Документ скасований: Постанова НБУ № 492 від 12.11.2003

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 4 червня 2003 року N 224


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання рахункiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 472/7793


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою забезпечення виконання Законiв України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом" i "Про внесення змiн до деяких законiв України з питань запобiгання використанню банкiв та iнших фiнансових установ з метою легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом" Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання рахункiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.12.98 N 527 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.12.98 за N 819/3259 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем (В. М. Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на керiвникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С. Л. Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Правлiння Нацiонального банку України
вiд 4 червня 2003 р. N 224
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 472/7793

Змiни
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання рахункiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi

     1. У роздiлi 1 "Загальнi положення":

     1.1. Пункт 1.8 викласти в такiй редакцiї:

     "1.8. Пiдставою для вiдкриття рахункiв фiзичним особам є:

     а) для громадян України, якi:

     постiйно проживають в Українi, - паспорт громадянина України, для неповнолiтнiх осiб, яким не виповнилося 16 рокiв, - свiдоцтво про народження;

     постiйно проживають за кордоном, - паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

     б) для iноземцiв, якi:

     постiйно проживають в Українi, - паспортний документ з вiдмiткою про наявнiсть дозволу на постiйне проживання1;

     прибули в Україну для працевлаштування на визначений термiн, - паспортний документ з вiдмiткою про наявнiсть дозволу на працевлаштування2;

     тимчасово перебувають в Українi, - паспортний документ. Паспортний документ iноземця, який навчається в навчальному закладi України не менше як протягом одного року, має мiстити вiдмiтку про навчання3;

____________
     1 Зразок вiдмiтки наведено в додатку 1 до Правил в'їзду iноземцiв в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.95 N 1074.

     2 Зразок вiдмiтки наведено в додатку 2 до Правил в'їзду iноземцiв в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.95 N 1074.

     3 Зразок вiдмiтки наведено в додатку 3 до Правил в'їзду iноземцiв в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.95 N 1074.

     в) для осiб без громадянства, якi:

     постiйно проживають в Українi, - посвiдка на постiйне проживання;

     прибули в Україну для працевлаштування на визначений термiн, - паспортний документ з вiдмiткою про наявнiсть дозволу на працевлаштування;

     тимчасово перебувають в Українi, - паспортний документ. Паспортний документ особи без громадянства, яка навчається в навчальному закладi України не менше як протягом одного року, має мiстити вiдмiтку про навчання;

     г) для бiженцiв - посвiдчення бiженця.

     Паспортнi документи iноземцiв та осiб без громадянства, якi тимчасово перебувають в Українi або прибули в Україну для працевлаштування на визначений термiн, мають мiстити в'їзнi вiзи, якщо iнше не передбачено законодавством України. Крiм того, паспортнi документи iноземцiв та осiб без громадянства, якi тимчасово перебувають в Українi, мають бути зареєстрованi в пунктi пропуску через державний кордон України (проставляється вiдмiтка "В'їзд") та органах внутрiшнiх справ (у разi продовження термiну перебування iноземця або особи без громадянства в Українi в його паспортному документi проставляється вiдповiдний штамп4 або виписується вкладний талон до паспортного документа5 у порядку, установленому Правилами в'їзду iноземцiв в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.95 N 1074.

____________
     4 Зразки штампiв наведено в додатках 1, 2 до Iнструкцiї про порядок розгляду питань щодо продовження строку перебування в Українi iноземцiв та осiб без громадянства, затвердженої наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 19.11.99 N 887 (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 06.12.99 за N 837/4130).

     5 Зразок вкладного талона наведено в додатку 3 до Iнструкцiї про порядок розгляду питань щодо продовження строку перебування в Українi iноземцiв та осiб без громадянства, затвердженої наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 19.11.99 N 887 (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 06.12.99 за N 837/4130).

     Надалi в текстi цiєї Iнструкцiї вищезазначенi документи, що є пiдставою для вiдкриття рахункiв фiзичним особам, - паспорт або документ, що його замiнює".

     1.2. Пiсля пункту 1.8 доповнити роздiл новими пунктами такого змiсту:

     "1.9. Фiзичнi особи, якi вiдкривають рахунки на своє iм'я, на iм'я неповнолiтнiх осiб чи на iм'я iншої фiзичної особи, мають пред'явити уповноваженому працiвнику банку паспорт або документ, що його замiнює. Фiзичнi особи-резиденти додатково пред'являють документ, виданий органом державної податкової служби, що свiдчить про присвоєння їм iдентифiкацiйного номера платника податкiв.

