Документ скасований: Постанова НБУ № 106 від 27.05.2022

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

18.10.2006 N 407


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 листопада 2006 р. за N 1218/13092


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" i з метою приведення порядку здiйснення безготiвкових розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi у вiдповiднiсть до вимог Законiв України "Про внесення змiн до Закону України "Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти" та iнших законодавчих актiв України", "Про внесення змiн до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких iнших законодавчих актiв щодо виконання судових рiшень" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21.01.2004 N 22, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29.03.2004 за N 377/8976 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем (Лапко Н.Г.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам - до вiдома своїх клiєнтiв.

     3. Постанова набирає чинностi в день її офiцiйного опублiкування.

Голова В.С.Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
18.10.2006 N 407
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 листопада 2006 р. за N 1218/13092

ЗМIНИ ДО IНСТРУКЦIЇ
про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

     1. У главi 1:

     1.1. Пункт 1.6 пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Банк приймає вiд платника (державного, казенного, комунального пiдприємства, господарського товариства, у якому державна частка акцiй перевищує 50 вiдсоткiв) розрахунковий документ на перерахування коштiв за товари, роботи i послуги вiдповiдно до вимог Закону України "Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти".

     У зв'язку з цим абзац третiй уважати абзацом четвертим.

     1.2. У пунктi 1.13:

     абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "меморiального ордера (додаток 1)";

     пункт пiсля абзацу восьмого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "За однотипними операцiями банки можуть складати зведенi меморiальнi ордери вiдповiдно до вимог, визначених нормативно-правовим актом Нацiонального банку з органiзацiї операцiйної дiяльностi в банках України, i внутрiшнiх процедур банку".

     У зв'язку з цим абзац дев'ятий уважати абзацом десятим.

     1.3. Пункт 1.17 викласти в такiй редакцiї:

     "1.17. Банк здiйснює зупинення видаткових операцiй за рахунком клiєнта лише в разi накладення на кошти арешту вiдповiдно до законодавства України. Зупинення видаткових операцiй здiйснюється в межах суми, на яку накладено арешт, крiм випадкiв, коли арешт накладено без установлення такої суми".

     Пункти 1.18 - 1.22 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 1.23 i 1.24 уважати вiдповiдно пунктами 1.18 i 1.19.

     2. У главi 2:

     2.1. Пункт 2.3 викласти в такiй редакцiї:

     "2.3. Вiдповiдальнiсть за правильнiсть заповнення реквiзитiв розрахункового документа несе особа, яка оформила цей документ i подала до обслуговуючого банку".

     2.2. Пункти 2.6 i 2.7 викласти в такiй редакцiї:

     "2.6. Розрахунковий документ (за винятком розрахункового чека) виписується в кiлькостi примiрникiв, потрiбних для всiх учасникiв безготiвкових розрахункiв (але не менше нiж два), з використанням електронно-обчислювальних i друкарських машин (далi - технiчнi засоби) за один раз.

     Дозволяється заповнення розрахункового документа власноручно.

     2.7. Примiрник розрахункового документа (незалежно вiд способу його виготовлення), який залишається в банку, має мiстити вiдбиток печатки (якщо наявнiсть печатки передбачена) i пiдписи/пiдпис вiдповiдальних осiб/особи".

     2.3. Абзац перший пункту 2.33 викласти в такiй редакцiї:

     "2.33. Якщо кошти зарахованi на рахунок "Кредитовi суми до з'ясування" унаслiдок вiдсутностi в банку отримувача рахунку, зазначеного в електронному розрахунковому документi як рахунок отримувача, i банк отримувача не має намiру уточнювати номер рахунку, то вiн повертає кошти з рахунку "Кредитовi суми до з'ясування" не пiзнiше наступного робочого дня пiсля їх надходження iз зазначенням причини повернення".

     3. У главi 3:

     3.1. Пункт 3.6 викласти в такiй редакцiї:

     "3.6. Платiжнi доручення застосовуються в розрахунках за товарними i нетоварними платежами".

