Документ скасований: Наказ Мiндоходiв № 765 від 05.12.2013

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 18 липня 2005 року N 276


Про затвердження Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 серпня 2005 р. за N 843/11123


     Вiдповiдно до пункту 1 статтi 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi" та з метою забезпечення оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби згiдно з чинними нормативно-правовими актами України, наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України (додається).

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, Iнструкцiю про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що надходять до бюджетiв та до державних цiльових фондiв, затверджену наказом Головної державної податкової iнспекцiї України вiд 12 травня 1994 року N 37 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 3 вересня 2001 року N 342), зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 25 травня 1994 року за N 114/323.

     3. Департаменту адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi (Нiколайченко В. I.) подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Управлiнню справами (Рахуба А. М.) у десятиденний термiн пiсля державної реєстрацiї цього наказу забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Ревуна В. I.

Голова О. I. Кiрєєв
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Мiнiстра фiнансiв України В. В. Регурецький
Заступник Голови Державного казначейства України О. О. Чечулiна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 18 липня 2005 р. N 276
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 серпня 2005 р. за N 843/11123

IНСТРУКЦIЯ
про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України

Роздiл 1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Цю Iнструкцiю розроблено вiдповiдно до вимог Законiв України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", "Про державну податкову службу в Українi" та iнших нормативно-правових актiв.

     1.2. Iнструкцiєю встановлюється порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), надходження яких контролюється органами державної податкової служби i якi передбаченi бюджетною класифiкацiєю України за доходами до Державного бюджету України, мiсцевих бюджетiв та державних цiльових фондiв, надходжень на погашення простроченої заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї, та бюджетними позичками, а також сум штрафних (фiнансових) санкцiй та пенi, що застосовуються до платникiв податкiв вiдповiдно до чинного законодавства (далi - платежi до бюджету).

     1.3. Оперативний облiк платежiв, що надходять до бюджету, ведеться пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi органу державної податкової служби вiдповiдно до порядку, установленого для справляння платежiв до бюджету.

     1.4. Облiк, контроль i складання звiтностi щодо платежiв, що надходять до бюджету, здiйснюється органами державної податкової служби з використанням автоматизованої iнформацiйної системи (далi - АIС), що забезпечує єдиний технологiчний процес уведення, контролю iнформацiї обробки документiв.

     1.5. Супроводження єдиного технологiчного процесу комп'ютерної обробки документiв щодо облiку платежiв, що надходять до бюджету, здiйснюється:

     пiдроздiлом обробки та ведення податкових документiв;

     пiдроздiлами, що здiйснюють розрахунок сум податкових зобов'язань та штрафних санкцiй за їх наявностi;

     пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi;

     пiдроздiлом автоматизацiї процесiв оподаткування (супроводження вiдповiдного програмного забезпечення).

     Усi iншi пiдроздiли є користувачами обробленої та систематизованої iнформацiї щодо облiку платежiв, що надходять до бюджету.

     1.6. Використання в АIС спецiального кодування всiх операцiй щодо облiку платежiв, що надходять до бюджету, забезпечує на робочому мiсцi працiвникiв пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi автоматизоване ведення особових рахункiв платникiв податкiв та пiдтримання в актуальному станi автоматизованої iнформацiйної облiкової системи, яка дає змогу формувати довiдкову iнформацiю, звiтнiсть тощо.

     Проведення операцiй в особових рахунках платникiв здiйснюється в хронологiчному порядку.

     При введеннi первинних документiв до АIС за кожною операцiєю фiксуються особистий номер працiвника, дата та час уведення iнформацiї.

     1.7. Облiковi операцiї з коригування даних у картках особових рахункiв платникiв податкiв проводяться пiдроздiлами адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi на пiдставi вiдповiдних документiв, датою їх надходження, з вiзою керiвника (заступника керiвника) органу державної податкової служби "До облiку".

     1.8. Для забезпечення вiдповiдностi програмного комплексу облiку i звiтностi нормам чинного законодавства проекти АIС пiдлягають обов'язковому тестуванню у Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України (далi - ДПА України) iз залученням спецiалiстiв регiональних органiв державної податкової служби, що безпосередньо обслуговують платникiв податкiв.

     Разом з програмним забезпеченням, яким унесено змiни до АIС, податковим органам на мiсцях доводяться детальнi пояснення сутi внесених змiн з посиланням на нормативно-правовий акт, на пiдставi якого внесенi зазначенi змiни.

     1.9. Обов'язковою вимогою до проектiв АIС облiку i звiтностi в органах державної податкової служби є захист, архiвування та збереження даних, забезпечення можливостi доступу до баз даних, у тому числi минулих звiтних перiодiв (тiльки в режимi перегляду), виведення карток особових рахункiв на друк, у файл та на екран комп'ютера, вiдстеження за кожним податковим зобов'язанням стану розрахункiв платника з бюджетом.

     Доступ до iнформацiї, що мiститься у картках особових рахункiв за минулi роки, забезпечується, незважаючи на змiни версiй програмного забезпечення за перiод перегляду на дату закриття вiдповiдного року.

     1.10. При об'єднаннi органiв державної податкової служби оперативний облiк платежiв, що надходять до бюджету, ведеться на об'єднаних базах з обов'язковою ознакою належностi платника до вiдповiдного мiсцевого бюджету.

Роздiл 2. ДОКУМЕНТИ, НА ПIДСТАВI ЯКИХ ПРОВОДИТЬСЯ ОБЛIК НАДХОДЖЕНЬ ПЛАТЕЖIВ ДО БЮДЖЕТУ

     2.1. Органи державної податкової служби для ведення оперативного облiку платежiв, що надходять до бюджету, одержують вiдповiднi документи вiд органiв Державного казначейства України та iнших установ згiдно з чинними порядками передачi iнформацiї.

     2.2. Державна податкова адмiнiстрацiя України одержує вiд Державного казначейства України:

     вiдомостi про зарахування та повернення коштiв з аналiтичних рахункiв за доходами та аналiтичних рахункiв, на якi зараховуються кошти в нацiональнiй валютi вiд повернення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї, та кошти вiд повернення бюджетних позичок, вiдкритих у Державному казначействi України (центральний рiвень) як технологiчний файл;

     звiти про виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами в розрiзi областей за видами надходжень в електронному виглядi;

     iнформацiю в паперовому виглядi щодо зарахування коштiв в iноземнiй валютi в рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або наданi пiд державнi гарантiї, та бюджетними позичками в розрiзi боржникiв, територiй та кодiв бюджетної класифiкацiї.

     2.3. Органи державної податкової служби на обласному та районному рiвнях одержують вiд вiдповiдних органiв Державного казначейства України:

     вiдомостi про зарахування та повернення коштiв з аналiтичних рахункiв за доходами та з рахункiв, на якi зараховуються кошти, що надiйдуть у нацiональнiй валютi на погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї, та бюджетними позичками, у виглядi технологiчного файла;

     звiти про виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами в розрiзi районних вiддiлень за видами надходжень в електронному виглядi;

     вiдомiсть N 2 розподiлу платежiв до бюджету, якi надiйшли на рахунок 3311 "Кошти, якi пiдлягають розподiлу мiж державним та мiсцевими бюджетами", в електронному виглядi або її паперову копiю;

     вiдомiсть розподiлу платежiв мiж рiвнями мiсцевого бюджету, якi надiйшли на аналiтичнi рахунки 3321 "Кошти, якi пiдлягають розподiлу мiж рiвнями бюджету", в електронному виглядi або її паперову копiю;

     вiдомiсть N 2м розподiлу платежiв до бюджету, якi надiйшли на рахунок 3411 "Кошти, тимчасово вiднесенi на доходи державного бюджету, що пiдлягають розподiлу", в електронному виглядi або її паперову копiю;

     вiдомiсть розподiлу коштiв, тимчасово вiднесених на доходи мiсцевого бюджету, якi надiйшли на аналiтичнi рахунки 3421 "Кошти, тимчасово вiднесенi на доходи мiсцевого бюджету, що пiдлягають розподiлу", в електронному виглядi або її паперову копiю;

     виписки з рахункiв у виглядi електронного реєстру розрахункових документiв.