     Неповнолiтнi особи вiком вiд п'ятнадцяти до вiсiмнадцяти рокiв самостiйно або в присутностi чи за письмовою згодою своїх батькiв (усиновителiв) чи пiклувальникiв вiдкривають рахунки за умови пред'явлення свiдоцтва про народження (особами вiком вiд 15 до 16 рокiв) або паспорта (особами, яким виповнилося 16 рокiв) та документа, виданого органом державної податкової служби, що свiдчить про присвоєння iдентифiкацiйного номера платника податкiв. Неповнолiтня особа вiком вiд 15 до 16 рокiв додатково має надати довiдку iз зразком свого пiдпису, видану навчальним закладом, де вона навчається, або картку iз зразком пiдпису, засвiдчену в установленому законодавством порядку. Якщо рахунок вiдкривається в присутностi батькiв або законних представникiв, батьки пред'являють паспорт та свiдоцтво про народження неповнолiтнього, а законнi представники - паспорт та документ, що пiдтверджує статус законного представника неповнолiтнього.

____________
     6 Зразок посвiдчення наведено в додатку 3 до Правил опiки та пiклування, затверджених наказом Державного комiтету України у справах сiм'ї та молодi, Мiнiстерства охорони здоров'я України, Мiнiстерства освiти України, Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 26.05.99 N 34/166/131/88 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 17.06.99 за N 387/3680.

     1.10. Банкам забороняється вiдкривати та вести анонiмнi (номернi) рахунки.

     Банки зобов'язанi iдентифiкувати клiєнтiв, що вiдкривають рахунки, а також осiб, уповноважених дiяти вiд iменi зазначених клiєнтiв.

     1.11. Уповноважений працiвник банку здiйснює iдентифiкацiю фiзичної особи, яка вiдкриває поточний або вкладний (депозитний) рахунок, i робить у присутностi цiєї особи копiї сторiнок паспорта або документа, що його замiнює, якi мiстять прiзвище, iм'я, по батьковi (у разi його наявностi), дату народження, серiю та номер паспорта або документа, що його замiнює, дату видачi та найменування органу, що видав документ, мiсце проживання або тимчасового перебування, iнформацiю про громадянство (у разi, якщо особа, яка вiдкриває рахунок, є нерезидентом), а також копiю документа, виданого органом державної податкової служби, що свiдчить про присвоєння фiзичнiй особi-резиденту iдентифiкацiйного номера платника податкiв. Цi копiї засвiдчуються пiдписами уповноваженого працiвника банку, який здiйснює iдентифiкацiю клiєнта, та особи, що вiдкриває рахунок, як такi, що вiдповiдають оригiналу, i зберiгаються у справi з юридичного оформлення рахунку.

     У разi надання власником рахунку права розпорядження рахунком iншим особам уповноважений працiвник банку iдентифiкує цих осiб та пiдтверджує здiйснення iдентифiкацiї зняттям копiй вiдповiдних документiв у порядку, встановленому цим пунктом.

     1.12. Документи на вiдкриття поточних та вкладних (депозитних) рахункiв пiдприємств, надання яких передбачено цiєю Iнструкцiєю, особисто подають до банку особи, якi мають право першого та другого пiдписiв. Цi особи мають пред'явити уповноваженому працiвнику банку:

     паспорт або документ, що його замiнює;

     документ, виданий органом державної податкової служби, що свiдчить про присвоєння фiзичнiй особi-резиденту iдентифiкацiйного номера платника податкiв;

     документи, що пiдтверджують їх повноваження.

     Уповноважений працiвник банку iдентифiкує цих осiб та пiдтверджує здiйснення iдентифiкацiї зняттям копiй вiдповiдних документiв у порядку, установленому пунктом 1.11 цiєї Iнструкцiї.

     У разi змiн у складi осiб, якi мають право розпоряджатись рахунком пiдприємства, новопризначена особа (особи) має особисто подати картку iз зразками пiдписiв та вiдбитком печатки пiдприємства, пред'явити паспорт або документ, що його замiнює, документ, виданий органом державної податкової служби, що свiдчить про присвоєння фiзичнiй особi-резиденту iдентифiкацiйного номера платника податкiв,

     а також документи, що пiдтверджують її повноваження. Уповноважений працiвник банку iдентифiкує цих осiб та пiдтверджує здiйснення iдентифiкацiї зняттям копiй вiдповiдних документiв у порядку, установленому пунктом 1.11 цiєї Iнструкцiї.

