КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 17 липня 2003 р. N 1080


Про затвердження Порядку державної атестацiї системи внутрiшньофiрмового експортного контролю, створеної суб'єктом здiйснення мiжнародних передач товарiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 25 травня 2006 року N 726,
вiд 18 сiчня 2012 року N 24,
вiд 21 лютого 2018 року N 99

     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок державної атестацiї системи внутрiшньофiрмового експортного контролю, створеної суб'єктом здiйснення мiжнародних передач товарiв, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України В. ЯНУКОВИЧ

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 липня 2003 р. N 1080

ПОРЯДОК
державної атестацiї системи внутрiшньофiрмового експортного контролю, створеної суб'єктом здiйснення мiжнародних передач товарiв

     1. Цей Порядок визначає процедуру проведення державної атестацiї системи внутрiшньофiрмового експортного контролю (далi - система контролю), створеної суб'єктом здiйснення мiжнародних передач товарiв, що пiдлягають державному експортному контролю (далi - суб'єкт мiжнародних передач).

     2. Для цiлей цього Порядку пiд товарами, що пiдлягають державному експортному контролю, слiд розумiти товари вiйськового призначення та подвiйного використання (у тому числi товари, що мiстять вiдомостi, якi становлять державну таємницю), мiжнароднi передачi яких здiйснюються на пiдставi дозволiв або висновкiв Держекспортконтролю.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному у Законi України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     3. Державна атестацiя системи контролю здiйснюється Держекспортконтролем з метою пiдтвердження виконання суб'єктом мiжнародних передач комплексу заходiв органiзацiйного, правового, iнформацiйного та iншого характеру щодо дотримання ним та пiдпорядкованими йому структурними пiдроздiлами вимог законодавства в галузi державного експортного контролю.

     4. Створення системи контролю та її державна атестацiя є обов'язковою для суб'єкта мiжнародних передач, який має намiр отримати вiд Кабiнету Мiнiстрiв України повноваження на здiйснення експорту, iмпорту товарiв вiйськового призначення та товарiв, що мiстять вiдомостi, якi становлять державну таємницю, або в разi, коли цей суб'єкт має намiр отримати генеральний чи вiдкритий дозвiл або висновок на право здiйснення мiжнародних передач товарiв, що пiдлягають державному експортному контролю, або генеральний чи вiдкритий висновок на право проведення переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач таких товарiв.

     5. Для проведення державної атестацiї системи контролю суб'єкт мiжнародних передач надсилає до Держекспортконтролю:

     1) письмову заяву з проханням здiйснити державну атестацiю системи контролю;

     2) засвiдчену в установленому порядку копiю спецiального дозволу на право провадження дiяльностi, пов'язаної з державною таємницею (або довiдку про вiдсутнiсть такого дозволу);

(пiдпункт 2 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно зпостановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2012р. N 24)

     3) документи, що свiдчать про виконання ним органiзацiйних, правових, iнформацiйних та iнших заходiв, спрямованих на дотримання вимог законодавства в галузi державного експортного контролю, а саме:

     копiю наказу про створення служби (пiдроздiлу, групи) експортного контролю, її пiдпорядкування та про призначення керiвника або вiдповiдальної за цей напрям роботи особи. В наказi визначаються завдання служби (пiдроздiлу, групи) або функцiональнi обов'язки вiдповiдальної особи, порядок взаємодiї з iншими пiдроздiлами та особи, вiдповiдальнi за взаємодiю з Держекспортконтролем;

     копiю положення про службу (пiдроздiл, групу) експортного контролю суб'єкта мiжнародних передач та наказу про затвердження цього положення;

     вiдомостi про:

     - створення бази даних на електронних i паперових носiях про законодавчi та iншi нормативно-правовi акти у галузi державного експортного контролю;

     абзац шостий пiдпункту 3 пункту 5 виключено

(згiдно зпостановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2012р. N 24)

