ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо плати за лiцензiї та акцизного збору на виробництво спиртiв, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. У Законi України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 46, ст. 345; 1997 р., N 45, ст. 286; 2000 р., N 30, ст. 240; 2002 р., N 26, ст. 175; 2003 р., N 33-34, ст. 267; 2005 р., N 4, ст. 91; NN 17-19, ст. 267):

     1) текст статтi 4 викласти в такiй редакцiї:

     "Встановити рiчну плату за лiцензiї на виробництво спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та для пiдприємств первинного виноробства в розмiрi 780 гривень.

     Лiцензiї видаються термiном на п'ять рокiв, а плата за них справляється щорiчно.

     Плата за лiцензiї справляється до початку виробництва зазначеної продукцiї органом, що видає лiцензiї, у розмiрах, встановлених цим Законом, i зараховується до державного бюджету.

     За видачу дублiката лiцензiї справляється плата у розмiрi 780 гривень i зараховується до державного бюджету.

     Не дозволяється сплата за весь термiн дiї лiцензiї.

     Сплата чергового платежу за лiцензiї здiйснюється у розмiрах, встановлених цим Законом, i справляється за кожний наступний щорiчний термiн дiї лiцензiї";

     2) частину шосту статтi 14 викласти в такiй редакцiї:

     "Рiчна плата за лiцензiї на право iмпорту або експорту спирту етилового, коньячного i плодового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового становить 780 гривень. Встановити рiчну плату за лiцензiї на право оптової торгiвлi спиртом етиловим, коньячним i плодовим, спиртом етиловим ректифiкованим виноградним, спиртом етиловим ректифiкованим плодовим у розмiрi 500 000 гривень. Лiцензiї видаються органом, уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв України, термiном на п'ять рокiв, а плата за лiцензiї зараховується до державного бюджету";

     3) статтю 15 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 15. Iмпорт, експорт, оптова i роздрiбна торгiвля алкогольними напоями та тютюновими виробами

     Iмпорт, експорт i оптова торгiвля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здiйснюватися суб'єктами пiдприємницької дiяльностi всiх форм власностi за наявностi лiцензiй.

     Плата за лiцензiї на право iмпорту, експорту алкогольних напоїв та тютюнових виробiв встановлюється в розмiрi 780 гривень за рiк.

     Встановити рiчну плату за лiцензiї на право оптової торгiвлi у розмiрi:

     алкогольними напоями - 500 000 гривень;

     тютюновими виробами - 500 000 гривень.

     Лiцензiї на право iмпорту, експорту алкогольних напоїв та тютюнових виробiв видаються термiном на п'ять рокiв органом виконавчої влади, уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Лiцензiї на право оптової торгiвлi видаються термiном на п'ять рокiв уповноваженими Кабiнетом Мiнiстрiв України органами виконавчої влади в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Плата за лiцензiї справляється органом, що видає лiцензiї, у розмiрах, встановлених цим Законом, i зараховується до державного бюджету.

     Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, якi отримали лiцензiї на виробництво або iмпорт алкогольних напоїв або тютюнових виробiв, здiйснюють поставку цiєї продукцiї пiдприємствам оптової i роздрiбної торгiвлi та iншим українським споживачам за наявностi лiцензiї на оптову торгiвлю.

     Пiдприємства первинного виноробства здiйснюють поставку виноматерiалiв пiдприємствам вторинного виноробства без лiцензiї на оптову торгiвлю.

     Вiдвантаження алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, що призначенi для реалiзацiї магазинами безмитної торгiвлi, здiйснюється суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi отримали лiцензiю на право експорту алкогольних напоїв або тютюнових виробiв, з оформленням вантажної митної декларацiї, при цьому мiнiмальнi оптово-вiдпускнi цiни для алкогольних напоїв не застосовуються.

     Роздрiбна торгiвля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здiйснюватися суб'єктами пiдприємницької дiяльностi всiх форм власностi, у тому числi їх виробниками, за наявностi у них лiцензiй.

