Документ скасований: Наказ Мінфіну № 422 від 07.04.2016

МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

05.12.2013 N 765


Про затвердження Порядку ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
04 лютого 2014 р. за N 217/24994


     З метою забезпечення ведення територiальними органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв, керуючись вимогами Податкового та Митного кодексiв України, Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" та вiдповiдно до пiдпункту 10 пункту 4 Положення про Мiнiстерство доходiв i зборiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 18 березня 2013 року N 141, наказую:

     1. Затвердити Порядок ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв (додається).

     2. Координацiйно-монiторинговому департаменту Мiнiстерства доходiв i зборiв України (Санжаревська I. С.) в установленому законодавством порядку:

     подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю;

     забезпечити оприлюднення цього наказу.

     3. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     4. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази:

     Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 18 липня 2005 року N 276 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 02 серпня 2005 року за N 843/11123;

     Державної митної служби України вiд 20 липня 2007 року N 615 "Про затвердження Порядку ведення митними органами оперативного облiку коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митних органiв як передоплата (доплата), i сум митних та iнших платежiв, якi сплачуються платниками податкiв пiд час митного оформлення товарiв", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 25 вересня 2007 року N 1096/14363 (iз змiнами).

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Мiнiстр О. В. Клименко
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва О. Ю. Потiмков
Виконуючий обов'язки Мiнiстра фiнансiв України А. I. Мярковський
В. о. Голови Державної казначейської служби України О. С. Даневич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства доходiв i зборiв України
05.12.2013 N 765
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
04 лютого 2014 р. за N 217/24994

Порядок
ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до вимог Податкового та Митного кодексiв України, Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування", iнших нормативно-правових актiв.

     2. Цим Порядком встановлюється механiзм ведення територiальними органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України (далi - Мiндоходiв) оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування (далi - єдиний внесок), iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв.

     3. Термiни в цьому Порядку вживаються в таких значеннях:

     авансовi платежi (передоплата) (далi - передоплата) - грошовi кошти, внесенi платником за власним бажанням на рахунки, вiдкритi на iм'я головних управлiнь Мiндоходiв в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi (далi - ГУ Мiндоходiв) у вiдповiдному органi Державної казначейської служби України як попереднє грошове забезпечення сплати майбутнiх митних платежiв;

     iнтегрована картка платника - форма оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску, що включає комплекс облiкових показникiв з iнтегрованих пiдсистем, за повноту, достовiрнiсть i своєчаснiсть вiдображення яких несуть вiдповiдальнiсть структурнi пiдроздiли територiальних органiв Мiндоходiв за функцiональними напрямами роботи;

     платник - платник податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв.

     Iншi термiни, що використовуються в цьому Порядку, вживаються у значеннях, наведених у Податковому та Митному кодексах України, Законi України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування".

     4. Облiк податкiв, зборiв та єдиного внеску ведеться пiдроздiлами Мiжрегiонального головного управлiння Мiндоходiв - Центрального офiсу з обслуговування великих платникiв (далi - Мiжрегiональне ГУ), спецiалiзованих державних податкових iнспекцiй з обслуговування великих платникiв (далi - СДПI), державних податкових iнспекцiй в районах, мiстах (крiм мiст Києва та Севастополя), районах у мiстах, об'єднаних державних податкових iнспекцiй (далi - ДПI) вiдповiдно до функцiональних повноважень.

     5. Облiк митних платежiв, передоплати та iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв, ведеться пiдроздiлами ГУ Мiндоходiв вiдповiдно до функцiональних повноважень.

     6. Облiк податкiв, зборiв та єдиного внеску в об'єднаних державних податкових iнспекцiях ведеться з обов'язковою ознакою належностi платника до вiдповiдних адмiнiстративно-територiальних одиниць.

     7. Контроль за достовiрнiстю вiдображення в iнформацiйнiй системi показникiв стану розрахункiв платникiв, механiзму виявлення, усунення та упередження випадкiв неповного, неправильного або несвоєчасного вiдображення облiкових показникiв та некоректного формування зведених i звiтних показникiв центральної бази даних забезпечується структурними пiдроздiлами за закрiпленими напрямами роботи.