     1.13. Iдентифiкацiя клiєнта банку, що вiдкриває рахунок, не є обов'язковою у разi, якщо клiєнт вже має рахунки в цьому банку i був ранiше iдентифiкований вiдповiдно до вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     У разi, якщо пiдприємству уже вiдкрито поточний рахунок в банку, цей клiєнт iдентифiкований банком i сформована справа з юридичного оформлення рахунку, вiдкриття пiдприємству iншого поточного рахунку (зокрема, карткового, поточного бюджетного рахунку, рахунку за спецiальним режимом використання, поточного рахунку в iноземнiй валютi) може здiйснюватися за умови надання пiдприємством заяви на вiдкриття поточного рахунку та картки iз зразками пiдписiв i вiдбитком печатки, засвiдченої в установленому порядку. Датою початку видаткових операцiй за цим рахунком є дата реєстрацiї отримання банком повiдомлення про взяття рахунку на податковий облiк.

     У разi, якщо вiдокремленому пiдроздiлу юридичної особи вже вiдкрито поточний рахунок i сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то банк може вiдкрити йому iнший поточний рахунок за умови надання заяви про вiдкриття поточного рахунку, клопотання юридичної особи про вiдкриття поточного рахунку та картки iз зразками пiдписiв та вiдбитком печатки, засвiдченої в установленому порядку.

     1.14. З метою виконання вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, банк має право витребувати вiд клiєнта iншi документи i вiдомостi, потрiбнi для з'ясування його особи, сутi дiяльностi, фiнансового стану.

     У разi ненадання клiєнтом документiв або вiдомостей, якi витребує банк з метою виконання вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, або умисного надання клiєнтом неправдивих вiдомостей про себе рахунок не вiдкривається.

     У разi наявностi при здiйсненнi iдентифiкацiї клiєнта мотивованої пiдозри щодо надання ним недостовiрної iнформацiї про себе або навмисного надання iнформацiї з метою введення в оману iнформацiя про вiдкриття рахунку такiй особi надається до спецiально уповноваженого органу виконавчої влади з питань фiнансового монiторингу.

     1.15. Банк вiдкриває поточний рахунок клiєнту, який є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, протягом десяти календарних днiв пiсля отримання повного пакета документiв на вiдкриття рахунку та здiйснення iдентифiкацiї цього клiєнта.

     1.16. У разi наявностi в банку мотивованої пiдозри щодо подання клiєнтом пiдроблених (недостовiрних) документiв, наданих для вiдкриття рахунку, банк негайно повiдомляє про це органи внутрiшнiх справ iз зазначенням iдентифiкацiйних даних клiєнта та/або паспортних даних особи, яка подає документи на вiдкриття рахунку.

     У разi отримання документiв на вiдкриття рахункiв банки зобов'язанi здiйснити перевiрку поданих документiв на вiдповiднiсть їх чинному законодавству, зокрема:

     а) пiдписи осiб на заявi про вiдкриття рахунку мають бути розшифрованi з обов'язковим зазначенням прiзвища та iнiцiалiв та звiренi з пiдписами в картцi iз зразками пiдписiв та вiдбитком печатки;

     б) свiдоцтво про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi має вiдповiдати зразку, передбаченому в додатку 3 (для юридичних осiб) i в додатку 4 (для фiзичних осiб - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi) до Положення про державну реєстрацiю суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.98 N 740. Для суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi зареєстрованi до набрання чинностi зазначеною постановою, свiдоцтва про державну реєстрацiю мають вiдповiдати зразкам, передбаченим у додатках 3 i 4 до Положення про державну реєстрацiю суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi та реєстрацiйний збiр за державну реєстрацiю суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.04.94 N 276 (iз змiнами i доповненнями);

     в) нотарiальне засвiдчення документiв та копiй документiв має вiдповiдати вимогам Iнструкцiї про порядок вчинення нотарiальних дiй нотарiусами України, затвердженої наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 14.06.94 N 18/5 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 07.07.94 за N 152/361. Посвiдчувальнi написи нотарiуса на документах уважаються дiйсними в разi, якщо вони вiдповiдають формам, затвердженим наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 07.02.94 N 7/5 "Про затвердження форм реєстрiв для реєстрацiї нотарiальних дiй, нотарiальних свiдоцтв, посвiдчувальних написiв на угодах i засвiдчуваних документах" i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 02.03.94 за N 38/247 (iз змiнами i доповненнями);

     г) форма страхового свiдоцтва, що пiдтверджує реєстрацiю пiдприємства у Фондi соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України як платника соцiальних страхових внескiв, має вiдповiдати зразку, передбаченому в додатку 1 до Iнструкцiї про порядок перерахування, облiку та витрачання страхових коштiв Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України, затвердженої постановою правлiння Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України вiд 20.04.2001 N 12.

