ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

20.10.2004 N 494


Про внесення змiн до окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 листопада 2004 р. за N 1431/10030


     Вiдповiдно до статей 7, 44, 67 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 66, 68, 69 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", а також статей 13, 16 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою вдосконалення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України та пiдвищення ефективностi регулювання дiяльностi банкiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Пункт 4.7 глави 4 роздiлу X Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (iз змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "4.7. Вимоги щодо порядку складання та подання форм статистичної звiтностi встановлюються вiдповiдними нормативно-правовими актами Нацiонального банку, якi регламентують правила органiзацiї статистичної звiтностi, що подається банками до Нацiонального банку України (далi - Правила).

     Якщо банк допустив помилку пiд час подання статистичної звiтностi, виправлення якої призведе до виконання таких показникiв, як величина економiчних нормативiв, формування спецiальних резервiв (що були порушенi за даними первiсної звiтностi, яка пiдлягає виправленню), та/або допустив помилку щодо iдентифiкацiйних даних чи вiднесення тих чи iнших осiб до перелiку пов'язаних осiб банку, то банк має право виправити зазначену помилку на пiдставi вiдповiдного дозволу Нацiонального банку на виправлення помилки.

     Для отримання дозволу Нацiонального банку на виправлення помилки банк має подати до Нацiонального банку в строки, визначенi Правилами, обґрунтування причини виникнення такої помилки та копiї документiв (у разi потреби), якi пiдтверджують причини та суть помилки.

     У разi своєчасного виправлення банком звiтностi на пiдставi вiдповiдного дозволу Нацiонального банку така звiтнiсть уважається достовiрною.

     Якщо за результатами iнспекцiйної перевiрки, безвиїзного нагляду або аудиторської перевiрки виявлено, що данi звiтностi не вiдповiдають реальнiй дiйсностi та впливають на такi показники, як величина економiчних нормативiв, а виправлення даних звiтностi призведе до невиконання хоча б одного з цих показникiв (якi до виправлення помилки були виконанi), та/або виявлено помилки щодо iдентифiкацiйних даних чи вiднесення тих чи iнших осiб до перелiку пов'язаних осiб банку, то такi помилки є суттєвими, а звiтнiсть - недостовiрною".

     2. Пункт 2.8 Положення про валютний контроль, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 08.02.2000 N 49 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 04.04.2000 за N 209/4430 (iз змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "2.8. Вимоги щодо порядку складання та подання форм статистичної звiтностi встановлюються вiдповiдними нормативно-правовими актами Нацiонального банку України, якi регламентують правила органiзацiї статистичної звiтностi, що подається банками до Нацiонального банку України (далi - Правила).

     Якщо банк пiд час складання форм звiтностi щодо операцiй в iноземнiй валютi допустив помилку та не виправив її в строки, визначенi Правилами, i така помилка призвела до змiни розмiру на 1% i бiльше будь-якого з показникiв (але не менше суми, еквiвалентної 25000 гривень за однiєю формою звiтностi за звiтний перiод), передбачених у формi звiтностi, або до неправильної iдентифiкацiї даних особи, яка здiйснювала валютнi операцiї, або до змiни сутi валютної операцiї, то така звiтнiсть уважається недостовiрною, що свiдчить про її перекручення.

     Несвоєчасне подання, приховування або перекручення встановленої Нацiональним банком України звiтностi про валютнi операцiї тягне за собою накладення штрафу в розмiрi 20 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян".

     3. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В. Пушкарьов) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома структурних пiдроздiлiв центрального апарату, територiальних управлiнь Нацiонального банку України, а також банкiв України для використання в роботi.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України О.В. Шлапака, Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В. Пушкарьов) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

В.о. Голови А.П.Яценюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.