, пiдлягають митному контролю та митному оформленню.

     1.4. У цьому Порядку пiд повiтряним судном (далi - ПС) розумiється будь-який пiлотований державний (що використовується на вiйськовiй, мiлiцейськiй (полiцейськiй), митнiй, прикордоннiй службi тощо) або цивiльний лiтальний апарат, що самостiйно прибуває на митну територiю України або вибуває за її межi.

2. Порядок митного контролю та митного оформлення повiтряних суден, що перемiщуються через митний кордон України й належать резидентам

     2.1. ПС, якi перемiщуються через митний кордон України на пiдставi договорiв купiвлi-продажу, мiни, лiзингу або iнших зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), оформлюються у вiдповiдний митний режим шляхом подання митному органу вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), заповненої згiдно з Порядком заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (зi змiнами й доповненнями).

     2.2. Для багаторазового перемiщення через митний кордон України ПС суб'єкт (власник або вповноважена ним особа), що використовує це ПС, подає митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта або iншому митному органу на пiдставi листа-узгодження вантажну митну декларацiю на тимчасове вивезення ПС (далi - ВМД ПС), заповнену на бланках унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 вiдповiдно до Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574, та Порядку заповнення вантажної митної декларацiї на повiтряне судно (додається). При цьому ВМД ПС оформлюється на термiн, що не може перевищувати 11 мiсяцiв з моменту її оформлення.

     У разi використання для здiйснення мiжнародних перевезень ПС, оформленого вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення згiдно з чинним законодавством України, ВМД ПС подається суб'єктом, що зазначений у ВМД на тимчасове ввезення й надав вiдповiдне зобов'язання митному органу. При цьому ВМД ПС оформлюється на термiн, що не може перевищувати термiну зворотного вивезення, а також 11 мiсяцiв з моменту її оформлення.

     2.3. ВМД ПС оформлюються на кожне ПС окремо. За митне оформлення ПС сплачуються митнi збори вiдповiдно до чинного законодавства України. Митний орган у термiн, що не перевищує доби з моменту оформлення ВМД ПС, використовуючи електронний зв'язок, передає до центральної бази даних Держмитслужби України (далi - ЦБД) iнформацiю про оформлення ВМД ПС i ставить її на контроль за зворотним ввезенням.

     2.4. Для митного оформлення ВМД ПС суб'єкт пред'являє митному органу ПС разом зi свiдоцтвом про реєстрацiю ПС, його засвiдченою копiєю, листом-зобов'язанням про повернення ПС в Україну в установлений термiн та обгрунтованою заявою про необхiднiсть оформлення ВМД ПС.

     2.5. Кожне перемiщення ПС через митний кордон України здiйснюється за умови подання в пунктi пропуску через митний кордон України для повiтряного сполучення оформленого четвертого примiрника ВМД ПС. При цьому посадовою особою митного органу в пунктi пропуску пiд час перемiщення ПС жоднi вiдмiтки на цьому примiрнику ВМД ПС не проставляються. Цей примiрник ВМД ПС, поданий уповноваженою особою суб'єкта з метою перемiщення ПС через митний кордон України, залишається на борту ПС.

     Вiдомостi про номер та дату оформлення ВМД ПС при перемiщеннi ПС через митний кордон України посадова особа митного органу вносить до генеральної декларацiї.

     При перемiщеннi ПС через митний кордон України посадова особа митного органу здiйснює реєстрацiю ПС при прибуттi та вибуттi в журналах реєстрацiї прибуття/вибуття ПС, форми яких установлюються митницею.

     2.6. У разi зношення четвертого примiрника ВМД ПС або його втрати дозволяється подання в пунктi пропуску копiї п'ятого примiрника ВМД ПС з вiдмiткою митного органу оформлення ВМД ПС на п'ятому примiрнику ВМД ПС про втрату четвертого примiрника, яка робиться на пiдставi заяви суб'єкта.