     2.4. Iнформацiю про реквiзити вiдкритих рахункiв для зарахування платежiв до бюджетiв органи державної податкової служби одержують вiд органiв Державного казначейства України вiдповiдно до Порядку взаємодiї мiж органами Державного казначейства України та органами державної податкової служби України в процесi виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами, затвердженого наказом Державного казначейства України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.04.2002 N 74/194, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.05.2002 за N 436/6724 (iз змiнами).

     Iнформацiю про реквiзити зазначених рахункiв органи державної податкової служби доводять до платникiв податкiв шляхом їх розмiщення на дошцi податкових оголошень, установленiй на доступному для огляду мiсцi бiля входу до примiщення податкового органу.

Роздiл 3. ПОРЯДОК ВЕДЕННЯ ОСОБОВИХ РАХУНКIВ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКIВ

     3.1. З метою облiку нарахованих i сплачених сум платежiв до бюджету органами державної податкової служби на кожний поточний рiк вiдкриваються особовi рахунки за кожним платником та кожним видом платежу, якi повиннi сплачуватися такими платниками.

     Порядок формування реєстрiв платникiв податкiв у розрiзi платежiв (далi - реєстри платникiв) визначається вiдповiдними нормативно-правовими актами ДПА України.

     Особовi рахунки платникiв вiдкриваються органом державної податкової служби щорiчно за платниками, якi:

     перебувають на податковому облiку - з початку року шляхом перенесення сальдо розрахункiв платника з бюджетом та залишку несплаченої пенi (за наявностi) до бази даних поточного року пiсля проведення регламентних робiт iз закриття звiтного року за платежами, за якими передбачено подання платниками податкових декларацiй (розрахункiв) або якi контролюються податковими органами за актами перевiрок. За платежами, за якими подання платниками податкових декларацiй (розрахункiв) не передбачено, при виконаннi регламентних робiт iз закриття звiтного року сальдо розрахункiв платника з бюджетом до карток особових рахункiв, вiдкритих у поточному роцi, не переноситься;

     узятi на податковий облiк протягом поточного року - на пiдставi реєстрiв платникiв з моменту нарахування або сплати платежу (залежно вiд того, яка з цих подiй настала ранiше). Пiдроздiл адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi щоденно передає до вiдповiдних пiдроздiлiв, якi вiдповiдають за адмiнiстрування податкiв, iнформацiю щодо надходження нез'ясованих платежiв. Пiдроздiли, якi вiдповiдають за адмiнiстрування податкiв, пiсля опрацювання зазначеної iнформацiї повiдомляють пiдроздiл адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi щодо наданої iнформацiї не пiзнiше чотирьох робочих днiв вiд дати її надходження до вiдповiдних пiдроздiлiв.

     3.2. Картки особових рахункiв вiдкриваються тим структурним пiдроздiлом органу державної податкової служби, який вiдповiдно до своїх функцiональних обов'язкiв вiдкриває особовi рахунки платникiв.

     3.3. Номери карток особових рахункiв юридичних осiб - суб'єктiв господарювання вiдповiдають iдентифiкацiйним кодам, якi присвоюються платникам згiдно з Положенням про Єдиний державний реєстр пiдприємств та органiзацiй України, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.01.96 N 118 (iз змiнами та доповненнями).

     Номери карток особових рахункiв фiзичних осiб - суб'єктiв господарювання та фiзичних осiб, не зареєстрованих як суб'єкти господарювання, вiдповiдають iдентифiкацiйним номерам, якi присвоюються платникам згiдно iз Законом України "Про Державний реєстр фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв" (за наявностi).

     Номери карток особових рахункiв пiдприємств, що проводять спiльну пiдприємницьку дiяльнiсть, вiдповiдають реєстрацiйним (облiковим) номерам Тимчасового реєстру ДПА України вiдповiдно до Порядку присвоєння реєстрацiйних (облiкових) номерiв платникiв податкiв, затвердженого наказом ДПА України вiд 03.08.98 N 380 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01.09.98 за N 540/2980 (iз змiнами).

     3.4. Кожна картка особового рахунку має безпосереднiй вихiд на Єдиний банк даних про платникiв податкiв - юридичних осiб, який є автоматизованою системою збору, накопичення та обробки даних про платникiв податкiв та включає данi iнших реєстрiв, а саме: реєстру платникiв ПДВ, реєстру неприбуткових органiзацiй i установ, реєстру платникiв податкiв постiйних представництв нерезидентiв в Українi, реєстру договорiв про спiльну дiяльнiсть, реєстру великих платникiв податкiв. Зазначене дає змогу групувати облiковi показники за всiма наведеними ознаками.

     3.5. У залежностi вiд призначення платежiв вiдкриваються такi особовi рахунки:

N
з/п
Форма особового рахунку Призначення
1 ф. N 5 для здiйснення облiку податку на додану вартiсть для платникiв податкiв - юридичних та фiзичних осiб;
2 ф. N 6 для здiйснення облiку платежiв, за якими передбачено подання платником податкових декларацiй (розрахункiв);
3 ф. N 15 для здiйснення облiку платежiв, за якими не передбачено подання платником податкових декларацiй (розрахункiв) та облiку надходжень на погашення простроченої заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї, та бюджетними позичками згiдно з перелiком боржникiв;
4 ф. N 1 Р для здiйснення облiку реструктурованих сум.

     3.6. Форми карток особових рахункiв мають лицьовий та зворотний боки.

     На лицьовому боцi картки вiдображаються умови справляння платежу та данi про платника податкiв.

     Зворотний бiк картки вiдображає стан розрахункiв платникiв з бюджетом (суми нарахованого та сплаченого платежу, пенi, штрафних (фiнансових) санкцiй, плати за кредит щодо розстрочених (вiдстрочених) податкових зобов'язань, суми податкового боргу, надмiру та/або помилково сплаченi та суми, заявленi до вiдшкодування, й iнше).

     3.7. Усi вартiснi операцiї в особових рахунках платникiв здiйснюються в гривнях з двома десятковими знаками.

     3.8. У разi, якщо платник переходить на облiк з одного органу державної податкової служби до iншого, новий особовий рахунок не вiдкривається. Облiк надходження платежiв ведеться в особовому рахунку, що переданий з органу державної податкової служби за попереднiм мiсцем реєстрацiї платника.

Роздiл 4. ОБЛIК НАРАХОВАНИХ СУМ ПЛАТЕЖIВ

     4.1. Нарахуванню в особових рахунках платникiв пiдлягають:

     податковi зобов'язання, штрафнi санкцiї та пеня, самостiйно визначенi платником;

     податковi зобов'язання, штрафнi санкцiї та пеня, нарахованi органом державної податкової служби та узгодженi платником вiдповiдно до чинного законодавства;

     пеня за порушення встановлених строкiв погашення узгодженого податкового зобов'язання;

     вiдсотки за користування розстроченням (вiдстроченням) податкових зобов'язань;

     непогашенi суми векселя, що видається суб'єктом господарювання при здiйсненнi операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах.

