ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАГЛЯДУ ЗА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ БЕЗПЕКИ АВIАЦIЇ

НАКАЗ

15.09.2004 N 675/54


Про затвердження Порядку застосування окремих процедур митного контролю товарiв, що ввозяться на митну територiю України авiацiйним транспортом за системою змiшаних перевезень

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 жовтня 2004 р. за N 1244/9843

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України,
Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї
вiд 30 березня 2005 року N 224/231

     З метою вдосконалення форм i методiв митного контролю згiдно з вимогами Митного кодексу України та для запровадження єдиного порядку застосування окремих процедур митного контролю товарiв, що ввозяться на митну територiю України авiацiйним транспортом за системою змiшаних перевезень, наказуємо:

     1. Затвердити Порядок застосування окремих процедур митного контролю товарiв, що ввозяться на митну територiю України авiацiйним транспортом за системою змiшаних перевезень (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальникам митних органiв довести Порядок до вiдома особового складу та органiзувати його неухильне виконання посадовими особами, iнформувати про Порядок суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi шляхом висвiтлення його тексту на наочних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв i в пунктах пропуску через державний кордон України.

     3. Департаменту органiзацiї митного контролю (Мальнов В.С.) i Департаменту правового забезпечення (Ступак Ю.В.) Держмитслужби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Iванюка М.М. та Голову Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї Максимова В.О.

В.о. Голови Державної митної служби України М.М.Iванюк
Голова Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї В.О.Максимов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України й Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї
15.09.2004 N 675/54
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 жовтня 2004 р. за N 1244/9843

ПОРЯДОК
застосування окремих процедур митного контролю товарiв, що ввозяться на митну територiю України авiацiйним транспортом за системою змiшаних перевезень

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає особливостi проведення митного контролю товарiв, що ввозяться авiацiйним транспортом на територiю України, вiдповiдно до Правил повiтряних перевезень вантажiв, затверджених наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 14.10.2003 N 793 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 07.11.2003 за N 1023/8344, через пункти пропуску для повiтряного сполучення та доставляються автомобiльним транспортом в аеропорт - пункт призначення на митнiй територiї України в складi консолiдованого вантажу (далi - товари).

     1.2. Термiни вживаються в цьому Порядку в значеннях, визначених законодавством України.

     1.3. Цей Порядок передбачає наявнiсть складiв тимчасового зберiгання в аеропортах, що є пунктами вiдправлення та призначення товарiв на митнiй територiї України.

     1.4. За наявностi серед товарiв таких, умовою пропуску через митний кордон України яких є подання суб'єктом зовнiшньоекономiчої дiяльностi, на адресу якого вони ввозяться, попередньої вантажної митної декларацiї, контроль за їх доставкою в митницю призначення здiйснюється вiдповiдно до Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 28.02.2003 N 129 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.2003 за N 424/7745.

2. Контроль за доставкою товарiв, що перемiщуються мiж митницями України

     2.1. Контроль за доставкою товарiв, що перемiщуються мiж митницями України iз застосуванням положень цього Порядку, здiйснюється з використанням внутрiшнього транзитного документа (далi - ВТД) вiдповiдно до Порядку заповнення внутрiшнього транзитного документа для його використання при здiйсненнi контролю за доставкою товарiв, що перемiщуються мiж митницями в межах митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 12.04.2000 N 206 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.05.2000 за N 261/4482, з урахуванням викладених нижче особливостей.

     2.2. Консолiдацiя вантажiв здiйснюється тiльки пiсля розмiщення товарiв на склад тимчасового зберiгання в аеропорту, у якому вiдбуватиметься змiна виду транспорту.

     2.3. Суб'єкт господарювання, який згiдно з укладеними договорами здiйснює обслуговування товарiв, адресованих за авiацiйними вантажними накладними в конкретний аеропорт, звертається до митницi вiдправлення з письмовою заявою про надання дозволу на доставку цих товарiв у митницi призначення iз зазначенням у заявi маршруту перемiщення автотранспортних засобiв з цими товарами.