     8. Супроводження єдиного технологiчного процесу автоматизованої обробки iнформацiї щодо облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску здiйснюється територiальними органами Мiндоходiв вiдповiдно до функцiональних повноважень.

     9. Використання в iнформацiйнiй системi спецiального кодування всiх операцiй з облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску забезпечує на робочих мiсцях посадових осiб територiальних органiв Мiндоходiв автоматизоване ведення iнтегрованої картки платника та пiдтримання в актуальному станi iнформацiйної системи, яка дає змогу формувати звiтнiсть, довiдкову iнформацiю тощо.

     При введеннi первинних документiв до iнформацiйних систем / iнтегрованих пiдсистем за кожною операцiєю фiксуються особистий номер працiвника, дата та час уведення iнформацiї.

     10. Для забезпечення вiдповiдностi функцiонування програмного забезпечення iнформацiйних систем / iнтегрованих пiдсистем нормам чинного законодавства Мiндоходiв обов'язково проводить тестування проектiв iнформацiйних систем (змiн до них) та централiзовано здiйснює їх встановлення та оновлення.

     11. За даними оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, коштiв передоплати та єдиного внеску Мiндоходiв та його територiальними органами в автоматичному режимi формуються звiтнiсть i зведена iнформацiя про нарахування та надходження податкiв, зборiв, митних платежiв, коштiв передоплати, єдиного внеску, податковий борг, недоїмку iз сплати єдиного внеску вiдшкодування податку на додану вартiсть, результати перевiрочної роботи, розстрочення (вiдстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу), надмiру сплачених сум платежiв та єдиного внеску тощо.

II. Порядок ведення iнтегрованої картки платника

     1. З метою облiку нарахованих i сплачених сум податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску територiальними органами Мiндоходiв вiдкриваються iнтегрованi картки платникiв за кожним платником та кожним видом платежу, якi повиннi сплачуватися платниками, а для облiку сум передоплати - за кожним платником.

     При взяттi на облiк платника протягом вiдповiдного року територiальним органом Мiндоходiв вiдкриваються iнтегрованi картки платника з дати нарахування або сплати податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску (залежно вiд того, яка з цих подiй настала ранiше).

     За наявностi у платника залишку коштiв передоплати на депозитному рахунку 3734 пiсля проведення всiх необхiдних процедур iз закриття звiтного року вiдповiдно до виведеного вихiдного сальдо за результатами операцiй на кiнець бюджетного року вiдкриваються iнтегрованi картки.

     2. Номери iнтегрованих карток юридичних осiб, їх вiдокремлених пiдроздiлiв, пiдприємств, що провадять спiльну пiдприємницьку дiяльнiсть, та фiзичних осiб вiдповiдають податковим номерам, якi визначаються у порядку, встановленому законодавством.

     3. При переведеннi на обслуговування платника з одного територiального органу Мiндоходiв до iншого (взяття на облiк / зняття з облiку) у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання / мiсця обслуговування платника), пов'язаного зi змiною адмiнiстративно-територiальної одиницi або включенням/виключенням з реєстру великих платникiв податкiв, територiальний орган Мiндоходiв за попереднiм мiсцем облiку засобами програмного забезпечення виконує процедуру закриття та передачi iнтегрованих карток до територiального органу Мiндоходiв за новим мiсцезнаходженням у порядку, встановленому законодавством.

     4. У разi зняття з облiку платникiв в територiальних органах Мiндоходiв платникам, якi мають податковий борг, недоїмку зi сплати єдиного внеску, iнтегрованi картки закриваються пiсля погашення сум боргу, недоїмки зi сплати єдиного внеску, штрафних санкцiй та пенi та/або пiсля списання сум податкового боргу, штрафних санкцiй та пенi.

     Iнтегрованi картки при зняттi з облiку в територiальних органах Мiндоходiв закриваються також пiсля списання податкового боргу, штрафних санкцiй та пенi, нарахованих на суму погашеного та/або списаного боргу у порядку, встановленому законодавством.

