Документ скасований: Постанова КМУ № 432 від 21.05.2012

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 13 квiтня 2007 р. N 622


Питання реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, отримання iнформацiї та взаємодiї митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права iнтелектуальної власностi у разi призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативи митного органу

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 5 жовтня 2011 року N 1016

     Вiдповiдно до статей 256 i 2571 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, отримання iнформацiї та взаємодiї митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права iнтелектуальної власностi у разi призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативи митного органу, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     3. Установити, що заходи iз запобiгання порушенню прав iнтелектуальної власностi пiд час перемiщення через митний кордон України товарiв, якi мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi та зареєстрованi згiдно з Положенням про порядок реєстрацiї та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 квiтня 2001 р. N 412, до закiнчення строку реєстрацiї таких товарiв здiйснюються митними органами вiдповiдно до Митного кодексу України.

     4. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України В. ЯНУКОВИЧ

Iнд. 42

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 13 квiтня 2007 р. N 622

ПОРЯДОК
реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, отримання iнформацiї та взаємодiї митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права iнтелектуальної власностi у разi призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативи митного органу

Загальнi питання

     1. Цей Порядок розроблено згiдно з Митним кодексом України та законодавчими актами у сферi охорони прав iнтелектуальної власностi.

     2. Митний реєстр об'єктiв права iнтелектуальної власностi (далi - митний реєстр) складається Держмитслужбою для сприяння захисту прав власникiв на об'єкти права iнтелектуальної власностi пiд час митного контролю та митного оформлення товарiв, що мiстять такi об'єкти, на пiдставi заяв осiб, яким вiдповiдно до законодавства України належать майновi права на об'єкти права iнтелектуальної власностi (далi - правовласник), або їх представникiв i мiстить iнформацiю, яка дає можливiсть запобiгати перемiщенню через митний кордон України товарiв з порушенням прав iнтелектуальної власностi.

     Iнформацiя, що мiститься у митному реєстрi, є складовою частиною центральної iнформацiйної бази даних Держмитслужби.

     3. Митнi органи:

     пiсля реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi та на пiдставi даних, що мiстяться у ньому, вживають заходiв до запобiгання перемiщенню через митний кордон України контрафактних товарiв;

     мають право за власною iнiцiативою призупиняти митне оформлення товарiв, щодо яких правовласником не подано заяву про сприяння захисту належних йому майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi (далi - об'єкт), але є достатнi пiдстави вважати, що внаслiдок перемiщення через митний кордон України зазначених товарiв можуть бути порушенi майновi права на такий об'єкт.

     4. Правовласник або його представник на час включення об'єкта до митного реєстру надає Держмитслужбi заставу чи iншу еквiвалентну гарантiю, достатню для вiдшкодування збиткiв митним органам, власникам складiв тимчасового зберiгання, декларантовi, одержувачевi або вiдправниковi вантажу та власниковi товарiв.

     Розмiр, порядок внесення застави, її види, а також види еквiвалентних гарантiй i порядок їх надання визначаються Мiнфiном.

(абзац другий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

Реєстрацiя об'єктiв та ведення митного реєстру

     5. Для включення об'єкта до митного реєстру правовласник або його представник подає до Держмитслужби заяву про сприяння захисту майнових прав на об'єкт за формою згiдно з додатком.

     До заяви додаються:

     виписка з вiдповiдного реєстру МОН про реєстрацiю в Українi права iнтелектуальної власностi, яка засвiдчує дiйснiсть акта про таку реєстрацiю на момент подання заяви (для торговельних марок, якi мають мiжнародну реєстрацiю, - виписка з Мiжнародного реєстру Мiжнародного бюро iнтелектуальної власностi, до якої додається переклад на українську мову, та iнформацiя МОН про дiю в Українi мiжнародної реєстрацiї. Для таких об'єктiв, як об'єкти авторського права i сумiжних прав - вiдомостi про документи, що засвiдчують наявнiсть зазначених прав);

     докладний опис об'єкта i товарiв, що мiстять об'єкт, який дає змогу митному органу iдентифiкувати об'єкт i товари та визначити код товарiв згiдно з УКТЗЕД;

     зразки товарiв, що мiстять об'єкт, або їх фотографiчне зображення;

     нотарiально посвiдчена копiя лiцензiйного договору про використання об'єкта (у разi подання заяви особою, якiй надано право на використання об'єкта та повноваження вiд iменi правовласника перешкоджати неправомiрному використанню об'єкта, у тому числi забороняти вiдповiдно до законодавства таке використання).

