ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 26 березня 2007 року N 273


Про введення в дiю Технологiчної схеми роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв при взаємодiї з пiдроздiлами митного оформлення Київської регiональної митницi

Зареєстровано
в Київському мiському управлiннi юстицiї
29 березня 2007 р. за N 6/741


     З метою мiнiмiзацiї та оптимiзацiї митних процедур при взаємодiї пiдроздiлiв митницi пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв та транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, вiдповiдно до наказу Держмитслужби України вiд 20.04.2005 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням ВМД", наказу Держмитслужби України вiд 01.10.2003 N 646 "Про затвердження Порядку роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональної митницi, вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi при вирiшеннi питань класифiкацiї товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" наказую:

     1. Ввести в дiю Технологiчну схему роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв при взаємодiї з пiдроздiлами митного оформлення Київської регiональної митницi (додається);

     2. Начальнику юридичного вiддiлу (Скорук О. С.) забезпечити подання наказу на державну реєстрацiю до Київського мiського управлiння юстицiї;

     3. Установити, що наказ набирає чинностi через 45 днiв з моменту його офiцiйного оприлюднення;

     4. Начальнику сектору зв'язкiв iз громадськiстю (Семенко О. М.) забезпечити офiцiйне оприлюднення наказу;

     5. Начальнику загального вiддiлу (Балкова Н. В.) забезпечити доведення наказу до вiдома структурних пiдроздiлiв митницi;

     6. Начальникам структурних пiдроздiлiв митницi забезпечити доведення наказу до вiдома особового складу пiдроздiлiв, фiзичних та юридичних осiб - суб'єктiв ЗЕД, в частинi, що їх стосується;

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника начальника Київської регiональної митницi Iванченка Е. П.;

     Загальний контроль залишаю за собою.

Т. в. о. начальника Київської регiональної митницi Е. П. Iванченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Київської регiональної митницi
вiд 26 березня 2007 р. N 273

Технологiчна схема роботи вiддiлу номенклатури
та класифiкацiї товарiв при взаємодiї з пiдроздiлами митного оформлення Київської регiональної митницi

I. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Дана Технологiчна схема розроблена вiдповiдно до вимог Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками", наказу Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї" iз змiнами та доповненнями, наказу Держмитслужби України вiд 20.04.2005 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням ВМД" iз змiнами та доповненнями, наказу Держмитслужби України вiд 01.10.2003 N 646 "Про затвердження Порядку роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональної митницi, вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi при вирiшеннi питань класифiкацiї товарiв, що перемiщуються через митний кордон України", наказу Держмитслужби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв", наказу Держмитслужби України вiд 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб i зразкiв товарiв", наказу Держмитслужби України вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) митними лабораторiями" та визначає схему роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв (далi - ВНтаКТ) i узгоджує питання взаємодiї ВНтаКТ з iншими пiдроздiлами Київської регiональної митницi, що виникають в дiяльностi цих пiдроздiлiв при вирiшеннi спiрних та складних питань класифiкацiї товарiв.

     1.2. Термiни, що вживаються в данiй Технологiчнiй схемi:

     пiдроздiл митного оформлення (далi ПМО) - пiдроздiл митного органу, посадовi особи якого здiйснюють митний контроль i митне оформлення товарiв iз застосуванням ВМД i пропуск їх через митний кордон України;

     уповноважена особа ПМО - особа, уповноважена наказом митного органу за поданням начальника оперативного пiдроздiлу на виконання функцiй контролю за виконанням вимог товарної номенклатури Митного тарифу України при класифiкацiї товарiв для цiлей митного оформлення.

II. КЛАСИФIКАЦIЯ ТОВАРIВ

1. Перевiрка правильностi класифiкацiї товарiв, заявлених до митного оформлення, на рiвнi уповноважених осiб ПМО

     1.1. Уповноважена особа ПМО здiйснює контроль за виконанням вимог товарної номенклатури Митного тарифу України при класифiкацiї товарiв для цiлей митного оформлення вiдповiдно до вимог чинного законодавства.

     1.2.Уповноважена особа ПМО перевiряє вiдповiднiсть даних, внесених до граф 31 (опис має мiстити iнформацiю, необхiдну для однозначної класифiкацiї товару за УКТ ЗЕД), 33, 41 ВМД, даним, що мiстяться в документах, поданих разом з нею.