     3.2. Пункт 3.9 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Платник, який перебуває на казначейському обслуговуваннi, подає до банку, у якому вiдкрито рахунок для облiку коштiв, що перераховуються Державним казначейством України для здiйснення цiльових виплат готiвкою, лише грошовий чек на отримання заробiтної плати. Порядок подання платiжного доручення на перерахування платежiв, утриманих iз заробiтної плати працiвникiв i нарахованих на фонд оплати працi податкiв до бюджету i зборiв/страхових внескiв до державних цiльових фондiв, регулюється нормативно-правовими актами Державного казначейства України з питань обслуговування державного бюджету за видатками".

     4. У главi 7:

     4.1. Абзац другий пункту 7.6 викласти в такiй редакцiї:

     "Чек обов'язково має мiстити всi реквiзити, що передбаченi його формою та додатком 8 до цiєї Iнструкцiї, i заповнюється чекодавцем власноручно або з використанням технiчних засобiв (мiсяць видачi та сума чека мають зазначатися словами)".

     4.2. Пункт 7.12 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Порядок ведення документацiї та зберiгання документiв за розрахунками iз застосуванням розрахункових чекiв визначається внутрiшнiми правилами банку з урахуванням вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку".

     4.3. Пункт 7.19 викласти в такiй редакцiї:

     "7.19. Банк-емiтент списання коштiв на пiдставi першого примiрника реєстру чекiв та їх перерахування на рахунок чекодержателя оформляє меморiальним ордером. Сплачений чек разом з примiрником реєстру чекiв залишається в банку-емiтентi. На чеку ставиться штамп банку "Проведено".

     5. У главi 8:

     5.1. Пункт 8.17 викласти в такiй редакцiї:

     "8.17. На вiдкриття непокритого акредитива платник подає заяву в чотирьох примiрниках. У реквiзитi заяви "Вид акредитива" має додатково зазначатися "непокритий".

     5.2. Абзац третiй пункту 8.24 викласти в такiй редакцiї:

     "Виконуючий банк списання коштiв з аналiтичного рахунку "Розрахунки за акредитивами" на пiдставi першого примiрника реєстру документiв за акредитивом, який поданий разом з iншими документами, що вiдповiдають умовам акредитива, оформляє меморiальним ордером".

     5.3. Главу доповнити пунктом 8.32 такого змiсту:

     "8.32. Банк забезпечує облiк своїх зобов'язань, якi виникають пiд час здiйснення операцiй за акредитивами".

     6. У главi 10:

     6.1. У пунктi 10.1:

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Виконання банком арешту коштiв, що зберiгаються на рахунку клiєнта, здiйснюється за постановою державного виконавця про арешт коштiв, прийнятою на пiдставi рiшення суду про стягнення коштiв або про накладення арешту, у порядку, установленому законом";

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Якщо рiшення суду про арешт коштiв прийняте з метою забезпечення цивiльного позову в межах кримiнальної справи i надiйшло до банку безпосередньо вiд суду або слiдчого, а також в iнших випадках надходження безпосередньо вiд суду рiшення про накладення арешту, то банк приймає таке рiшення до виконання без постанови державного виконавця".

     6.2. Пункт 10.2 пiсля слова "арешт" доповнити словами "за постановою державного виконавця або за рiшенням суду (далi - документ про арешт коштiв)".

     6.3. Пункти 10.3 - 10.11 викласти в такiй редакцiї:

     "10.3. Арешт на пiдставi документа про арешт коштiв може бути накладений на всi кошти, що є на всiх рахунках клiєнта банку, без зазначення конкретної суми, або на суму, що конкретно визначена в цьому документi. Якщо в документi про арешт коштiв не зазначений конкретний номер рахунку клiєнта, на кошти якого накладений арешт, але обумовлено, що арешт накладено на кошти, що є на всiх рахунках, то для забезпечення суми, визначеної цим документом, арешт залежно вiд наявної суми накладається на кошти, що облiковуються на всiх рахунках клiєнта, якi вiдкритi в банку, або на кошти на одному/кiлькох рахунку/ах.