     У разi втрати або зношення копiї п'ятого примiрника ВМД ПС суб'єкт повинен пред'явити ПС митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта та подати нову ВМД ПС, якщо суб'єкт i далi бажає здiйснювати мiжнароднi перевезення цим ПС, або пред'явити ПС митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта та подати ВМД, заповнену згiдно з пунктом 5.2 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (зi змiнами й доповненнями), зi сплатою митних зборiв згiдно з чинним законодавством України, якщо суб'єкт не бажає далi здiйснювати мiжнароднi перевезення вантажiв цим ПС.

     2.7. До закiнчення термiну, на який оформлено ВМД ПС, суб'єкт, що перемiщує ПС, з метою оформлення наступної ВМД ПС має:

     1) пред'явити митному органу оформлення ВМД ПС повiтряне судно;

     2) подати четвертий примiрник (завiрену копiю п'ятого примiрника) ВМД ПС, зазначеної в пунктi 2.2 цього Порядку, який залишається в справах митного органу оформлення ВМД ПС.

     Оформлення нової ВМД ПС на наступний термiн здiйснюється за умови сплати митних зборiв вiдповiдно до чинного законодавства України. Оформлена нова ВМД ПС є пiдставою для зняття з контролю попередньої ВМД ПС.

     2.8. У разi потреби внесення змiн у вiдомостi про ПС оформлюється нова ВМД ПС, до графи 40 якої вносяться вiдомостi про попередню ВМД ПС. При цьому четвертий примiрник попередньої ВМД ПС (завiрена копiя п'ятого примiрника ВМД ПС) здається суб'єктом до митного органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта (митного оформлення), пiсля чого протягом доби митний орган знiмає з контролю цю ВМД ПС у ЦБД.

     2.9. Якщо суб'єкт, що оформив ВМД ПС вiдповiдно до пункту 2.2 цього Порядку, не бажає здiйснювати мiжнароднi перевезення вантажiв, то вiн до закiнчення дванадцятимiсячного термiну з дня оформлення ВМД ПС повинен пред'явити ПС митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта та подати вантажну митну декларацiю, заповнену згiдно з пунктом 5.2 Порядку, заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (зi змiнами й доповненнями), i сплатити митнi збори згiдно з чинним законодавством України.

     2.10. Якщо внаслiдок дiї надзвичайних обставин або невiдворотних подiй ПС, яким здiйснювалося мiжнародне перевезення, неможливо пред'явити митному органу, то суб'єкт повинен подати митним органам документи, що засвiдчують причини неможливостi пред'явлення ПС, виданi вiдповiдними державними органами та завiренi консульською установою України в країнi, де сталася подiя пiд час перебування (польоту) ПС. Разом з документами, що засвiдчують причини неможливостi пред'явлення ПС митному органу подається обгрунтована заява про продовження термiну тимчасового вивезення або оформлення у вiльне використання за межами митної територiї України.

     Продовження термiну тимчасового вивезення здiйснюється шляхом оформлення нової ВМД ПС, а оформлення ПС у вiльне використання за межами митної територiї України - шляхом оформлення ВМД для вiльного використання за межами митної територiї України, заповненої згiдно з Порядком заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (зi змiнами й доповненнями).

     Рiшення про продовження термiну тимчасового вивезення ПС або про оформлення ПС у вiльне використання за межами митної територiї України приймається начальником митного органу.

     2.11. Якщо ПС неможливо пред'явити митному органу внаслiдок загибелi або знищення за межами митної територiї України, то суб'єкт повинен пiдтвердити митним органам у порядку, установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України, факт загибелi або знищення ПС.

     2.12. У разi порушення зобов'язання про повернення ПС в Україну суб'єкт несе вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством України.

     2.13. При виявленнi ознак порушення митних правил пiд час перемiщення ПС через митний кордон України справу про порушення митних правил заводить митниця, що безпосередньо виявила правопорушення.

