Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

29.01.2003 N 35


Про затвердження Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 120/7441


     З метою реструктуризацiї зовнiшнього боргу, розвитку ринку державних запозичень i врегулювання порядку переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України та згiдно з вимогами статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 5 Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України, що додається.

     2. Департаменту валютного контролю та лiцензування (С.О. Брагiн) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома самостiйних структурних пiдроздiлiв, Операцiйного та територiальних управлiнь Нацiонального банку України, Української мiжбанкiвської валютної бiржi, Асоцiацiї українських банкiв, банкiв України для керiвництва i використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Департамент валютного контролю та лiцензування (С.О.Брагiн).

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
29.01.2003 N 35
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 120/7441

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

     Це Положення розроблене вiдповiдно до вимог статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 5 Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" i регламентує порядок та умови надання iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України (далi - Нацiональний банк) на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України резидентами - юридичними особами та фiзичними особами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi мають постiйне мiсце проживання та мiсцезнаходження на територiї України.

1. Загальнi положення

     1.1. Термiни й поняття в цьому Положеннi вживаються вiдповiдно до визначень, зазначених у Законi України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", Законi України "Про цiннi папери i фондову бiржу", Декретi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

     1.2. Згiдно з цим Положенням iндивiдуальнi лiцензiї Нацiонального банку на переказування за межi України iноземної валюти з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України (далi - лiцензiя) видаються для переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України (далi - зобов'язання України).

     1.3. Лiцензiї видаються на термiн 90 календарних днiв з дати їх видачi.

     Дата видачi лiцензiї має передувати датi здiйснення вiдповiдної валютної операцiї.

     Лiцензiя не може бути видана (отримана) на здiйснення валютної операцiї, що вже проведена.

     1.4. Подальший продаж придбаних зобов'язань України можливий виключно за нацiональну грошову одиницю України.

     1.5. Лiцензiю на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання зобов'язань України видає Департамент валютного контролю та лiцензування Нацiонального банку (далi - Департамент).

     1.6. Купiвля iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України для придбання зобов'язань України забороняється.

     1.7. За порушення вимог цього Положення банки i резиденти несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством України.

2. Перелiк документiв, потрiбних для отримання лiцензiї

     2.1. Резидент для отримання лiцензiї на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання зобов'язань України подає такi документи:

     а) заяву про видачу лiцензiї згiдно з додатком 1;

     б) оригiнал або нотарiально засвiдчену копiю договору (угоди) про придбання зобов'язань України;

     в) оригiнали або копiї довiдок про реєстрацiю резидента як платника податку в органi державної податкової служби;

     г) довiдку банку про номер рахунку резидента, з якого переказуватиметься iноземна валюта за межi України;

     ґ) копiю легалiзованого витягу з торговельного, банкiвського чи судового реєстру або реєстрацiйного свiдоцтва мiсцевого органу влади iноземної держави про реєстрацiю нерезидента - власника зобов'язань України;

     д) копiю документа, що пiдтверджує право власностi на зобов'язання України.

     2.2. Документи iноземною мовою (за винятком росiйської), що подаються на розгляд, мають бути перекладенi на українську мову та засвiдченi нотарiально.

     2.3. Документи, що складенi за кордоном, мають бути легалiзованi в установленому чинним законодавством порядку.

3. Порядок розгляду документiв для отримання лiцензiї

     3.1. Департамент розглядає отриманий вiд резидента пакет документiв для видачi лiцензiї в порядку черговостi його надходження.

     3.2. Протягом п'яти робочих днiв з дати надходження до Нацiонального банку повного пакета документiв i пiсля обов'язкової реєстрацiї цих документiв в Управлiннi дiловодства Нацiонального банку Департамент надсилає копiю заяви резидента про видачу лiцензiї Головному управлiнню по боротьбi з органiзованою злочиннiстю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та Головному управлiнню по боротьбi з корупцiєю та органiзованою злочиннiстю Служби безпеки України.

