МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

21.04.2005 N 40/5


Про затвердження Змiн та доповнень до Iнструкцiї про проведення виконавчих дiй

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 квiтня 2005 р. за N 427/10707


     З метою приведення положень Iнструкцiї про проведення виконавчих дiй, затвердженої наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 15.12.99 N 74/5, зареєстрованої в Мiн'юстi України 15.12.99 за N 865/4158 (iз змiнами та доповненнями), у вiдповiднiсть до Законiв України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження" наказую:

     1. Затвердити Змiни та доповнення до Iнструкцiї про проведення виконавчих дiй, затвердженої наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 15.12.99 N 74/5, зареєстрованої в Мiн'юстi України 15.12.99 за N 865/4158 (iз змiнами та доповненнями) (додаються).

     2. Директору Департаменту державної виконавчої служби (Тiсногуз В.В.):

     2.1. Подати цей наказ на державну реєстрацiю вiдповiдно до Указу Президента України вiд 03.10.92 N 493/92 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади" (iз змiнами та доповненнями).

     2.2. Довести цей наказ до вiдома начальника Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, начальникiв обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь юстицiї та забезпечити належне його виконання.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра юстицiї України М.М.Шупеню.

Мiнiстр Р.М.Зварич

 

ЗАТВЕДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства юстицiї України
21.04.2005 N 40/5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 квiтня 2005 р. за N 427/10707

ЗМIНИ ТА ДОПОВНЕННЯ
до Iнструкцiї про проведення виконавчих дiй, затвердженої наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 15.12.99 N 74/5, зареєстрованої в Мiн'юстi України 15.12.99 за N 865/4158 (iз змiнами та доповненнями)

     1. У текстi Iнструкцiї слово "вiддiл" у всiх вiдмiнках i числi замiнити словом "орган" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

     2. У пунктi 1.1 Iнструкцiї:

     2.1. Абзац п'ятий виключити.

     2.2. В абзацi восьмому слова "вiдповiдно до законiв України" виключити.

     2.3. Доповнити пункт новим абзацом дванадцятим такого змiсту:

     "рiшення Європейського Суду з прав людини з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про виконання рiшень Європейського Суду з прав людини".

     У зв'язку з цим абзаци дванадцятий - п'ятнадцятий вважати вiдповiдно абзацами тринадцятим - шiстнадцятим.

     2.4. Новий абзац п'ятнадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору, витрат на проведення виконавчих дiй, накладення штрафу".

     2.5. Новий абзац шiстнадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "рiшення iнших органiв державної влади у випадках, якщо за законом їх виконання покладено на державну виконавчу службу".

     3. У пунктi 1.3 Iнструкцiї:

     3.1. Абзац другий доповнити словами "рiшень третейського суду".

     3.2. Абзац третiй пiсля слова "ухвали" доповнити словом "постанови".

     3.3. Доповнити пункт новим абзацом четвертим такого змiсту:

     "ухвали, постанови господарських судiв у випадках, передбачених законом".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - одинадцятий вважати вiдповiдно абзацами п'ятим - дванадцятим.

     3.4. Новий абзац п'ятий виключити.

     3.5. Новий абзац шостий доповнити словами "у тому числi тi, що видаються на пiдставi рiшення третейського суду".

     3.6. У новому абзацi десятому пiсля слiв "Антимонопольного комiтету" доповнити словом "України".

     3.7. Доповнити пункт новим абзацом одинадцятим такого змiсту:

     "рiшення органiв державної влади, прийнятi з питань володiння i користування культовими будiвлями та майном".

     У зв'язку з цим новi абзаци одинадцятий - дванадцятий вважати вiдповiдно абзацами дванадцятим - тринадцятим.

     3.8. Новий абзац дванадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору, витрат на проведення виконавчих дiй та накладення штрафу".

     3.9. Новий абзац тринадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "рiшення iнших органiв державної влади у випадках, якщо за законом їх виконання покладено на державну виконавчу службу".

     4. Абзац четвертий пункту 1.4 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "найменування (для юридичних осiб) або iм'я (прiзвище, iм'я та по батьковi за його наявностi для фiзичних осiб) стягувача i боржника, їх мiсцезнаходження (для юридичних осiб) або мiсце проживання (для фiзичних осiб), iдентифiкацiйний код суб'єкта господарської дiяльностi стягувача та боржника за його наявностi (для юридичних осiб), iндивiдуальний iдентифiкацiйний номер стягувача та боржника за його наявностi (для фiзичних осiб - платникiв податкiв), а також iншi вiдомостi, якщо вони вiдомi суду чи iншому органу, що видав виконавчий документ, якi iдентифiкують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню, такi як дата i мiсце народження боржника та його мiсце роботи (для фiзичних осiб), мiсцезнаходження майна боржника тощо".

     5. У пунктi 2.1.1 Iнструкцiї:

     5.1. В абзацi першому слово "їхнi" виключити, а пiсля слова "представники" додати слово "сторiн".

     5.2. В абзацi другому слова "та цiєю Iнструкцiєю" замiнити словами "цiєю Iнструкцiєю, Iнструкцiєю про порядок взаємодiї органiв внутрiшнiх справ України та органiв державної виконавчої служби при примусовому виконаннi рiшень судiв та iнших органiв (посадових осiб), затвердженою наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та Мiнiстерства юстицiї України вiд 25.06.2002 N 607/56/5, зареєстрованою в Мiн'юстi України 27.06.2002 за N 541/6829 (iз змiнами i доповненнями), Порядком взаємодiї органiв державної виконавчої служби та податкової мiлiцiї при примусовому виконаннi рiшень судiв про стягнення коштiв на користь держави за позовами органiв державної податкової служби, затвердженим спiльним наказом Мiнiстерства юстицiї України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 03.07.2002 N 60/5; 304, зареєстрованим в Мiн'юстi України 04.07.2002 за N 555/6843, та iншими нормативно-правовими актами".

     5.3.Доповнити пункт новим абзацом третiм такого змiсту:

     "У разi необхiдностi для проведення чи органiзацiї виконавчих дiй державний виконавець має право залучати на платнiй основi, у тому числi за рахунок авансового внеску стягувача, суб'єктiв господарювання, якi в установленому законом порядку одержали лiцензiї на: будiвельну дiяльнiсть (вишукувальнi та проектнi роботи для будiвництва, зведення несучих та огороджувальних конструкцiй, будiвництво та монтаж iнженерних i транспортних мереж); надання послуг з перевезення пасажирiв i вантажiв автомобiльним транспортом загального користування (крiм надання послуг з перевезення пасажирiв та їх багажу на таксi); операцiї у сферi поводження з небезпечними вiдходами; надання послуг, пов'язаних з охороною державної та iншої власностi, надання послуг з охорони громадян; проведення землевпорядних та землеоцiночних робiт".

     6. Доповнити друге речення пункту 2.1.2 Iнструкцiї словами "та обов'язки".

     7. У пунктi 2.1.3 Iнструкцiї:

     7.1. У першому та другому реченнях абзацу другого слова "може бути" замiнити словом "є".

     7.2. Абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "У разi вибуття однiєї iз сторiн державний виконавець з власної iнiцiативи або за заявою сторони, а також сама заiнтересована сторона мають право звернутися до суду iз заявою про замiну сторони її правонаступником. Державний виконавець на пiдставi рiшення суду виносить постанову (додаток 1) про замiну сторони її правонаступником, визначеним вiдповiдно до чинного законодавства".

     7.3. Абзац п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Для правонаступника всi дiї, вчиненi до його вступу у виконавче провадження, обов'язковi в тiй мiрi, у якiй вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замiнив".

     7.4. Абзаци шостий - десятий виключити.

     8. У пунктi 2.1.4 Iнструкцiї:

     8.1. В абзацi першому пiсля слiв "що виникають у ходi виконавчого провадження" доповнити словами "у тому числi при проведеннi експертизи".

     8.2. В абзацi третьому пiсля слiв "укласти мирову угоду" доповнити словами "про закiнчення виконавчого провадження".

     8.3. Доповнити пункт новими абзацами четвертим - сьомим такого змiсту:

     "За виконавчим документом про стягнення коштiв за погодженням iз стягувачем боржник може передати стягувачу в рахунок повного або часткового погашення боргу власне майно.

     Сторони зобов'язанi письмово повiдомляти державного виконавця про виникнення обставин, що зумовлюють обов'язкове зупинення виконавчого провадження, установлення вiдстрочки або розстрочки виконання, змiну способу i порядку виконання рiшення, змiну мiсця проживання чи мiсцезнаходження, а боржник - фiзична особа - про змiну мiсця роботи.

     Боржник зобов'язаний у строк, установлений державним виконавцем, надати достовiрнi вiдомостi про свої доходи та майно, у тому числi про майно, яким вiн володiє спiльно з iншими особами, рахунки в банкiвських та фiнансових установах, своєчасно з'явитися за викликом державного виконавця, письмово повiдомити державного виконавця про майно, що перебуває в заставi або в iнших осiб, а також про кошти та майно, належнi боржниковi вiд iнших осiб.

     Особи, якi беруть участь у виконавчому провадженнi, зобов'язанi сумлiнно користуватися усiма наданими їм правами з метою забезпечення повного i своєчасного вчинення виконавчих дiй".

     9. Доповнити пункт 2.1 Iнструкцiї новими пунктами 2.1.5 та 2.1.6 такого змiсту:

     "2.1.5. Сторони можуть реалiзовувати свої права й обов'язки у виконавчому провадженнi самостiйно або через представникiв. Особиста участь громадянина у виконавчому провадженнi не позбавляє його права мати представника, за винятком випадку, коли боржник зобов'язаний згiдно з рiшенням учинити певнi дiї особисто.

     Неповнолiтнi та особи, визнанi судом недiєздатними, здiйснюють свої права та виконують обов'язки у виконавчому провадженнi вiдповiдно до вимог закону.