     5. У разi коли внаслiдок припинення платника - юридичної особи шляхом реорганiзацiї частина його зобов'язань чи заборгованостi залишається непогашеною або у платника облiковується надмiру сплачена сума, засобами програмного забезпечення переносяться до iнтегрованих карток юридичних осiб - правонаступникiв облiковi данi щодо хронологiї виникнення зобов'язань чи боргу або надмiру сплаченої суми.

     6. Iнформацiя щодо нарахувань та надходжень платежiв до бюджетiв за платниками, у яких закритi iнтегрованi картки, враховується в оперативнiй звiтностi до кiнця вiдповiдного року, у якому вiдбулось таке нарахування та/або сплата.

     7. Операцiї в iнтегрованiй картцi платника здiйснюються в хронологiчному порядку.

     8. Залежно вiд призначення платежiв вiдкриваються такi iнтегрованi картки платника:

N з/п Форма iнтегрованої картки платника Призначення
1 ф. N 5 для здiйснення облiку податку на додану вартiсть (для платникiв - юридичних та фiзичних осiб, якi включенi до реєстру платникiв податку на додану вартiсть)
2 ф. N 5* для здiйснення облiку податку на додану вартiсть (для платникiв - юридичних та фiзичних осiб, виключених з реєстру платникiв податку на додану вартiсть та облiку розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податкiв на додану вартiсть, якi постачаються нерезидентами, у тому числi їх постiйними представництвами)
3 ф. N 6 для здiйснення облiку платежiв, за якими передбачено подання платником звiтностi та/або вiдображення результатiв перевiрки
4 ф. N 7 для здiйснення облiку коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках ГУ Мiндоходiв як передоплата
5 ф. N 15 для здiйснення облiку платежiв, за якими не передбачено подання платником звiтностi, та облiку надходжень на погашення простроченої заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї, та бюджетними позичками згiдно з перелiком боржникiв
6 ф. N 1Р для здiйснення облiку реструктурованих сум

     9. Для зведеного оперативного облiку надходжень платежiв, повернення коштiв, помилково або надмiру зарахованих сум територiальними органами Мiндоходiв в електронному виглядi ведуться реєстри надходжень та повернень платежiв за вiдповiдною формою.

     10. Реєстри за платежами до бюджету ведуться виключно за кодами бюджетної класифiкацiї, контроль за справлянням (стягненням) платежiв за якими покладено на Мiндоходiв.

     11. Форми iнтегрованих карток платника мають лицьовий та зворотний боки.

     Зворотний бiк iнтегрованої картки вiдображає стан розрахункiв платника (суми нарахованого та сплаченого платежiв, пенi, штрафних (фiнансових) санкцiй, процентiв за користування розстроченням (вiдстроченням) грошових зобов'язань (податкового боргу), суми податкового боргу, недоїмки iз сплати єдиного внеску, надмiру та/або помилково сплаченi, заявленi до вiдшкодування тощо) за податками, зборами, єдиним внеском, митними платежами, операцiї, що проводяться з коштами передоплати.

     На лицьовому боцi iнтегрованої картки вiдображається додаткова iнформацiя щодо стану розрахункiв платника за податками, зборами, єдиним внеском, митними платежами та передоплатою.

     12. Усi вартiснi операцiї в iнтегрованiй картцi платника здiйснюються у гривнях з двома десятковими знаками.

     13. Занесення/перенесення, виключення/включення операцiй в iнформацiйнiй системi проводяться структурними пiдроздiлами територiальних органiв Мiндоходiв, на якi покладено функцiї з введення вiдповiдної iнформацiї.

     Контроль за достовiрнiстю та повнотою вiдображення iнформацiї в iнформацiйнiй системi забезпечується структурними пiдроздiлами, на якi покладено функцiї з введення вiдповiдної iнформацiї.

     14. У разi усного звернення платника посадовою особою територiального органу Мiндоходiв на пiдставi даних iнтегрованої картки здiйснюється звiрення стану розрахункiв платника за податками, зборами, митними платежами, єдиним внеском та передоплатою за вiдповiдний звiтний перiод.