     3.3. Загальний строк розгляду Департаментом повного пакета документiв для видачi лiцензiй не має перевищувати 30 днiв з дати його надходження. Департамент може зробити запит про додатковi документи, якi потрiбнi для видачi лiцензiї, i в цьому разi строк видачi лiцензiї продовжується ще на 14 днiв з дати надходження додаткових документiв.

4. Порядок видачi лiцензiї

     4.1. З урахуванням висновкiв Головного управлiння по боротьбi з органiзованою злочиннiстю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та Головного управлiння по боротьбi з корупцiєю та органiзованою злочиннiстю Служби безпеки України (у разi надходження цих висновкiв до Департаменту протягом строку розгляду документiв, що встановлений у пунктi 3.3 цього Положення) визначається доцiльнiсть видачi резиденту лiцензiї.

     4.2. Лiцензiя видається резиденту лише пiсля перевiрки Департаментом правильностi та повноти платежу за послуги щодо видачi лiцензiї.

     4.3. Департамент видає резиденту вiдповiдну лiцензiю за формою, зазначеною в додатку 2 до цього Положення, або письмово повiдомляє його про вiдмову в її видачi, або щодо внесення змiн до неї чи анулювання лiцензiї (iз зазначенням пiдстав) у строки, зазначенi в пунктi 3.3 цього Положення.

     4.4. Лiцензiя (змiни до лiцензiї) видається лише зазначеному в нiй власнику лiцензiї без права передавання її iншим особам.

     4.5. У разi потреби внесення змiн до виданої лiцензiї власник лiцензiї має подати до Департаменту клопотання з документальним пiдтвердженням потреби внесення змiн до ранiше виданої лiцензiї.

     4.6. Змiни до лiцензiї оформляються як додаток до неї, який є невiд'ємною частиною ранiше виданої лiцензiї (додаток 3).

     4.7. Унесення змiн до лiцензiї здiйснюється виключно за iнiцiативою власника лiцензiї за мiсцем її видачi. За потреби внесення змiн до виданої лiцензiї її власник не пiзнiше 10 робочих днiв пiсля виникнення обставин, що призвели до потреби внесення змiн, зобов'язаний подати до Департаменту заяву (додаток 4) з документальним обґрунтуванням потреби внесення змiн до ранiше виданої лiцензiї.

     Департамент на пiдставi поданих власником документiв у строк, що не перевищує 20 робочих днiв з дати їх реєстрацiї в Управлiннi дiловодства, уносить змiни до лiцензiї.

     4.8. Лiцензiя (додаток до лiцензiї) оформляється на бланку Нацiонального банку i надсилається власнику лiцензiї (або передається власнику лiцензiї пiд розпис). Для облiку та контролю за виконанням вимог лiцензiї в Департаментi залишається копiя цiєї лiцензiї.

     4.9. Зберiгання документiв, що подавалися для отримання лiцензiї, а також облiк виданих лiцензiй здiйснює пiдроздiл Нацiонального банку, який їх видав. Документи, що подаються для отримання лiцензiї, не можуть бути використанi для отримання нової лiцензiї.

     Контроль за виконанням вимог лiцензiй здiйснюють банки та територiальнi управлiння.

     4.10. Резидент самостiйно пред'являє оригiнал лiцензiї до банку, через який має переказуватися iноземна валюта за межi України. Банк на цiй лiцензiї робить вiдмiтку про суму та дату переказування iноземної валюти за межi України i зберiгає її копiю для облiку та контролю, а також надсилає територiальному управлiнню за мiсцем реєстрацiї резидента повiдомлення про переказ зазначеної суми.