     4.2. Порядок нарахування в картках особових рахункiв.

     4.2.1. Податковi зобов'язання, штрафнi санкцiї, пеня, самостiйно визначенi платником у податковiй звiтностi, уносяться до електронної бази даних пiдроздiлами обробки та ведення податкових документiв i формуються в електроннi та паперовi реєстри. Спецiалiсти пiдроздiлiв адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi пiсля перенесення засобами програмного забезпечення даних з електронної бази звiтних документiв до карток особових рахункiв платникiв податкiв формують протокол помилкових записiв за вiдповiдними кодами можливих помилок. У залежностi вiд коду помилки над їх усуненням працюють працiвники вiдповiдних пiдроздiлiв. Пiсля виправлення помилок здiйснюється повторне перенесення даних. Для перевiрки правильностi виконання зазначених процедур пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi проводиться звiрка сум, рознесених до карток особових рахункiв, на вiдповiднiсть сумам, занесеним до баз електронної звiтностi. За результатами звiрки, на пiдставi карток особових рахункiв формуються реєстри рознесених сум у двох примiрниках. Один примiрник з вiдмiткою iнспектора зазначеного пiдроздiлу передається до галузевого пiдроздiлу для зберiгання, другий примiрник з вiдмiткою галузевого пiдроздiлу про отримання зберiгається у пiдроздiлi адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi. Пiдсумкова перевiрка щодо наявностi нерознесених сум податкових зобов'язань, термiн сплати за якими припадає на поточний мiсяць, здiйснюється перед формуванням зведених показникiв iнформацiйної системи за станом на перше число наступного мiсяця. Перевiрка виконується пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi з формуванням протоколу розбiжностей.

     Нарахування податкових зобов'язань та штрафних санкцiй, що самостiйно визначенi та узгодженi платником, облiковується у роздiлi "Нараховано платежiв - зменшено платежiв" за вiдповiдними кодами операцiй.

     Нарахування пенi, самостiйно визначеної платником, облiковується у роздiлi "Нарахування сум пенi" за вiдповiдними кодами операцiй.

     4.2.2. Податковi зобов'язання, штрафнi санкцiї та пеня, розрахованi органом державної податкової служби, облiковуються у картках особових рахункiв за даними електронного реєстру податкових повiдомлень у частинi узгоджених сум згiдно з Порядком направлення органами державної податкової служби України податкових повiдомлень платникам податкiв, затвердженим наказом ДПА України вiд 21.06.2001 N 253 та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 06.07.2001 за N 567/5758 (у редакцiї наказу ДПА України вiд 27.05.2003 N 247).

     Звiрка достовiрностi даних, перенесених засобами програмного забезпечення з реєстру податкових повiдомлень до карток особових рахункiв платникiв податкiв, здiйснюється на пiдставi паперових виписок з зазначеного реєстру, що надходять до пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi вiд структурних пiдроздiлiв, якi складають податковi повiдомлення.

     Пеня, розрахована органом державної податкової служби, облiковується у роздiлi "Нарахування сум пенi" за вiдповiдними кодами операцiй.

     4.2.3. Нарахування пенi за порушення встановлених строкiв погашення узгодженого податкового зобов'язання здiйснюється в особових рахунках платникiв податкiв у роздiлi "Нарахування сум пенi".

     Нарахування пенi в картках особових рахункiв платникiв податкiв здiйснюється засобами програмного забезпечення у день фактичного погашення податкового боргу (його частини) у порядку, установленому наказом ДПА України вiд 11.06.2003 N 290 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок нарахування та погашення пенi за платежами, що контролюються органами державної податкової служби", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 27.06.2003 за N 522/7843.

     4.2.4. Облiковi операцiї скасування зазначених податкових зобов'язань, штрафних санкцiй та пенi здiйснюються на пiдставi рiшення керiвника (заступника керiвника) податкового органу датою прийняття такого рiшення.

     4.2.5. Нарахування сум вiдсоткiв за користування вiдстроченням або розстроченням податкових зобов'язань проводиться в особових рахунках платникiв податкiв у роздiлi "Нарахування сум пенi" шляхом їх перенесення засобами програмного забезпечення з журналу реєстрацiї вiдстрочених або розстрочених сум податкових зобов'язань.

     4.3. Нарахування платежiв до бюджету в особових рахунках платникiв податкiв здiйснюються вiдповiдно до порядкiв адмiнiстрування вiдповiдних податкiв, розроблених на пiдставi чинного законодавства.

     Нарахування узгоджених податкових зобов'язань у картках особових рахункiв платникiв здiйснюється датою граничного термiну сплати зазначених зобов'язань.

     У разi, якщо останнiй день граничного термiну сплати узгодженого податкового зобов'язання припадає на вихiдний або святковий день, нарахування платежiв в особових рахунках платникiв здiйснюється у наступний за вихiдним або святковим операцiйний (банкiвський) день.

     При поданнi уточнюючого розрахунку, що збiльшує або зменшує податковi зобов'язання минулих податкових перiодiв платника, нарахування в особовому рахунку платника проводиться датою його подання.

Роздiл 5. ОБЛIК НАДХОДЖЕННЯ ПЛАТЕЖIВ ДО БЮДЖЕТУ

     5.1. Для забезпечення контролю за повнотою та своєчаснiстю розрахункiв платникiв з бюджетом за податками, зборами (обов'язковими платежами) органи державної податкової служби провадять оперативний облiк надходжень платежiв згiдно з кодами бюджетної класифiкацiї за доходами на пiдставi документiв, перелiчених у роздiлi 2 цiєї Iнструкцiї.

     5.2. Суми нарахованих (сплачених) платежiв за результатами документальних та/або камеральних перевiрок, пенi та штрафних (фiнансових) санкцiй облiковуються за тими самими кодами бюджетної класифiкацiї, що й податки, збори (обов'язковi платежi), за якими здiйснено такi нарахування (сплата).

     5.3. Данi про надходження платежiв до бюджету вiдображаються органом державної податкової служби в особових рахунках платникiв i в реєстрi надходжень та повернень у день отримання вiд органiв Державного казначейства України вiдомостей про зарахування та повернення надмiру сплачених платежiв у виглядi електронного реєстру розрахункових документiв.

     У разi виявлення у зазначеному реєстрi помилкових записiв або розрахункових документiв, що надiйшли вiд суб'єктiв господарювання, якi не вiднесено до реєстру платникiв вiдповiдного податку, цi данi в день отримання електронного реєстру розрахункових документiв облiковуються в окремому особовому рахунку за спецiальним кодом "умовний платник" та в реєстрi надходжень i повернень. Форма картки особового рахунку за спецiальним кодом "умовний платник" повинна вiдповiдати формi картки особового рахунку, за яким ведеться оперативний облiк платежу згiдно з бюджетною класифiкацiєю. Зазначенi суми надходжень пiдлягають уточненню й облiку у вiдповiдних особових рахунках платникiв у термiн не пiзнiше нiж 10 робочих днiв вiд дня одержання електронного реєстру розрахункових документiв вiд органу Державного казначейства.

     5.4. Облiк платежiв, за якими не передбачено подання платником податкової звiтностi до органiв державної податкової служби, та надходжень на погашення простроченої заборгованостi за бюджетними позичками, крiм випадкiв донарахування таких платежiв за актами документальних перевiрок, ведеться загальною сумою у реєстрi надходжень та повернень.