     10.4. Банк, у якому вiдкрито рахунок/рахунки (далi - рахунок) клiєнта, уживає заходiв щодо забезпечення виконання документа про арешт коштiв пiсля отримання документа про арешт коштiв. Якщо документ про арешт коштiв надiйшов до банку пiсля закiнчення операцiйного дня, то на ньому ставиться штамп "Вечiрня" i забезпечення виконання цього документа банк здiйснює в межах залишкiв коштiв на рахунку на початок наступного операцiйного дня.

     10.5. Якщо документ про арешт коштiв оформлено з порушенням законодавства України, то банк не пiзнiше наступного робочого дня повертає його органу, який надiслав цей документ, без виконання разом з листом про причину повернення (з обов'язковим посиланням на нормативний акт, який порушено).

     10.6. Залежно вiд наявностi/вiдсутностi коштiв на рахунку клiєнта, на кошти якого накладено арешт, банк здiйснює такi дiї:

     якщо на рахунку є кошти в сумi, що визначена документом про арешт коштiв, то банк арештовує їх на цьому рахунку та продовжує виконання операцiй за рахунком клiєнта. Документ про арешт коштiв банк облiковує на вiдповiдному позабалансовому рахунку;

     якщо на рахунку клiєнта недостатньо визначеної документом про арешт коштiв суми коштiв, то банк арештовує на цьому рахунку наявну суму коштiв, облiковує цей документ на вiдповiдному позабалансовому рахунку i не пiзнiше нiж наступного робочого дня письмово повiдомляє орган, який надiслав документ про арешт коштiв, про недостатнiсть коштiв для його виконання;

     якщо на рахунку клiєнта немає коштiв для забезпечення виконання документа про арешт коштiв, то банк облiковує його на вiдповiдному позабалансовому рахунку i не пiзнiше нiж наступного робочого дня письмово повiдомляє орган, який надiслав документ про арешт коштiв, про вiдсутнiсть коштiв для його виконання.

     Пiд час дiї документа про арешт коштiв банк протягом операцiйного дня вiдповiдно до статтi 59 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" зупиняє видатковi операцiї за рахунком клiєнта та здiйснює арешт усiх надходжень на рахунок клiєнта до забезпечення суми коштiв, що зазначена в документi про арешт коштiв, або до отримання передбачених законодавством документiв про звiльнення коштiв з-пiд арешту.

     10.7. Якщо на кошти накладено арешт i на рахунку арештована сума коштiв менша, нiж та, що зазначена в документi про арешт коштiв, то банк не приймає до виконання платiжнi доручення клiєнта i повертає їх згiдно з пунктом 2.15 глави 2 цiєї Iнструкцiї.

     10.8. Якщо пiд час дiї документа про арешт коштiв до банку протягом операцiйного дня надiйшли iншi документи про арешт коштiв, то вiн виконує їх у порядку надходження згiдно з пунктом 10.6 цiєї глави.

     10.9. Кошти, що арештованi на рахунку клiєнта, забороняється використовувати до надходження платiжної вимоги на примусове списання коштiв за тим рiшенням суду, для виконання якого накладався арешт, або до отримання передбачених законодавством документiв про звiльнення коштiв з-пiд арешту.

     Якщо до банку надiйде платiжна вимога на примусове списання коштiв за iншим виконавчим документом, нiж той, для забезпечення виконання якого накладено арешт, i на цьому рахунку немає iнших (крiм арештованих) коштiв, то банк повертає таку платiжну вимогу без виконання згiдно з пунктом 2.18 глави 2 цiєї Iнструкцiї.