     - зовнiшньоекономiчнi договори (контракти) про здiйснення зазначених мiжнародних передач за останнi два роки;

(абзац сьомий пiдпункту 3 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2012р. N 24)

     - заяви на отримання дозволiв або висновкiв, а також документи про гарантiї стосовно здiйснення мiжнародних передач таких товарiв та отриманi вiд Держекспортконтролю документи за цими заявами за останнi два роки;

(абзац восьмий пiдпункту 3 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2012р. N 24)

     - звiти про фактичне використання дозволiв або висновкiв, а також документи про зазначенi гарантiї за останнi два роки;

(абзац дев'ятий пiдпункту 3 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2012р. N 24)

     4) пiдписаний керiвником суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв або уповноваженою на те особою документ, що мiстить його зобов'язання щодо:

(абзац перший пiдпункту 4 пункту 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.02.2018р. N 99)

     забезпечення дотримання вимог законодавства в галузi державного експортного контролю;

     вiдмови вiд здiйснення будь-яких мiжнародних передач товарiв, у результатi яких може бути порушено законодавство та мiжнароднi зобов'язання України або заподiяна шкода її нацiональним iнтересам;

     вiдмови вiд здiйснення мiжнародних передач товарiв без отримання вiдповiдних дозволiв або висновкiв за наявностi iнформацiї про намiри або можливiсть повного чи часткового використання будь-яких товарiв, що передбачаються для експорту або тимчасового вивезення до iнших держав, для розроблення, виробництва, складання, випробування, ремонту, технiчного обслуговування, модифiкацiї, модернiзацiї, експлуатацiї, управлiння, зберiгання, виявлення, iдентифiкацiї або для розповсюдження зброї масового знищення чи засобiв її доставки, або для вiйськового кiнцевого використання у державах, стосовно яких резолюцiями Ради Безпеки ООН, iнших мiжнародних органiзацiй, членом яких є Україна, чи нацiональним законодавством установлено повне або часткове ембарго на постачання товарiв вiйськового призначення;

     вiдмови вiд укладення зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач будь-яких товарiв або вiдмови вiд участi у їх виконаннi, якщо йому стало вiдомо, що такi товари можуть бути використанi iноземними державами або iноземними суб'єктами господарської дiяльностi з метою створення зброї масового знищення чи засобiв її доставки;

     вiдмови вiд виконання зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач будь-яких товарiв, якщо йому стало вiдомо, що товари будуть використанi з iншою метою або iншим кiнцевим споживачем, нiж це було визначено в договорах (контрактах) чи пов'язаних з ними документах, на пiдставi яких отримано дозволи або висновки, а також мiжнароднi iмпортнi сертифiкати;

     своєчасного подання до Держекспортконтролю звiтностi про фактичне використання отриманих вiд нього дозволiв або висновкiв.

     6. Документи, надiсланi суб'єктом мiжнародних передач, розглядаються створюваною Держекспортконтролем комiсiєю з державної атестацiї системи контролю (далi - комiсiя). До складу комiсiї, який затверджується наказом Голови Держекспортконтролю, включаються представники МЗС, Служби зовнiшньої розвiдки, СБУ, iнших заiнтересованих центральних органiв виконавчої влади, спецiалiсти пiдприємств, установ та органiзацiй (за погодженням з їх керiвниками).

(пункт 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановоюКабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2006р. N 726)

     7. Держекспортконтроль та iншi центральнi органи виконавчої влади можуть направляти своїх представникiв, якi є членами комiсiї, до суб'єктiв мiжнародних передач з метою визначення наявностi та рiвня функцiонування системи контролю у цих суб'єктiв.

     8. За результатами розгляду документiв, поданих суб'єктом мiжнародних передач, i перевiрки наявностi та рiвня функцiонування системи контролю комiсiя бiльшiстю голосiв присутнiх на засiданнi членiв схвалює висновок щодо доцiльностi прийнятого рiшення про державну атестацiю системи контролю або вiдмови в такiй атестацiї, який оформляється протоколом, що пiдписується членами комiсiї.