     Пiдсумки проведеного територiальним органом Мiндоходiв звiрення стану розрахункiв платника за податками, зборами, митними платежами та єдиним внеском вiдображаються у книзi облiку звiрення стану розрахункiв платникiв (додаток 1).

     15. На письмову вимогу платника звiрення стану розрахункiв платника за податками, зборами, митними платежами та єдиним внеском за звiтний перiод оформляється актом (додаток 2).

     16. Посадовими особами ГУ Мiндоходiв на пiдставi даних iнтегрованої картки щороку станом на 01 сiчня здiйснюється iнвентаризацiя взаєморозрахункiв за кожним платником та оформлюється акт про звiрення залишкiв сум коштiв передоплати на вiдповiдному рахунку, вiдкритому на iм'я ГУ Мiндоходiв (додаток 3), обидва примiрники якого направляються листом з повiдомленням про вручення платнику податкiв для узгодження суми залишку. Протягом 30 днiв з дати складання ГУ Мiндоходiв акта про звiрення залишкiв перший примiрник, пiдписаний платником, повинен бути повернений ГУ Мiндоходiв.

     17. У разi неповернення пiдписаного платником примiрника акта про звiрення залишкiв сум коштiв передоплати, направленого платнику, або акта з розбiжностями з дня їх внесення платнику починається вiдлiк 1095-денного строку, у разi закiнчення якого ГУ Мiндоходiв має право перерахувати залишок коштiв до держбюджету за умови неотримання вiд платника таких документiв за результатами проведення ще двох щорiчних звiрок та за умови перебування коштiв передоплати на рахунку ГУ Мiндоходiв без iншого розпорядження про використання протягом 1095 днiв з дня їх внесення.

III. Облiк нарахованих сум платежiв

     1. Нарахуванню в iнтегрованiй картцi платника пiдлягають:

     зобов'язання, штрафнi санкцiї та пеня за податками, зборами, митними платежами, самостiйно визначенi платником;

     суми до сплати єдиного внеску, самостiйно визначенi платником;

     зобов'язання, штрафнi санкцiї та пеня за податками, зборами, митними платежами, суми до сплати єдиного внеску, визначенi територiальним органом Мiндоходiв та узгодженi вiдповiдно до чинного законодавства;

     пеня за порушення встановлених строкiв погашення узгоджених сум зобов'язань за податками, зборами, митними платежами, єдиним внеском;

     пеня на суму заниження податкового зобов'язання, нарахованого територiальним органом Мiндоходiв або платником;

     проценти за користування розстроченням (вiдстроченням).

     2. Зобов'язання, штрафнi санкцiї, пеня за податками, зборами, митними платежами, суми до сплати єдиного внеску, самостiйно визначенi платником у звiтностi, вiдображаються територiальним органом Мiндоходiв в iнтегрованiй картцi платника.

     3. Зобов'язання, штрафнi санкцiї та пеня за податками, зборами, митними платежами, суми до сплати єдиного внеску, розрахованi територiальним органом Мiндоходiв, вiдображаються ним в iнтегрованiй картцi платника за даними електронного реєстру повiдомлень-рiшень у частинi узгоджених сум.

     4. Нарахування податкiв, зборiв та сум єдиного внеску в iнтегрованiй картцi платника здiйснюються вiдповiдно до звiтностi, що подається платником до територiального органу Мiндоходiв, а також митних та iнших платежiв - на пiдставi оформленої митної декларацiї.

     Нарахування узгоджених сум грошових зобов'язань за податками, зборами, митними платежами та сум єдиного внеску, нарахованих до сплати, в iнтегрованiй картцi платника здiйснюється датою граничного строку сплати таких нарахувань.

     При поданнi уточнюючого розрахунку, що збiльшує або зменшує грошовi зобов'язання минулих податкових перiодiв платника та лiквiдацiйної звiтностi, нарахування в iнтегрованiй картцi платника проводиться датою його подання.

