Документ скасований: Постанова НБУ № 79 від 17.02.2009

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

12.02.2003 N 55


Про внесення змiн до окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 126/7447


     Вiдповiдно до статей 30 та 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 11 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою подальшої лiбералiзацiї мiжбанкiвського валютного ринку України Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до:

     1.1. Положення про порядок реєстрацiї договорiв, якi передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими вiд нерезидентiв кредитами, позиками в iноземнiй валютi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.12.99 N 602 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13.01.2000 за N 15/4236 (зi змiнами), що додаються.

     1.2. Перелiку i тарифiв на послугу за надання лiцензiй (дозволiв) на здiйснення банкiвських операцiй, операцiй з валютними цiнностями та iншi послуги, що надаються установами та територiальними управлiннями Нацiонального банку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 08.08.2000 N 311 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 14.09.2000 за N 608/4829 (зi змiнами), що додаються.

     1.3. Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання рахункiв у нацiональний та iноземнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.12.98 N 527 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.12.98 за N 819/3259 (зi змiнами), що додаються.

     2. Внести змiни:

     2.1. Абзац сьомий пункту 2.2 глави 2 роздiлу III Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (зi змiнами), виключити.

     У зв'язку з цим абзац восьмий вважати абзацом сьомим.

     2.2. У пiдпунктi "а" пункту 2.13 Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464 (зi змiнами):

     в абзацi другому слова "(юридичними особами, а також фiзичними особами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi)" виключити;

     речення друге абзацу дев'ятого викласти в такiй редакцiї:

     "За кредитами, залученими уповноваженими банками (якi мають письмовий дозвiл Нацiонального банку України на право здiйснення операцiй iз залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках) вiд нерезидентiв, цю вiдмiтку проставляє банк, який купив iноземну валюту, на оригiналi кредитного договору, що зберiгається в банку-позичальнику".

     3. Департаменту валютного регулювання (С.О. Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного та територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для керiвництва i використання в роботi, а банкам - до вiдома їх клiєнтiв.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Департамент валютного регулювання (С.О. Яременко).

     5. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 55
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 126/7447

ЗМIНИ
до Положення про порядок реєстрацiї договорiв, якi передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими вiд нерезидентiв кредитами, позиками в iноземнiй валютi

     1. Пункт 1.1 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Уповноваженi банки, якi мають письмовий дозвiл Нацiонального банку України на право здiйснення операцiй iз залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках, здiйснюють реєстрацiю договорiв у порядку, визначеному главою 4 цього Положення".

     2. Пункт 1.2 викласти в такiй редакцiї:

     "1.2. Кредити, позики в iноземнiй валютi, у тому числi поворотну фiнансову допомогу в iноземнiй валютi (далi - кредити), вiд нерезидентiв можуть одержувати резиденти - юридичнi особи, фiзичнi особи, якi зареєстрованi як суб'єкти пiдприємницької дiяльностi згiдно iз Законом України "Про пiдприємництво", та iншi фiзичнi особи (далi - резиденти-позичальники) для використання їх за цiльовим призначенням, визначеним договором. Кредити одержують лише в безготiвковiй формi.

     Кредити, що одержують фiзичнi особи, якi не зареєстрованi як суб'єкти пiдприємницької дiяльностi згiдно iз Законом України "Про пiдприємництво" (далi - фiзичнi особи), вiд нерезидентiв, мають зараховуватися на їх рахунки, вiдкритi в уповноважених банках України або в iноземних банках. Такi кредити фiзичнi особи можуть одержувати на строк не менше нiж пiвроку. У разi надходження кредиту на рахунок фiзичної особи, вiдкритий в уповноваженому банку, його погашення здiйснюється з цього рахунку. Використання фiзичними особами кредитних коштiв здiйснюється як у безготiвковiй, так i в готiвковiй формi (з додержанням вимог, установлених нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з питань використання готiвкової iноземної валюти на територiї України).