     Якщо стороною виконавчого провадження є особа, визнана судом безвiсно вiдсутньою, державний виконавець своєю постановою залучає до участi у виконавчому провадженнi особу, яка є опiкуном її майна.

     Участь юридичних осiб у виконавчому провадженнi здiйснюється їх керiвниками чи органами, посадовими особами, якi дiють у межах повноважень, наданих їм законом, або через представникiв юридичної особи. Повноваження представника мають бути пiдтвердженi довiренiстю, виданою i оформленою вiдповiдно до вимог закону.

     2.1.6. Представниками у виконавчому провадженнi не можуть бути:

     особи, якi не досягли 18 рокiв, крiм випадкiв, передбачених законом;

     особи, над якими встановлено опiку чи пiклування;

     суддi, слiдчi, прокурори, державнi виконавцi, крiм випадкiв, коли вони дiють як законнi представники або як уповноваженi особи вiдповiдного органу, що є стороною виконавчого провадження;

     iншi особи, якi вiдповiдно до закону не можуть здiйснювати представництво".

     10. Абзац третiй пункту 2.2.1 Iнструкцiї пiсля слiв "державним виконавцем" доповнити словами "у постановi".

     11. У пунктi 2.2.3 Iнструкцiї:

     11.1. Слова "вiдповiдальнiсть, передбачену законом" замiнити словами "кримiнальну вiдповiдальнiсть".

     11.2. Доповнити пункт новими абзацами другим та третiм такого змiсту:

     "Збитки, завданi сторонам неправдивим висновком експерта або спецiалiста, пiдлягають вiдшкодуванню в порядку, передбаченому законом.

     Копiя постанови державного виконавця про призначення у виконавчому провадженнi експерта або спецiалiста в 3-денний строк з дня її винесення надсилається сторонам. Заявлений сторонами вiдвiд експерту або спецiалiсту вирiшується в порядку, передбаченому статтею 17 Закону".

     12. У пунктi 2.3.1 Iнструкцiї слова "(вiд 3 до 5 днiв)" замiнити словами "який не може перевищувати 10 днiв".

     13. У пунктi 2.3.4 Iнструкцiї слова "вiдповiдальнiсть, передбачену законом" замiнити словами "кримiнальну вiдповiдальнiсть".

     14. У пунктi 3.1 Iнструкцiї:

     14.1. Абзац другий доповнити словами "на пiдставi виконавчого документа".

     14.2. В абзацi третьому слова "на пiдставi виконавчого документа" виключити.

     14.3. Абзац п'ятий виключити.

     14.4. Доповнити пункт новим абзацом сьомим такого змiсту:

     "У разi, якщо стягувачем за виконавчим документом виступає держава, даний виконавчий лист скеровується до виконання органовi державної виконавчої служби органом, який видав вiдповiдний виконавчий документ. У цьому разi для вiдкриття виконавчого провадження застосовується положення абзацу шостого пункту 3.1 даної Iнструкцiї".

     15. Пункт 3.2.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "3.2.3. Якщо в процесi виконавчого провадження з'ясувалося, що майна боржника, на яке можливо звернути стягнення, недостатньо для повного задоволення вимог стягувача, однак майно боржника виявлено на територiї iншого органу державної виконавчої служби, державний виконавець звертає стягнення на таке майно у передбаченому законом порядку за погодженням з начальником органу державної виконавчої служби, якому вiн пiдпорядкований, та за умови, якщо стягувач авансує витрати на органiзацiю i проведення виконавчих дiй.

     Про вчинення виконавчих дiй на територiї iншого органу державної виконавчої служби державний виконавець повiдомляє начальника цього органу державної виконавчої служби.

     У разi, якщо стягувач не здiйснить авансування витрат на органiзацiю i проведення виконавчих дiй на територiї iншого органу державної виконавчої служби, державний виконавець звертає стягнення на наявне майно боржника i пiсля розподiлу стягнутих коштiв, у разi їх недостатностi для повного задоволення вимог стягувача, направляє виконавчий документ до органу державної виконавчої служби за мiсцезнаходженням iншого майна боржника.

     У разi, якщо боржник та його майно перебувають на територiї рiзних адмiнiстративно-територiальних одиниць, органами державної виконавчої служби з метою забезпечення своєчасного i повного виконання рiшення можуть створюватись виконавчi групи вiдповiдно до Порядку утворення та функцiонування виконавчих груп при органах державної виконавчої служби, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 17.05.2004 N 37/5, зареєстрованого в Мiн'юстi України 17.05.2004 за N 624/9223.

     Порядок передачi матерiалiв виконавчого провадження з одного органу державної виконавчої служби до iншого або виконавчої групи, вiд одного державного виконавця до iншого затверджений наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 17.05.2004 N 38/5, зареєстрований в Мiн'юстi України 17.05.2004 за N 625/9224".

     16. Пункт 3.2.4 Iнструкцiї виключити.

     17. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 3.2.6 такого змiсту:

     "3.2.6. Виконавчi провадження, пiдвiдомчi вiддiлу та пiдроздiлу примусового виконання рiшень органiв державної виконавчої служби, визначенi статтею 201 Закону".

     18. Речення друге абзацу другого пункту 3.6.1 Iнструкцiї пiсля слiв "не за територiальнiстю" доповнити словами "або пiдвiдомчiстю".

     19. Абзац перший пункту 3.6.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "За заявою стягувача, з метою забезпечення виконання рiшення про майновi стягнення державний виконавець постановою про вiдкриття виконавчого провадження вправi накласти арешт на майно боржника (крiм коштiв) та оголосити заборону на його вiдчуження. Одночасно з винесенням такої постанови державний виконавець може провести опис i арешт майна боржника в порядку, визначеному Законом".

     20. У пунктi 3.8.1 Iнструкцiї:

     20.1. Абзац четвертий доповнити словами "або пiдвiдомчiстю".

     20.2. В абзацi сьомому слово "цього" виключити.

     20.3. Абзац дев'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Про вiдмову у вiдкриттi виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби, i не пiзнiше наступного дня надсилає її заявниковi (додаток 6)".

     20.4. Доповнити пункт абзацом десятим такого змiсту:

     "У разi вiдмови у вiдкриттi виконавчого провадження на пiдставi абзацу 7 цього пункту державний виконавець у вiдповiднiй постановi роз'яснює стягувачу право на звернення до суду чи iншого органу (посадової особи), якi видали виконавчий документ, про приведення виконавчого документа у вiдповiднiсть до вимог, визначених чинним законодавством".

     21. Пункт 3.10.1 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "3.10.1. У разi, якщо резолютивна частина рiшення, викладена у виконавчому документi, є незрозумiлою, державний виконавець самостiйно, чи за поданням сторiн виконавчого провадження має право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, iз заявою про роз'яснення вiдповiдного рiшення чи змiсту документа.

     Суд, який видав виконавчий документ, зобов'язаний розглянути таку заяву у 10-денний строк з дня її надходження i при необхiдностi дати вiдповiдне роз'яснення рiшення чи змiсту документа, не змiнюючи їх змiсту. Про роз'яснення рiшення чи змiсту документа або вiдмову в цьому суд постановляє ухвалу".

     22. У пунктi 4.1.1 Iнструкцiї:

     22.1. В абзацi другому слова "України "Про виконавче провадження" виключити.

     22.2. Доповнити пункт новими абзацами четвертим - п'ятим такого змiсту:

     "У разi, якщо копiя постанови про вiдкриття виконавчого провадження одержана боржником несвоєчасно, внаслiдок чого боржник був позбавлений можливостi добровiльно виконати рiшення у встановлений державним виконавцем строк, за письмовою заявою боржника при пiдтвердженнi факту несвоєчасного одержання вказаної постанови державний виконавець вiдкладає провадження виконавчих дiй у порядку, установленому статтею 32 Закону, та поновлює боржнику строк для добровiльного виконання рiшення.

     Якщо при вiдкриттi виконавчого провадження державним виконавцем у порядку, установленому статтею 24 Закону, накладено арешт на майно боржника, за погодженням з державним виконавцем боржник має право у строк, установлений для добровiльного виконання рiшення, реалiзувати належне йому майно в рахунок повного або часткового погашення боргу за виконавчим документом. У цьому разi покупець майна боржника повинен внести кошти за придбане майно на рахунок органу державної виконавчої служби в строк, установлений для добровiльного виконання рiшення. Пiсля внесення покупцем коштiв арешт з проданого майна боржника знiмається за постановою державного виконавця".

     23. Пункт 4.1.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.1.2. У разi повного добровiльного виконання рiшення боржником у встановлений для добровiльного виконання строк державний виконавець складає про це акт, який є пiдставою для закiнчення виконавчого провадження".

     24. У пунктi 4.1.3 Iнструкцiї слова "повнiстю або частково" виключити.

     25. Пункт 4.1.4 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.1.4. У разi вiдкриття виконавчого провадження за виконавчим документом про конфiскацiю майна, стягнення перiодичних платежiв, забезпечення позовних вимог, стягнення штрафу iз засудженого строк для добровiльного виконання не встановлюється".

     26. Абзац перший пункту 4.1.5 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Якщо в установлений строк рiшення боржником добровiльно не виконано, державний виконавець за наявностi iншого виконавчого провадження або зведеного виконавчого провадження щодо даного боржника виносить постанову про об'єднання виконавчих проваджень у зведене виконавче провадження або про приєднання виконавчого провадження до зведеного виконавчого провадження. Така постанова виноситься не пiзнiше наступного дня пiсля закiнчення строку для добровiльного виконання".

     27. Пункт 4.2.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.2.2. Проведення виконавчих дiй у неробочi та святковi днi, установленi законодавством, допускається лише в разi, коли зволiкання неможливе або в разi, коли вони не можуть бути здiйсненi в iншi днi з вини боржника.

     Проведення виконавчих дiй у нiчний час допускається лише в разi, якщо невиконання рiшення створює загрозу життю чи здоров'ю громадян".

     28. У пунктi 4.2.3 Iнструкцiї слово "письмово" виключити.