3. Порядок митного контролю та митного оформлення повiтряних суден, що перемiщуються через митний кордон України й належать нерезидентам

     3.1. Iноземнi ПС, що виконують регулярнi мiжнароднi авiацiйнi рейси на пiдставi мiжурядових угод про повiтряне сполучення, та iноземнi ПС, що виконують чартернi рейси, декларуються митному органу без заповнення ВМД. Вiдомостi про такi ПС наводяться в генеральнiй декларацiї.

     Митний орган здiйснює реєстрацiю оформлення ПС при прибуттi та вибуттi в журналах реєстрацiї прибуття/вибуття ПС, форми яких установлюються митницею.

     3.2. Iноземнi ПС, що виконують регулярнi мiжнароднi авiацiйнi рейси на пiдставi мiжурядових угод про повiтряне сполучення, та iноземнi ПС, що виконують чартернi рейси, перебувають пiд митним контролем з моменту посадки до вiдльоту за межi митної територiї України.

Начальник Управлiння органiзацiї митного контролю С.С.Терещенко

 

Додаток
до Порядку митного контролю та митного оформлення тимчасового ввезення/вивезення повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi перевезення

Порядок
заповнення вантажної митної декларацiї на повiтряне судно

     Згiдно з Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї (далi - Iнструкцiя), затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 та зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247, декларантом заповнюються такi графи ВМД: A, B, 1, 2, 9, 12, 14, 22, 23, 25, 26, 28, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 40, 41, 44, 45, 46, 47, 52, 54.

     Графи 7, C та D заповнюються посадовою особою митного органу. Iншi графи ВМД не заповнюються.

     На зворотному боцi кожного аркуша ВМД наводиться письмове зобов'язання суб'єкта пiдприємницької дiяльностi про повернення ПС в Україну:

"Я,   ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi, номер i серiя паспорта)

ознайомлений зi змiстом статей 71, 113,... Митного кодексу України й зобов'язуюсь повернути задеклароване ПС в Україну в термiн до "___" ____________ 20__ р.".

Особливостi заповнення граф

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     Перший пiдроздiл графи не заповнюється, у другому зазначається код митного режиму "31", у третьому - лiтерний код особливостей перемiщення повiтряних суден "ПС".

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта (власника ПС або вповноважену ним особу) - резидента.

     Графа 14 "Декларант/Представник"

     Якщо ПС декларує суб'єкт, що є резидентом України й не має свiдоцтва про визнання його декларантом, то в графi наводяться вiдомостi про такого декларанта вiдповiдно до Iнструкцiї, за винятком номера та дати видачi свiдоцтва.

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     Правий пiдроздiл графи не заповнюється.

     Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     "Маркування та кiлькiсть - номери контейнерiв - опис товару".

     Зазначаються державний номер та повнi вiдомостi про ПС, а саме тип ПС, реєстрацiйний номер ПС, заводський номер ПС.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi проставляється 6-значний код процедури перемiщення товарiв через митний кордон України "310050".

     Графа 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ"

     Якщо ПС було попередньо оформлене вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення, то в графi проставляються номер i дата ВМД на тимчасове ввезення.

     Графа 44 "Додаткова iнформацiя/поданi документи"

     У графi вiдповiдно до Iнструкцiї зазначаються реквiзити таких документiв:

     свiдоцтва про реєстрацiю ПС у Державному реєстрi повiтряних суден;

     довiдки про декларування валютних цiнностей;

     листа-зобов'язання суб'єкта пiдприємницької дiяльностi про зворотне ввезення ПС.

     Графа 45 "Митна вартiсть"

     У графi зазначається заявлена суб'єктом вартiсть ПС.

     Графа 52 "Гарантiя не дiйсна для..."

     У лiвому пiдроздiлi графи зазначається дата (число, мiсяць, рiк), до якої дiйсна ВМД ПС.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.