Роздiл 6. ОБЛIК ВIДСТРОЧЕННЯ I РОЗСТРОЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

     6.1. Сума розстрочення (вiдстрочення) податкових зобов'язань, вiдсотки за користування розстроченням (вiдстроченням) податкових зобов'язань та термiни їх сплати вiдображаються в особовому рахунку платника згiдно з Порядком розстрочення та вiдстрочення податкових зобов'язань платникiв податкiв, затвердженим наказом ДПА України вiд 18.09.2001 N 378 та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 29.10.2001 за N 912/6103.

     6.2. Данi щодо розстрочення (вiдстрочення) податкових зобов'язань у термiн не пiзнiше дати укладання вiдповiдного договору засобами програмного забезпечення вносяться до картки особового рахунку платника з журналу, який ведеться в електронному виглядi пiдроздiлом забезпечення податкових зобов'язань i в якому реєструються рiшення та договiр про розстрочення (вiдстрочення).

     Якщо за перiод термiну дiї розстрочення (вiдстрочення) податкових зобов'язань уносяться змiни або доповнення до бюджетної класифiкацiї України, то вiдповiднi змiни вiдображаються у змiнах та доповненнях до договору про розстрочення, у яких указується пiдстава для внесення змiн. Вiдомостi про внесення змiн та доповнень до договору про розстрочення вносяться до електронного журналу та переносяться до картки особового рахунку платника.

     Пiсля цього паперовий витяг з журналу (2 примiрники) передається пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi для проведення звiрення повноти та правильностi вiдображення розстрочених (вiдстрочених) сум у картках особових рахункiв.

     Пiсля звiрення даних працiвник пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi, який проводив звiрку, своїм пiдписом на витягу з журналу завiряє правильнiсть даних облiку i пiдшиває один примiрник витягу до справи про наданi вiдстрочки та розстрочки, другий примiрник повертає до пiдроздiлу забезпечення податкових зобов'язань.

     6.3. Облiк надходження розстрочених (вiдстрочених) податкових зобов'язань за платежами до бюджету та процентiв за користування вiдстроченням або розстроченням податкових зобов'язань вiдображається в особових рахунках платникiв у загальному порядку облiку податкових зобов'язань, який встановлюється окремо для кожної форми особових рахункiв платникiв, за тими кодами бюджетної класифiкацiї, що й платежi, за якими надано вiдстрочення або розстрочення податкових зобов'язань.

     6.4. Вiдсотки за користування розстроченням (вiдстроченням) податкових зобов'язань вiдображаються на зворотному боцi картки.

     6.5. При переведеннi платника на облiк до iншого податкового органу, у тому числi до державних податкових iнспекцiй з функцiями безпосереднього обслуговування та контролю за великими платниками податкiв, в оперативнiй звiтностi данi про вiдстрочення або розстрочення податкових зобов'язань вiдображаються:

     за попереднiм мiсцем облiку платника - вiд дати надання вiдстрочення або розстрочення податкових зобов'язань до дати зняття з облiку платника податкiв вiдображаються як використанi;

     за новим мiсцем облiку платника - вiд дати взяття на облiк платника податкiв до дати закiнчення термiну дiї вiдстрочення або розстрочення податкових зобов'язань вiдображаються як дiючi на звiтну дату.

     6.6. Облiк дострокового погашення вiдстрочених або розстрочених податкових зобов'язань, а також розстрочення (вiдстрочення) податкових зобов'язань платникiв, що утворилися в процесi реорганiзацiї, здiйснюється згiдно з вищезазначеним Порядком.

Роздiл 7. ОБЛIК ПОВЕРНЕННЯ ПОМИЛКОВО ТА/АБО НАДМIРУ СПЛАЧЕНИХ ПОДАТКIВ, ЗБОРIВ (ОБОВ'ЯЗКОВИХ ПЛАТЕЖIВ)

     7.1. Заяви на повернення сум помилково та/або надмiру сплачених податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) у випадках, передбачених податковими законами можуть бути поданi не пiзнiше 1095 дня, наступного за днем здiйснення такої переплати (за винятком повернення зайво утриманих (сплачених) сум податку з доходiв фiзичних осiб, що пiдлягає поверненню з бюджету, у тому числi у зв'язку з нарахуванням податкового кредиту, на пiдставi поданої платником податкiв податкової декларацiї за звiтний календарний рiк).

     7.2. У разi, якщо за даними облiку податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) до бюджетiв та державних цiльових фондiв, що ведеться в органах державної податкової служби, сума помилково та/або надмiру сплаченого податку, збору (обов'язкового платежу) вiдсутня або менша за суму, заявлену платником до повернення, вiдповiдний структурний пiдроздiл органу державної податкової служби у встановлений термiн письмово, з викладенням причин, повiдомляє платника податку про необхiднiсть проведення звiрки у зв'язку з неможливiстю повернення коштiв або часткового повернення заявленої суми.

     7.3. Орган державної податкової служби вирiшує питання щодо списання помилково та/або надмiру сплачених сум платежiв, що облiковуються в особових рахунках платникiв бiльше 1095 днiв без руху (вiдсутнi зменшення та нарахування податкових зобов'язань або нарахування, якi мають нульове значення, та сплата), за умови вiдсутностi заяви платника про повернення, у встановленому законом порядку.

     7.4. При поверненнi надмiру утриманої (сплаченої) суми податку з доходiв фiзичних осiб структурним пiдроздiлом оподаткування фiзичних осiб органу державної податкової служби України у термiн не пiзнiше нiж за п'ятнадцять робочих днiв до закiнчення шiстдесятиденного термiну вiд дня отримання податковими органами податкової декларацiї надаються пiдроздiлам адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi вiдповiднi документи, необхiднi для формування висновкiв про повернення надмiру утриманих (сплачених) сум податку з доходiв фiзичних осiб та реєстрiв одержувачiв коштiв.

Роздiл 8. ПIДБИТТЯ ПIДСУМКIВ В ОСОБОВИХ РАХУНКАХ ПЛАТНИКIВ

     8.1. У картках особових рахункiв платникiв податкiв на дату проведення останньої облiкової операцiї пiдбиваються пiдсумки за всiма графами карток особових рахункiв з початку мiсяця та з початку року (крiм граф, що вiдображають сальдо розрахункiв з бюджетом). На кiнець мiсяця пiсля проведення останньої операцiї здiйснюється запис указаних пiдсумкових рядкiв до особового рахунку.

     8.2. За наявностi позитивного сальдо розрахункiв платника з бюджетом (надмiру та/або помилково сплачених сум платежу та/або сум бюджетного вiдшкодування з податку на додану вартiсть) на початок року сальдо розрахункiв з бюджетом на дату останньої операцiї в картцi особового рахунку дорiвнює сумi позитивного сальдо розрахункiв платника з бюджетом на початок року плюс сплачена сума за перiод плюс сума зменшених нарахувань (у тому числi скасування та розстрочення платежiв) за перiод плюс сума бюджетного вiдшкодування з податку на додану вартiсть за перiод плюс сума вiд'ємного значення рiзницi мiж сумою податкових зобов'язань та сумою податкового кредиту з податку на додану вартiсть, яка направляється на погашення податкового боргу, за перiод плюс поновлена сума списаного надмiру та/або помилково сплаченого платежу за перiод плюс списана сума податкового боргу за податковими зобов'язаннями за перiод мiнус списана сума надмiру та/або помилково сплаченого платежу за перiод мiнус сума нарахувань (у тому числi поновлення скасованих та скасування розстрочення платежiв) за перiод мiнус повернена сума за перiод мiнус поновлена сума списаного податкового боргу за податковими зобов'язаннями за перiод.

