ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

30.07.2004р. N 553


Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 30.04.04 N 310

     На виконання Указу Президента України вiд 24.10.03 N 1209/2003 "Про заходи щодо пiдвищення ефективностi дiяльностi митної служби України" та для спрощення порядку застосування митних процедур при перемiщеннi товарiв через митний кордон України наказую:

     1. Продовжити до окремого розпорядження Держмитслужби України проведення експерименту зi спрощення порядку застосування митних процедур з непiдакцизними товарами, а саме: пропуск товарiв через митний кордон України без оформлення попереднiх повiдомлень i попереднiх декларацiй за умови застосування процедури МДП та дiю Тимчасового Порядку здiйснення контролю за доставкою у митницi призначення товарiв, що ввозяться на митну територiю України автомобiльним транспортом iз застосування процедури МДП, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.04.04 N 310 "Про проведення експерименту по спрощенню митних процедур при перемiщеннi через митний кордон України непiдакцизних товарiв, без оформлення попереднiх повiдомлень та попереднiх декларацiй, за умови застосування процедури МДП" (далi - наказ N 310).

     2. Унести такi змiни до наказу N 310:

     2.1. Пункт 3 викласти в такiй редакцiї доповнити абзацом восьмим такого змiсту:

     "Дiю Тимчасового Порядку також поширити на товари, якi ввозяться на митну територiю України автотранспортними засобами, що перемiщуються поїздами комбiнованого транспорту".

     2.2. Пункт 1.5 Тимчасового Порядку здiйснення контролю за доставкою у митницi призначення товарiв, що ввозяться на митну територiю України автомобiльним транспортом iз застосуванням процедури МДП, затвердженого наказом N 310 (далi - Тимчасовий Порядок), доповнити пiдпунктами 1.5.6 та 1.5.7 такого змiсту:

     "1.5.6. "Оператор" - Український державний центр транспортного сервiсу "Лiски" (далi - УДЦТС "Лiски") - структурний пiдроздiл Укрзалiзницi, який згiдно з договором перевезення iз замовником цього перевезення товарiв виступає вiдправником з України та одержувачем в Українi поїзда комбiнованого транспорту та контролює його перемiщення залiзницею.

     1.5.7. "Поїзд комбiнованого транспорту" - прискорений поїзд для перевезення товарiв пiд митним контролем в автотранспортних засобах та великотоннажних контейнерах на спецiалiзованих залiзничних платформах".

     2.3. Доповнити Тимчасовий Порядок главою 3 такого змiсту:

"3. Порядок оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України автотранспортними засобами, якi перемiщуються поїздами комбiнованого транспорту

     3.1. При направленнi товарiв у митницю призначення митницею вiдправлення за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу "Контроль за перемiщенням вантажiв при iмпортi", дослiдну експлуатацiю якого розпочато у вiдповiдностi до вимог наказу Держмитслужби вiд 29.01.99 N 52 "Про введення до дослiдної експлуатацiї програмно-iнформацiйного комплексу "Контроль за перемiщенням вантажiв при iмпортi"", формується ПВТП окремо на кожний автотранспортний засiб.

     При формуваннi ПВТП до ЄАIС Держмитслужби посадовою особою пункту пропуску заносяться наступнi вiдомостi:

     - вiдправник (вiдомостi зазначенi в графi 1мiжнародної залiзничної накладної (СМГС));

     - загальна вартiсть товарiв (проставляється "0");

     - загальна кiлькiсть мiсць;

     - номер ПВТП;

     - номери транспортних засобiв (номер автотранспортного засобу та номер залiзничної платформи);

     - серiя та номер книжки МДП;

     - номер сторiнки книжки МДП (проставляється "0");

     - найменування пiдприємства - перевiзника (УДЦТС "Лiски");

     - адреса перевiзника (02092, Україна, Київ-92, вул. Довбуша, 22);

     - ПIБ перевiзника (особи уповноваженої оператором);

     - номер печатки iнспектора;

     - номер посвiдчення;

     - пароль;

     - контрольна дата доставки по ПВТП;

     - товари по пропуску (загальна назва товарiв, вартiсть, кiлькiсть мiсць, вага брутто по кожнiй партiї товарiв окремо);

     - реквiзити товаросупровiдних документiв (реквiзити залiзничної накладної);

     - мiсце прибуття (в митницi призначення).

     3.2. Мiсцем прибуття визначається станцiя де закiнчується залiзнична частина перевезення.