     6. Пiсля надходження заяви i доданих до неї матерiалiв Держмитслужба протягом 30 календарних днiв письмово повiдомляє правовласника або його представника про результати її розгляду. У повiдомленнi зазначається iнформацiя про можливiсть включення об'єкта чи про вiдмову у включеннi його до митного реєстру та пiдстави такої вiдмови.

     Держмитслужба може вiдмовити у включеннi об'єкта до митного реєстру в разi вiдсутностi документiв i матерiалiв, передбачених пунктом 5 цього Порядку, та характерних ознак, якi можуть бути проконтрольованi митними органами пiд час iдентифiкацiї товарiв, що мiстять об'єкти, пiд час перемiщення їх через митний кордон України.

     7. Правовласник або його представник пiсля отримання повiдомлення про можливiсть включення об'єкта до митного реєстру повинен у визначеному Мiнфiном порядку внести заставу чи надати iншу еквiвалентну гарантiю. У разi невнесення у встановлений строк застави чи iншої еквiвалентної гарантiї заява i доданi до неї матерiали повертаються правовласниковi або його представниковi.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     8. Держмитслужба пiсля внесення правовласником або його представником застави чи надання iншої еквiвалентної гарантiї проводить у десятиденний строк реєстрацiю об'єкта та видає правовласниковi або його представниковi за встановленою Мiнфiном формою довiдку про включення об'єкта до митного реєстру, в якiй зазначаються дата реєстрацiї, номер у митному реєстрi та строк, на який здiйснено реєстрацiю.

(пункт 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     9. Правовласник або його представник повинен у триденний строк поiнформувати Держмитслужбу про змiни у вiдомостях, поданих для реєстрацiї об'єкта або зареєстрованих ранiше у митному реєстрi.

     10. Об'єкт виключається Держмитслужбою з митного реєстру:

     у разi закiнчення строку реєстрацiї;

     за заявою правовласника або його представника;

     за рiшенням суду;

     у разi закiнчення строку правової охорони об'єкта;

     у разi вiдкликання правовласником або його представником наданої застави чи iншої еквiвалентної гарантiї до закiнчення строку реєстрацiї;

     у разi виявлення недостовiрностi поданих правовласником або його представником вiдомостей щодо об'єкта, включеного до митного реєстру.

     11. Реєстрацiя об'єктiв у митному реєстрi проводиться на строк шiсть мiсяцiв або один рiк. Початком строку реєстрацiї вважається день включення об'єкта до митного реєстру.

     Строк реєстрацiї об'єкта може бути продовжений на шiсть мiсяцiв або на один рiк на пiдставi письмової заяви, поданої правовласником або його представником не пiзнiше нiж за мiсяць до закiнчення строку попередньої реєстрацiї.

     12. Повторне включення об'єкта до митного реєстру здiйснюється згiдно з пунктами 5 - 8 цього Порядку.

Отримання iнформацiї та взаємодiя митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та правовласниками у разi призупинення митного оформлення товару за iнiцiативи митного органу

     13. Митнi органи з метою реалiзацiї права призупиняти за власною iнiцiативою митне оформлення товарiв, що мiстять об'єкти та вiдносно яких є пiдстави вважати, що внаслiдок їх перемiщення через митний кордон України можуть бути порушенi права iнтелектуальної власностi, вживають заходiв до отримання, перевiрки та зберiгання iнформацiї про правовласника.

     14. Митнi органи отримують iнформацiю про правовласника, товари, об'єкти, що мiстяться у складi товарiв, iншу iнформацiю, яка може бути використана для запобiгання порушенню прав iнтелектуальної власностi пiд час перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти:

     вiд виробникiв товарiв, що мiстять об'єкти;

     вiд правоохоронних та контролюючих органiв;

     вiд митних органiв iнших країн, у тому числi з вiдкритих баз даних таких органiв;

     вiд мiжнародних органiзацiй, у тому числi з вiдкритих баз даних таких органiзацiй;

     з митного реєстру;

     з iнших джерел.

     15. Отримана, попередньо опрацьована та сформована митним органом iнформацiя з висновками та пропозицiями щодо можливостей її використання пiд час здiйснення митного контролю доводиться до Держмитслужби.