     Плата за лiцензiю на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в лiцензiї електронний контрольно-касовий апарат (книгу облiку розрахункових операцiй), що знаходиться у мiсцi торгiвлi; на роздрiбну торгiвлю тютюновими виробами на кожне мiсце торгiвлi - 2000 гривень, а на територiї сiл i селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах територiї мiст, - 500 гривень на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями на кожний окремий, зазначений у лiцензiї електронний контрольно-касовий апарат (книгу облiку розрахункових операцiй), що знаходиться у мiсцi торгiвлi, i 250 гривень - на роздрiбну торгiвлю тютюновими виробами на кожне мiсце торгiвлi.

     Для мiсць торгiвлi, якi розташованi за межами територiї мiст обласного пiдпорядкування i мiст Києва та Севастополя на вiдстанi до 50 км та якi мають торговельнi зали площею понад 500 кв. м, плата за лiцензiю на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в лiцензiї електронний контрольно-касовий апарат (книгу облiку розрахункових операцiй), що знаходиться у мiсцi торгiвлi, та 2000 гривень на роздрiбну торгiвлю тютюновими виробами на кожне мiсце торгiвлi.

     Плата за лiцензiї на право роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами справляється щоквартально рiвними частками i зараховується до державного бюджету згiдно з чинним законодавством.

     Лiцензiї на право роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами видаються уповноваженими Кабiнетом Мiнiстрiв України органами виконавчої влади в мiстах, районах, районах у мiстах Києвi та Севастополi за мiсцем торгiвлi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi термiном на один рiк i пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї в органi державної податкової служби, а у сiльськiй мiсцевостi - i в органах мiсцевого самоврядування за мiсцем торгiвлi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     Лiцензiї на право роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами в поїздах, на морських або рiчкових суднах видаються органами виконавчої влади, уповноваженими Кабiнетом Мiнiстрiв України, в мiстах, районах, районах у мiстах Києвi та Севастополi за мiсцем формування поїзда (приписки судна).

     Лiцензiя видається за заявою суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, до якої додається копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, засвiдчена нотарiально або органом, який видав оригiнал документа. Для отримання лiцензiї на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями додається довiдка податкової служби про реєстрацiю електронних контрольно-касових апаратiв (книг облiку розрахункових операцiй), що знаходяться у мiсцi торгiвлi.

     У заявi повинно бути зазначено вид господарської дiяльностi, на провадження якого суб'єкт пiдприємницької дiяльностi має намiр одержати лiцензiю (iмпорт, експорт, оптова, роздрiбна торгiвля алкогольними напоями або тютюновими виробами).

     У заявi про видачу лiцензiї на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями додатково зазначаються перелiк електронних контрольно-касових апаратiв (книг облiку розрахункових операцiй), якi знаходяться у мiсцi торгiвлi, а також адреса мiсця торгiвлi.

     У заявi на видачу лiцензiї на роздрiбну торгiвлю тютюновими виробами зазначається адреса мiсця торгiвлi.

     У додатку до лiцензiї на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями суб'єктом пiдприємницької дiяльностi зазначається адреса мiсця торгiвлi i вказуються перелiк електронних контрольно-касових апаратiв та iнформацiя про них: модель, модифiкацiя, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстрацiйнi номери книг облiку розрахункових операцiй, якi знаходяться у мiсцi торгiвлi.

     Вимагати представлення iнших документiв, крiм зазначених у цьому Законi, забороняється. Зазначенi в цьому Законi документи подаються в одному примiрнику в копiях, засвiдчених нотарiально або органом, який видав оригiнал документа. Заява про видачу лiцензiї та визначенi цим Законом документи подаються уповноваженою особою заявника або надсилаються рекомендованим листом. У разi подання заяви про видачу лiцензiї та доданих до неї документiв особисто вони приймаються за описом, копiя якого видається заявнику з вiдмiткою про дату прийняття заяви та документiв i пiдписом особи, яка їх прийняла.