     8.3. За наявностi вiд'ємного сальдо розрахункiв платника з бюджетом (податкового боргу за податковими зобов'язаннями) на початок року сальдо розрахункiв з бюджетом на дату останньої операцiї в картцi особового рахунку дорiвнює сплаченiй сумi за перiод мiнус сума податкового боргу за податковими зобов'язаннями на початок року плюс сума зменшених нарахувань (у тому числi скасування та розстрочення платежiв) за перiод плюс сума бюджетного вiдшкодування з податку на додану вартiсть за перiод плюс сума вiд'ємного значення рiзницi мiж сумою податкових зобов'язань та сумою податкового кредиту з податку на додану вартiсть, яка направляється на погашення податкового боргу, за перiод плюс списана сума податкового боргу за податковими зобов'язаннями за перiод плюс поновлена сума списаного у минулих роках надмiру та/або помилково сплаченого платежу за перiод мiнус сума нарахувань (у тому числi поновлення скасованих та скасування розстрочення платежiв) за перiод мiнус поновлена сума списаного податкового боргу за податковими зобов'язаннями за перiод мiнус повернена сума за перiод.

     8.4. Сальдо розрахункiв платника з бюджетом у пiдсумковому рядку граф картки особового рахунку дорiвнює сальдо розрахункiв платника з бюджетом за станом на дату проведення в картцi особового рахунку останньої облiкової операцiї.

     8.5. Сальдо розрахункiв з бюджетом на дату останньої операцiї визначається пiсля проведення розрахункових операцiй в картках особових рахункiв платникiв. Розрахунковi операцiї проводяться пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi щоденно засобами програмного забезпечення.

     8.6. Працiвниками пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi при проведеннi звiрення з платником податкiв перевiряється правильнiсть пiдбиття пiдсумкiв у картках особових рахункiв платникiв.

     8.7. Працiвниками пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi пiсля пiдбиття щомiсячних пiдсумкiв вибiрково перевiряється правильнiсть їх розрахунку.

     8.8. В особових рахунках платникiв пiсля проведення всiх облiкових операцiй за останнiй робочий день грудня працiвником пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi засобами програмного забезпечення у вiдповiдних графах таких особових рахункiв пiдбиваються пiдсумки за рiк.

Роздiл 9. ПЕРЕВIРКА ОСОБОВИХ РАХУНКIВ ПЛАТНИКIВ

     9.1. Не менше нiж раз на квартал працiвником пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi проводиться вибiркова перевiрка правильностi проведених операцiй в особових рахунках платникiв.

     При проведеннi вiдбору особових рахункiв для перевiрки перевага вiддається особовим рахункам iз значними сумами нарахувань/зменшень узгоджених податкових зобов'язань (з урахуванням штрафних (фiнансових) санкцiй), пенi, позитивного та вiд'ємного сальдо розрахункiв платника з бюджетом на дату такого вiдбору.

     При перевiрцi увага звертається на такi моменти: чи за всiма термiнами сплати вiдображено суми нарахованих/зменшених податкових зобов'язань зi сплати до бюджету податку, збору (обов'язкового платежу) та штрафних (фiнансових) санкцiй, а також суми, донарахованi за результатами документальних перевiрок; чи правильно розраховане сальдо розрахункiв платника з бюджетом (додатне чи вiд'ємне); чи правильно нарахована пеня.

     За результатами проведення вибiркової перевiрки правильностi проведених операцiй в особових рахунках платникiв податкiв працiвником структурного пiдроздiлу складається акт за формою, зазначеною у додатку 1.

     При виявленнi помилок, неповного чи неправильного вiдображення облiкових показникiв в особових рахунках платникiв працiвником пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi, за необхiдностi, спецiалiстами пiдроздiлiв автоматизацiї процесiв оподаткування, обробки та введення документiв вiдповiдних галузевих пiдроздiлiв уживаються заходи щодо виправлення таких помилок, неповного чи неправильного вiдображення.

     9.2. Пiсля проведення регламентних робiт щодо закриття звiтного року та перенесення сальдо до особового рахунку поточного року працiвником пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi здiйснюється контроль за правильнiстю та повнотою перенесення пiдсумкових сум позитивного чи вiд'ємного сальдо розрахункiв платника з бюджетом, залишку несплаченої пенi за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї. За результатами проведеної перевiрки працiвниками пiдроздiлiв автоматизацiї процесiв оподаткування i адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi вживаються заходи щодо усунення помилок.

     9.3. На вимогу платника податкiв працiвником пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi на пiдставi даних карток особових рахункiв здiйснюється звiрення стану розрахункiв платника податкiв з бюджетами за податками, зборами (обов'язковими платежами) за вiдповiдний звiтний перiод. Пiдсумки проведеного органами державної податкової служби звiрення стану розрахункiв платника з бюджетами за податками, зборами (обов'язковими платежами) вiдображаються у книзi облiку звiрення стану розрахункiв платникiв з бюджетами (додаток 2).

     9.4. На письмову вимогу платника податкiв звiрення стану розрахункiв платника з бюджетом за податками, зборами (обов'язковими платежами) за звiтний перiод оформлюється актом за формою, зазначеною у додатку 3. Акт з розбiжностями мiж даними картки особового рахунку та даними платника податку, збору (обов'язкового платежу) є пiдставою для здiйснення детальної перевiрки таких розбiжностей.

Роздiл 10. ЗАКРИТТЯ ОСОБОВИХ РАХУНКIВ ПЛАТНИКIВ

     10.1. Пiсля проведення регламентних робiт в особових рахунках платникiв податкiв iз закриття звiтного року, уключаючи пiдбиття пiдсумкiв у вiдповiдних графах, картки особових рахункiв платникiв податкiв за рiк закриваються. Сальдо розрахункiв платника з бюджетом, у тому числi нульове, переноситься в особовий рахунок поточного року.

     10.2. У разi зняття з облiку платника податкiв в органi державної податкової служби у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання) такого платника пiдроздiли адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi виконують такi операцiї:

     проводять звiрку з платником податкiв iз складанням у трьох примiрниках (два примiрника для органiв державної податкової служби i один для платника податкiв) вiдповiдних актiв звiрки;

     формують на дату зняття платника з облiку картки особових рахункiв в електронному виглядi та довiдку про стан розрахункiв платника з бюджетом, крiм платежiв, сплата за якими повинна проводитись за мiсцем розташування об'єкта оподаткування (наприклад, плата за землю, плата за торговий патент на деякi види пiдприємницької дiяльностi тощо) та заповнюють вiдповiднi пункти повiдомлення (ф. N 11-ОПП);

     передають до пiдроздiлiв з облiку платникiв повiдомлення, завiрену довiдку про стан розрахункiв платника з бюджетом, акти звiрки з платником та електронну копiю особових рахункiв платника для надсилання до органiв державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням.