     5. Суми нарахованих платежiв за результатами перевiрок, пенi та штрафних (фiнансових) санкцiй облiковуються за тими самими кодами бюджетної класифiкацiї, що й податки, збори, за якими здiйснено такi нарахування.

     Суми єдиного внеску, нарахованi до сплати за результатами перевiрок, пенi та штрафних (фiнансових) санкцiй облiковуються в iнтегрованiй картцi вiдповiдно до класiв професiйного ризику виробництва, до яких вiднесено платника єдиного внеску за основним видом його економiчної дiяльностi.

     6. Сума розстрочення (вiдстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу) за податками, зборами, митними платежами, проценти за користування розстроченням (вiдстроченням) вiдображаються в iнтегрованiй картцi платника у порядку, визначеному чинним законодавством.

IV. Облiк надходження сум податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску, помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов'язань та єдиного внеску

     1. Для забезпечення контролю за повнотою та своєчаснiстю розрахункiв платникiв територiальнi органи Мiндоходiв проводять оперативний облiк надходжень:

     1) за податками, зборами, митними платежами на пiдставi документiв, визначених Порядком взаємодiї органiв Мiнiстерства доходiв i зборiв України та органiв Державної казначейської служби України в процесi виконання державного та мiсцевих бюджетiв за доходами та iншими надходженнями, затвердженим наказом Мiнiстерства доходiв i зборiв України, Мiнiстерства фiнансiв України вiд 04 грудня 2013 року N 760/1031, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 25 грудня 2013 року за N 2193/24725;

     2) за єдиним внеском на пiдставi документiв, визначених Положенням про рух коштiв єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, затвердженим наказом Мiнiстерства доходiв i зборiв України, Мiнiстерства фiнансiв України вiд 19 вересня 2013 року N 493/815, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 27 вересня 2013 року за N 1667/24199.

     2. Органи Мiндоходiв України щоденно одержують вiд уповноваженого банку вiдповiдно до укладених договорiв зведену iнформацiю про рух коштiв на банкiвських балансових рахунках 2603.

     Готiвка, що перебуває в касi митницi на кiнець робочого дня, не пiзнiше наступного робочого дня здається пiдроздiлом фiнансово-економiчної роботи та бухгалтерського облiку з метою зарахування на вiдповiднi рахунки митниць для подальшого розпорядження в установленому порядку.

     3. ГУ Мiндоходiв одержують вiд Головного управлiння Державної казначейської служби України у м. Києвi виписку з балансового рахунку 3734, вiдкритого на iм'я ГУ Мiндоходiв.

     4. Iнформацiю про реквiзити рахункiв, вiдкритих органами Державної казначейської служби для зарахування податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску, територiальнi органи Мiндоходiв доводять до платникiв шляхом її розмiщення на дошцi оголошень, установленiй на доступному для огляду мiсцi (бiля входу до примiщення органу Мiндоходiв), на офiцiйному веб-порталi Мiндоходiв.

     5. Данi про надходження податкiв, зборiв, митних платежiв, передоплати та єдиного внеску вiдображаються територiальним органом Мiндоходiв, на який покладено функцiї з ведення облiку вiдповiдного платежу, в iнтегрованiй картцi платника i в реєстрi надходжень та повернень у день отримання вiд органiв Державної казначейської служби України вiдомостей про зарахування та повернення надмiру сплачених платежiв у виглядi електронного реєстру розрахункових документiв.

     Територiальний орган Мiндоходiв у разi виявлення в реєстрi розрахункових документiв помилкових записiв облiковує цi данi в окремiй картцi за спецiальним кодом "нез'ясованi платежi". Форма iнтегрованої картки за спецiальним кодом "нез'ясованi платежi" повинна вiдповiдати формi iнтегрованої картки, за якою ведеться оперативний облiк платежу. Зазначенi суми надходжень пiдлягають уточненню у вiдповiдних iнтегрованих картках платникiв у строк не пiзнiше нiж 10 робочих днiв вiд дня одержання електронного реєстру розрахункових документiв вiд органу Державної казначейської служби України.