     2.4. Пiсля надання митницею вiдправлення вiдповiдного дозволу, суб'єкт господарювання, який згiдно з укладеними договорами здiйснює обслуговування товарiв, або вповноважена цим суб'єктом господарювання особа (далi - декларант) подає митницi вiдправлення заповнений належним чином ВТД у трьох примiрниках, його електронну копiю, Cargo Manifest на рейс i авiацiйнi вантажнi накладнi, за якими перемiщуються товари. У Cargo Manifest уносяться вiдомостi про номер авiарейсу, реквiзити авiацiйних вантажних накладних, вагу, вартiсть (у валютi, зазначений у товаросупровiдних документах) та найменування товару за кожною авiацiйною вантажною накладною.

     2.5. На товари, що перемiщуються одним автотранспортним засобом за одним маршрутом, складається один ВТД.

     2.6. До графи 50 усiх основних аркушiв ВТД декларантом вносяться вiдомостi про особу, що приймає заявленi товари до перевезення та бере зобов'язання перед митними органами щодо доставки цих товарiв у митницю призначення. На зворотному боцi кожного основного аркуша ВТД учиняється друкований напис такого змiсту:

"Я,   ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi; номер i серiя паспорта)

ознайомлений зi змiстом статей 330, 331, 332, 336, 337 i 338 Митного кодексу України й зобов'язуюся доставити заявленi товари в митницю призначення в установлений строк".

     Особа, що приймає заявленi товари до перевезення й бере зобов'язання щодо доставки цих товарiв у митницю призначення, ознайомлюється зi змiстом зазначених статей Митного кодексу України та пiдписує всi основнi аркушi ВТД. Зобов'язання й пiдпис засвiдчуються вiдбитком особистої номерної печатки посадової особи митницi вiдправлення.

     2.7. Посадова особа митницi вiдправлення в межах своєї компетенцiї:

     1) перевiряє правильнiсть заповнення ВТД i його електронної копiї;

     2) перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у поданих товаротранспортних та iнших товаросупровiдних документах, i товарiв вiдомостям, зазначеним в електроннiй копiї ВТД;

     3) за вiдсутностi зауважень присвоює ВТД реєстрацiйний номер i проставляє на всiх основних аркушах ВТД вiдбитки штампа "Пiд митним контролем" та особистої номерної печатки;

     4) на всiх примiрниках товаротранспортних та iнших товаросупровiдних документiв проставляє вiдбитки штампа "Пiд митним контролем".

     Пiсля завершення всiх вищезазначених дiй особа, яка прийняла товари до перевезення має право на здiйснення їх перемiщення.

     2.8. Посадова особа митницi вiдправлення в строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту оформлення ВТД, передає засобами електронного зв'язку з використанням персональної електронної обчислювальної машини, розмiщеної в примiщеннi структурного пiдроздiлу митницi (далi - ПЕОМ), iнформацiю за цим ВТД до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС) i в порядку, визначеному Положенням про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, заносить до ЄАIС iнформацiю про вiдправлення товарiв.

     2.9. Посадова особа митницi вiдправлення разом з примiрником ВТД залишає в справах митницi примiрники (або належним чином завiренi копiї - по однiй з кожного документа) усiх товаротранспортних та iнших товаросупровiдних документiв на перемiщуванi товари.

     Усi цi документи реєструються пiд одним номером в окремому журналi реєстрацiї вiдправлених за ВТД товарiв та зберiгаються в справах митницi вiдправлення протягом установленого строку зберiгання.

     2.10. Один з примiрникiв ВТД разом з товаротранспортними та iншими товаросупровiдними документами видається особi, що прийняла заявленi товари до перевезення, для доставки в митницю призначення.

     Ще один примiрник ВТД передається декларанту.