     Виконання фiзичними особами боргових зобов'язань за укладеними договорами з нерезидентами здiйснюється у безготiвковiй формi. Купiвля фiзичною особою iноземної валюти для погашення основного боргу та сплати вiдсоткiв, комiсiй, штрафних санкцiй здiйснюється через мережу пунктiв обмiну iноземних валют чи каси банкiв або на мiжбанкiвському валютному ринку України з додержанням вимог пункту 2.13 Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464 (зi змiнами).

     Уповноваженi банки залучають кредити лише вiд нерезидентiв - банкiв та нерезидентiв, якi мають статус небанкiвських фiнансових установ згiдно iз законодавством. Залучення коштiв на умовах субординованого боргу з метою урахування цих коштiв до капiталу банку здiйснюється уповноваженими банками на умовах, що передбаченi вiдповiдними нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з цих питань".

     3. У пунктi 1.6:

     у другому реченнi абзацу першого пiсля слiв "використання рахунку в iноземному банку" додати слова "(для фiзичної особи - iндивiдуальну лiцензiю на вiдкриття рахунку за межами України та розмiщення на ньому валютних цiнностей, крiм випадку вiдкриття фiзичною особою рахунку в iноземнiй валютi на час її перебування за кордоном)";

     пункт доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "Якщо за договором фiзичної особи з нерезидентом передбачено надання їй кредиту iз зарахуванням коштiв на рахунок цiєї фiзичної особи в iноземному банку, який використовується нею на пiдставi вiдповiдної iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України або протягом термiну перебування її за кордоном, то перерахування нерезиденту коштiв з рахунку фiзичної особи, вiдкритому в обслуговуючому банку, з метою погашення такого кредиту здiйснюється за умови подання резидентом-позичальником засвiдчених iноземним банком чи iншою небанкiвською фiнансовою установою оригiналiв або копiй платiжних документiв, якi пiдтверджують сплату кредитних коштiв iноземним кредитором резиденту-позичальнику та подальше використання цих коштiв. Цi платiжнi документи залишаються на зберiганнi в обслуговуючому банку. Якщо вони укладенi iноземною мовою (крiм росiйської), то подається також їх нотарiально засвiдчений на територiї України переклад на українську мову".

     4. У пунктi 1.8 слово "комерцiйнi" виключити i пункт доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Розмiр процентної ставки, за якою уповноважений банк залучає кошти на умовах субординованого боргу з метою урахування цих коштiв до капiталу банку, регулюється вимогами нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з цих питань".

     5. У пунктi 2.1:

     у пiдпунктi 3 слово та цифру "(додаток 3)" замiнити словом та цифрами "(додатки 3, 4)";

     абзац сьомий пiсля слiв "використання рахунку в iноземному банку" доповнити словами "(для фiзичної особи - iндивiдуальну лiцензiю на вiдкриття рахунку за межами України та розмiщення на ньому валютних цiнностей, крiм випадку вiдкриття фiзичною особою рахунку в iноземнiй валютi на час її перебування за кордоном)".

     6. Пункт 2.11 пiсля слiв "головного бухгалтера" доповнити словами "фiзичної особи".

     7. Пункти 2.14 i 2.15 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 2.16-2.21 уважати вiдповiдно пунктами 2.14-2.19.

     8. Пункт 2.16 пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Територiальнi управлiння надсилають резидентам-позичальникам повiдомлення про анулювання реєстрацiйних свiдоцтв протягом п'яти робочих днiв з дня його анулювання".

     У зв'язку з цим абзаци сьомий та восьмий вважати вiдповiдно абзацами восьмим та дев'ятим.

     9. В абзацi першому пункту 3.8 слова "i кредитiв, одержаних безпосередньо уповноваженим банком" виключити.

     10. Положення пiсля глави 3 доповнити новою главою 4 такого змiсту:

     "4. Порядок подання уповноваженими банками повiдомлення про договiр

     4.1. Уповноваженi банки, якi мають письмовий дозвiл Нацiонального банку України на право здiйснення операцiй iз залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках (далi в цiй главi - уповноваженi банки), пiсля пiдписання договору з нерезидентом про залучення кредиту на строк понад один рiк, але до фактичного отримання коштiв за кредитом, зобов'язанi подати територiальному управлiнню, у якому банку вiдкрито кореспондентський рахунок, два примiрники оформленого належним чином на бланку банку повiдомлення про договiр за формою, зазначеною у додатку 5.