     4.11. Пiдставами для вiдмови у видачi лiцензiї або внесеннi змiн до неї є:

     вiдсутнiсть або невiдповiднiсть вимогам цього Положення хоча б одного документа з перелiку, зазначеного в пунктах 2.1 та 4.7 цього Положення;

     подання резидентом до Департаменту документiв, якi мiстять недостовiрну iнформацiю;

     негативний висновок Головного управлiння по боротьбi з органiзованою злочиннiстю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України або Головного управлiння по боротьбi з корупцiєю та органiзованою злочиннiстю Служби безпеки України;

     здiйснення валютної операцiї до видачi Нацiональним банком лiцензiї або внесення змiн до лiцензiї;

     порушення справи про банкрутство резидента;

     застосування до заявника спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     4.12. Вiдмова у видачi лiцензiї або внесеннi змiн до неї може бути оскаржена в судi.

     4.13. У разi втрати або пошкодження лiцензiї видача дублiката лiцензiї здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України.

     4.14. Пiдставами для анулювання лiцензiї є:

     письмова вiдмова резидента вiд проведення операцiї;

     здiйснення валютної операцiї до внесення Нацiональним банком змiн до лiцензiї;

     порушення умов лiцензiї;

     виявлення в документах, що були поданi власником лiцензiї до Департаменту i на пiдставi яких йому була видана лiцензiя (або в результатi внесення змiн до неї), недостовiрної iнформацiї.

     Крiм того, пiдставою для прийняття рiшення про анулювання лiцензiї може бути iнформацiя Головного управлiння по боротьбi з органiзованою злочиннiстю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України або Головного управлiння по боротьбi з корупцiєю та органiзованою злочиннiстю Служби безпеки України про те, що дiяльнiсть резидента вiдповiдно до виданої лiцензiї суперечить iнтересам суспiльства та держави.

     4.15. У разi виникнення обставин, унаслiдок яких лiцензiя має бути анульована, заявник у строк, що не перевищує 10 днiв пiсля виникнення таких обставин, зобов'язаний подати до Департаменту заяву про анулювання лiцензiї (додаток 5) iз зазначенням вiдповiдних причин (з їх документальним пiдтвердженням).

     Департамент на пiдставi поданих заявником документiв у строк, що не перевищує 15 робочих днiв, анулює лiцензiю або надає письмову вiдмову в її анулюваннi.

     Лiцензiя вважається анульованою з часу прийняття Нацiональним банком вiдповiдного рiшення (додаток 6). У цьому разi оригiнал лiцензiї в п'ятиденний строк пiдлягає поверненню до Нацiонального банку.

     4.16. Департамент засобами електронного зв'язку Нацiонального банку iнформує банки та Державну податкову адмiнiстрацiю України про факт анулювання лiцензiї.

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 1
до Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України
Нацiональний банк України

ЗАЯВА
про видачу резиденту iндивiдуальної лiцензiї на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

     На пiдставi пiдпункту "а" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" просимо видати iндивiдуальну лiцензiю на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України.

    1. Повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) резидента

  ,

    2. Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб)

  ,

    3. Назва та мiсцезнаходження податкового органу, у якому заявник зареєстрований як платник податку,

  ,

    4. Загальна кiлькiсть облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

  ,
(цифрами та словами)
у т.ч. за номiналами   .

    5. Номер i дата випуску облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

  .

    6. Джерело коштiв для оплати облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

  ,
(бюджетнi або власнi)

    7. Загальна сума переказу для оплати облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

  ,
(сума цифрами та словами, назва валюти)

    8. Реквiзити законодавчого або нормативно-правового акта, на пiдставi якого було прийнято рiшення про випуск облiгацiй зовнiшнiх державних позик України,

  ,

    9. Назва та мiсцезнаходження банку України i реквiзити рахунку, з якого переказується iноземна валюта за межi України,

  ,

    10. Назва, мiсцезнаходження iноземного банку та реквiзити рахунку, на який переказується iноземна валюта,

  ,

    11. Назва та мiсцезнаходження нерезидента, якому переказуються кошти,

  ,
М.П. (за наявностi) Пiдпис керiвника
(фiзичної особи-резидента)

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 2
до Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України
 
(реквiзити власника лiцензiї: назва (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання)
копiя  
(назва вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку України)
 

IНДИВIДУАЛЬНА ЛIЦЕНЗIЯ N
на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

    На пiдставi пiдпункту "а" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" дозволяється

