ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 04.05.2005 р. N 8616/7/21-5117

 

Державним податковим адмiнiстрацiям в АР Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi


Щодо реалiзацiї алкогольних напоїв та тютюнових виробiв до магазинiв безмитної торгiвлi та оподаткування їх акцизним збором

     З метою забезпечення виконання положень Закону України вiд 25.03.2005 р. N 2505 "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв України" Державна податкова адмiнiстрацiя України направляє для керiвництва в роботi роз'яснення щодо сплати акцизного збору з алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, реалiзацiя яких здiйснюється через магазини безмитної торгiвлi, а також про порядок застосування мiнiмальних цiн на такi алкогольнi напої.

     Згiдно з чинним законодавством безмитнi магазини - це пiдприємства роздрiбної торгiвлi, якi розташованi на територiї України в зонах митного контролю. Митним кодексом України (далi - Кодекс) визначено, що митна територiя України - це територiя України, зайнята сушею, територiальне море, внутрiшнi води i повiтряний простiр, а також штучнi острови, установки i споруди, що створюються у виключнiй морськiй економiчнiй зонi України, на якi поширюється виключна юрисдикцiя України.

     Статтею 226 Митного кодексу України передбачено, що товари, а також супутнi товарам роботи, в режимi магазину безмитної торгiвлi реалiзуються лише у спецiальних торговельних закладах (магазинах безмитної торгiвлi).

     Магазини безмитної торгiвлi здiйснюють торгiвлю всiма видами продовольчих i непродовольчих товарiв вiтчизняного (на умовах експорту) та iноземного походження, крiм товарiв, якi забороненi вiдповiдно до законодавства до ввезення, вивезення та транзиту через територiю України. Власник магазину безмитної торгiвлi зобов'язаний дотримуватися положень Кодексу та iнших законодавчих актiв України якi регулюють умови дiяльностi магазинiв безмитної торгiвлi.

     З 1 сiчня 2004 року набула чинностi постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 N 1089, якою затвердженi Порядок вiдкриття i лiквiдацiї магазинiв безмитної торгiвлi та Правила продажу товарiв магазинами безмитної торгiвлi. Вiдповiдно до цих Правил магазини безмитної торгiвлi можуть здiйснювати реалiзацiю товарiв за готiвку в нацiональнiй або iноземнiй валютi, кредитними картками та чеками фiзичним особам, а також у безготiвковiй формi - юридичним особам, якi обслуговують пасажирiв мiжнародних рейсiв пiсля проходження ними паспортного та митного контролю. Правилами продажу товарiв магазинами безмитної торгiвлi встановлено, що робота магазину безмитної торгiвлi органiзовується таким чином, щоб забезпечити надходження, зберiгання та продаж товарiв вiдповiдно до вимог Митного кодексу України, законодавства з питань оподаткування i митного оформлення, iнших нормативно-правових актiв i цих Правил.

     Власником магазину безмитної торгiвлi може бути лише пiдприємство-резидент з мiсцезнаходженням на територiї України, суб'єктами господарювання - платниками податкiв та пiдприємствами роздрiбної торгiвлi, якi розташованi на територiї України.

     З 31 березня 2005 року згiдно з вимогами Закону України вiд 25.03.2005 р. N 2505 "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв", яким внесено змiни до Закону N 481, вiдвантаження алкогольних напоїв, що призначенi для реалiзацiї магазинами безмитної торгiвлi, здiйснюється суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi отримали лiцензiю на право експорту алкогольних напоїв з оформленням ВМД, а мiнiмальнi оптово-вiдпускнi цiни для таких алкогольних напоїв не застосовуються.

     Одночасно з 31 березня 2005 року набули чинностi змiни i доповнення до Закону України вiд 15.09.95 N 329 "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби", якими передбачено що алкогольнi напої та тютюновi вироби, якi призначенi для реалiзацiї магазинами безмитної торгiвлi i вiдвантажуються безпосередньо українськими виробниками цiєї продукцiї, звiльняються вiд сплати акцизного збору i не маркуються марками акцизного збору. Пiдставою для звiльнення вiд сплати акцизного збору є належним чином оформлена ВМД, яка оформляється при вiдвантаженнi цiєї продукцiї вiд такого виробника. При цьому, обов'язковою умовою є те, що цi алкогольнi напої та тютюновi вироби повиннi поставлятися для реалiзацiї магазинами безмитної торгiвлi безпосередньо виробниками цiєї продукцiї за прямими договорами, укладеними мiж цими виробниками i власниками магазинiв безмитної торгiвлi. Митне оформлення алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, що спрямовуються до магазинiв безмитної торгiвлi здiйснюється у момент вiдвантаження такої продукцiї вiд виробника.

Заступник Голови С. I. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.