     29. Пункт 4.3.2 Iнструкцiї пiсля слiв "що перешкоджають провадженню виконавчих дiй" доповнити словами "або несвоєчасного одержання сторонами документiв виконавчого провадження, внаслiдок чого вони позбавленi можливостi використати наданi їм Законом права".

     30. У пунктi 4.4.1 Iнструкцiї слова "чи iншого органу (посадової особи)" виключити.

     31. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 4.4.3 такого змiсту:

     "4.4.3. За iншими рiшеннями вiдстрочка або розстрочка виконання, встановлення чи змiна способу i порядку виконання не допускаються".

     32. У пунктi 4.5 Iнструкцiї:

     32.1. Перше речення абзацу п'ятого викласти в такiй редакцiї:

     "оспорювання боржником виконавчого напису нотарiуса в судовому порядку".

     32.2. В абзацi сьомому слова "винесення постанови про" виключити.

     32.3. Абзац дев'ятий пiсля слiв "про банкрутство боржника" доповнити словами "якщо вiдповiдно до закону на вимогу стягувача поширюється дiя мораторiю, уведеного господарським судом".

     32.4. Доповнити пункт новим абзацом п'ятнадцятим такого змiсту:

     "наявностi коштiв боржника на депозитних, вкладних та iнших подiбних рахунках боржника, з яких боржник не вправi вимагати видачi чи списання коштiв до спливу певного строку, у разi вiдсутностi iншого майна боржника, на яке може бути звернено стягнення".

     33. Перше речення пункту 4.7.1 Iнструкцiї доповнити словами "не пiзнiше наступного дня, коли йому стало вiдомо про такi обставини".

     34. У пунктi 4.7.2 Iнструкцiї:

     34.1. Речення друге абзацу третього пiсля слiв "вiдстрочки виконання рiшення" доповнити словами "наявностi коштiв боржника на депозитних, вкладних та iнших подiбних рахунках боржника, з яких боржник не вправi вимагати видачi чи списання коштiв до спливу певного строку, у разi вiдсутностi iншого майна боржника, на яке може бути звернено стягнення".

     34.2. В абзацi четвертому слова "боржником виконавчого документа" замiнити словами "боржником виконавчого напису нотарiуса", пiсля слiв "виключення майна з" додати слово "акта", пiсля слiв "про банкрутство боржника" додати слова "якщо вiдповiдно до закону на вимогу стягувача поширюється дiя мораторiю, уведеного господарським судом", слова "України "Про виконавче провадження" виключити.

     35. Перше речення пункту 4.7.4 Iнструкцiї пiсля слiв "державний виконавець" доповнити словами "не пiзнiше наступного дня, коли йому стало вiдомо про такi обставини".

     36. Доповнити пункт 4.7.5 Iнструкцiї новими реченнями другим та третiм такого змiсту:

     "Накладений державним виконавцем арешт на майно боржника, у тому числi на кошти на рахунках та вкладах боржника в установах банкiв та iнших фiнансових установах, не знiмається. У перiод зупинення виконавчого провадження державний виконавець має право звертатися до суду в порядку, установленому статтями 28, 32, 33, 78, 79, 80 Закону, а також вживати заходiв щодо розшуку боржника або його майна".

     У зв'язку з цим друге речення вважати вiдповiдно четвертим реченням.

     37. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 4.7.6 такого змiсту:

     "4.7.6. Якщо арештоване майно боржника передано на реалiзацiю, копiї постанов про зупинення виконавчого провадження та про поновлення виконавчого провадження не пiзнiше наступного дня надсилаються до пiдприємства, установи, органiзацiї, якi здiйснюють реалiзацiю майна боржника".

     38. У пунктi 4.11 Iнструкцiї слово "стягувачевi" виключити.

     39. У пунктi 4.11.1 Iнструкцiї:

     39.1. Абзац п'ятий пiсля слiв "виконавчих дiй" доповнити словами "або не здiйснює авансування витрат на проведення виконавчих дiй, якщо їх авансування передбачено Законом".

     39.2. Доповнити пункт новими абзацами шостим - сьомим такого змiсту:

     "якщо в результатi вжитих державним виконавцем заходiв неможливо з'ясувати мiсцезнаходження боржника - юридичної особи, мiсце проживання боржника - фiзичної особи (за винятком виконавчих документiв, зазначених у частинi першiй статтi 42 Закону), а також виконавчих документiв, за якими мають бути стягненi грошовi кошти чи iнше майно, та iнших виконавчих документiв, якi можуть бути виконанi без безпосередньої участi боржника;

     якщо в боржника вiдсутнє майно, яке вiн за виконавчим документом повинен передати стягувачу, або майно, визначене виконавчим документом, на яке необхiдно звернути стягнення з метою погашення заборгованостi (крiм коштiв), i здiйсненi державним виконавцем вiдповiдно до Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними".

     40. В абзацi першому пункту 4.11.2 Iнструкцiї слова "третьому - п'ятому" замiнити словами "третьому - сьомому".

     41. Пункт 4.11.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.11.3. У разi повернення стягувачу виконавчого документа з пiдстав, зазначених в абзацах другому - сьомому пункту 4.11.1 цiєї Iнструкцiї, стягувачу повертаються невикористанi суми внесеного ним авансового внеску зi звiтом державного виконавця про його використання".

     42. У абзацi першому пункту 4.11.5 Iнструкцiї слова "третiм - п'ятим" замiнити словами "третiм - сьомим".

     43. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 4.11.7 такого змiсту:

     "4.11.7. Виконавчий документ, прийнятий державним виконавцем до виконання, повертається до суду, який його видав, у разi вiдновлення судом строку для подання апеляцiйної скарги на рiшення, за яким видано виконавчий документ, та прийняття цiєї апеляцiйної скарги до розгляду.

     Виконавчий документ, прийнятий державним виконавцем до виконання, за яким стягувачем є держава, у випадках, передбачених абзацами третiм - сьомим пункту 4.11.1 цiєї Iнструкцiї, повертається до суду або iншого органу (посадовiй особi), який видав виконавчий документ".

     44. Пункти 4.12, 4.13 та 4.14 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.12. Вiдновлення виконавчого провадження

     4.12.1. Якщо постанова державного виконавця про закiнчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа стягувачевi визнана судом незаконною чи скасована начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби, виконавче провадження пiдлягає вiдновленню у 3-денний строк з дня отримання ухвали суду, постанови начальника вiдповiдного органу державної виконавчої служби.

     4.12.2. За наявностi обставин, передбачених частиною сьомою статтi 80 Закону, виконавче провадження пiдлягає вiдновленню у 3-денний строк з дня надходження до державного виконавця вiдповiдної заяви стягувача.

     4.12.3. Про вiдновлення виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову (додаток 15), копiя якої не пiзнiше наступного дня надсилається до суду, який визнав незаконною постанову державного виконавця, сторонам, а також органу (посадовiй особi), якi видали виконавчий документ.

     4.13. Оголошення розшуку

     4.13.1. Пiдставами для оголошення розшуку є вiдсутнiсть в ходi виконавчого провадження вiдомостей про мiсце проживання (мiсцезнаходження) боржника, його майна, а також дитини.

     4.13.2. У разi вiдсутностi вiдомостей про мiсце проживання (мiсцезнаходження) боржника за виконавчими документами про стягнення алiментiв, вiдшкодування шкоди, заподiяної калiцтвом чи iншим ушкодженням здоров'я, або у зв'язку з утратою годувальника, а також дитини за виконавчими документами про вiдiбрання дитини державний виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника або дитини (додаток 16).

     4.13.3. У разi вiдсутностi вiдомостей про мiсцезнаходження майна боржника за виконавчими документами, зазначеними в пунктi 4.13.2 цiєї Iнструкцiї, державний виконавець виносить постанову про розшук майна, яка затверджується начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби.

     4.13.4. Розшук оголошується вiдповiдно за мiсцем виконання рiшення або за останнiм вiдомим мiсцем проживання (мiсцезнаходженням) боржника чи мiсцезнаходженням його майна, або за мiсцем проживання (мiсцезнаходженням) стягувача. Розшук громадянина-боржника, дитини та розшук транспортних засобiв боржника здiйснюють органи внутрiшнiх справ, а розшук боржника - юридичної особи, а також iншого майна боржника здiйснює державна виконавча служба шляхом запитiв до вiдповiдних установ (Державної автомобiльної iнспекцiї, бюро технiчної iнвентаризацiї, податкової адмiнiстрацiї, банкiв або iнших кредитних установ тощо).

     4.13.5. Витрати органiв внутрiшнiх справ, пов'язанi з розшуком громадянина-боржника, дитини або транспортних засобiв боржника, стягуються з боржника за ухвалою суду. Витрати, пов'язанi з розшуком боржника - юридичної особи або iншого майна боржника, стягуються з боржника за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби (додаток 17).

     4.13.6. Розшук громадянина-боржника, дитини за ухвалою суду або транспортних засобiв боржника за постановою державного виконавця здiйснюється органами внутрiшнiх справ у порядку, установленому Iнструкцiєю про порядок взаємодiї органiв внутрiшнiх справ України та органiв державної виконавчої служби при примусовому виконаннi рiшень судiв та iнших органiв (посадових осiб), затвердженою наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та Мiнiстерства юстицiї України вiд 25.06.2002 N 607/56/5, зареєстрованою в Мiн'юстi України 27.06.2002 за N 541/6829 (iз змiнами та доповненнями).

     4.13.7. Постанова державного виконавця про розшук обов'язкова до виконання всiма громадянами та посадовими особами. За її невиконання настає вiдповiдальнiсть, передбачена статтею 88 Закону.

     4.13.8. За iншими виконавчими документами державний виконавець може звернутися до суду з поданням про розшук боржника або дитини чи винести постанову про оголошення розшуку майна боржника за наявностi письмової згоди стягувача вiдшкодувати витрати на розшук та авансувати зазначенi витрати вiдповiдно до Закону. У цьому випадку стягувач має право в судовому порядку вимагати вiд боржника компенсацiї витрат, пов'язаних з проведенням розшуку.