     16. Держмитслужба аналiзує та перевiряє зазначену iнформацiю iз здiйсненням взаємодiї у встановленому законодавством порядку з правовласниками, митними органами iнших країн, мiжнародними органiзацiями, правоохоронними i контролюючими органами. Опрацьовану iнформацiю Держмитслужба доводить до всiх митних органiв для використання пiд час прийняття рiшення про призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти, за власної iнiцiативи. Держмитслужба забезпечує зберiгання перевiреної iнформацiї про правовласника, товари i об'єкти, що мiстяться у складi товарiв.

     17. Якщо на пiдставi такої iнформацiї митний орган у процесi митного контролю та митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти, виявляє ознаки порушень права iнтелектуальної власностi, то вiн за власною iнiцiативою призупиняє митне оформлення таких товарiв.

     Митний орган надсилає у той же день повiдомлення правовласниковi, в якому пропонується подати у триденний строк пiсля його надходження митному органу письмове клопотання про сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi та внести заставу або надати iншу еквiвалентну гарантiю для вiдшкодування витрат i збиткiв у разi призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти.

     Iнформацiя про таке призупинення митного оформлення товарiв невiдкладно доводиться до Держмитслужби.

     18. Пiсля надходження iнформацiї про призупинення за власної iнiцiативи митного органу митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти, Держмитслужба перевiряє своєчаснiсть внесення правовласником застави або надання iншої еквiвалентної гарантiї, про що невiдкладно iнформує митний орган, який призупинив митне оформлення таких товарiв.

 

Додаток
до Порядку

Зразок

ЗАЯВА
про сприяння захисту майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi

  ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi/найменування юридичної особи)

якому (якiй) вiдповiдно до законодавства України належать майновi права на об'єкт права iнтелектуальної власностi (далi - правовласник)/представник правовласника (непотрiбне закреслити) на пiдставi

  ,
(найменування документа та його реквiзити)

звертається з проханням включити до митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi

 
  .
(найменування об'єкта права iнтелектуальної власностi)
1. Загальнi вiдомостi про правовласника
1.1. Статус правовласника (потрiбне помiтити):
фiзична особа
юридична особа
а) вiдомостi про фiзичну особу:
прiзвище, iм'я та по батьковi  
 
паспорт серiї ___ N __________, виданий   ,
(ким i коли)
адреса реєстрацiї  
фактичне мiсце проживання  
iдентифiкацiйний код (для громадян України)  
телефон/телефакс  
iншi вiдомостi  

б) вiдомостi про юридичну особу:
найменування (повне та скорочене вiдповiдно до свiдоцтва про державну реєстрацiю)

 
 
мiсцезнаходження  
фактичне мiсцезнаходження  
банкiвськi реквiзити  
 
 
код згiдно з ЄДРПОУ (для резидентiв)  
телефон/телефакс  

1.2. Вiдомостi про осiб, уповноважених представляти iнтереси правовласника в разi призупинення митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкт, права iнтелектуальної власностi за наявностi достатнiх пiдстав вважати, що внаслiдок перемiщення через митний кордон України таких товарiв будуть порушенi права iнтелектуальної власностi:

прiзвище, iм'я та по батьковi  
телефон/телефакс  
адреса  
2. Загальнi вiдомостi про представника правовласника, якщо ним подається заява
2.1. Статус представника правовласника (потрiбне помiтити):
фiзична особа
юридична особа
а) вiдомостi про фiзичну особу:
прiзвище, iм'я та по батьковi  
 
паспорт серiї ___ N __________, виданий  
(ким i коли)
адреса реєстрацiї  
фактичне мiсце проживання  
iдентифiкацiйний код (для громадян України)  
телефон/телефакс  

б) вiдомостi про юридичну особу:
найменування (повне та скорочене вiдповiдно до свiдоцтва про державну реєстрацiю)

 
мiсцезнаходження  
фактичне мiсцезнаходження  
банкiвськi реквiзити  
 
 
код згiдно з ЄДРПОУ  
телефон/телефакс  

3. Документ, що пiдтверджує майновi права на об'єкт права iнтелектуальної власностi (далi - об'єкт):

 
(найменування документа, номер, ким i коли виданий - свiдоцтво, патент, виписка з
 
Мiжнародного реєстру Мiжнародного бюро iнтелектуальної власностi та iнформацiя МОН про дiю в Українi
 
мiжнародної реєстрацiї; у разi наявностi лiцензiї на використання об'єкта - реквiзити лiцензiйного
 