     1.3. Звернення уповноважених осiб ПМО до ВНтаКТ оформлюється у виглядi запиту, форма якого затверджена наказом Держмитслужби України вiд 20.04.2005 N 314, у випадках:

     - виникнення складних або спiрних питань з класифiкацiї товарiв, що виникають при здiйсненнi їх митного оформлення, i якi не можуть бути вирiшенi на рiвнi ПМО;

     - обов'язкової перевiрки правильностi класифiкацiї товарiв за УКТ ЗЕД на рiвнi ВНтаКТ вiдповiдно до нормативних актiв Держмитслужби України, Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - ЦМУЛДЕР) або Київської регiональної митницi.

     1.4. Разом iз запитом до ВНтаКТ направляється службова записка, що узгоджується з начальником ПМО або особою, яка його замiщує, в котрiй зазначають: позицiю пiдроздiлу з вiдповiдного питання класифiкацiї товару та пропозицiї щодо його можливого вирiшення, у тому числi запропонований пiдроздiлом код товару згiдно з УКТ ЗЕД, належнiсть товару, зазначеного у запитi, до товарiв "групи ризику", з посиланням на нормативний документ Держмитслужби України, Київської регiональної митницi.

     1.5. До ВНтаКТ разом iз запитом передаються завiренi штампом "Пiд митним контролем" оригiнали або копiї:

     - ВМД та її електронна копiя (МД-1, поштова декларацiя тощо), згiдно з якою надано до митного оформлення товар;

     - контракту та товаросупровiдних документiв;

     - документiв, наданих разом з ВМД, якi повиннi включати всю документальну iнформацiю про характеристики товару, визначальнi для його класифiкацiї за УКТ ЗЕД (наприклад: паспорти виробу; iнструкцiї користувача; фотознiмки, завiренi штампом "Пiд митним контролем"; специфiкацiї тощо);

     - акта про проведення митного огляду товарiв iз внесеними до нього встановленими за результатами митного огляду вiдомостями про товар, якi дають змогу однозначно iдентифiкувати його (зовнiшнiй вигляд; ступiнь оброблення; розмiри; матерiал, з якого вироблено товар; вид упаковки; маркування тощо) та iнформацiєю, що є визначальною для класифiкацiї товару згiдно з УКТ ЗЕД (наприклад, функцiї товару; його комплектнiсть; призначення; а також технiчнi, фiзичнi, споживчi та iншi характеристики товару, якi впливають на його класифiкацiю);

     - акту вiдбору проб (зразкiв) товару (оригiнал та копiя) разом iз зразками товару (у разi необхiдностi).

     У випадку коли зразки товару мають бути обов'язково направленi до ЦМУЛДЕР, до ВНтаКТ передаються два пакети зазначених документiв та зразки, що вiдiбранi у вiдповiдностi з вимогами чинного законодавства.

     1.6. Зразки товару, якi надаються до ВНтаКТ, повиннi бути належним чином запакованi у пластикову, дерев'яну, металеву, картонну або, у виключних випадках, скляну тару, текстильну (брезентову) або полiетиленову торбу, паперовий пакет у залежностi вiд типу товару.

     На зразки, що надаються до ВНтаКТ, повинно бути накладене митне забезпечення, яке має забезпечити неможливiсть доступу до товару впродовж його транспортування до вiддiлу.

     В актi взяття проб та зразкiв товарiв та iнших предметiв в графi "Назва проб та зразкiв товарiв, що дослiджуються" обов'язково зазначати назву та артикул товару, зразки якого були вiдiбранi.

     Вiдбiр проб та зразкiв товарiв проводиться вiдповiдно до найменування товарiв, задекларованих в гр. 31 ВМД.

     У разi якщо вiдбiр проб та зразкiв проводиться не по кожному найменуванню (артикулу) товар, у в актi вiдбору проб та зразкiв робиться запис наступного змiсту:

     "Товари, задекларованi в гр. 31, "товар N __" ВМД N ____, iдентичнi, але мають вiдмiнностi, що не впливають на класифiкацiю товару, а саме:...".