     Лiцензiя або рiшення про вiдмову в її видачi видається заявнику не пiзнiше 10 календарних днiв з дня одержання зазначених у цьому Законi документiв. У рiшеннi про вiдмову у видачi лiцензiї повинна бути вказана пiдстава для вiдмови.

     Дiя лiцензiї призупиняється у разi несвоєчасної сплати чергового платежу за лiцензiю на пiдставi письмового розпорядження органу, який видав лiцензiю, на термiн до сплати заборгованостi.

     Дiя лiцензiї вважається призупиненою з моменту одержання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi вiдповiдного письмового розпорядження органу, який видав лiцензiю, а її дiя поновлюється з моменту зарахування вiдповiдного чергового платежу за лiцензiю до бюджету.

     Лiцензiя анулюється шляхом прийняття органом, який видав лiцензiю, вiдповiдного письмового розпорядження на пiдставi:

     заяви суб'єкта пiдприємницької дiяльностi;

     рiшення про скасування державної реєстрацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi;

     несплати чергового платежу за лiцензiю протягом 30 календарних днiв вiд моменту призупинення лiцензiї;

     рiшення суду про встановлення факту незаконного використання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi марок акцизного збору (стосовно iмпортерiв);

     рiшення суду про встановлення факту торгiвлi суб'єктом пiдприємницької дiяльностi алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного збору;

     рiшення суду про встановлення факту перемiщення суб'єктом пiдприємницької дiяльностi алкогольних напоїв або тютюнових виробiв поза митним контролем.

     Лiцензiя анулюється та вважається недiйсною з моменту одержання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi письмового розпорядження про її анулювання.

     У разi змiни вiдомостей, зазначених у виданiй суб'єкту пiдприємницької дiяльностi лiцензiї (за винятком змiн, пов'язаних з реорганiзацiєю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi), орган, який видав лiцензiю, на пiдставi заяви суб'єкта пiдприємницької дiяльностi протягом трьох робочих днiв видає суб'єкту пiдприємницької дiяльностi лiцензiю, оформлену на новому бланку з урахуванням змiн.

     У разi втрати або пошкодження лiцензiї орган, який видав лiцензiю, на пiдставi заяви суб'єкта пiдприємницької дiяльностi протягом трьох робочих днiв видає суб'єкту пiдприємницької дiяльностi дублiкат лiцензiї. Строк дiї дублiката лiцензiї не може перевищувати строку дiї, зазначеного у втраченiй або пошкодженiй лiцензiї.

     За видачу дублiката лiцензiї на оптову торгiвлю, роздрiбну торгiвлю або iмпорт, або експорт справляється плата у розмiрi 780 гривень, яка зараховується до бюджету згiдно з чинним законодавством.

     Зберiгання алкогольних напоїв та тютюнових виробiв здiйснюється в мiсцях зберiгання алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, внесених до Єдиного реєстру, незалежно вiд того, кому належить таке мiсце зберiгання, або того, за заявою якого суб'єкта пiдприємницької дiяльностi таке мiсце зберiгання було внесено до Єдиного реєстру.

     Внесення даних до Єдиного реєстру проводиться на пiдставi заяви суб'єкта пiдприємницької дiяльностi з обов'язковим зазначенням мiсцезнаходження мiсця зберiгання алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, а також: для юридичних осiб - найменування, мiсцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв; для фiзичних осiб - пiдприємцiв - прiзвища, iменi, по батьковi, мiсця проживання, номера свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     До заяви додаються нотарiально засвiдчена копiя лiцензiї на вiдповiдний вид дiяльностi, виданої заявнику, та документ, що пiдтверджує право користування цим примiщенням.