     4.13.9. Незвернення державного виконавця до суду у випадках, передбачених у пунктi 4.13.1 цiєї Iнструкцiї, а також постанова державного виконавця про вiдмову в розшуку майна боржника та постанова про стягнення витрат, пов'язаних з розшуком, можуть бути оскарженi у вiдповiдному судi у 10-денний строк.

     4.14. Розподiл стягнутих з боржника грошових сум, черговiсть задоволення вимог стягувачiв та виплата стягувачевi грошових сум визначаються статтями 43, 44 та 441 Закону.

     З грошової суми (у тому числi одержаної вiд реалiзацiї майна боржника), яка стягнута державним виконавцем з боржника, у першу чергу повертається авансовий внесок сторiн та iнших осiб на проведення виконавчих дiй, у другу чергу компенсуються витрати державної виконавчої служби на здiйснення виконавчих дiй, не покритi авансовим внеском сторiн та iнших осiб, у третю чергу задовольняються вимоги стягувача та стягується виконавчий збiр. Виконавчий збiр стягується пропорцiйно до фактично задоволених вимог стягувача".

     45. Абзац дев'ятий пункту 4.15.1 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "До iнших витрат на органiзацiю виконавчих дiй належать витрати на виплату винагороди державним виконавцям вiдповiдно до статтi 47 Закону; придбання службових житлових примiщень; придбання службових примiщень; страхування державних виконавцiв; забезпечення державних виконавцiв форменим одягом; матерiально-технiчне забезпечення дiяльностi служби, у тому числi: придбання канцелярських та господарських товарiв; пiдписка або передплата перiодичних, довiдкових та iнформацiйних видань; придбання предметiв, матерiалiв, обладнання та iнвентарю; витрати транспортних послуг, утримання транспортних засобiв та оренда транспортних засобiв, у тому числi грошова компенсацiя за використання державними виконавцями власного автотранспорту; оренда примiщень; ремонт та обслуговування оргтехнiки; поштовi витрати та витрати на послуги зв'язку, модему, Iнтернету; витрати на установку телефонiв, модемного зв'язку та охоронної сигналiзацiї; витрати на охорону та охоронну сигналiзацiю; полiграфiчнi витрати; витрати на проведення семiнарiв; витрати на вiдрядження та проїзд державних виконавцiв, у тому числi на придбання проїзних документiв; витрати на оплату комунальних послуг та енергоносiїв; придбання основних засобiв та програм; витрати на Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень; поточний та капiтальний ремонт примiщень; витрати на привiд боржникiв до органiв державної виконавчої служби, у тому числi iншi витрати в разi застосування державним виконавцем приводу боржникiв через органи Мiнiстерства внутрiшнiх справ України; iншi витрати, пов'язанi з органiзацiєю та проведенням виконавчих дiй".

     46. У пунктi 4.15.3 Iнструкцiї:

     46.1. В абзацi першому слова "спецiального фонду виконавчого провадження" замiнити словами "коштiв, що надiйшли на спецiальнi реєстрацiйнi рахунки для облiку iнших надходжень спецiального фонду".

     46.2. Абзац другий виключити.

     47. Пункт 4.16.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.16.2. Постанова про стягнення виконавчого збору виноситься при першому надходженнi виконавчого документа державному виконавцю пiсля завершення строку, наданого для добровiльного виконання, та встановлення, що рiшення божником у добровiльному порядку не виконано. Розмiр виконавчого збору визначається вiдповiдно до вимог Закону. При подальших пред'явленнях до виконання виконавчого документа державному виконавцевi виконавчий збiр стягується в частинi, що не була стягнута при попередньому виконаннi".

     48. Пункт 4.16.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.16.3. Кошти виконавчого збору перераховуються до Державного бюджету України i як фiнансування надходять на спецiальнi реєстрацiйнi рахунки для облiку iнших надходжень спецiального фонду, вiдкритi на iм'я Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь юстицiї, районних, районних у мiстах, мiських (мiських обласного значення) управлiнь юстицiї в органах Державного казначейства.

     Порядок бухгалтерського облiку депозитних сум, коштiв виконавчого провадження та звiтностi про них та порядок розподiлу коштiв виконавчого збору визначається Мiнiстерством юстицiї України".

     49. Доповнити пункт 4.16.4 Iнструкцiї пiсля слова "збору" словами "не пiзнiше наступного дня пiсля її винесення надсилається боржнику i".

     50. У пунктi 4.16.5 Iнструкцiї:

     50.1. У реченнi першому слово "закриття" замiнити словом "закiнчення".

     50.2. Доповнити пункт новими абзацами другим - дев'ятим такого змiсту:

     "Постанова про стягнення виконавчого збору може бути скасована за заявою боржника начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби, якщо боржник оплатить витрати, пов'язанi з проведенням виконавчих дiй, у разi:

     прийняття судом вiдмови стягувача вiд стягнення;

     смертi або оголошення померлим стягувача чи визнання його безвiсно вiдсутнiм, або лiквiдацiї стягувача - юридичної особи, якщо виконання вимог стягувача у виконавчому провадженнi не допускає правонаступництва;

     повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або iншого органу (посадової особи), який видав виконавчий документ, або на письмову вимогу чи заяву стягувача.

     Постанова про стягнення виконавчого збору може бути скасована за поданням державного виконавця начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби в разi:

     смертi або оголошення померлим боржника, або визнання його безвiсно вiдсутнiм чи лiквiдацiї боржника - юридичної особи, якщо виконання обов'язкiв боржника у виконавчому провадженнi не допускає правонаступництва;

     недостатностi майна юридичної особи - боржника, що лiквiдовується;

     скасування рiшення суду або iншого органу (посадової особи), яке пiдлягало виконанню на пiдставi виконавчого документа".

     51. У пунктi 4.17.1 Iнструкцiї слова "спецiального фонду виконавчого провадження" замiнити словами "спецiальних реєстрацiйних рахункiв для облiку iнших надходжень спецiального фонду, вiдкритих на iм'я Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь юстицiї, районних, районних у мiстах, мiських (мiст обласного значення) управлiнь юстицiї в органах Державного казначейства".

     52. Пункт 4.17.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.17.2. Начальник органу державної виконавчої служби контролює наявнiсть пiдстав для виплати винагороди, узагальнює їх щодо кожного державного виконавця та ставить перед начальником вiдповiдного управлiння юстицiї питання про внесення подання про виплату винагороди до вищестоящого управлiння юстицiї або Мiнiстерства юстицiї України для фiнансування витрат на винагороду. Порядок виплати винагороди державному виконавцю визначається Мiнiстерством юстицiї України".

     53. Пункт 4.17.3 Iнструкцiї виключити.

     54. Пункт 4.18.1 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.18.1. З метою забезпечення провадження виконавчих дiй стягувач може за погодженням iз державним виконавцем внести на депозитний рахунок вiдповiдного органу державної виконавчої служби певну грошову суму для здiйснення необхiдних витрат або для покриття їх частини, якщо iнше не передбачено законом".

     55. Доповнити пункт 4.18.2 Iнструкцiї словами "якщо iнше не передбачено законом".

     56. У пунктi 4.18.3 Iнструкцiї слово "переказу" замiнити словом "перерахування".

     57. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 4.18.4 такого змiсту:

     "4.18.4. Для проведення витрат за рахунок авансових внескiв кошти з депозитного рахунку перераховуються на спецiальний реєстрацiйний рахунок для облiку коштiв, отриманих за iншими джерелами власних надходжень, вiдкритi на iм'я Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь юстицiї, районних, районних у мiстах, мiських (мiських обласного значення) управлiнь юстицiї в органах Державного казначейства (звiтнiсть за ф. 4-2). Витрати за рахунок авансових внескiв здiйснюються згiдно з кошторисами, затвердженими в установленому порядку".

     58. Доповнити перше речення пункту 4.19.1 Iнструкцiї словами "i на майно боржника накладається арешт у межах загальної суми стягнення, виконавчого збору i можливих витрат на виконавче провадження".

     59. Пункт 4.19.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "4.19.2. При виконаннi зведеного виконавчого провадження, у тому числi, якщо виконавче провадження щодо одного й того самого боржника вiдкрито в кiлькох органах державної виконавчої служби, зокрема якщо боржник та його майно перебувають на територiї рiзних адмiнiстративно-територiальних одиниць тощо, можуть утворюватись виконавчi групи. Такi виконавчi групи створюються вiдповiдно до Порядку утворення та функцiонування виконавчих груп при органах державної виконавчої служби, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 17.05.2004 N 37/5, зареєстрованого в Мiн'юстi України 17.05.2004 за N 624/9223. Передача матерiалiв виконавчого провадження до виконавчої групи здiйснюється на пiдставi Порядку передачi матерiалiв виконавчого провадження з одного органу державної виконавчої служби до iншого або виконавчої групи, вiд одного державного виконавця до iншого, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 17.05.2004 N 38/5, зареєстрованого в Мiн'юстi України 17.05.2004 за N 625/9224".

     60. Абзац другий пункту 4.19.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Вимоги стягувачiв кожної наступної черги задовольняються пiсля повного задоволення вимог стягувачiв попередньої черги. У разi недостатностi стягненої суми для повного задоволення усiх вимог однiєї черги цi вимоги задовольняються пропорцiйно до належної кожному стягувачевi суми. Вимоги стягувачiв щодо виплати заборгованостi iз заробiтної плати задовольняються в порядку календарного надходження виконавчих документiв. Стягнута з боржника сума розподiляється мiж стягувачами згiдно з виконавчими документами, за якими вiдкрито виконавчi провадження i закiнчився встановлений державним виконавцем строк для добровiльного виконання рiшення, на день зарахування стягнутої суми на депозитний рахунок органу державної виконавчої служби".