2. Вирiшення спiрних питань класифiкацiї товарiв у вiддiлi номенклатури та класифiкацiї товарiв

     2.1. Запит ПМО реєструється у Журналi реєстрацiї та облiку запитiв з питань класифiкацiї та кодування товарiв вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв.

     Номер запиту зазначається в Рiшеннi про визначення коду товару (далi - Рiшення) для здiйснення контролю за виконанням вiдповiдного рiшення ПМО.

     2.2. При неможливостi вирiшення класифiкацiйного питання на пiдставi наданих документiв ВНтаКТ має право:

     - запитувати додатковi вiдомостi щодо товару;

     - iнiцiювати вiдбiр проб та зразкiв ПМО;

     - iнiцiювати проведення повторного огляду товару спiвробiтниками ПМО, у тому числi iз залученням фахiвцiв ВНтаКТ.

     Органiзацiю та проведення повторного огляду повинно бути здiйснено у найкоротшi строки. Пiсля завершення проведення огляду товару складається Акт про проведення митного огляду товарiв.

     2.3. Запит не приймається ВНтаКТ до виконання у випадках:

     - заповнення графи 31 ВМД не вiдповiдає вимогам наказу Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307;

     - акт митного огляду, акт вiдбору зразкiв (проб) не вiдповiдають вимогам чинного законодавства;

     - зразки (проби) товару вiдiбранi з порушенням вимог чинного законодавства;

     - пакет документiв, наданий до ВНтаКТ разом iз запитом, не завiрений в установленому порядку;

     - запит до ВНтаКТ не вiдповiдає вимогам п.1.4 Роздiлу II даної Технологiчної схеми;

     - в пакетi документiв, наданих разом iз запитом вiдсутня документацiя, що мiстить iнформацiю про характеристики товару та яка б дала змогу визначити код товару за УКТ ЗЕД;

     - на вимогу ВНтаКТ не надана документацiя, що мiстить iнформацiю щодо характеристик товару, визначальних для класифiкацiї товару за УКТ ЗЕД, протягом термiну розгляду запиту у ВНтаКТ, встановленого чинними законодавчими та нормативними актами.

     Про причини неприйняття запиту ВНтаКТ повiдомляє оперативний пiдроздiл службовою запискою.

     Пакет документiв разом iз оригiналом запиту залишається в справах вiддiлу.

     2.4. Якщо для вирiшення питання класифiкацiї товару виникає потреба в залученнi ЦМУЛДЕР, то ВНтаКТ готує звернення.

     2.5. На пiдставi розгляду поданих iз запитом документiв та довiдкової лiтератури або за результатами дослiджень в ЦМУЛДЕР ВНтаКТ приймає Рiшення.

     2.6. Рiшення оформлюється за встановленою формою (додаток 1) у трьох примiрниках:

     - Перший примiрник надається суб'єкту ЗЕД для проведення митного оформлення.

     Перший примiрник Рiшення має право отримувати лише представник суб'єкта ЗЕД, який уповноважений на роботу з митницею, вiдповiдно до вiдомостей облiкової картки суб'єкта ЗЕД або посередником - митним брокером.

     При отриманнi даного примiрника суб'єкт ЗЕД або посередник - митний брокер на третьому примiрнику Рiшення робить запис: "Оригiнал Рiшення отримав." та проставляє дату, своє прiзвище, iнiцiали, пiдпис.

     - Другий примiрник - контрольний, передається ВНтаКТ до ПМО через загальний вiддiл з обов'язковим внесенням його до реєстру отриманої кореспонденцiї.

     - Третiй примiрник залишається у справах ВНтаКТ.

     2.7. Рiшення реєструється у вiдповiдному журналi пiд номером "N КТ - 100 - **** - ##", де:

     "КТ" - абревiатура класифiкацiйного рiшення;

     "100" - першi три цифри коду митницi;

     "****" - порядковий номер рiшення вiдповiдно до нумерацiї, прийнятої у ВНтаКТ;

     "##" - останнi двi цифри поточного року.

     2.8. Рiшення мiстить вiдбиток штампа та пiдпис iнспектора ВНтаКТ, пiдпис начальника ВНтаКТ або уповноваженої особи.

     2.9. Код товару, зазначений у будь-яких документах, наданих разом iз запитом, не є визначальним для класифiкацiї при митному оформленнi товарiв, а носить iнформативний (довiдковий) характер.

III. КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ КЛАСИФIКАЦIЙНИХ РIШЕНЬ

1. Контроль за класифiкацiйними Рiшеннями на рiвнi ПМО

     1.1. При митному оформленнi товарiв на пiдставi Рiшення посадова особа ПМО в обов'язковому порядку здiйснює перевiрку вiдповiдностi вiдомостей, зазначених у ньому з вiдомостями, що зазначенi в графах 31, 33, 44 (в графi 44 ВМД пiд кодом "0029" обов'язково проставляється номер та дата Рiшення).

     1.2. Митне оформлення товарiв iз використанням першого примiрника Рiшення може проводитися протягом 10 днiв з дня винесення Рiшення.

     Подальше митне оформлення товарiв здiйснюється пiсля проведення звiрки першого примiрника Рiшення з другим (контрольним) примiрником Рiшення.

     Пiсля проведення звiрки на першому примiрнику Рiшення, в разi вiдсутностi зауважень (перший примiрник Рiшення повнiстю вiдповiдає другому (контрольному) примiрнику Рiшення) здiйснюють запис: "Повнiстю вiдповiдає другому контрольному примiрнику" та завiряють номерним штампом "Пiд митним контролем".

     1.3. При надходженнi другого (контрольного) примiрника Рiшення посадовi особи ПМО, якi здiйснювали митне оформлення товарiв на пiдставi першого примiрника Рiшення, здiйснюють:

     - звiрку другого (контрольного) примiрника Рiшення з копiями першого примiрника Рiшення, якi знаходяться пiд оформленими ВМД;

     - на копiях першого примiрника Рiшення, якi знаходяться разом з оформленими ВМД, в разi вiдсутностi зауважень (копiї першого примiрника Рiшення повнiстю вiдповiдають другому (контрольному) примiрнику Рiшення) здiйснюють запис: "Повнiстю вiдповiдає другому контрольному примiрнику" та завiряють номерним штампом "Пiд митним контролем".

     1.4. У разi ненадходження другого (контрольного) примiрника Рiшення (протягом 10 днiв) або у разi виникнення зауважень ПМО невiдкладно iнформує ВНтаКТ (до ВНтаКТ разом iз службовою запискою передається копiя примiрника Рiшення, стосовно якого виникли зауваження).

     1.5. Подальше митне оформлення товарiв з використанням Рiшення можливе лише за умови наявностi на першому примiрнику Рiшення запису: "Повнiстю вiдповiдає другому контрольному примiрнику" та завiреному номерним штампом "Пiд митним контролем".

     1.6. До 5-го числа мiсяця, наступного за звiтним, до ВНтаКТ передається реєстр оформлених ВМД (додаток 2) за пiдписом начальника ПМО разом iз копiями ВМД (квитанцiї МД-1, поштовi декларацiї), оформленими на товари, стосовно яких було винесено Рiшення зi змiною коду товару згiдно з УКТ ЗЕД.

     У випадку коли не було проведено митне оформлення товару, щодо якого було винесено Рiшення зi змiною коду товару згiдно з УКТ ЗЕД, в графi 5 додатка 2 зазначається причина, через яку дане митне оформлення не було проведено.

2. Контроль за правильнiстю класифiкацiї товарiв

     2.1. ВНтаКТ у питаннi контролю за правильнiстю класифiкацiї здiйснює такi заходи:

     - контроль за роботою уповноважених осiб ПМО;

     - вибiркова участь у проведеннi митного огляду в зонах митного контролю ПМО;

     - перевiрка дiяльностi ПМО щодо класифiкацiї товарiв.

     Контроль за роботою уповноважених осiб ПМО здiйснюється шляхом перевiрки правильностi класифiкацiї товарiв за УКТ ЗЕД, перевiрки щодо оформлення та обґрунтованостi запитiв до ВНтаКТ та формування пакетiв документiв, поданих разом з ними.

     2.2. За розпорядженням керiвництва ВНтаКТ посадовi особи вiддiлу беруть участь в митному оглядi товарiв та iнших предметiв в зонах митного контролю ПМО.

     2.3. Посадовi особи ВНтаКТ беруть участь в проведеннi комплексних та тематичних перевiрок дiяльностi ПМО щодо класифiкацiї товарiв та iнших предметiв.