     Якщо договором з нерезидентом передбачено залучення кредиту до одного року, то уповноваженi банки мають подати повiдомлення про договiр протягом 10 робочих днiв з дати настання змiн, у разi:

     прострочення погашення такого кредиту (строк погашення перевищує один рiк);

     пролонгацiї кредиту на строк, що перевищує один рiк.

     4.2. Вiдповiдне територiальне управлiння перевiряє належне оформлення повiдомлення про договiр (у разi неналежного оформлення повiдомлення про договiр територiальне управлiння повертає його протягом п'яти робочих днiв уповноваженому банку) i проставляє на кожному примiрнику повiдомлення про договiр вiдмiтку, яка свiдчить про належне оформлення повiдомлення про договiр, його реєстрацiю i мiстить: присвоєний йому реєстрацiйний номер, дату реєстрацiї, пiдпис керiвника або заступника керiвника територiального управлiння, вiдбиток печатки територiального управлiння.

     Реєстрацiйний номер повiдомленню про договiр присвоюється у порядку, аналогiчно до присвоєння номерiв реєстрацiйним свiдоцтвам. Облiк номерiв за реєстрацiйними свiдоцтвами та повiдомленнями про договiр ведеться iз загальною нумерацiєю.

     Територiальне управлiння протягом п'яти робочих днiв повертає уповноваженому банку один примiрник повiдомлення про договiр. Другий примiрник повiдомлення про договiр з вiдмiтками залишається на облiку в територiальному управлiннi.

     4.3. Повiдомлення вважається оформленим неналежним чином, якщо не заповненi вiдповiднi реквiзити, колонки (рядки), зокрема немає пiдпису голови банку або заступника голови банку, дати заповнення документа, вiдбитка печатки уповноваженого банку.

     4.4. У разi змiни умов договору з нерезидентом (змiна суми кредиту, строку погашення, вiдсоткової ставки), а також iншої iнформацiї, зазначеної в повiдомленнi про договiр, уповноважений банк не пiзнiше одного мiсяця з дати настання вiдповiдних змiн письмово повiдомляє про це територiальне управлiння.

     4.5. Уповноважений банк зобов'язаний щодо кредитiв, одержаних вiд нерезидентiв, у визначенi строки подавати вiдповiдну звiтнiсть згiдно з Правилами органiзацiї фiнансової та статистичної звiтностi банкiв України (iз змiнами), затвердженими постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.12.97 N 436.

     У зв'язку з цим главу 4 уважати главою 5."

     11. Додатки 1 та 2 пiсля слiв "код ЄДРПОУ" доповнити словами для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я та по батьковi, iдентифiкацiйний номер ДРФО (за наявностi)".

     12. Виноски в додатку 3 викласти в такiй редакцiї:

     "* Банк; пiдприємство з iноземними iнвестицiями, але не дочiрнє; пiдприємство, яке контролює iноземний iнвестор (дочiрнє); iншi.

     ** Тип кредитора: банк або iнша фiнансова установа; iноземна материнська компанiя або фiлiя (компанiя або фiлiя, яка контролює свої дочiрнi компанiї в Українi); iнший прямий iнвестор, але не материнська компанiя (участь якого в статутному капiталi пiдприємства-позичальника становить 10 та бiльше вiдсоткiв); офiцiйний кредитор (iноземний уряд або його офiцiйне агентство, мiжнародна органiзацiя); iнший приватний кредитор".

     13. У пунктi 6 додатка 3 слова "код МФО уповноваженого банку" замiнити словами "код банку".

     14. У пунктi 19 додатка 3 слова "назва гаранта, країна" замiнити словами "назва, мiсцезнаходження гаранта, країна та банкiвськi реквiзити:".