     61. В абзацi другому пункту 5.1.2 Iнструкцiї останнi два речення викласти в такiй редакцiї:

     "Виконавчий збiр перераховується на спецiальний реєстрацiйний рахунок для облiку iнших надходжень спецiального фонду. Суми коштiв, необхiдних для покриття витрат на проведення виконавчих дiй, направляються до спецiального реєстрацiйного рахунку для облiку iнших надходжень спецiального фонду пiсля винесення постанови про стягнення з боржника зазначених витрат".

     62. Доповнити пункт 5.1.3 Iнструкцiї новими абзацами третiм та четвертим такого змiсту:

     "Якщо у виконавчому документi про стягнення грошових коштiв не вказано певного номера рахунку, з якого мають бути стягненi грошовi кошти, то в разi вiдсутностi в боржника коштiв та цiнностей, достатнiх для задоволення вимог стягувача, державний виконавець виносить постанову про звернення стягнення на майно боржника, яку не пiзнiше трьох днiв надсилає сторонам.

     Якщо у виконавчому документi про стягнення грошових коштiв указаний певний номер рахунку, з якого мають бути стягненi грошовi кошти, то в разi вiдсутностi коштiв на цьому рахунку державний виконавець звертається до органу, який видав виконавчий документ, з клопотанням про замiну способу та порядку виконання рiшення шляхом звернення стягнення на майно боржника або встановлення iншого способу та порядку виконання рiшення".

     63. Доповнити перше речення першого абзацу пункту 5.1.4 Iнструкцiї словами "та стягнення виконавчого збору".

     64. У першому абзацi пункту 5.2.3 Iнструкцiї слова "та до спецiального фонду виконавчого провадження" замiнити словами "спецiального реєстрацiйного рахунку для облiку iнших надходжень спецiального фонду".

     65. У пунктi 5.2.4 Iнструкцiї слова "України "Про виконавче провадження" виключити.

     66. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 5.2.5 такого змiсту:

     "5.2.5. Звернення стягнення на кошти боржника у гривнях та iнше майно боржника при обчисленнi боргу в iноземнiй валютi здiйснюється в порядку, установленому пунктом 5.2 цiєї Iнструкцiї".

     67. Пункт 5.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "5.3. Звернення стягнення на заставлене майно.

     5.3.1. Стягнення на заставлене майно в порядку примусового виконання допускається за виконавчими документами для задоволення вимог стягувача - заставодержателя. За постановою державного виконавця про стягнення виконавчого збору, винесеної у виконавчому провадженнi про звернення стягнення на заставлене майно, стягнення звертається на вiльне вiд застави майно боржника.

     При реалiзацiї цiєї норми слiд мати на увазi, що згiдно з частиною другою статтi 1 Закону України "Про заставу" в силу застави кредитор (заставодержатель) має право в разi невиконання боржником (заставодавцем) забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартостi заставленого майна переважно перед iншими кредиторами. Крiм того, право заставодержателя на звернення стягнення саме на заставлене майно регулюється статтею 20 Закону України "Про заставу".

     5.3.2. У разi, якщо коштiв, одержаних вiд реалiзацiї заставленого майна, недостатньо для задоволення вимог стягувача - заставодержателя за виконавчим документом, на пiдставi якого звернуто стягнення на заставлене майно, державний виконавець повертає виконавчий документ стягувачевi на пiдставi пункту 6 частини першої статтi 40 Закону.

     5.3.3. Для пiдтвердження своїх вимог заставодержатель надає державному виконавцю договiр застави, кредитний договiр або iнший договiр, який пiдтверджує основне зобов'язання, документи, якi пiдтверджують виконання боржником зобов'язань перед заставодержателем (платiжне доручення, квитанцiя тощо про сплату вiдповiдних сум), розрахунки, якi пiдтверджують вимоги заставодержатель, та iншi документи на пiдтвердження таких вимог.

     5.3.4. Для задоволення вимог стягувачiв, якi не є заставодержателями, стягнення на заставлене майно боржника може бути звернено в разi:

     виникнення права застави пiсля винесення судом рiшення про стягнення з боржника коштiв;

     якщо вартiсть предмета застави перевищує розмiр заборгованостi боржника заставодержателю.

     5.3.5. Про звернення стягнення на заставлене майно для задоволення вимог стягувачiв, якi не є заставодержателями, державний виконавець повiдомляє заставодержателя не пiзнiше наступного дня пiсля накладення арешту на майно або тодi, коли йому стало вiдомо, що арештоване майно боржника перебуває у заставi, та роз'яснює заставодержателю право на звернення до суду з позовом про звiльнення заставленого майна з-пiд арешту.

     5.3.6. Реалiзацiя заставленого майна провадиться в порядку, установленому пунктом 5.12 цiєї Iнструкцiї.

     5.3.7. З коштiв, одержаних вiд реалiзацiї заставленого майна, повертається авансовий внесок сторiн та iнших осiб на проведення виконавчих дiй, компенсуються витрати державної виконавчої служби на здiйснення виконавчих дiй, не покритi авансовим внеском сторiн та iнших осiб, пiсля чого вони використовуються для задоволення вимог заставодержателя. Якщо заставодержатель не є стягувачем у виконавчому провадженнi, кошти йому виплачуються у разi належного пiдтвердження права на заставлене майно. Пiсля повного задоволення вимог заставодержателя залишок коштiв використовується для задоволення вимог iнших стягувачiв у порядку, визначеному цим Законом.

     5.3.8. Спори, якi виникають у виконавчому провадженнi щодо звернення стягнення на заставлене майно, вирiшуються судом.

     5.3.9. Вiдомостi про заставу рухомого майна державний виконавець може отримати в Державному реєстрi обтяжень рухомого майна, держателем якого є Мiнiстерство юстицiї України, а державне пiдприємство "Iнформацiйний центр" Мiнiстерства юстицiї - його адмiнiстратором згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.07.2004 N 830 "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна".

     Iнформацiю щодо заборони вiдчуження нерухомого майна можна отримати в Єдиному реєстрi заборони вiдчуження об'єктiв нерухомого майна, держателем якого є Мiнiстерство юстицiї України, а державне пiдприємство "Iнформацiйний центр" Мiнiстерства юстицiї - його адмiнiстратором згiдно з наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 09.06.99 N 31/5 "Про внесення змiн i доповнень до нормативно-правових актiв Мiнiстерства та про затвердження Положення про Єдиний реєстр заборон вiдчуження об'єктiв нерухомого майна", зареєстрованого в Мiн'юстi України 10.06.99 за N 364/3657.

     68. Пункт 5.4 Iнструкцiї виключити.

     69. У пунктi 5.5.1 Iнструкцiї:

     69.1. В абзацi третьому слова "на пiдставi ухвали суду" виключити.

     69.2. Доповнити абзац третiй другим реченням такого змiсту:

     "Якщо особа, у якої перебуває майно боржника, перешкоджає державному виконавцевi в його вилученнi, таке майно державний виконавець вилучає у примусовому порядку".

     69.3. Доповнити пункт новими абзацами четвертим та п'ятим такого змiсту:

     "Готiвковi кошти та майно, що належать боржниковi вiд iнших осiб, державний виконавець вилучає у цих осiб у присутностi понятих на пiдставi ухвали суду.

     На належнi боржнику вiд iнших осiб кошти, що знаходяться на рахунках в установах банкiв та iнших фiнансових установах, стягнення звертається державним виконавцем на пiдставi ухвали суду в установленому Законом та цiєю Iнструкцiєю порядку".

     70. У пунктi 5.5.2 Iнструкцiї слово "штраф" замiнити словом "стягнення".

     71. У пунктi 5.6.2 Iнструкцiї:

     71.1. Доповнити пункт новими абзацами першим - п'ятим такого змiсту:

     "Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом:

     винесення постанови про вiдкриття виконавчого провадження, якою накладається арешт на майно боржника та оголошується заборона на його вiдчуження;

     винесення постанови про арешт коштiв та iнших цiнностей боржника, що знаходяться на рахунках i вкладах чи на зберiганнi в банках або iнших фiнансових установах;

     винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його вiдчуження;

     проведення опису майна боржника i накладення на нього арешту".

     У зв'язку з цим абзаци перший - четвертий вважати вiдповiдно абзацами шостим - дев'ятим.

     71.2. Доповнити пункт новими абзацами десятим - одинадцятим такого змiсту:

     "Державним виконавцем за постановою про вiдкриття виконавчого провадження або за постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його вiдчуження може бути накладений арешт у межах суми стягнення за виконавчими документами з урахуванням витрат, пов'язаних з проведенням виконавчих дiй на виконання на все майно боржника або на окремо визначене майно боржника. У разi потреби постанова, якою накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його вiдчуження, надсилається державним виконавцем до органу нотарiату та iнших органiв, що здiйснюють реєстрацiю майна або ведуть реєстр заборони на його вiдчуження.

     Копiя постанови державного виконавця про арешт коштiв чи майна боржника не пiзнiше наступного пiсля її винесення дня надсилається боржнику та вiдповiдно до банкiв чи iнших фiнансових установ або органiв, зазначених у частинi другiй цiєї статтi. Постанова державного виконавця про арешт коштiв чи майна боржника може бути оскаржена боржником у начальника вiдповiдного органу державної виконавчої служби або в судi в 10-денний строк".

     72. Доповнити пункт 5.6.9 Iнструкцiї новим абзацом другим такого змiсту:

     "При наявностi рiшення суду державний виконавець вправi примусово проникнути до житла чи iншого володiння боржника - фiзичної особи або iншої особи, у якої перебуває майно боржника чи майно та кошти, належнi боржниковi вiд iнших осiб".

     У зв'язку з цим абзац другий вважати вiдповiдно абзацом третiм.

     73. Пункт 5.6.10 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Порушення заборони державного виконавця розпоряджатися або користуватися майном, на яке накладено арешт, тягне за собою вiдповiдальнiсть зберiгача майна, передбачену законом".

     74. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 5.6.12 такого змiсту:

     "5.6.12. Вилучення арештованого майна з передачею його для реалiзацiї провадиться у строк, установлений державним виконавцем, але не ранiше нiж через п'ять днiв пiсля накладення арешту".