     6. Облiк платежiв, за якими не передбачено подання платником звiтностi до територiальних органiв Мiндоходiв, та надходжень на погашення простроченої заборгованостi за бюджетними позичками, крiм випадкiв донарахування таких платежiв за актами перевiрок, ведеться загальною сумою у реєстрi надходжень та повернень.

     7. З метою облiку сум митних та iнших платежiв, що пiдлягають перерахуванню до Державного бюджету України, щоденно координацiйно-монiторинговими пiдроздiлами формуються реєстри належних до перерахування сум митних та iнших платежiв, сплачених платниками, та передаються пiдроздiлам фiнансово-економiчної роботи та бухгалтерського облiку для пiдготовки платiжних документiв.

     8. Помилково та/або надмiру сплаченi суми грошових зобов'язань за податками, зборами, митними платежами пiдлягають поверненню платнику у порядку, встановленому законодавством.

     9. Помилково або надмiру сплаченi кошти єдиного внеску зараховуються в рахунок майбутнiх платежiв єдиного внеску або повертаються платникам у порядку, встановленому законодавством.

     10. Кошти, що облiковуються на рахунках територiальних органiв Мiндоходiв як передоплата, пiдлягають поверненню платникам у порядку, встановленому законодавством.

     11. Територiальний орган Мiндоходiв вирiшує питання щодо списання помилково та/або надмiру сплачених сум податкiв, зборiв, що облiковуються в iнтегрованiй картцi платника бiльше 1095 днiв без руху (вiдсутнi зменшення та нарахування зобов'язань або нарахування, якi мають нульове значення, та сплата), за умови вiдсутностi заяви платника про їх повернення згiдно iз законодавством.

     12. ГУ Мiндоходiв вирiшує питання щодо перерахування до державного бюджету коштiв передоплати, що перебувають на рахунку ГУ Мiндоходiв без розпорядження про використання протягом 1095 днiв з дня їх внесення.

V. Облiк податкового боргу та недоїмки зi сплати єдиного внеску, їх погашення. Списання безнадiйного податкового боргу

     1. У разi наявностi у платника податкового боргу за податками, зборами територiальнi органи Мiндоходiв зобов'язанi зарахувати кошти, що сплачує такий платник, в рахунок погашення боргу згiдно з черговiстю його виникнення незалежно вiд напряму сплати, визначеного платником. У такому самому порядку вiдбувається зарахування коштiв, що надiйдуть у рахунок погашення податкового боргу платника вiдповiдно до статтi 95 Податкового кодексу України або за рiшенням суду у випадках, передбачених законом.

     2. У разi несплати або неповної сплати митних платежiв у встановлений строк такi платежi стягуються в порядку та строки, визначенi Податковим кодексом України.

     3. Погашення податкового боргу є зменшення абсолютного значення суми такого боргу, пiдтверджене вiдповiдними документами.

     4. При погашеннi суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов'язання. У разi повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафiв, в останню чергу зараховуються в рахунок пенi.

     Якщо платник не виконує встановленої цим пунктом черговостi платежiв або не визначає її у платiжному документi (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), територiальний орган Мiндоходiв самостiйно здiйснює такий розподiл такої суми у порядку, визначеному цим пунктом.

     5. Списання безнадiйного податкового боргу вiдображається в iнтегрованих картках платникiв у порядку, визначеному чинним законодавством.

     6. Списання непогашених грошових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника, не пов'язаної з банкрутством, вiдображається в iнтегрованих картках платникiв вiдповiдно до Порядку списання непогашених грошових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв, не пов'язаної з банкрутством, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2010 року N 1231.

     7. У разi наявностi у платника несплаченої суми недоїмки, штрафiв та пенi сплаченi ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафiв та пенi у порядку календарної черговостi їх виникнення.