     1.17. З документiв, якi вимагаються вiд клiєнтiв банку у разi вiдкриття рахункiв вiдповiдно до вимог цiєї Iнструкцiї, формується справа з юридичного оформлення рахунку, яка зберiгається банком протягом п'яти рокiв пiсля закриття рахунку".

     У зв'язку з цим пункт 1.9 уважати пунктом 1.18.

     2. Пункт 2.1.2 роздiлу 2 "Вiдкриття банками рахункiв у нацiональнiй валютi" викласти в такiй редакцiї:

     "2.1.2. Вкладнi (депозитнi) рахунки вiдкриваються пiдприємствам, їх вiдокремленим пiдроздiлам, фiзичним особам на договiрнiй основi для зберiгання грошей, що передаються клiєнтом банку в управлiння на встановлений строк та пiд визначений процент вiдповiдно до умов договору.

     У разi, якщо пiдприємство не має в банку поточного рахунку, то банк вiдкриває вкладний (депозитний) рахунок такому клiєнту на пiдставi депозитного договору за умови подання ним таких документiв:

     копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю в органi виконавчої влади, iншому органi, уповноваженому здiйснювати державну реєстрацiю, засвiдченої нотарiально чи органом, який видав свiдоцтво про державну реєстрацiю (крiм бюджетних установ та органiзацiй);

     копiї належним чином зареєстрованого статуту (положення), засвiдченої нотарiально або органом, який здiйснив реєстрацiю. Положення, якi затверджуються постановами Кабiнету Мiнiстрiв України чи Указами Президента України, нотарiального засвiдчення не потребують;

     копiї документа, що пiдтверджує взяття пiдприємства на облiк вiдповiдним органом державної податкової служби, засвiдченої тим органом, який видав документ, нотарiально або уповноваженим працiвником банку;

     копiї документа про повiдомлення органiв Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України щодо намiрiв пiдприємства - платника страхових внескiв вiдкрити рахунок (подається, якщо пiдприємство або його вiдокремлений пiдроздiл використовують найману працю);

     копiї довiдки про внесення пiдприємства до Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України, засвiдченої нотарiально або органом, який видав довiдку, або уповноваженим працiвником банку;

     картки iз зразками пiдписiв та вiдбитком печатки, засвiдченої нотарiально або вищестоящою органiзацiєю (вимагається, якщо в депозитному договорi передбачено перерахування коштiв пiсля закiнчення строку зберiгання з використанням платiжного доручення).

     Вiдокремленому пiдроздiлу пiдприємства, який не має в банку поточного рахунку, вкладний (депозитний) рахунок вiдкривається на пiдставi депозитного договору за умови надання цим пiдроздiлом таких документiв:

     копiї належним чином оформленого положення про вiдокремлений пiдроздiл, засвiдченої нотарiально або органом, що створив вiдокремлений пiдроздiл;

     копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю юридичної особи в органi виконавчої влади, iншому органi, уповноваженому здiйснювати державну реєстрацiю, засвiдченої нотарiально чи органом, який видав свiдоцтво про державну реєстрацiю;

     копiї документа, що пiдтверджує взяття вiдокремленого пiдроздiлу на облiк вiдповiдним органом державної податкової служби, засвiдченої тим органом, який видав документ, нотарiально або уповноваженим працiвником банку;

     копiї документа про повiдомлення органiв Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України щодо намiрiв вiдокремленого пiдроздiлу - платника страхових внескiв вiдкрити рахунок (подається, якщо вiдокремлений пiдроздiл використовує найману працю);

     копiї довiдки про внесення вiдокремленого пiдроздiлу до Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України, засвiдченої нотарiально або органом, який видав довiдку, або уповноваженим працiвником банку;

     картки iз зразками пiдписiв та вiдбитком печатки, засвiдченої нотарiально або керiвником пiдприємства - юридичної особи, до складу якого входить вiдокремлений пiдроздiл (вимагається, якщо в депозитному договорi передбачено перерахування коштiв пiсля закiнчення строку зберiгання з використанням платiжного доручення).