     15. Положення доповнити додатками 4 i 5 такого змiсту:

"Додаток 4
до Положення про порядок реєстрацiї договорiв, якi передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими вiд нерезидентiв кредитами, позиками в iноземнiй валютi

Повiдомлення про договiр,
який передбачає виконання резидентом - фiзичною особою боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим вiд нерезидента кредитом, позикою в iноземнiй валютi

     1. Назва договору, дата, номер:

     2. Прiзвище, iм'я та по батьковi резидента, iдентифiкацiйний номер *:

     3. Мiсце проживання резидента, N телефону (домашнiй та робочий):

     4. Назва, адреса та код банку (фiлiї), що обслуговує операцiї за договором, та реквiзити вiдкритого фiзичною особою рахунку, на який перераховуються кошти кредиту, позики:

     5. Назва нерезидента (країна), тип кредитора ** та його мiсцезнаходження, банкiвськi реквiзити:

     6. Сума та назва валюти, що передбачена договором:

     7. Мета використання коштiв:

     8. Строк погашення, передбачений договором (кiнцева дата):

     9. Тип вiдсоткової ставки (безпроцентна, плаваюча, фiксована) та її розмiр з урахуванням маржi:

     10. Вiдсоткова ставка за простроченими платежами:

     за основною сумою боргу:

     за вiдсотками:

     11. Комiсiйнi, штрафнi санкцiї (назва, розмiр):

     12. Графiк погашення кредиту, позики за кварталами року (з урахуванням вiдсоткiв та iнших зборiв):

    13. Повернення основного боргу (вiдсоткiв) за кредитом, позикою нерезиденту згiдно з умовами договору гарантовано:
 
(назва документа, дата, номер)

     назва та мiсцезнаходження гаранта (для фiзичних осiб - прiзвище та iнiцiали), країна, банкiвськi реквiзити:

     14. Графiк погашення кредиту, позики за кварталами року (з урахуванням вiдсоткiв та iнших зборiв):

"___"_______200_р.       
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)

     * За винятком фiзичної особи, у паспортi якої зроблена вiдмiтка державним органом про право здiйснювати будь-якi платежi без iдентифiкацiйного номера. Зазначена фiзична особа додатково надає копiю такої сторiнки паспорта.

     ** Тип кредитора: комерцiйний банк або iнша фiнансова установа; iнший приватний кредитор.

 

Додаток 5
до Положення про порядок реєстрацiї договорiв, якi передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими вiд нерезидентiв кредитами, позиками в iноземнiй валютi
Повiдомлення про договiр зареєстровано за N__
 
(дата реєстрацiї)
Начальник (заступник начальника) територiального управлiння
   
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)

М.П.

Повiдомлення про договiр

     1. Назва договору, дата, номер:

     2. Назва уповноваженого банку згiдно iз свiдоцтвом про державну реєстрацiю, код банку:

     3. Мiсцезнаходження уповноваженого банку:

     4. Назва нерезидента (країна), тип кредитора * та його мiсцезнаходження, банкiвськi реквiзити:

_______________
     * Тип кредитора: комерцiйний банк або iнша фiнансова установа; iноземна материнська компанiя або фiлiя (компанiя або фiлiя, яка контролює свої дочiрнi компанiї в Українi); iнший прямий iнвестор, але не материнська компанiя (участь якого в статутному капiталi позичальника становить 10 та бiльше вiдсоткiв); офiцiйний кредитор (iноземний уряд або його офiцiйне агентство, мiжнародна органiзацiя); iнший приватний кредитор.

