МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

вiд 16.10.2003 р. N 83-22/657


     Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України розглянуло питання, порушене у Вашому листi вiд 26.09.2003 року за N 9/26-16, та повiдомляє наступне.

     Вiдповiдно до статтi 1 Указу Президента України "Про застосування мiжнародних правил iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв" вiд 4 жовтня 1994 року N 567 при укладеннi зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), предметом яких є товари, застосовуються Мiжнароднi правила iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв (далi - Правила "Iнкотермс"). Усi наступнi змiни до Правил "Iнкотермс" застосовуються через десять днiв пiсля їх опублiкування у газетi "Урядовий кур'єр" до вiдносин, що виникають у зв'язку з договорами, в тому числi зовнiшньоекономiчними договорами (контрактами), укладеними пiсля опублiкування вiдповiдних змiн.

     Таким чином, пiдприємства України вправi здiйснювати в зовнiшньоекономiчному контрактi посилання на правила "Iнкотермс - 2000" через десять днiв пiсля опублiкування зазначеної редакцiї в "Урядовому кур'єрi".

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" вiд 16 квiтня 1991 р. N 959-XII, до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi може бути застосовано санкцiю у виглядi тимчасового зупинення права здiйснення такої дiяльностi у випадках порушення чинних законiв України, що стосуються такої дiяльностi, згiдно iз статтею 37 цього Закону.

     Згiдно з п. 1.2 наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 17.04.2000 р. N 52 "Про затвердження Положення про порядок застосування до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi України та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", санкцiї застосовуються Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що порушили Закон України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та пов'язанi з ним закони України, зокрема, у разi порушення суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi валютного, митного, податкового, iншого законодавства, пов'язаного з їх зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю, та в разi проведення ними дiй, якi можуть зашкодити iнтересам нацiональної економiчної безпеки.

     Оскiльки Закон України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" вiд 23.09.94 р. N 185/94-ВР встановлює порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi за експортними та iмпортними операцiями, якi є видами зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiдповiдно до статтi 4 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", цей Закон є пов'язаним iз Законом України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" i за його порушення, у випадку несвоєчасного надходження валютної виручки при здiйсненнi експортної операцiї, до суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi можливе застосування вищевказаної спецiальної санкцiї.

З повагою,
Директор юридичного департаменту
А. Медвецький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.