     75. Абзац перший пункту 5.7.1 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Державний виконавець проводить оцiнку майна боржника, якщо вартiсть майна не перевищує сто неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, за ринковими цiнами, якi дiють на день проведення оцiнки, крiм випадкiв, коли оцiнка провадиться за врегульованими цiнами, а також у разi оцiнки нерухомого майна, транспортних засобiв, повiтряних, морських та рiчкових суден".

     76. Пункти 5.7.2 та 5.7.3 Iнструкцiї замiнити новими пунктами 5.7.2 - 5.7.4 такого змiсту:

     "5.7.2. Якщо оцiнити окремi предмети складно або якщо боржник чи стягувач заперечує проти передачi арештованого майна боржника на реалiзацiю за оцiнкою, проведеною державним виконавцем, останнiй запрошує експерта (спецiалiста) для визначення вартостi майна. Витрати на призначення експерта несе сторона, яка оспорює оцiнку майна, проведену державним виконавцем.

     5.7.3. Для проведення оцiнки нерухомого майна, транспортних засобiв, повiтряних, морських, рiчкових суден та майна, вартiсть якого перевищує сто неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, державний виконавець залучає оцiнювача, який здiйснює свою дiяльнiсть вiдповiдно до Закону України "Про оцiнку майна, майнових прав та професiйну оцiночну дiяльнiсть в Українi".

     5.7.4. Державний виконавець про оцiнку арештованого майна повiдомляє сторони, якi мають право оскаржити оцiнку майна до суду в 10-денний строк з дня отримання повiдомлення".

     77. Доповнити пункт 5.8.1 Iнструкцiї пiсля слiв "видається боржниковi" словами "та стягувачу".

     78. У пунктi 5.8.2 Iнструкцiї слова "статей 413 - 424" замiнити словами "глави 66".

     79. Пункт 5.8.3 Iнструкцiї доповнити словами "за погодженням з Мiнiстерством фiнансiв України, а щодо iншого майна - Мiнiстерством юстицiї України".

     80. У пунктi 5.9.5 Iнструкцiї:

     80.1. Слово "закриття" замiнити словом "закiнчення".

     80.2. Доповнити пункт другим реченням такого змiсту:

     "При цьому внесений стягувачем авансовий внесок поверненню не пiдлягає".

     81. У пунктi 5.10.1 Iнструкцiї:

     81.1. У другому абзацi цифру "22" замiнити цифрою "125".

     81.2. Абзаци третiй - восьмий виключити.

     82. У другому абзацi пункту 5.10.2 Iнструкцiї цифру "67" замiнити цифрою "40".

     83. Доповнити Iнструкцiю новим пунктом 5.10.4 такого змiсту:

     "5.10.4. Реалiзацiя належних боржниковi будинку, квартири та iншого нерухомого майна проводиться вiдповiдно до закону шляхом продажу з прилюдних торгiв".

     84. Пункт 5.12.1 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "5.12.1. Реалiзацiя арештованого майна, за винятком майна, вилученого за законом з обiгу та зазначеного в пунктi 5.1.2 цiєї Iнструкцiї, здiйснюється спецiалiзованими органiзацiями, якi залучаються на тендернiй (конкурснiй) основi, на пiдставi договорiв мiж Державною виконавчою службою та спецiалiзованими органiзацiями шляхом його продажу на прилюдних торгах, аукцiонах".

     85. У другому абзацi пункту 5.12.2 Iнструкцiї слова "внесеними наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 27 жовтня 1999 року N 67/5, зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 2 листопада 1999 року за N 746/4039" виключити.

     86. У пунктi 5.12.5 Iнструкцiї:

     86.1. Доповнити пункт новими абзацами другим та третiм такого змiсту:

     "Пiсля завершення оцiнки майна та доведення її до вiдома сторiн виконавчого провадження державний виконавець у п'ятиденний строк пiсля закiнчення строку оскарження оцiнки готує всi необхiднi документи на реалiзацiю майна та, у випадках, передбачених пунктом 5.12.6 цiєї Iнструкцiї, направляє їх на вiдповiдне погодження.

     У разi, якщо вартiсть майна не перевищує 20 000, то документи на реалiзацiю такого майна в той самий строк передаються державним виконавцем до вiдповiдного органу державної виконавчої служби для органiзацiї конкурсу з передачi такого майна на реалiзацiю".

     У зв'язку з цим абзаци другий - двадцять шостий вважати вiдповiдно абзацами четвертим - двадцять восьмим.

     86.2. У нових абзацах четвертому та п'ятому слова "пiсля завершення оцiнки майна та доведення її до вiдома сторiн виконавчого провадження державний виконавець у п'ятиденний строк пiсля закiнчення строку оскарження оцiнки" замiнити словами "пiсля отримання вiдповiдного погодження на реалiзацiю майна державний виконавець готує документи до конкурсу щодо передачi майна на реалiзацiю та протягом трьох днiв з моменту отримання такого погодження", а пiсля слiв "наявнiсть арештованого майна" доповнити словом "його".

     87. У пунктi 5.12.6 Iнструкцiї:

     87.1. Абзаци четвертий та п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Державний виконавець подає до вiдповiдного органу державної виконавчої служби всi необхiднi документи на реалiзацiю майна. Указаний орган державної виконавчої служби в 3-денний термiн з моменту надходження зазначених документiв у разi вiдповiдностi їх чинному законодавству України надсилає документи державному виконавцю для пiдготовки їх до проведення конкурсу вiдповiдно до пункту 5.12.5 цiєї Iнструкцiї, а в разi невiдповiдностi матерiалiв до вимог чинного законодавства України документи повертаються державному виконавцю для приведення їх у вiдповiднiсть до вимог чинного законодавства України".

     У зв'язку з цим абзаци шостий - одинадцятий вважати вiдповiдно абзацами п'ятим - десятим.

     87.2. Пiдпункти "а" та "б" нового абзацу п'ятого викласти в такiй редакцiї:

     "а) державний виконавець подає для погодження до вiдповiдного вiддiлу державної виконавчої служби Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, обласних, Київського та Севастопольського мiських управлiнь юстицiї висновок про документи щодо реалiзацiї арештованого майна, затверджений начальником органу державної виконавчої служби, якому пiдпорядкований цей державний виконавець;

     б) указаний вiддiл державної виконавчої служби в 3-денний термiн з моменту надходження зазначених документiв, у разi вiдповiдностi їх чинному законодавству, супровiдним листом надсилає висновок про документи щодо реалiзацiї арештованого майна з обґрунтуванням вiдповiдностi їх чинному законодавству та копiї цих документiв до Департаменту державної виконавчої служби Мiнiстерства юстицiї України".

     87.3. У пiдпунктi "г" нового абзацу п'ятого слова "до спецiалiзованої органiзацiї для укладення з вiдповiдним органом державної виконавчої служби договору про надання послуг з реалiзацiї арештованого майна" замiнити словами "до державного виконавця для пiдготовки їх до проведення тендера (конкурсу) щодо передачi майна на реалiзацiю".

     88. У першому та другому абзацах пункту 5.12.7 Iнструкцiї слова "у 5-денний строк" замiнити словами "протягом 15 днiв".

     89. Доповнити пункт 5.12.8 Iнструкцiї пiсля слiв "витрат на виконавче провадження" словами "виконавчого збору, штрафу".

     90. Доповнити Iнструкцiю новими пунктами 5.13 - 5.15 такого змiсту:

     "5.13. Звернення стягнення на предмет iпотеки за виконавчим написом нотарiуса або за рiшенням суду

     5.13.1. Звернення стягнення на предмет iпотеки i його реалiзацiя для задоволення вимог iпотекодержателя здiйснюються вiдповiдно до умов iпотечного договору.

     5.13.2. На майно, щодо якого встановлено iпотеку чи накладено заборону на вiдчуження, не може бути звернено стягнення для задоволення вимог стягувачiв, якi не є iпотекодержателями згiдно iз Законом України "Про iпотечне кредитування, операцiї з консолiдованим iпотечним боргом та iпотечнi сертифiкати".

     5.13.3. У разi звернення стягнення на предмет iпотеки на пiдставi виконавчого напису нотарiуса на нотарiально посвiдчених примiрниках iпотечного договору та договору про iпотечний кредит чи на нотарiально посвiдчених копiях цих документiв або за рiшенням суду орган державної виконавчої служби здiйснює реалiзацiю предмета iпотеки в порядку, установленому iпотечним договором.

     5.13.4. Вiдчуження предмета iпотеки здiйснюють органи державної виконавчої служби.

     5.14. Оформлення акта про придбання нерухомостi в разi реалiзацiї предмета iпотеки державною виконавчою службою

     5.14.1. Пiсля повного розрахунку покупця за придбану нерухомiсть на пiдставi протоколу про реалiзацiю предмета iпотеки та документiв, що пiдтверджують розрахунок за придбану нерухомiсть, державний виконавець складає акт про реалiзацiю предмета iпотеки (додаток 41).

     В актi зазначаються:

     ким, коли i де провадилася реалiзацiя предмета iпотеки;

     коротка характеристика реалiзованої нерухомостi;

     прiзвище, iм'я та по батьковi (найменування юридичної особи), адреса покупця;

     сума коштiв, внесена за придбану нерухомiсть;

     прiзвище, iм'я та по батьковi (назва юридичної особи) боржника, його адреса;

     данi про правовстановлювальнi документи, що пiдтверджують право власностi на предмет iпотеки.

     5.14.2. Затверджений начальником (заступником начальника) органу державної виконавчої служби акт державний виконавець видає покупцевi, а копiї акта надсилає стягувачевi i боржниковi.

     5.14.3. На пiдставi копiї цього акта нотарiус видає покупцевi свiдоцтво про придбання нерухомого майна.

     5.15. Звiльнення майна з-пiд арешту.

     5.15.1. Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржниковi, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно i про звiльнення майна з-пiд арешту.