     10.3. У разi зняття з облiку платника окремих видiв податкiв (плата за землю, податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин та механiзмiв, торговий патент на деякi види пiдприємницької дiяльностi тощо) в органi державної податкової служби у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження об'єкта оподаткування пiдроздiли адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi виконують такi операцiї:

     проводять звiрку з платником податкiв iз складанням у трьох примiрниках (для двох податкових органiв i платника податкiв) актiв звiрки за вiдповiдними видами податкiв;

     формують на дату зняття платника з облiку особовi рахунки в електронному виглядi та довiдку про стан розрахункiв платника з бюджетом з вiдповiдних видiв податкiв;

     передають до пiдроздiлiв з облiку платникiв завiрену довiдку про стан розрахункiв з бюджетом, акти звiрки з платником та електронну копiю вiдповiдних особових рахункiв платника для надсилання до органiв державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням об'єкта оподаткування.

     10.4. У разi змiни форми власностi платника податку, яка призводить до змiни коду бюджетної класифiкацiї, за яким проводиться облiк податку, такому платнику з початку року, наступного за роком, у якому вiдбулись указанi змiни, вiдкривається нова картка особового рахунку за вiдповiдним кодом бюджетної класифiкацiї, до якої вноситься сальдо розрахункiв з бюджетом з попередньої картки.

     10.5. При проведеннi лiквiдацiйної процедури платника податкiв в облiку проводяться такi операцiї:

     за платниками податкiв, якi не мають заборгованостi перед бюджетами, особовi рахунки закриваються у день зняття з податкового облiку таких платникiв податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та присвоєння вiдповiдної ознаки вiдомостям, що заносяться до районних рiвнiв Єдиного банку даних про платникiв податкiв;

     за платниками податкiв, якi мають податковий борг перед бюджетами, особовi рахунки закриваються пiсля погашення або списання суми податкового боргу, штрафних санкцiй та пенi, нарахованої на суму погашеного або списаного податкового боргу у порядку, установленому наказом ДПА України вiд 14.03.2001 N 103 "Про затвердження Порядку списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 10.01.2002 за N 16/6304 (iз змiнами), i наказом ДПА України вiд 21.11.2000 N 600 "Про затвердження Порядку проведення органами державної податкової служби прощення (списання) i розстрочення (вiдстрочення) податкової заборгованостi платникiв податкiв при укладеннi мирової угоди у справi про банкрутство", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 06.12.2000 за N 893/5114 (iз змiнами).

     10.6. Облiковi показники закритих особових рахункiв щодо нарахувань та надходжень платежiв до бюджету враховуються в оперативнiй звiтностi до кiнця поточного року.

     10.7. Картки особових рахункiв платникiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), у яких протягом поточного року вiдсутнi облiковi операцiї i сальдо розрахункiв з бюджетом дорiвнює нулю, пiсля аналiзу сформованої засобами iнформацiйної системи вiдповiдної iнформацiї пiдлягають видаленню з бази даних.

Роздiл 11. ОБЛIК ПОДАТКОВОГО БОРГУ, ЙОГО ПОГАШЕННЯ ТА СПИСАННЯ

     11.1. Податковий борг платника податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) облiковується в картках особових рахункiв, що ведуться пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi органу державної податкової служби у порядку, визначеному цiєю Iнструкцiєю.

     11.2. Для контролю за погашенням податкового боргу та застосуванням передбачених нормативно-правовими актами заходiв з його лiквiдацiї за запитами пiдроздiлiв органу державної податкової служби пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi формуються вiдомостi про платникiв, що мають податковий борг. Зазначенi вiдомостi формуються на дату запиту для подальшої передачi вказаним пiдроздiлам в електронному виглядi.

     11.3. На суми податкового боргу пiдроздiлом забезпечення податкових зобов'язань органами державної податкової служби формуються податковi вимоги за формою та в порядку, затвердженому наказом ДПА України вiд 03.07.2001 N 266 "Про затвердження Порядку направлення органами державної податкової служби України податкових вимог платникам податкiв", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 16.07.2001 за N 595/5786 (iз змiнами). Податковi вимоги формуються засобами програмного забезпечення на пiдставi облiкових даних карток особових рахункiв платникiв податкiв та реєструються у реєстрi виданих податкових вимог за кожним боржником окремо.

     11.4. Пiд погашенням податкового боргу за певним видом платежу слiд розумiти зменшення абсолютного значення вiд'ємного сальдо розрахункiв платника з бюджетом та пенi, пiдтверджене вiдповiдним документом.

     Погашення податкового боргу може бути повним або частковим.

     11.5. Сума податкового боргу (його частини), яка виникла в результатi несплати узгодженого податкового зобов'язання, визначеного податковим органом, пiдлягає скасуванню у разi, якщо судом змiнено або скасовано вiдповiдне рiшення такого податкового органу.

     11.6. Списання податкового боргу, визнаного в установленому порядку безнадiйним, у картках особових рахункiв платника здiйснюється вiдповiдно до Порядку списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв, затвердженого наказом ДПА України вiд 14.03.2001 N 103 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10.01.2002 за N 16/6304 (iз змiнами), на пiдставi рiшення керiвника (заступника керiвника) органу державної податкової служби датою прийняття такого рiшення.

     11.7. Сума податкового боргу, визначена до прощення (списання) на пiдставi укладеної мирової угоди в справi про банкрутство, списується в картках особових рахункiв платника датою прийняття рiшення про прощення (списання) податкового боргу, прийнятого начальником (заступником начальника) органу державної податкової служби.

     11.8. За пiдсумками списання податкового боргу керiвником податкового органу (його заступником) приймається додаткове рiшення про списання пенi, нарахованої в результатi проведення такого списання. Зазначене рiшення передається до пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi для проведення списання пенi в картках особових рахункiв платника податку.

Роздiл 12. ВЕДЕННЯ РЕЄСТРIВ НАДХОДЖЕНЬ ТА ПОВЕРНЕНЬ

     12.1. Для зведеного оперативного облiку платежiв, що надходять до бюджету, а також повертаються з нього, органом державної податкової служби ведуться реєстри надходжень та повернень платежiв за кодами класифiкацiї доходiв бюджету (далi - реєстри) за вiдповiдною формою.

     12.2. Реєстри ведуться виключно за кодами бюджетної класифiкацiї доходiв, контроль за справлянням (стягненням) платежiв за якими покладено на органи державної податкової служби згiдно iз Законом України про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк.

     12.3. Реєстри формуються пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi щоденно засобами програмного забезпечення загальним пiдсумком за день та наростаючим пiдсумком з початку року на пiдставi даних особових рахункiв платникiв пiсля вiдображення в особових рахунках сум надходжень та повернень за цей день.

     12.4. Щоденно працiвниками пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi данi реєстрiв звiряються з даними звiту про виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами, який формується органом Державного казначейства України та передається засобами електронного зв'язку до вiдповiдного податкового органу в порядку, установленому спiльним наказом Державного казначейства України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.04.2002 N 74/194 "Про затвердження Порядку взаємодiї мiж органами Державного казначейства України та державної податкової служби України в процесi виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 20.05.2002 за N 436/6724 (iз змiнами).

     12.5. За даними реєстрiв складається оперативна звiтнiсть про суми фактичних надходжень платежiв до бюджету з початку року.

     12.6. Щомiсяця, не пiзнiше 4-го числа мiсяця, наступного за звiтним, пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi проводиться з вiдповiдним органом Державного казначейства України звiрка доходiв за всiма кодами бюджетної класифiкацiї на пiдставi даних про надходження до державного та мiсцевих бюджетiв та вiдомостей розподiлу коштiв за станом на 1 число мiсяця, наступного за звiтним. За результатами складаються акти звiрки за формою, установленою спiльним наказом Державного казначейства України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.04.2002 N 74/194 "Про затвердження Порядку взаємодiї мiж органами Державного казначейства України та державної податкової служби України в процесi виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 20.05.2002 за N 436/6724 (iз змiнами).