     Довiдка про внесення мiсця зберiгання до Єдиного реєстру видається суб'єкту пiдприємницької дiяльностi протягом семи календарних днiв вiд дня подання заяви. Ведення Єдиного реєстру та видача довiдок про внесення мiсць зберiгання до Єдиного реєстру здiйснюються за рахунок коштiв Державного бюджету України. Органи влади забезпечують вiльний доступ до вiдомостей, якi мiстяться в Єдиному реєстрi.

     Виключення мiсць зберiгання з Єдиного реєстру здiйснюється органом державної податкової служби, який вносив його до Єдиного реєстру, на пiдставi письмової заяви суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, що був заявником такого мiсця зберiгання, або у разi анулювання лiцензiї, виданої такому суб'єкту пiдприємницької дiяльностi вiдповiдно до цього Закону, шляхом прийняття вiдповiдного письмового розпорядження не ранiше нiж через 10 робочих днiв з моменту виникнення передбачених цим Законом пiдстав.

     Орган державної податкової служби повинен надати суб'єкту пiдприємницької дiяльностi, що був заявником, засвiдчену копiю письмового розпорядження про виключення мiсця зберiгання з Єдиного реєстру протягом трьох робочих днiв з моменту його прийняття.

     Забороняється сплата акцизного збору з алкогольних напоїв та тютюнових виробiв шляхом взаємних залiкiв, зустрiчних зобов'язань, векселями та в iнших формах, якi не передбачають сплату такого акцизного збору коштами.

     У разi продажу (iнших видах вiдчуження) алкогольних напоїв та тютюнових виробiв у межах бартерних (товарообмiнних) операцiй або iнших операцiй, що не передбачають їх оплати в грошовiй формi, у тому числi векселями чи iншими видами боргових зобов'язань, покупець (отримувач) пiдакцизної продукцiї зобов'язаний здiйснити сплату суми акцизного збору, включеного до цiни продукцiї, а також податку на додану вартiсть, нарахованого на таку цiну, виключно у грошовiй формi. У такому ж порядку здiйснюється оплата вартостi виготовлення (переробки, обробки) пiдакцизної продукцiї на давальницьких умовах".

     2. У Законi України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 23, ст. 180; 2003 р., N 33-34, ст. 267; 2005 р., N 4, ст. 91, NN 17-19, ст. 267):

     1) у статтi 1 цифри та слова

"2207 Спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю алкоголю менш як 80 вiдсоткiв об'єму, спирт етиловий та iншi спирти денатурованi будь-якої концентрацiї 17 грн. за 1 л 100-вiдсоткового не спирту
2208
(крiм 2208 20)
Спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю спирту менш як 80 вiдсоткiв об'єму, спиртовi настоянки, лiкери та iншi спиртовi напої 17 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20
(крiм
2208 20 12 00,
2208 20 29 00 - тiльки брендi,
2208 20 89 00 -
тiльки спирт коньячний)
Спиртовi напої, одержанi перегонкою виноградного вина або вичавок винограду 17 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20 12 00 Коньяк 6 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20 29 00 Тiльки брендi 6 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту"

     замiнити цифрами та словами

"2207 Спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю алкоголю не менш як 80 вiдсоткiв об'єму, спирт етиловий та iншi спирти денатурованi будь-якої концентрацiї 19 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208
(крiм 2208 20)
Спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю спирту менш як 80 вiдсоткiв об'єму, спиртовi настоянки, лiкери та iншi спиртовi напої 19 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20
(крiм
2208 20 12 00,
2208 20 29 00 -
тiльки брендi,
2208 20 89 00 -
тiльки спирт коньячний)
Спиртовi напої, одержанi перегонкою виноградного вина або вичавок винограду 19 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20 12 00 Коньяк 7 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20 29 00 Тiльки брендi 7 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту";

     2) статтю 7 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 7. Тимчасово встановити з 1 сiчня 2007 року до 1 липня 2007 року ставки акцизного збору на такi товари:

Код товару згiдно з УКТ ЗЕД Опис товару Ставки акцизного збору у гривнях з одиницi товару
2207 Спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю алкоголю не менш як 80 вiдсоткiв об'єму, спирт етиловий та iншi спирти денатурованi будь якої концентрацiї 18 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208
(крiм 2208 20)
Спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю спирту менш як 80 вiдсоткiв об'єму, спиртовi настоянки, лiкери та iншi спиртовi напої 18 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20
(крiм
2208 20 12 00,
2208 20 29 00 -
тiльки брендi,
2208 20 89 00 -
тiльки спирт коньячний)
Спиртовi напої, одержанi перегонкою виноградного вина або вичавок винограду 18 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 20 12 00 Коньяк 6,5 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту
2208 29 00 Тiльки брендi 6,5 грн. за 1 л 100-вiдсоткового спирту".

     3. Текст Закону України "Про ставки акцизного збору на тютюновi вироби" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1999 р., N 52, ст. 471; 2001 р., N 4, ст. 19, N 24, ст. 125; 2003 р., N 33-34, ст. 267; 2005 р., N 7-8, ст. 162, NN 17-19, ст. 267) викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 1. Установити такi ставки акцизного збору на тютюновi вироби:

Код товару (продукцiї) згiдно з УКТ ЗЕД Опис товару (продукцiї) згiдно з УКТ ЗЕД Ставки акцизного збору у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) Ставки акцизного збору у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї)
2401 Тютюнова сировина
Тютюновi вiдходи
0 0
2402 10 00 00 Сигари, включаючи сигари з вiдрiзаними кiнцями, та сигарили (тонкi сигари), з вмiстом тютюну 30 гривень за 1000 шт. 8
2402 20 90 10 Сигарети без фiльтру з тютюну (цигарки) 5 грн. за 1000 шт. 10
2402 20 90 20 Сигарети з фiльтром з тютюну 13 грн. за 1000 шт. 10
2403
(крiм
2403 99 10 00,
2403 10)
Тютюн та замiнники тютюну, iншi, промислового виробництва; тютюн "гомогенiзований" або "вiдновлений"; тютюновi екстракти та есенцiї 0 0
2403 10 Тютюн для палiння, з вмiстом або без вмiсту замiнникiв у будь-якiй пропорцiї 12 грн. за 1 кг 10
2403 99 10 00 Жувальний i нюхальний тютюн 5 грн. за 1 кг 8

     При визначеннi податкового зобов'язання iз сплати акцизного збору на сигарети за кожнi 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї), що обчислюється одночасно за встановленими законодавством ставками акцизного збору у твердих сумах за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) на вiдповiднi сигарети та у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї), розмiр такого зобов'язання не може бути менше 24 вiдсоткiв вiд максимальної роздрiбної цiни на кожну власну назву сигарет за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) (без податку на додану вартiсть та акцизного збору).

     Стаття 2. Тимчасово встановити з 1 сiчня 2007 року до 1 липня 2007 року ставки акцизного збору на такi товари:

Код товару (продукцiї) згiдно з УКТ ЗЕД Опис товару (продукцiї) згiдно з УКТ ЗЕД Ставки акцизного збору у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) Ставки акцизного збору у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї)
2402 20 90 10 Сигарети без фiльтру з тютюну (цигарки) 5 грн. за 1000 шт. 9
2402 20 90 20 Сигарети з фiльтром з тютюну 12 грн. за 1000 шт. 9

     Розмiр податкового зобов'язання iз сплати акцизного збору на сигарети за кожнi 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї), що обчислюється одночасно за встановленими законодавством ставками акцизного збору у твердих сумах за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) на вiдповiднi сигарети та у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї), не може бути менше 23 вiдсоткiв максимальної роздрiбної цiни на кожну власну назву сигарет за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) (без податку на додану вартiсть та акцизного збору)".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2007 року, крiм пiдпункту 1 пункту 2 i пiдпункту 1 пункту 3 роздiлу I, якi набирають чинностi з 1 липня 2007 року.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ
17 листопада 2006 року
N 374-V

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.