     9. Рiшення про державну атестацiю системи контролю або про вiдмову в такiй атестацiї приймається Головою Держекспортконтролю з урахуванням висновку комiсiї протягом 45 днiв пiсля подання до Держекспортконтролю документiв, зазначених у пунктi 5 цього Порядку, та оформляється наказом.

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2012р. N 24)

     10. За результатами державної атестацiї системи контролю Держекспортконтроль видає свiдоцтво за зразком згiдно з додатком (далi - свiдоцтво), яке пiдписується Головою Держекспортконтролю.

     11. Свiдоцтво видається строком на три роки, пiсля закiнчення якого система контролю пiдлягає переатестацiї.

     12. До заяви про переатестацiю системи контролю, що подається до Держекспортконтролю не пiзнiше нiж за 3 мiсяцi до закiнчення строку дiї свiдоцтва, суб'єкт мiжнародних передач додає документ, зазначений в пiдпунктi 4 пункту 5 цього Порядку, та вiдомостi щодо функцiонування системи контролю та про вiдсутнiсть змiн у документах, на пiдставi яких було видано свiдоцтво. У разi внесення змiн у зазначенi документи до Держекспортконтролю подаються оновленi та належним чином засвiдченi копiї вiдповiдних документiв.

     13. Пiдставою для вiдмови в державнiй атестацiї (переатестацiї) системи контролю можуть бути:

     недостовiрнi вiдомостi в документах, поданих суб'єктом мiжнародних передач до Держекспортконтролю;

     неодноразовi порушення зазначеним суб'єктом вимог законодавства в галузi державного експортного контролю;

     негативний висновок комiсiї.

     Повiдомлення про вiдмову в державнiй атестацiї (переатестацiї) системи контролю Держекспортконтроль надсилає суб'єктовi протягом 7 днiв пiсля прийняття такого рiшення.

     14. Рiшення про державну атестацiю системи контролю може бути скасовано у разi:

     подання суб'єктом мiжнародних передач заяви про скасування цiєї атестацiї;

     реорганiзацiї або лiквiдацiї зазначеного суб'єкта;

     визнання суб'єкта банкрутом;

     невиконання суб'єктом вимог законодавства у галузi державного експортного контролю.

     У разi скасування рiшення про державну атестацiю системи контролю свiдоцтво анулюється.

     15. Рiшення про скасування державної атестацiї системи контролю приймається Головою Держекспортконтролю за результатами перевiрки функцiонування системи контролю та їх розгляду комiсiєю i надсилається суб'єкту мiжнародних передач в 10-денний строк пiсля прийняття такого рiшення.

     16. Оскарження рiшення про вiдмову в державнiй атестацiї (переатестацiї) чи про скасування державної атестацiї системи контролю провадиться в установленому законодавством порядку.

     17. У разi втрати свiдоцтва Держекспортконтроль видає його дублiкат на пiдставi заяви суб'єкта мiжнародних передач, в якiй зазначаються обставини його втрати.

     18. Облiк суб'єктiв мiжнародних передач, яким видано свiдоцтво, веде Держекспортконтроль.

 

Додаток
до Порядку
Зразок

Державний Герб України

Державна служба експортного контролю України

СВIДОЦТВО
N __

     про державну атестацiю системи внутрiшньофiрмового експортного контролю, створеної суб'єктом здiйснення мiжнародних передач товарiв

     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" система внутрiшньофiрмового експортного контролю, створена суб'єктом здiйснення мiжнародних передач товарiв

  ,
(повне найменування та мiсцезнаходження суб'єкта)

зареєстрованим в Держекспортконтролi ___ __________ 200_ р. за N ____, атестована.

Свiдоцтво дiйсне до ___ ____________ 200_ р.

Голова    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

М. П.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.