VI. Порядок припинення в територiальних органах Мiндоходiв облiку податкiв, зборiв, митних платежiв та єдиного внеску, контроль за справлянням яких здiйснюють iншi державнi органи

     1. З метою припинення територiальними органами Мiндоходiв облiку податкiв, зборiв, митних платежiв та єдиного внеску, контроль за справлянням яких знято з Мiндоходiв i покладено на iншi державнi органи, координацiйно-монiторинговими пiдроздiлами територiальних органiв Мiндоходiв за даними iнтегрованої картки платникiв проводиться iнвентаризацiя сум заборгованостi, надмiру та/або помилково сплачених коштiв у розрiзi вiдповiдних платежiв.

     За результатами iнвентаризацiї складаються акти iнвентаризацiї (у двох примiрниках) за формою, зазначеною у додатку 4 до цього Порядку.

     2. Вiдповiдно до актiв iнвентаризацiї керiвником (заступником керiвника) територiального органу Мiндоходiв приймається рiшення про передачу до iнших державних органiв сум заборгованостi, надмiру та/або помилково сплачених коштiв для подальшого контролю за станом розрахункiв платникiв.

     3. Територiальнi органи Мiндоходiв датою рiшення керiвника (заступника керiвника) вiдповiдного органу в облiку проводять операцiї з коригування сальдо розрахункiв за податками, зборами, митними платежами та єдиним внеском, оперативний облiк яких припиняється в територiальних органах Мiндоходiв, пiсля чого вiдповiднi iнтегрованi картки платникiв закриваються.

     Суми заборгованостi, надмiру та/або помилково сплачених коштiв у звiтностi, що складається пiсля проведення цих операцiй, не вiдображаються.

     4. Передача iншому державному органу, на який покладено контроль за справлянням вiдповiдних платежiв, iнформацiї про стан розрахункiв платникiв здiйснюється шляхом складання акта прийому-передачi, згiдно з яким один примiрник акта iнвентаризацiї (з додатками) зберiгається в територiальному органi Мiндоходiв.

Директор Координацiйно-монiторингового департаменту I. С. Санжаревська

 

Додаток 1
до Порядку ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв
(пункт 14 роздiлу II)

КНИГА
ОБЛIКУ ЗВIРЕННЯ СТАНУ РОЗРАХУНКIВ ПЛАТНИКIВ

N з/п Дата проведення звiрення / перiод, за який проводиться звiрення Податковий номер або серiя та номер паспорта* Найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи Назва податку, збору, митних платежiв та єдиного внеску, за яким проводиться звiрення Данi щодо розрахункiв (грн) за даними Сума несплаченої пенi
проценти за користування розстроченням (вiдстроченням)
(грн) за даними
Пiдпис платника або його представника Пiдпис посадової особи територiального органу Мiндоходiв
платника територiального органу Мiндоходiв платника територiального органу Мiндоходiв
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
                     

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган Мiндоходiв i мають вiдмiтку у паспортi.

 

Додаток 2
до Порядку ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв
(пункт 15 роздiлу II)
Податковий номер або серiя та номер паспорта*  
Найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи  
Податкова адреса  

АКТ

_______________ 20__ року

Посадова особа ______ територiального органу Мiндоходiв _______ i бухгалтер ______ провели звiрення розрахункiв платника за перiод з ____________ до ____________ 20__ року
Назва податку, збору та платежу  
    За даними територiального органу Мiндоходiв, грн За даними платника, грн Розбiжностi (+, -)**
А В 1 2 3
Сальдо на ____________

(початок перiоду, що перевiряється)