договору)
Строк дiї документа  
4. Вiдомостi про об'єкт:
iнформацiя про об'єкт  
найменування товарiв, що мiстять об'єкт  
код товарiв згiдно з УКТЗЕД  

Клас товарiв згiдно з Мiжнародною класифiкацiєю товарiв i послуг (у разi реєстрацiї торговельних марок):

 
 

5. Строк реєстрацiї
Прошу здiйснити реєстрацiю на строк (потрiбне помiтити):
6 мiсяцiв
1 рiк
6. Наявнi вiдомостi про товари, що мiстять об'єкт

6.1. Виробник товарiв, що мiстять об'єкт  
 

6.2. Найменування та реквiзити юридичних осiб, якi здiйснюють:

а) експорт товарiв, що мiстять об'єкт  
 
 
б) iмпорт товарiв, що мiстять об'єкт  
 
 
 

6.3. Митнi органи, якi здiйснюють митне оформлення товарiв, що мiстять об'єкт

 
 

6.4. Спосiб транспортування (непотрiбне закреслити):
повiтрянi перевезення
морськi перевезення
автомобiльнi перевезення
залiзничнi перевезення
6.5. Виключнi шляхи поставок товарiв, що мiстять об'єкт (найменування перевiзника та пункти пропуску через державний кордон України)

 
 
6.6. Країни поставок  
 

6.7. Характернi ознаки, що мiстяться безпосередньо на товарах, що мiстять об'єкт (етикетка, оброблення, тара тощо)

 
 
 

6.8. Вiдомостi про вартiсть одиницi товарiв, що мiстять об'єкт, iз зазначенням кожного товару окремо

 
 

6.9. Iншi вiдомостi про товари, що мiстять об'єкт, якi можуть бути використанi митними органами для його iдентифiкацiї, що додаються,

 
 
 

7. Наявнi вiдомостi про контрафактнi товари
7.1. За наявною iнформацiєю, експортують/iмпортують контрафактнi товари такi українськi суб'єкти господарювання:

 
 
 

7.2. За наявною iнформацiєю, експортують/iмпортують контрафактнi товари такi iноземнi суб'єкти господарювання:

 
 
 

7.3. Митнi органи, якi можуть здiйснювати митне оформлення контрафактних товарiв

 
 
 

7.4. Можливий спосiб транспортування контрафактних товарiв (непотрiбне закреслити):
повiтрянi перевезення
морськi перевезення
автомобiльнi перевезення
залiзничнi перевезення

7.5. Можливi шляхи поставок контрафактних товарiв  
 
 
 

7.6. Характернi ознаки контрафактних товарiв (етикетка, оброблення, тара тощо)

 
 
 
7.7. Вiдомостi про вартiсть одиницi контрафактного товару  
 
 

7.8. Iншi вiдомостi, якi можуть бути використанi митними органами, що додаються,

 
 
 
 

8. Додатки
До заяви додаються такi документи та зразки (непотрiбне закреслити):
копiя документа, що пiдтверджує наявнiсть майнових прав на об'єкт;
копiя документа, що пiдтверджує повноваження представляти правовласника;
додатки до пункту 6 заяви;
додатки до пункту 7 заяви;
матерiали iз зображенням товарiв, що мiстять об'єкт (фотографiї, проспекти тощо);
зразки товарiв, що мiстять об'єкт;
матерiали iз зображенням контрафактних товарiв (фотографiї, проспекти тощо);
зразки контрафактних товарiв;
iншi документи:

 

Пiдтверджую, що всi вiдомостi, зазначенi у заявi, є достовiрнi.
З вимогами Порядку реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, отримання iнформацiї та взаємодiї митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права iнтелектуальної власностi у разi призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативи митного органу, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд                2007 р. N            , ознайомлений.

___ _____________ 200_ р.

М. П.

_____________
(пiдпис)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 13 квiтня 2007 р. N 622

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Пункт 11 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 1997 р. N 65 "Про ставки митних зборiв" - iз змiнами, внесеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 квiтня 2001 р. N 413 (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 18, ст. 791), i додаток 2 до неї.

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 квiтня 2001 р. N 412 "Про затвердження Положення про порядок реєстрацiї та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 18, ст. 790).

     3. Пiдпункт "б" пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 квiтня 2001 р. N 413 "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 1997 р. N 65" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 18, ст. 791).

     4. Пункт 14 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 жовтня 2002 р. N 1493 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 42, ст. 1925).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.