3. Скасування Рiшень

     3.1. ВНтаКТ має право скасувати або змiнивати прийняте ним Рiшення, якщо:

     - рiшення прийнято з порушенням вимог УКТ ЗЕД;

     - надiйшла додаткова iнформацiя про класифiкований товар;

     - внесено змiни до нормативно-правових актiв, що регулюють питання класифiкацiї товарiв;

     - рiшення прийнято на основi неповної або недостовiрної iнформацiї.

IV. ЗАКЛЮЧНI ПОЛОЖЕННЯ

     1. Митне оформлення товару, щодо якого вже застосовувалися процедури класифiкацiї при митному оформленнi та було прийнято Рiшення, можна здiйснювати на пiдставi Рiшення, яке було надано ранiше за умов, що залишаються незмiнними - вiдправник (експортер), одержувач (iмпортер), виробник товару, торгова марка, артикул, модель, склад, властивостi, форма упаковки, форма випуску (для лiкарських засобiв) тощо.

     2. При наданнi до митного оформлення товарiв Рiшення, термiн якого з моменту винесення перевищує 12 мiсяцiв, здiйснювати повторний запит до ВНтаКТ за умови виникнення обґрунтованих сумнiвiв щодо вiдповiдностi товару, що перемiщується через митний кордон України, заявленому у ВМД коду товару згiдно з УКТ ЗЕД.

     3. У випадках митного оформлення товарiв (до яких вже застосовувалися процедури класифiкацiї та було винесено Рiшення), якi перемiщуються через митний кордон України за контрактом, номер якого не вiдповiдає номеру контракту, що зазначений в Рiшеннi, митне оформлення товарiв здiйснювати на пiдставi ранiше виданого Рiшення за умови, що залишаються незмiнними: вiдправник (експортер), одержувач (iмпортер), виробник товару, торгова марка, артикул, модель, склад, властивостi, форма упаковки, форма випуску (для лiкарських засобiв).

     4. При умовi, якщо артикульний номер товару мiстить в собi iнформацiю, що не впливає на його класифiкацiю згiдно з УКТ ЗЕД (наприклад, розмiр, колiр), митне оформлення товару здiйснюється на пiдставi ранiше винесеного рiшення на iдентичний товар. У разi, якщо артикульний номер товару мiстить iнформацiю щодо його складу, конструктивного та функцiонального призначення, i змiна такого артикулу може призвести до змiни зазначених показникiв, то в такому випадку направляється запит до ВНтаКТ в установленому даною Технологiчною схемою порядку.

     5. У випадках необхiдностi проведення експертизи товарiв при застосуваннi обмежень нетарифного регулювання ЗЕД, а саме: визначення товарiв подвiйного застосування, що пiдлягають режиму експортного контролю (ДСЕКУ), небезпечних, отруйних чи наркотичних речовин, лiцензування або обов'язкової сертифiкацiї тощо, пiдроздiли митного оформлення КРМ самостiйно направляють запит до ЦМУЛДЕР вiдповiдно до чинного законодавства.

 

Додаток 1

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Київська регiональна митниця
ВН та КТ

РIШЕННЯ
про визначення коду товару
вiд "__"_____ 200_ р. N КТ-100 -****- ##

     1. Пiдроздiл - замовник визначення коду товару:

     Вiдправник:

     Отримувач:

     2. Пiдстави для визначення коду товару

     запит N

     3. Назва (графа 31 ВМД) та код (гр. 33 ВМД), за якими задекларовано товар:

     4. Перелiк поданих для розгляду документiв:

     5. Зразки товару:

     6. Огляд товару:

     7. Акт митного огляду:

     8. Документи, якими керувалися для прийняття рiшення:

     9. Висновки:

     Провести митне оформлення товару (товарiв) -

     ... за кодом згiдно з УКТ ЗЕД...

Виконавець  
(штамп, пiдпис) (П. I. Б.)
Начальник вiддiлу  
(пiдпис) (П. I. Б.)

 

Додаток 2

РЕЄСТР ОФОРМЛЕНИХ ВМД ЗА ____________ 200_ р. ВМО-

N з/п Номер та дата оформленої ВМД Назва суб'єкта ЗЕД Номер та дата рiшення про визначення коду товару Примiтки
1 2 3 4 5
         
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.