     Якщо вкладний (депозитний) рахунок вiдкривається пiдприємству або вiдокремленому пiдроздiлу, який вже має в цьому банку поточний рахунок (тобто коли банком здiйснено iдентифiкацiю клiєнта i сформовано справу з юридичного оформлення рахунку), весь перелiк документiв, визначений цим пiдпунктом, не вимагається. У такому разi вкладний (депозитний) рахунок вiдкривається на пiдставi депозитного договору за умови надання пiдприємством або вiдокремленим пiдроздiлом, який використовує найману працю, копiї документа про повiдомлення органiв Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України щодо намiрiв пiдприємства або вiдокремленого пiдроздiлу - платника страхових внескiв вiдкрити рахунок.

     Кошти на вкладнi (депозитнi) рахунки пiдприємств та їх вiдокремлених пiдроздiлiв перераховуються з поточного рахунку i пiсля закiнчення строку зберiгання повертаються на поточний рахунок. Проведення розрахункових операцiй та видача коштiв готiвкою з вкладного (депозитного) рахунку пiдприємства або його вiдокремленого пiдроздiлу забороняється.

     Нарахованi проценти за депозитами пiдприємств та їх вiдокремлених пiдроздiлiв вiдповiдно до умов депозитного договору можуть перераховуватися на поточний рахунок або зараховуватися на поповнення депозиту.

     Кошти на вкладнi (депозитнi) рахунки фiзичних осiб можуть бути внесенi готiвкою, перерахованi з iншого власного вкладного (депозитного) або поточного рахунку.

     Фiзичнi особи вiдповiдно до умов договору можуть перераховувати нарахованi проценти за депозитами на поточний рахунок, на поповнення депозиту або отримувати їх готiвкою".

     3. Пункт 6.1.4 роздiлу 6 "Вiдкриття уповноваженими банками України рахункiв в iноземнiй валютi" викласти в такiй редакцiї:

     "6.1.4. Вкладнi (депозитнi) рахунки в iноземнiй валютi вiдкриваються уповноваженим банком резидентам (юридичним особам, їх вiдокремленим пiдроздiлам, фiзичним особам) та нерезидентам (юридичним особам - iнвесторам, представництвам юридичних осiб в Українi та фiзичним особам) на пiдставi укладеного депозитного договору мiж власником рахунку та банком у порядку, встановленому цiєю Iнструкцiєю для вiдкриття вкладних (депозитних) рахункiв у нацiональнiй валютi".

     4. Пункт 8.3 роздiлу 8 "Переоформлення та закриття рахункiв" викласти в такiй редакцiї:

     "8.3. Поточнi рахунки клiєнтiв банкiв закриваються на пiдставi:

     заяви власника рахунку;

     рiшення органу, на який законом покладено функцiї щодо лiквiдацiї або реорганiзацiї юридичної особи;

     вiдповiдного рiшення суду про лiквiдацiю пiдприємства;

     рiшення уповноваженого державного органу про скасування державної реєстрацiї юридичної особи або державної реєстрацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - фiзичної особи, визнання в установленому порядку юридичної особи фiктивною або оголошення фiзичної особи померлою чи визнання безвiсно вiдсутньою;

     на iнших пiдставах, передбачених законом чи договором мiж банком та власником рахунку.

     За наявностi рiшення уповноваженого державного органу про скасування державної реєстрацiї юридичної особи або державної реєстрацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - фiзичної особи, визнання в установленому порядку юридичної особи фiктивною або оголошення фiзичної особи померлою чи визнання безвiсно вiдсутньою банк закриває рахунки таких осiб i протягом трьох робочих днiв надає iнформацiю спецiально уповноваженому органу виконавчої влади з питань фiнансового монiторингу щодо таких рахункiв. Залишки коштiв за такими рахунками перераховуються на окремi аналiтичнi рахунки, вiдкритi за балансовим рахунком, визначеним Нацiональним банком України для облiку кредиторської заборгованостi за операцiями з клiєнтами банку.

     У разi ненадходження протягом семи робочих днiв розпоряджень вiд спецiально уповноваженого органу виконавчої влади з питань фiнансового монiторингу або рiшення суду стосовно вжиття чи невжиття заходiв щодо цих коштiв банк зараховує цi кошти на балансовий рахунок, визначений Нацiональним банком України для облiку коштiв за недiючими рахунками клiєнтiв".

Директор Департаменту платiжних систем В. М. Кравець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.