     2.11. При надходженнi товарiв у митницю призначення у визначений митницею вiдправлення строк доставки (або ранiше) посадова особа цiєї митницi:

     1) в оперативному режимi перевiряє наявнiсть електронної копiї ВТД в ЄАIС;

     2) перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у товаротранспортних та iнших товаросупровiдних документах, i товарiв вiдомостям, зазначеним в електроннiй копiї ВТД;

     3) за вiдсутностi зауважень проставляє в товаротранспортних та iнших товаросупровiдних документах i на примiрнику ВТД, який вилучається в особи, що прийняла задекларованi товари до перевезення, штамп "Пiд митним контролем"; у графi А цього примiрника ВТД проставляє вiдбиток особистої номерної печатки та вчиняє запис "Вантаж надiйшов".

     Цей примiрник ВТД передається до вiддiлу контролю за доставкою вантажiв митницi призначення й протягом установленого строку зберiгається в справах митницi призначення.

     2.12. Пiсля цього посадова особа митницi призначення в оперативному режимi передає з ПЕОМ до ЄАIС у порядку, визначеному Положенням про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами й доповненнями), iнформацiю про доставку товарiв.

     2.13. Пiсля цього товари розмiщуються на складi тимчасового зберiгання вiдповiдно до порядку, установленого чинним законодавством.

     2.14. У разi ненадходження товарiв у митницю призначення або надходження з порушенням строку доставки справа про порушення митних правил заводиться вiдповiдно до пункту 1.10 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99. за N 42/3335.

3. Особливостi заповнення граф ВТД

     Декларантом заповнюються такi графи ВТД: A, B, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 14, 18, 22, 25, 26, 31, 32, 33, 35, 37, 38, 44, 45, 46, 47, 50, 51, 53, 54.

(абзац перший глави 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї вiд 30.03.2005 р. N 224/231)

     Графи 7, C i D заповнюються посадовою особою митницi.

     Iншi графи не заповнюються.

     Графа D

     Робиться вiдмiтка про накладене митне забезпечення та зазначаються додатковi вiдомостi, не внесенi декларантом.

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "ТР", у другому - двозначний цифровий код "80", у третьому - двозначний лiтерний код "ВА".

     Графа 2 "Вiдправник"

     Зазначаються вiдомостi про юридичну особу - власника складу тимчасового зберiгання, розташованого в зонi дiяльностi митницi вiдправлення.

     Графа 4 "Вiдвантажувальнi специфiкацiї"

     Зазначається кiлькiсть аркушiв у Cargo Manifest.

     Графа 8 "Одержувач товарiв"

     Зазначаються вiдомостi про юридичну особу - власника складу тимчасового зберiгання в аеропорту призначення.

     Графа 18 "Транспортний засiб при вiдправленнi"

     Наводяться вiдомостi про транспортний засiб, яким здiйснюється перевезення товарiв у митницю призначення.

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     Зазначається сумарна вартiсть товарiв у гривнях.

     Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     Уноситься запис "Консолiдований вантаж згiдно з Cargo Manifest" i зазначаються номери всiх авiацiйних вантажних накладних.

     Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi проставляється умовно визначений чотиризначний код товару - 9904.

     Графа 45 "Митна вартiсть"

     У графi зазначається заявлена митна вартiсть.

(главу 3 доповнено графою 45 згiдно з наказом Державної митної служби України, Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї вiд 30.03.2005 р. N 224/231)

     Графа 50 "Довiритель"

     До графи 50 усiх основних аркушiв ВТД декларантом уносяться такi вiдомостi про особу, що приймає заявленi товари до перевезення та бере зобов'язання щодо доставки цих товарiв у митницю призначення:

     повнi вiдомостi про перевiзника;

     персональнi данi особи, що приймає задекларованi товари до перевезення.

     Графа 51 "Митниця країни транзиту"

     У першiй графi проставляється зазначена в графi 53 ВТД дата, до якої (включно) заявленi товари необхiдно доставити в митницю призначення.

     Графа 53 "Митниця в країнi призначення"

     Зазначаються назва й код митного органу, у якому закiнчуватиметься перемiщення товарiв за цим ВТД.

Начальник Управлiння органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв В.С.Мальнов
Начальник Управлiння розвитку та сертифiкацiї аеропортiв В.М.Кавунов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.