 
(повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi) та мiсцезнаходження (мiсце проживання) резидента,
 
iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб),
iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб)
здiйснити переказ  
(вид i сума iноземної валюти цифрами та словами)
за межi України для придбання  
(вид облiгацiй зовнiшнiх державних позик України, їх кiлькiсть та номiнальний розподiл)
в нерезидента  
(назва та мiсцезнаходження нерезидента - власника
  .
облiгацiй зовнiшнiх державних позик України)

    Назва та мiсцезнаходження банку i реквiзити рахунку, з якого переказується iноземна валюта за межi України, __________________.
    Назва та мiсцезнаходження iноземного банку i реквiзити рахунку, на який переказується iноземна валюта, _________________.

    Термiн дiї лiцензiї - 90 календарних днiв з дати видачi.
    Без права передавання третiм особам.
Голова (заступник Голови)  
(прiзвище, iнiцiали, пiдпис)
М.П.

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 3
до Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України
 
(реквiзити власника лiцензiї: назва (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання)
копiя  
(назва вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку України)
 

ЗМIНИ
до iндивiдуальної лiцензiї N _____
на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

    Нацiональний банк України на пiдставi статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" вносить такi змiни до iндивiдуальної лiцензiї N ___, виданої

 
(повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi) та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб) власника iндивiдуальної лiцензiї)
  .
(зазначити всi змiни, що вносяться)

    Цi змiни, починаючи з дати їх унесення, є невiд'ємною частиною iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України N ____, виданої

 
(повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi)
  .
та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб) власника iндивiдуальної лiцензiї]
Голова (перший заступник, заступник)  
(прiзвище, iнiцiали, пiдпис)
М.П.

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 4
до Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України
Нацiональний банк України
 

ЗАЯВА
про внесення змiн до iндивiдуальної лiцензiї вiд _______ N _____ на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

    Повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання), N телефону, iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб) резидента

  .

    Прошу внести змiни до iндивiдуальної лiцензiї вiд _________ N____ на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України в частинi

 
(посилання на умови iндивiдуальної лiцензiї, що пiдлягають змiнi)
у зв'язку з  
(обґрунтування потреби внесення змiн до iндивiдуальної лiцензiї з посиланням на пiдтверднi документи)
Дата
М.П. (за наявностi) Пiдпис керiвника
(фiзичної особи-резидента)

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 5
до Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України
Нацiональний банк України
 

ЗАЯВА
про анулювання iндивiдуальної лiцензiї вiд _______ N_____ на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

    Повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання), N телефону, iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб) резидента

  .

    Прошу анулювати iндивiдуальну лiцензiю вiд _________ N____ на переказування iноземної валюти за межi України для придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України у зв'язку з

  .
(обґрунтування потреби анулювання iндивiдуальної лiцензiї з посиланням на пiдтверднi документи)
Дата
М.П. (за наявностi) Пiдпис керiвника
(фiзичної особи-резидента)

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 6
до Положення про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України
 
(реквiзити власника лiцензiї: назва (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання)
копiя  
(назва вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку України)
 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
про анулювання iндивiдуальної лiцензiї вiд ________ N_____ на переказування iноземної валюти за межi України з метою придбання облiгацiй зовнiшнiх державних позик України

    Вiдповiдно до пункту 14 статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" Нацiональний банк України на пiдставi (зазначається причина)

 
 
анулює iндивiдуальну лiцензiю вiд ____ N ____, видану
  .
(повна назва (прiзвище, iм'я, по батьковi) та iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер за ДРФО (для фiзичних осiб) власника iндивiдуальної лiцензiї - за наявностi)

    Власник iндивiдуальної лiцензiї пiсля отримання цього розпорядження у 5-денний строк зобов'язаний повернути оригiнал iндивiдуальної лiцензiї вiд _____ N_____ до Нацiонального банку України.

Голова (перший заступник, заступник)  
(прiзвище, iнiцiали, пiдпис)
М.П.

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.