     5.15.2. У разi прийняття судом рiшення про звiльнення майна з-пiд арешту або сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалiзацiї арештованого майна боржника майно звiльняється з-пiд арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби (додаток 40), не пiзнiше наступного дня, коли йому стало вiдомо про такi обставини. Копiя постанови про звiльнення майна з-пiд арешту надсилається боржнику та до органу (установи), якому була надiслана постанова про накладення арешту на майно боржника на виконання.

     5.15.3. Майно боржника може бути звiльнено з-пiд арешту за постановою начальника вiдповiдного органу державної виконавчої служби, якому пiдпорядкований державний виконавець, якщо пiд час розгляду вiдповiдної скарги боржника виявлено порушення встановленого цим Законом порядку накладення арешту. Копiя постанови начальника органу державної виконавчої служби про звiльнення майна боржника з-пiд арешту не пiзнiше наступного пiсля її винесення дня надсилається сторонам та до вiдповiдного органу (установи) для зняття арешту, а про вiдмову у звiльненнi майна боржника з-пiд арешту - боржнику.

     5.15.4. За наявностi письмового висновку експерта щодо неможливостi чи недоцiльностi реалiзацiї арештованого майна боржника у зв'язку iз значним ступенем його зносу, пошкодженням або якщо витрати, пов'язанi iз зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалiзовано, майно боржника може бути звiльнено з-пiд арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби (додаток 40). Копiя постанови державного виконавця про звiльнення майна боржника з-пiд арешту не пiзнiше наступного пiсля її винесення дня надсилається сторонам та до вiдповiдного органу (установи) для зняття арешту.

     5.15.5. У всiх iнших випадках за незакiнченими виконавчими провадженнями арешт з майна чи коштiв може бути знятий за рiшенням суду.

     5.15.6. Зазначенi в пунктах 5.15.2 - 5.15.4 цiєї Iнструкцiї постанови начальника органу державної виконавчої служби та державного виконавця можуть бути оскарженi сторонами до суду в 10-денний строк".

     91. Пункт 6.1 Iнструкцiї доповнити новими абзацами п'ятим та шостим такого змiсту:

     "Не пiдлягають стягненню в порядку, передбаченому Законом, кошти, якi перебувають на спецiальному рахунку експлуатуючої органiзацiї (оператора) вiдповiдно до Закону України "Про впорядкування питань, пов'язаних iз забезпеченням ядерної безпеки".

     Якщо пiсля накладення державним виконавцем арешту на кошти боржника - юридичної особи в банках чи iнших фiнансових установах боржник умисно не виконує судове рiшення i вiдкриває новi рахунки в банках чи iнших фiнансових установах, державний виконавець направляє до вiдповiдних правоохоронних органiв матерiали про притягнення винних осiб до кримiнальної вiдповiдальностi".

     92. У пунктi 6.2 Iнструкцiї:

     92.1. В абзацi першому слова "майно державної форми власностi" виключити.

     92.2. Абзац третiй доповнити словами "готова продукцiя (товари)".

     92.3. В абзацi четвертому слова "готова продукцiя (товари), а також" виключити.

     92.4. Доповнити пункт новим абзацом восьмим такого змiсту:

     "У разi накладення арешту на майно пiдприємств-боржникiв, якi мають стратегiчне значення для економiки i безпеки держави, державний виконавець у 3-денний строк повiдомляє Фонд державного майна України про накладення арешту на майно пiдприємств-боржникiв, а також данi про склад i вартiсть майна, на яке накладено арешт, i про розмiр вимог стягувача".

     У зв'язку з цим абзац восьмий вважати вiдповiдно абзацом дев'ятим.

     92.5. Новий абзац дев'ятий пiсля слiв "(додаток 10)" доповнити словами "крiм виконання провадження за зверненням стягнення на заставлене майно".

     93. У пунктi 6.3 Iнструкцiї:

     93.1. Абзац другий пiсля слiв "лiквiдацiйної комiсiї" доповнити словами "або арбiтражного керуючого".

     93.2. Доповнити пункт новими абзацами третiм та четвертим такого змiсту:

     "У разi направлення виконавчого документа до лiквiдацiйної комiсiї або арбiтражного керуючого арешт з майна боржника знiмається за постановою державного виконавця, затвердженою начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби.

     При направленнi виконавчого документа до лiквiдацiйної комiсiї або арбiтражного керуючого виконавче провадження пiдлягає закiнченню у порядку, установленому Законом".

     У зв'язку з цим абзац третiй вважати вiдповiдно абзацом п'ятим.

     94. У пунктi 7.1.1 Iнструкцiї слова "одного мiнiмального розмiру" замiнити словами "двох мiнiмальних розмiрiв".

     95. У пунктi 7.1.2 Iнструкцiї слова "один мiнiмальний розмiр" замiнити словами "двох мiнiмальних розмiрiв".

     96. Доповнити пункт 7.5.1 Iнструкцiї пiсля слiв "трьох мiсяцiв пiдряд" словами "якщо боржник не працює i не одержує доходiв".

     97. У пунктi 7.5.5 Iнструкцiї слова "та надходженням вiдрахованих" замiнити словом "утриманих".

     98. Доповнити пункт 7.5.10 Iнструкцiї новим абзацом шостим такого змiсту:

     "Пiсля закiнчення передбаченого законом строку для стягнення алiментiв власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган, який провадив стягнення, повертає виконавчий документ до органу державної виконавчої служби з вiдмiткою щодо повного перерахування стягувачу утриманих сум алiментiв. У разi, якщо утриманi суми алiментiв стягувачу не перерахованi, державний виконавець письмово повiдомляє стягувача про розмiр заборгованостi та роз'яснює йому права, установленi частиною першою статтi 86 Закону".

     99. Абзац другий пункту 7.6.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Конфiскацiя майна полягає в примусовому безоплатному вилученнi у власнiсть держави всього або частини майна, яке є власнiстю засудженого, у тому числi його частка в спiльнiй власностi, статутному фондi суб'єктiв господарської дiяльностi, грошi, цiннi папери та iншi цiнностi, включаючи тi, що знаходяться на рахунках, на вкладах чи на зберiганнi у фiнансових установах, а також майно, передане засудженим у довiрче управлiння".

     100. У пунктi 7.6.4 Iнструкцiї слова "про вiдкладення вiдкриття" замiнити словами "про вiдмову у вiдкриттi".

     101. В абзацi другому пункту 7.6.7 Iнструкцiї слова "до органiв прокуратури або до суду" замiнити словами "до правоохоронних органiв".

     102. У пунктi 7.6.13 Iнструкцiї слова "України "Про виконавче провадження" виключити.

     103. Пункт 7.6.14 Iнструкцiї виключити.

     104. Абзац другий пункту 8.1.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Якщо пiсля цього рiшення не буде виконано i виконання може бути проведено без участi боржника, державний виконавець органiзовує виконання вiдповiдно до повноважень, наданих йому законом, а на боржника державним виконавцем накладається штраф у сумi двократного розмiру витрат на проведення виконавчих дiй у порядку, установленому частиною другою статтi 87 Закону".

     105. Пункт 8.1.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "8.3.1. Якщо виконати рiшення без участi боржника неможливо, державний виконавець застосовує до боржника штрафнi санкцiї та iншi заходи, передбаченi статтею 87 Закону, пiсля чого виконавчий документ постановою державного виконавця, затвердженою начальником вiдповiдного органу державної виконавчої служби, повертається до суду чи iншого органу, що видав виконавчий документ (додаток 23)".

     106. В абзацi другому пункту 8.2.2 Iнструкцiї цифри "1764" замiнити цифрою "382".

     107. Доповнити пункт 8.4.1 Iнструкцiї новим реченням такого змiсту:

     "Примусовому виселенню пiдлягають лише особи, якi визначенi у виконавчому документi".

     108. Доповнити пункт 8.4.5 Iнструкцiї новим абзацом другим такого змiсту:

     "Передане на зберiгання майно боржника видається йому державним виконавцем на пiдставi акта пiсля сплати боржником витрат на його збереження. Якщо боржник вiдмовляється сплатити витрати на зберiгання майна, вони компенсуються за рахунок реалiзацiї частини майна боржника".

     109. Доповнити пункт 8.4.7 Iнструкцiї новим абзацом другим такого змiсту:

     "Якщо особа самостiйно вселилася в примiщення, з якого вона була примусово виселена, повторне її виселення може бути здiйснено державним виконавцем на пiдставi ухвали суду, який прийняв рiшення про виселення. Виконавче провадження у цьому разi пiдлягає поновленню за постановою державного виконавця".

     110. Доповнити пункт 8.5.2 Iнструкцiї новим абзацом другим такого змiсту:

     "У разi добровiльного виконання рiшення про вселення стягувач i боржник пiдписують акт, який передається державному виконавцевi разом iз заявою стягувача про повернення йому виконавчого документа".

     У зв'язку з цим абзаци другий - третiй вважати вiдповiдно абзацами третiм - четвертим.

     111. Пункт 8.5.3 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "8.5.3. У разi, якщо боржник перешкоджає виконанню рiшення про вселення стягувача, до нього застосовуються штрафнi санкцiї, передбаченi статтею 87 Закону, та вселення здiйснюється у присутностi понятих, iз залученням працiвникiв органiв внутрiшнiх справ".

     112. Пункт 8.5.5 Iнструкцiї доповнити новими абзацами першим та другим такого змiсту:

     "У разi подальшого перешкоджання боржником проживанню (перебуванню) стягувача в примiщеннi, у яке його вселено, стягувач має право звернутися до державного виконавця iз заявою про вiдновлення виконавчого провадження.

     У цьому разi державний виконавець має право повторно провести примусове вселення стягувача та застосувати до боржника подвiйнi штрафнi санкцiї, передбаченi статтею 87 Закону".

     У зв'язку з цим абзац перший вважати вiдповiдно абзацом третiм.