Роздiл 13. ЗВIТНIСТЬ ОРГАНIВ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

     13.1. Звiтнiсть i зведенi iнформацiї про нарахування та надходження податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), податковий борг, розстроченi та вiдстроченi суми, помилково та/або надмiру сплаченi i невiдшкодованi платежi складаються пiдроздiлами адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi органiв державної податкової служби засобами iнтегрованої автоматизованої iнформацiйно-аналiтичної системи податкових органiв за даними оперативного облiку платежiв.

     З метою створення єдиної iнформацiйної системи облiкових показникiв щодо розрахункiв платникiв податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) з бюджетом i державними цiльовими фондами та запобiгання дублюванню вiдповiдних показникiв або використання показникiв, якi вiдсутнi в iнформацiйнiй системi Державної податкової адмiнiстрацiї України, створена на центральному рiвнi бiблiотека звiтiв та зведених iнформацiй.

     13.2. З метою забезпечення системного пiдходу до формування звiтностi, ефективного використання її показникiв та збереження iнформацiї в органах державної податкової служби використовується електронний реєстр зведеної iнформацiї i звiтностi. Електронний реєстр мiстить iнформацiю про термiни надання звiтностi, вiдповiдальний за її складання пiдроздiл, схеми формування звiтностi на всiх рiвнях, коротку iнформацiю про змiст форм, порядок та можливiсть доступу до них, їх розташування в електроннiй базi даних тощо.

     13.3. Унесення органами державної податкової служби змiн до даних звiтiв i зведених iнформацiй у результатi виявлення помилок при їх формуваннi, а також надання уточнених звiтiв i зведених iнформацiй до податкових органiв вищого рiвня здiйснюються вiдповiдно до чинного законодавства.

     13.4. Данi звiтiв i зведеної iнформацiї, що складаються органами державної податкової служби, за своїм правовим режимом належать до iнформацiї з обмеженим доступом та пiдлягають захисту вiдповiдно до законодавства України.

Роздiл 14. ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ ОПЕРАТИВНОГО ОБЛIКУ ПОДАТКIВ, ЗБОРIВ (ОБОВ'ЯЗКОВИХ ПЛАТЕЖIВ), КОНТРОЛЬ ЗА СПРАВЛЯННЯМ ЯКИХ ЗДIЙСНЮЮТЬ IНШI ДЕРЖАВНI ОРГАНИ

     14.1. З метою припинення органами державної податкової служби оперативного облiку податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) до бюджетiв та державних цiльових фондiв, контроль за справлянням яких знято з податкових органiв i покладено на iншi державнi органи, пiдроздiлами адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi за даними карток особових рахункiв платникiв проводиться iнвентаризацiя сум податкового боргу, надмiру та/або помилково сплачених коштiв у розрiзi вiдповiдних податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв).

     За результатами iнвентаризацiї складаються акти iнвентаризацiї (у двох примiрниках) за формою, зазначеною у додатку 4.

     14.2. Вiдповiдно до актiв iнвентаризацiї керiвником (заступником керiвника) органу державної податкової служби приймається рiшення про передачу до iнших державних органiв сум податкового боргу, надмiру та/або помилково сплачених податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) для подальшого контролю за станом розрахункiв платникiв з бюджетом.

     14.3. Пiдроздiли адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi датою зазначеного рiшення керiвника (заступника керiвника) органу державної податкової служби проводять в облiку операцiї коригування сальдо розрахункiв з бюджетом за податками, зборами (обов'язковими платежами), оперативний облiк яких припиняється в органах державної податкової служби, пiсля чого вiдповiднi картки особових рахункiв закриваються.

     Суми податкового боргу, надмiру та/або помилково сплачених податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) у звiтностi, що складається пiсля проведення цих операцiй, не вiдображаються.

     14.4. Передача iншому державному органу, на який покладено контроль за справлянням вiдповiдних платежiв, iнформацiї про стан розрахункiв платникiв з бюджетом здiйснюється шляхом складання акта приймання-передавання, згiдно з яким один примiрник акта iнвентаризацiї (з додатками) зберiгається у пiдроздiлi адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi органу державної податкової служби.

Роздiл 15. ОРГАНIЗАЦIЯ ДIЛОВОДСТВА В ПIДРОЗДIЛАХ АДМIНIСТРУВАННЯ ОБЛIКОВИХ ПОКАЗНИКIВ ТА ЗВIТНОСТI ДПС УКРАЇНИ

     15.1. Загальнi правила дiловодства в органах ДПС України, зокрема в пiдроздiлах адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi, визначаються Типовою iнструкцiєю з дiловодства в органах державної податкової служби України, затвердженою наказом ДПА України вiд 01.07.98 N 315 (далi - Iнструкцiя). Викладенi в цiй Iнструкцiї правила i рекомендацiї щодо порядку здiйснення дiловодних процесiв в органах державної податкової служби розробленi вiдповiдно до положень Конституцiї України, Законiв України "Про державну службу", "Про державну податкову службу в Українi", "Про звернення громадян" та iнших нормативно-правових актiв.

     15.2. Указана Iнструкцiя регламентує порядок роботи з документами з моменту їх створення або надходження до вiдправлення або передання до архiву органу державної податкової служби. Положення Iнструкцiї поширюються на всю службову документацiю, у тому числi й на ту, яка створюється за допомогою персональних комп'ютерiв.

     15.3. Порядок ведення дiловодства, що мiстить таємну iнформацiю або iнформацiю з обмеженим доступом, визначається вiдповiдними нормативно-правовими актами.

     15.4. Пiдроздiлом адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi як структурною частиною органу державної податкової служби на пiдставi вивчення документiв з усiх питань дiяльностi пiдроздiлу складається систематизований перелiк назв справ - номенклатура, яка затверджується керiвником органу ДПС. До неї включаються всi документи, що вiдображають документованi дiлянки роботи та окремi питання дiяльностi структурного пiдроздiлу адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi.

     15.5. Пiсля виконання документи групуються у справи, яким надаються назви (заголовки), що в стислiй узагальненiй формi вiдтворюють склад i змiст документiв. Основною частиною заголовка справи є виклад питання, щодо якого вона заводиться. Кожна справа повинна мати умовне позначення вiдповiдно до вимог Iнструкцiї.

     15.6. Справи з документами щодо закiнчених питань за минулий рiк залишаються в пiдроздiлi адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi для поточної довiдкової роботи. Закiнченi дiловодством справи постiйного i тривалого (понад 10 рокiв) термiнiв зберiгання передаються до архiву органу ДПС для наступного зберiгання та використання. Справи тимчасового зберiгання (до 10 рокiв включно) можуть передаватись до архiву органу ДПС за погодженням з керiвником такого органу.

     15.7. Вiдповiдальнiсть за органiзацiю та ведення дiловодства в пiдроздiлах адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi несе керiвник пiдроздiлу.