     3.3. Пiсля цього з ЄАIС Держмитслужби робиться витяг електронної копiї ПВТП в трьох примiрниках. Особа, яка приймає заявленi товари до перевезення (особа уповноважена оператором), пiд особистий пiдпис в усiх примiрниках ПВТП бере зобов'язання доставити цi товари у митницю призначення в термiн встановлений митницею вiдправлення та у визначене мiсце прибуття.

     3.4. ПВТП реєструється у митницi вiдправлення в окремому журналi (структуру порядкового номеру ПВТП наведено в додатку 1).

     3.5. На всiх примiрниках ПВТП проставляється штамп "Пiд митним контролем/iмпорт". Вiдомостi, внесенi у ПВТП, завiряються особистою номерною печаткою посадової особи митницi вiдправлення.

     3.6. Перший та другий примiрники ПВТП видаються уповноваженiй особi оператора для доставлення разом з товарами у митницю призначення, третiй примiрник разом з примiрниками товаросупровiдних документiв (або їх копiями, завiреними ОНП ) - залишається на контролi у митницi вiдправлення.

     3.7. При надходженнi товарiв до митницi призначення у визначений митницею вiдправлення строк доставки (або ранiше) посадова особа цiєї митницi перевiряє вiдповiднiсть товарiв вiдомостям про них, зазначеним в електроннiй копiї ПВТП, вилучає примiрники ПВТП у перевiзника та проставляє в усiх товаросупровiдних документах штамп "Пiд митним контролем".

     3.8. Перший примiрник ПВТП засвiдчується вiдбитком особистої номерної печатки посадової особи митницi призначення та записом "Товари надiйшли" i видається уповноваженiй особi оператора як пiдтвердження виконання ним наданих митному органу зобов'язань щодо доставки товарiв. В електроннiй копiї ПВТП яка мiститься в ЄАIС Держмитслужби посадова особа митницi призначення робить вiдмiтку про надходження товарiв.

     3.9. Контроль за доставкою товарiв пiсля закiнчення залiзничної частини перемiщення здiйснюється з використанням наступного ПВТП в порядку викладеному в главi 2 цього Тимчасового Порядку (в разi якщо на товари, якi перемiщуються через кордон оформлено ПД або ПП, їх пропуск на митну територiю України та контроль за доставкою до митницi призначення здiйснюється у вiдповiдностi до вимог наказiв Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771 "Про затвердження Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення" та вiд 28.02.03 N 129 "Про затвердження Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв").

     3.10. На другому примiрнику ПВТП, оформленого митницею вiдправлення поїзда комбiнованого транспорту, записуються номери ПВТП, ПД або ПП на пiдставi яких товари направлено до митниць призначення пiсля закiнчення залiзничної частини перемiщення. Запис засвiдчується вiдбитком ОНП посадової особи, що здiйснила митне оформлення цих ПВТП, ПД або ПП. Надалi другий примiрник ПВТП, оформленого митницею вiдправлення поїзда комбiнованого транспорту, передається до вiддiлу контролю за доставкою вантажiв.

     3.11. До електронної копiї ПВТП, оформленого митницею вiдправлення поїзда комбiнованого транспорту, вноситься вiдмiтка про "повне завершення перемiщення". При цьому до електронної копiї ПВТП обов'язково вносяться номери ПВТП, ПД або ПП на пiдставi яких товари направлено до митниць призначення пiсля закiнчення залiзничної частини перемiщення. Вiдмiтка про "повне завершення перемiщення" вноситься до ЄАIС Держмитслужби протягом доби вiд дати оформлення згаданих ПВТП, ПД або ПП.

     3.12. Контроль за виконанням перевiзниками зобов'язання по доставленню товарiв у митницю призначення здiйснюється митницями вiдправлення. Пiдставою для зняття з контролю ПВТП є, внесена митницею призначення, вiдмiтка в ЄАIС Держмитслужби про доставку товарiв.

     3.13. При не пiдтвердженнi митницею призначення на протязi п'яти днiв з моменту вичерпання строку доставлення товарiв, митниця вiдправлення направляє засобами електронного зв'язку запит до митницi призначення для з'ясування факту доставки/ недоставки товарiв.

     3.14. В разi пiдтвердження факту недоставки товарiв справа про порушення митних правил заводиться вiдповiдно до пункту 1.10. наказу Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771 "Про затвердження Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення".

     3. Начальникам митних органiв довести цей наказ до вiдома особового складу та проiнформувати про вимоги наказу суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi шляхом висвiтлення його на наочних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв i в пунктах пропуску через державний кордон України.

     4. Т.в.о. начальника Управлiння iнформацiйного забезпечення та митної статистики Нiколайчуку О.О. забезпечити допрацювання вiдповiдного програмного забезпечення.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби Iванюка М.М.

В.о. Голови Служби В.Я.Лозко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.