     113. У пунктi 9.1 Iнструкцiї слова "проживають чи зареєстрованi на територiї України" замiнити словами "вiдповiдно проживають чи зареєстрованi на територiї України або мають на територiї України власне майно, у тому числi яким володiють спiльно з iншими особами".

     114. Абзац перший пункту 9.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "Порядок виконання в Українi рiшень iноземних судiв i арбiтражiв визначається вiдповiдними мiжнародними договорами, Законом та iншими законами України".

     115. Абзаци другий та третiй пункту 10.1 Iнструкцiї замiнити абзацами другим - десятим такого змiсту:

     "Скарга у процесi виконавчого провадження з виконання судових рiшень на дiї (бездiяльнiсть) державного виконавця або начальника органу державної виконавчої служби подається до суду, який видав виконавчий документ. Скарги щодо виконання iнших рiшень подаються до суду за мiсцезнаходженням вiдповiдного органу державної виконавчої служби, крiм скарг на дiї (бездiяльнiсть) державних виконавцiв та посадових осiб Департаменту державної виконавчої служби Мiнiстерства юстицiї України та вiддiлiв державної виконавчої служби Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, обласного, Київського та Севастопольського мiських управлiнь юстицiї, якi подаються до апеляцiйного суду за мiсцезнаходженням вiдповiдного органу державної виконавчої служби.

     Скарга у процесi виконавчого провадження подається у письмовiй формi та повинна включати:

     назву органу державної виконавчої служби, до якого подається скарга;

     точну назву стягувача та боржника, їх мiсце проживання (для фiзичних осiб) або знаходження (для юридичних осiб), а також назву представника сторони виконавчого провадження, коли скарга подається представником;

     реквiзити виконавчого документа (назва виконавчого документа, орган, який його видав, дата видачi виконавчого документа та його номер, резолютивна частина виконавчого документа);

     змiст оскаржуваних дiй (бездiяльностi) та норму Закону, яка порушена;

     виклад обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;

     пiдпис скаржника або його представника iз зазначенням дати подання скарги.

     Скарга, подана у процесi виконавчого провадження до начальника органу державної виконавчої служби, розглядається у 10-денний строк. За наслiдками розгляду скарги начальник органу державної виконавчої служби виносить постанову про задоволення чи вiдмову в задоволеннi скарги (додаток 20), яка у 10-денний строк може бути оскаржена у вищому органi державної виконавчої служби або в судi. У постановi начальник органу державної виконавчої служби дає вказiвки державному виконавцю про хiд подальшого виконання виконавчого документа. Скарги, поданi без додержання вимог, викладених в абзацi третьому цього пункту, розглядаються начальником органу державної виконавчої служби в порядку, установленому Законом України "Про звернення громадян".

     116. Абзац перший пункту 10.2 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "У разi невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рiшення, що зобов'язує боржника виконати певнi дiї, якi можуть бути виконанi лише боржником, та рiшення про поновлення на роботi державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника - фiзичну особу в розмiрi вiд двох до десяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян, на посадових осiб - вiд десяти до двадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на боржника - юридичну особу - вiд двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян та призначає новий строк для виконання".

     117. У пунктi 10.3 Iнструкцiї:

     117.1. В абзацi першому слова "за поданням державного виконавця начальником" замiнити словами "за постановою начальника", а слова "вiд двох до десяти" замiнити словами "вiд десяти до тридцяти".

     117.2. В абзацi третьому слова "суду або органiв прокуратури" замiнити словами "вiдповiдних правоохоронних органiв".

     118. У пунктi 11.1.4 Iнструкцiї:

     118.1. В абзацi першому слова "вiдповiднi рахунки" замiнити словами "вiдповiдний депозитний рахунок", а речення друге виключити.

     118.2. В абзацi другому слова "здаються до установ Ощадбанку, а 5 вiдсоткiв" замiнити словами "перераховуються до Державного бюджету України або мiсцевих бюджетiв у порядку, установленому Державним казначейством України, а 10 вiдсоткiв", а слова "вiдповiдний рахунок спецiального фонду виконавчого провадження" замiнити словами "депозитний рахунок вiдповiдного вiддiлу державної виконавчої служби".

     119. У пунктi 11.1.11 Iнструкцiї слова "на вiдповiдний рахунок спецiального фонду виконавчого провадження та до установ Ощадбанку" виключити, а слова "на рахунок вiддiлу або установи ощадбанку" замiнити словами "на депозитний рахунок вiдповiдного органу державної виконавчої служби".

     120. У пунктi 11.1.12 Iнструкцiї слова "вiдповiдний рахунок спецiального фонду виконавчого провадження або установ ощадбанку" виключити.

     121. Пункт 11.2.1 Iнструкцiї викласти в такiй редакцiї:

     "11.2.1. Мiнiстерство юстицiї України, Головне управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, обласнi, Київське та Севастопольське мiськi управлiння юстицiї мають реєстрацiйнi рахунки в органах Державного казначейства України для зарахування стягнутих з боржникiв коштiв та їх виплати стягувачам. Розрахунки зi стягувачами з даних рахункiв здiйснюються тiльки в безготiвковiй формi.

     Для контролю i перевiрки стану реєстрацiйного рахунку i визначення належностi коштiв ведеться звiтнiсть за депозитними сумами державної виконавчої служби".

     122. У пунктi 11.2.2 Iнструкцiї слова "чи на рахунках в банку" виключити.

     123. У пунктi 11.2.6 Iнструкцiї:

     123.1. В абзацi першому слова "або поточному рахунку" виключити.

     123.2. Абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "При надходженнi депозитних коштiв особа, що здiйснює облiк коштiв на депозитному рахунку, повинна негайно повiдомити начальника органу державної виконавчої служби вiд якого боржника чи стягувача (у разi, якщо здiйснюється авансування витрат або сплата рiзницi вартостi нереалiзованого майна, що передається стягувачу в рахунок погашення заборгованостi тощо) надiйшли кошти i в якiй сумi. Начальник органу державної виконавчої служби на виписцi з рахунку Державного казначейства України ставить напис "ознайомлений" i печатку органу державної виконавчої служби".

     124. Пункти 11.2.13 та 11.2.14 Iнструкцiї виключити.

     125. У пунктi 11.2.15 Iнструкцiї слова "чек i" виключити.

     126. В абзацi другому пункту 12 Iнструкцiї слова "районних, мiських (мiст обласного значення), районних у мiстах вiддiлах" замiнити словом "органах" та додати слова "(iз змiнами та доповненнями)".

     127. Доповнити додаток 6 до пунктiв 3.5.1, 3.6.1, 3.8.1, 3.8.2 Iнструкцiї у правому верхньому кутку словами

"ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник  
 
(назва органу державної виконавчої служби)
"___" ________________року".

     128. У додатку 31 до пункту 11.1.2 Iнструкцiї слова "дата зарахування банком на рахунок" замiнити словами "дата зарахування коштiв на рахунок", слова "видано, дата видачi, N чека" замiнити словами "перераховано, дата та N платiжного доручення, сума", а слова "залишок, сума (грн.)" замiнити словами "залишок коштiв".

     129. Доповнити Iнструкцiю новими додатками 40 та 41 (додатки 1, 2 до цього наказу).

Директор Департаменту державної виконавчої служби В.В.Тiсногуз

 

Додаток 1
до наказу Мiн'юсту України
21.04.2005 N 40/5
"Додаток 40
до пунктiв 5.15.2, 5.15.4 Iнструкцiї про проведення виконавчих дiй
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник  
 
(назва органу державної виконавчої служби)
"___" ________________року

ПОСТАНОВА
про звiльнення майна з-пiд арешту

"___"___________ 200_року м. ____________
Мною, державним виконавцем  
 
  ,
(назва органу державної виконавчої служби)
при примусовому виконаннi   ,
(назва документа)
виданого "___"___________ ____року  
(назва органу чи посадової особи, яка видала документ)
 
  ,
про  
(резолютивна частина документа)
 
 
установлено:
 
(обставини, визначенi в ст. 59 Закону України "Про виконавче провадження")
 
 
Ураховуючи викладене, керуючись статтею 59 Закону України "Про виконавче провадження",
ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Звiльнити з-пiд арешту майно, що належить  
 
(найменування боржника)
 
2. Копiї постанови направити  
 
3. Постанова може бути оскаржена в _______________________ судi в 10-денний строк з моменту її одержання.
Державний виконавець   (   )"
(пiдпис)

 

Додаток 2
до наказу Мiн'юсту України
21.04.2005 N 40/5
"Додаток 41
до пункту 5.14.1 Iнструкцiї про проведення виконавчих дiй
ЗАТВЕРДЖУЮ
Начальник  
 
 
 
(назва органу державної виконавчої служби)
"___" ________________року

АКТ
державного виконавця про реалiзацiю предмета iпотеки

"___" ____________ року м. ________________
Мною,   - державним виконавцем
 
  ,
(назва органу державної виконавчої служби)
при примусовому виконаннi  
  ,
(назва документа)
виданого "___"___________ ____року  
 
(назва органу чи посадової особи, яка видала документ)
  ,
про  
(резолютивна частина документа)
 
 
 
складено вiдповiдний акт про реалiзацiю предмета iпотеки  
 
(коротка характеристика реалiзованої нерухомостi)
 
 
  ,
що належить  
(ПIБ (назва юридичної особи), адреса боржника)
  ,
на пiдставi  
(правовстановлюванi документи, що пiдтверджують право
 
власностi на предмет iпотеки)
 
  ,
який було реалiзовано  
(ким, коли i де провадилась реалiзацiя
 
предмета iпотеки)
 
 
Предмет iпотеки придбано  
(ПIБ (найменування юридичної особи),
 
адреса покупця)
 
за  
(сума коштiв, унесена за придбану нерухомiсть)
 
(документи, що пiдтверджують розрахунок за придбану нерухомiсть)
 
Акт видано на пiдставi протоколу про реалiзацiю предмета iпотеки вiд ________N______ ______________________________________________
Державний виконавець   (   )"
(пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.