Директор Департаменту адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi В. I. Нiколайченко

 

Додаток 1
до Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України
 
(назва органу державної податкової служби)
 

АКТ

"___" ____________ 200_ року N ________________
за результатами проведення вибiркової перевiрки правильностi проведених облiкових операцiй в особових рахунках платникiв податкiв
Пiдстава: пункт 9.1 роздiлу 9 Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що надходять до бюджетiв та до державних цiльових фондiв.
Посадова особа, що проводила вибiркову перевiрку,
 
(посада, П. I. Б.)
Змiст та характер проведеної роботи:
 
 
 
 
 
Перелiк вибiрково перевiрених особових рахункiв платникiв наведено в додатку 1 до акта.
За результатами проведеної вибiркової перевiрки встановлено:
 
 
 
 
 
Перелiк помилок, неповного чи неправильного вiдображення облiкових показникiв в особових рахунках наведено нижче.
Акт складено у двох примiрниках.
Працiвник пiдроздiлу
адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi
  П. I. Б.
(пiдпис)
Керiвник пiдроздiлу
адмiнiстрування облiкових показникiв та звiтностi
  П. I. Б.
(пiдпис)
Перевiрено особовi рахунки платникiв:
N
з/п
Код платника Назва платника Код бюджетної класифiкацiї податку, збору Сальдо на початок поточного року, грн. Нараховано/зменшено, поновлено списання та списано показникiв за перiод, грн. (+; -)
(арифметична сума)
Сплачено/повернуто платежiв за перiод, грн. (+; -)
(арифметична сума)
Сальдо на кiнець перiоду, що перевiряється, грн.
Вiд'ємне сальдо розрахункiв з бюджетом (без урахування пенi) Несплачена пеня Позитивне сальдо розрахункiв з бюджетом Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї Пеня Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї Пеня Вiд'ємне сальдо розрахункiв з бюджетом (без урахування пенi) Несплачена пеня Позитивне сальдо розрахункiв з бюджетом
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
                           
Виявленi такi помилки, неправильне чи неповне вiдображення облiкових показникiв:
N
з/п
Код платника Назва платника Код бюджетної класифiкацiї податку, збору Виявленi помилки перенесення сальдо на початок поточного року, грн.
(+, -)*
Арифметична сума виявлених помилок, неправильного чи неповного вiдображення нарахованих, зменшених, поновлених та списаних сум за перiод, грн.
(+, -)*
Арифметична сума виявлених помилок, неправильного чи неповного вiдображення сплачених платежiв за перiод, грн.
(+, -)*
Виявленi помилки розрахованого в особовому рахунку сальдо на кiнець перiоду, що перевiряється, грн.
(+, -)*
Вiд'ємне сальдо розрахункiв з бюджетом (без урахування пенi) Несплачена пеня Позитивне сальдо розрахункiв з бюджетом Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї Пеня Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї Пеня Вiд'ємне сальдо розрахункiв з бюджетом (без урахування пенi) Несплачена пеня Позитивне сальдо розрахункiв з бюджетом
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
                           

____________
     * Вказати виявленi помилки як рiзницю мiж достовiрними облiковими показниками та вiдповiдними фактичними показниками з особового рахунку платника на кiнець перiоду, що перевiряється.

Перевiрка правильностi розрахунку пенi в особовому рахунку платника:
N
з/п
Код платника Назва платника Код бюджетної класифi-
кацiї податку, збору
Сума неспла-
ченого узгод-
женого податкового зобов'я-
зання, грн.
Дата останнього строку сплати неспла-
ченого узгодженого зобов'язання
Облiкова ставка НБУ за станом на дату початку нараху-
вання пенi
Дата погашення податко-
вого боргу (його частини)
Облiкова ставка НБУ на дату такого погашення Одно-
денний розмiр пенi, розрахо-
ваний за бiльшою iз ставок, зазначених у гр. 7 та гр. 9
Кiлькiсть днiв, за якi нарахована пеня Сума пенi, що має бути нарахована, грн. Сума пенi, нарахована в особовому рахунку, грн. Вiдхилення
(+, -)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
                           

 

Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України

КНИГА
ОБЛIКУ ЗВIРЕННЯ СТАНУ РОЗРАХУНКIВ ПЛАТНИКIВ З БЮДЖЕТАМИ

N
з/п
Дата проведення звiрення /
перiод, за який проводиться звiрення
Код платника податкiв Назва платника податкiв Код бюджетної класифiкацiї податку, збору, за яким проводиться звiрення Сальдо розрахункiв з бюджетом (грн.) за даними Сума несплаченої пенi (грн.) за даними Пiдпис платника або його представника Пiдпис посадової особи органу ДПС
платника органу ДПС платника органу ДПС
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
                     

 

Додаток 3
до Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України
Код ЄДРПОУ, назва органiзацiї  
Адреса  

АКТ
____________ 200_ р.

     Iнспектор ___________ органу державної податкової служби ______________ i бухгалтер _________ провели звiрення розрахункiв платника з бюджетом за перiод з ___________ до ___________ 200_ р.
Назва податку, збору (обов'язкового платежу) та код класифiкацiї доходiв бюджету ______________

    За даними органу державної податкової служби, грн. За даними платника, грн. Розбiжностi
(+, -)*
А В 1 2 3
Сальдо на ______________
(початок перiоду, що перевiряється)
Вiд'ємне сальдо розрахункiв з бюджетом (без урахування пенi)      
Несплачена пеня      
Позитивне сальдо розрахункiв з бюджетом      
Нараховано (зменшено) сум податкових зобов'язань за перiод, що перевiряється (+, -) Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї      
Пеня      
Донараховане (зменшено) платежiв за податковими повiдомленнями-рiшеннями (+, -) Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї      
Пеня      
Списано (поновлено списаних сум) Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї      
Пеня      
Сплачено (повернуто) сум податку, збору (обов'язкового платежу) (+; -) Платiж      
Вексель      
Погашено пенi        
Сальдо на _________ Вiд'ємне сальдо розрахункiв з бюджетом (без урахування пенi)      
Несплачена пеня      
Позитивне сальдо розрахункiв з бюджетом      

____________
     * Арифметична рiзниця мiж облiковими даними органу державної податкової служби та даними платника податкiв.

Iнспектор органу ДПС   П. I. Б.
(пiдпис)
Бухгалтер пiдприємства   П. I. Б.
(пiдпис)

 

Додаток 4
до Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби

НАЗВА ОРГАНУ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ
НАЗВА ПIДРОЗДIЛУ АДМIНIСТРУВАННЯ ОБЛIКОВИХ ПОКАЗНИКIВ ТА ЗВIТНОСТI

 

АКТ

"___" ____________ 200_ року N ________________
за результатами проведеної iнвентаризацiї за податками, зборами (обов'язковими платежами), оперативний облiк за якими припиняється в органах державної податкової служби на пiдставi здiйснення контролю за такими податками, зборами (обов'язковими платежами) iншими державними органами
Пiдстава:
 
 
Посадова особа, що проводила iнвентаризацiю:
 
(посада, П. I. Б.)
Змiст та характер проведеної роботи:
 
 
 
 
За результатами проведеної iнвентаризацiї встановлено:
 
 
 
 
Перелiк платникiв, у яких облiковуються суми податкового боргу або надмiрно сплачених до бюджету податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), оперативний облiк за якими припиняється в органах державної податкової служби, наведено нижче.
Акт складено у двох примiрниках.
Працiвник пiдроздiлу   П. I. Б.
(пiдпис)
Керiвник пiдроздiлу   П. I. Б.
(пiдпис)
Установлено в результатi проведеної iнвентаризацiї:
N
з/п
Код платника Назва платника (П. I. Б. - для фiзичних осiб) Код бюджетної класифiкацiї податку, збору (обов'язкового платежу) Сума податкового боргу за результатами iнвентаризацiї, грн. Сума надмiрно сплачених до бюджету податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), грн.
Усього У тому числi
недоїмка основних платежiв несплачена штрафна санкцiя несплаченi пеня та плата за кредит
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.