Вiд'ємне сальдо розрахункiв (без урахування пенi)      
Несплачена пеня      
Позитивне сальдо розрахункiв      
Нараховано (зменшено) сум зобов'язань за перiод, що перевiряється (+, -) Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї      
Пеня      
Донараховано (зменшено) платежiв за повiдомленнями-рiшеннями (+, -) Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї      
Пеня      
Списано (поновлено списаних сум) Основнi платежi та штрафнi (фiнансовi) санкцiї      
Пеня      
Сплачено (повернуто) сум податку, збору та платежу (+, -) Платiж      
Вексель      
Погашено пенi        
Сальдо на ______________ Вiд'ємне сальдо розрахункiв (без урахування пенi)      
Несплачена пеня      
Позитивне сальдо розрахункiв      
Керiвник пiдроздiлу, який здiйснює облiк бюджетних та iнших надходжень    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Керiвник пiдроздiлу***    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Бухгалтер пiдприємства    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган Мiндоходiв i мають вiдмiтку у паспортi.
     ** Арифметична рiзниця мiж облiковими даними територiального органу Мiндоходiв та даними платника.
     *** У разi наявностi розбiжностей акт (другий примiрник, який залишається в органi Мiндоходiв) пiдписують керiвники структурних пiдроздiлiв за функцiональними напрямами роботи (адмiнiстрування податкiв, зборiв та платежiв за юридичними/фiзичними особами, приймання та обробка звiтностi платника, розстрочення (вiдстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу), списання боргу, контрольно-перевiрочна робота).

 

Додаток 3
до Порядку ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв
(пункт 16 роздiлу II)

АКТ
про звiрення залишкiв сум коштiв передоплати на вiдповiдному рахунку, вiдкритому на iм'я територiальних органiв Мiндоходiв

станом на ___________________
(дата)
Найменування платника - юридичної особи або
прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи
_____________
Код за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або реєстрацiйний номер облiкової картки платника
податкiв - фiзичної особи (серiя та номер паспорта)*
_____________

(грн)

Залишок коштiв передоплати станом на
01 сiчня 20__ року
Данi територiального органу Мiндоходiв Данi платника податкiв
надходження коштiв на вiдповiдний рахунок списано за МД, МД-1 (iншим документом) перераховано коштiв на вiдповiдний рахунок, вiдкритий на iм'я територiальних органiв Мiндоходiв списано за МД, МД-1 (iншим документом)
1 2 3 4 5
Сума залишку коштiв передоплати
станом на 01 сiчня поточного року
 
Платник податкiв    
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
Посадова особа територiального органу
Мiндоходiв
   
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)

М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган Мiндоходiв i мають вiдмiтку у паспортi.

 

Додаток 4
до Порядку ведення органами Мiнiстерства доходiв i зборiв України оперативного облiку податкiв, зборiв, митних платежiв, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування, iнших платежiв, якi сплачуються пiд час митного оформлення товарiв
(пункт 1 роздiлу VI)

НАЙМЕНУВАННЯ ТЕРИТОРIАЛЬНОГО ОРГАНУ МIНДОХОДIВ

 

АКТ

"___" ____________ 20__ року N ___________________
за результатами проведеної iнвентаризацiї за податками, зборами, митними платежами, єдиним внеском, оперативний облiк за якими припиняється в територiальних органах Мiндоходiв на пiдставi здiйснення контролю за такими податками та зборами, митними платежами, єдиним внеском iншими державними органами
Пiдстава:  
 
Посадова особа, що проводила iнвентаризацiю:  
(посада, прiзвище та iнiцiали)
Змiст та характер проведеної роботи:
 
 
 
За результатами проведеної iнвентаризацiї встановлено:
 
 
 
Перелiк платникiв, у яких облiковуються суми боргу або помилково та/або надмiру сплаченi суми зобов'язань податкiв, зборiв, митних платежiв та сум єдиного внеску, оперативний облiк за якими припиняється в територiальних органах Мiндоходiв, наведено нижче.
Акт складено у двох примiрниках.
Посадова особа пiдроздiлу    
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
Керiвник пiдроздiлу    
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
Установлено в результатi проведеної iнвентаризацiї:
N з/п Податковий номер або серiя та номер паспорта* Найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи Назва податку, збору, митних платежiв та єдиного внеску, за яким проводиться звiрення Сума боргу за результатами iнвентаризацiї, грн Сума помилково та/або надмiру сплачених сум зобов'язань податкiв, зборiв, митних платежiв та сум єдиного внеску, грн
усього у тому числi
за зобов'язання штрафна санкцiя пеня та проценти за користування розстроченням (вiдстроченням)
1 2 3 4 5 6 7 8 9
                 

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовилися вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний територiальний орган Мiндоходiв i мають вiдмiтку у паспортi.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.