ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.10.05 N 11/2-9/13301-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про доведення iнформацiї

     На запити митних органiв та суб'єктiв господарської дiяльностi стосовно дiяльностi декларантiв, у частинi сплати ними податкiв, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до статей 87, 88 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Кодекс), декларантами можуть бути пiдприємства або громадяни, яким належать товари i транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України, або уповноваженi ними митнi брокери (посередники).

     Декларант виконує всi обов'язки (у тому числi й сплачує податки i збори) i несе у повному обсязi вiдповiдальнiсть, передбачену цим Кодексом, незалежно вiд того, чи вiн є власником товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України, митним брокером чи iншою уповноваженою особою.

     Водночас, статтею 1 Закону України вiд 25.06.91 N 1251-XII "Про систему оподаткування" визначено, що ставки, механiзм справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), i пiльги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змiнюватися iншими законами України, крiм законiв про оподаткування.

     Таким чином, при визначеннi осiб (власник товару чи митний брокер), якi можуть сплачувати податки при здiйсненнi митного оформлення товарiв, перевагу мають норми законiв з питань оподаткування.

     Вiдповiдно до пункту 2.4. статтi 2 Закону України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть", платником податку на додану вартiсть є будь-яка особа, що iмпортує (для фiзичних осiб - ввозить (пересилає)) товари (супутнi послуги) на митну територiю України для їх використання або споживання на митнiй територiї України, незалежно вiд того, який режим оподаткування вона використовує згiдно iз законодавством, за винятком фiзичних осiб, не зареєстрованих платниками податку, якi ввозять (пересилають) товари (предмети) у супроводжувальному багажi або отримують їх як поштове вiдправлення у межах неторгового обороту в обсягах, що не пiдлягають оподаткуванню вiдповiдно до митного законодавства (крiм ввезення транспортних засобiв чи запасних частин до них такими фiзичними особами) та нерезидентiв, якi пересилають поштовi вiдправлення згiдно з правилами Мiжнародного поштового союзу на митну територiю України, та отримувачiв таких поштових вiдправлень.

     Вiдповiдно до статтi 2 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.12.92 N 18-92 "Про акцизний збiр", платниками акцизного збору є будь-якi суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, iншi юридичнi особи, їх фiлiї, вiддiлення, iншi вiдокремленi пiдроздiли, якi iмпортують на митну територiю України пiдакцизнi товари, незалежно вiд наявностi внесених до них iноземних iнвестицiй.

     Закон України вiд 05.02.92 N 2097-XII "Про Єдиний митний тариф", яким регулюється порядок обкладення митом товарiв та iнших предметiв при їх ввезеннi на митну територiю України та вивезеннi за межi цiєї територiї, не мiстить обмежень щодо сплати мита власником товарiв при здiйсненнi функцiї їх декларування митним брокером.

     Ураховуючи вищезазначене та з метою забезпечення прискорення процедури митного оформлення товарiв за рахунок надходження коштiв у сплату митних платежiв на депозитний рахунок митного органу безпосередньо вiд власника цих товарiв вважаємо, що власник товару має право на перерахування таких коштiв митному органу.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.