     10.10. У разi надходження до банку платiжної вимоги на примусове списання коштiв за тим виконавчим документом, для забезпечення виконання якого на кошти клiєнта накладено арешт, банк виконує її в повнiй або частковiй сумi в межах наявної арештованої суми на рахунку.

     Часткову оплату платiжної вимоги банк виконує вiдповiдно до пункту 5.10 глави 5 цiєї Iнструкцiї.

     До арешту суми в розмiрi, який визначений документом про арешт коштiв, банк продовжує арештовувати кошти, що надходять на рахунок клiєнта, та виконує платiжнi вимоги щодо списання коштiв з урахуванням тiєї суми, яку ранiше частково списано на пiдставi платiжних вимог за тим виконавчим документом, для забезпечення якого було накладено арешт на кошти на рахунку клiєнта.

     Пiсля списання за платiжною вимогою суми в розмiрi, який визначений документом про арешт коштiв, банк списує цей документ з вiдповiдного позабалансового рахунку та, якщо немає на облiку за позабалансовим рахунком iнших документiв про арешт коштiв, проводить операцiї за рахунком клiєнта.

     10.11. Звiльнення коштiв з-пiд арешту банк здiйснює за постановою державного виконавця, прийнятою вiдповiдно до законодавства, або за постановою слiдчого, коли пiд час провадження досудового слiдства в застосуваннi цього заходу вiдпаде потреба, а також за рiшенням суду, яке надiйшло до банку безпосередньо вiд суду".

     7. У главi 11:

     7.1. Абзац другий пункту 11.1 викласти в такiй редакцiї:

     "Дистанцiйне обслуговування рахунку клiєнт може здiйснювати за допомогою систем "клiєнт - банк", "клiєнт - Iнтернет - банк", "телефонний банкiнг" тощо".

     7.2. У пунктi 11.2 слова "нормативно-правових актiв Нацiонального банку" замiнити словами "законодавства".

     7.3. Пункт 11.7 викласти в такiй редакцiї:

     "11.7. Пiд час використання систем "клiєнт - банк", "клiєнт - Iнтернет - банк" банк щоденно архiвує електроннi розрахунковi документи, якi вiдправленi клiєнтом, та зберiгає їх протягом установленого строку".

     7.4. У пунктi 11.11:

     абзац перший пiсля слова "розпорядження" доповнити словами "за допомогою системи "телефонний банкiнг";

     в абзацi шостому слова "дистанцiйного розпорядження списання коштiв з рахунку платника" замiнити словами "дистанцiйного розпорядження платника списання коштiв з його рахунку".

     8. У додатку 8 "Указiвки щодо заповнення реквiзитiв розрахункових документiв на паперових носiях, їх реєстрiв i заяви про вiдкриття акредитива":

     абзац третiй колонки (номер поля 19) "Вимоги щодо заповнення реквiзиту" викласти в такiй редакцiї:

     "У розрахункових документах на сплату платежiв до бюджету цей реквiзит заповнюється з урахуванням вимог нормативно-правових актiв Державної податкової адмiнiстрацiї з питань заповнення розрахункових документiв у разi сплати платежiв до бюджету або повернення платежiв з бюджету";

     колонку (номер поля 40) "Вимоги щодо заповнення реквiзиту" викласти в такiй редакцiї:

     "Ставиться вiдбиток печатки, зразок якої заявлений банку платника в картцi iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки";

     колонку (номер поля 41) "Вимоги щодо заповнення реквiзиту" викласти в такiй редакцiї:

     "Ставляться пiдписи (пiдпис) вiдповiдальних осiб (вiдповiдальної особи), якi вповноваженi розпоряджатися рахунком i зразки пiдписiв яких заявленi банку платника в картцi iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки".

     9. У додатку 12 пункти 5 - 7 виключити.

     У зв'язку з цим пункт 8 уважати пунктом 5.

     10. Додатки 24, 25 та 26 виключити.

Директор Департаменту платiжних систем Н.Г.Лапко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.