     5. Сума та назва валюти, що передбачена договором (якщо кредитна лiнiя, то зазначається розрахунковий обсяг кредитної лiнiї):

     6. Мета використання коштiв:

     7. Строк погашення, передбачений договором (кiнцева дата):

     8. Тип вiдсоткової ставки (безпроцентна, плаваюча, фiксована) та її розмiр з урахуванням маржi:

     9. Вiдсоткова ставка за простроченими платежами:

     за основною сумою боргу:

     за вiдсотками:

     10. Штрафнi санкцiї (назва, розмiр):

     11. Iншi збори, що передбаченi договором (комiсiї за зобов'язання, анулювання, дострокове погашення тощо):

     12. Iншi умови:

     13. Погашення заборгованостi за кредитом, позикою здiйснюватиметься за рахунок (зазначається сума коштiв в iноземнiй валютi):

     власної валюти:

     купiвлi за гривнi iноземної валюти:

     переоформлення в iнвестицiї:

    14. Повернення основного боргу (вiдсоткiв) за кредитом, позикою нерезиденту згiдно з умовами договору гарантовано:
 
(назва документа, дата, номер)

     Назва, мiсцезнаходження гаранта, країна та банкiвськi реквiзити:

     Сума та назва валюти, що передбачена договором:

     15. Графiк одержання та погашення кредиту, позики за кварталами року (з урахуванням процентiв, комiсiйних тощо):

"___"________ 200_ р.

Голова банку або заступник Голови банку       
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
М.П.
Виконавець
______________________ ".
(прiзвище та iнiцiали,
номер телефону)

 

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 55
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 127/7448

ЗМIНИ
до Перелiку i тарифiв на послугу за надання лiцензiй (дозволiв) на здiйснення банкiвських операцiй, операцiй з валютними цiнностями та iншi послуги, що надаються установами та територiальними управлiннями Нацiонального банку України

     Пункт 39 викласти в такiй редакцiї:

1 2 3
39 За реєстрацiю договорiв, що передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими вiд нерезидентiв кредитами, позиками (у тому числi поворотною фiнансовою допомогою) в iноземнiй валютi:  
фiнансовими установами (крiм банкiв), iншими юридичними особами та фiзичними особами, якi зареєстрованi як суб'єкти пiдприємницької дiяльностi 10 неопод. мiнiм. доходiв громадян
фiзичними особами 3 неопод. мiнiм. доходiв громадян
За оформлення додаткiв до реєстрацiйних свiдоцтв (iндивiдуальних лiцензiй), дублiкатiв реєстрацiйних свiдоцтв та дублiкатiв додаткiв:  
фiнансовими установами (крiм банкiв), iншими юридичними особами та фiзичними особами, якi зареєстрованi як суб'єкти пiдприємницької дiяльностi 5 неопод. мiнiм. доходiв громадян
фiзичними особами 1 (один) неопод. мiнiм. доходiв громадян

 

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 55
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 128/7449

ЗМIНИ
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання рахункiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi

     1. Пункт 3.1.8 доповнити абзацом десятим такого змiсту:

     "розрахунки за купiвлю iноземної валюти за дорученням фiзичної особи для погашення власної заборгованостi за кредитами, позиками (у тому числi вiдсотки, комiсiйнi, штрафнi санкцiї), отриманими за виданими реєстрацiйними свiдоцтвами щодо залучення кредитiв, позик в iноземнiй валютi".

     У зв'язку з цим абзац десятий вважати абзацом одинадцятим.

     2. Абзац п'ятий пункту 6.3.1 пiсля слiв "уповноваженi банки України" доповнити словами "(у тому числi отримана вiд нерезидентiв на пiдставi виданих Нацiональним банком України реєстрацiйних свiдоцтв щодо залучення кредитiв, позик в iноземнiй валютi, а також повернута з-за кордону як ранiше здiйснена iнвестицiя на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України та доходи, прибутки вiд цих iнвестицiй)".

     3. Пiдпункт "а" пункту 6.3.2 доповнити абзацами дев'ятим та десятим такого змiсту:

     "перерахування за межi України нерезидентам для погашення власної заборгованостi за кредитами, позиками (у тому числi вiдсотки, комiсiйнi, штрафнi санкцiї), отриманими за виданими Нацiональним банком України реєстрацiйними свiдоцтвами щодо залучення кредитiв, позик в iноземнiй валютi;

     перерахування за кордон iнвестицiй на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.