ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.12.07 N 11/4-15/12608-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про погашення донарахованих сум податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть

     У зв'язку iз запитами митних органiв щодо порядку та способу погашення донарахованих сум податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть у разi, якщо пiд час митного оформлення товарiв на суму податкового зобов'язання з цього податку надавався податковий вексель, повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до пункту 11.5 статтi 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" платники податку при iмпортi товарiв на митну територiю України, за умови оформлення митної декларацiї (за винятком тимчасової чи неповної, перiодичної чи попередньої декларацiї), можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю податковий вексель на суму податкового зобов'язання зi строком погашення на тридцятий календарний день з дня його поставки органу митного контролю. При цьому, пунктом 7 Порядку випуску, обiгу та погашення векселiв, якi видаються на суму податку на додану вартiсть при iмпортi товарiв на митну територiю України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.10.97 N 1104 визначено, що податковий вексель складається на суму податкового зобов'язання, тобто на суму податку на додану вартiсть, яка нарахована i має бути сплачена при iмпортi товарiв на митну територiю України. Вартiсть товарiв для цiлей визначення суми податку, належної до сплати, визначається вiдповiдно до пункту 4.3 Закону. При митному оформленнi iмпортованого на митну територiю України товару сума податкового зобов'язання за однiєю вантажною митною декларацiєю не може бути частково оплачена векселем, а частково коштами. Вексель видається на повну суму податкового зобов'язання, нарахованого за вантажною митною декларацiєю (за винятком тимчасової чи неповної, перiодичної чи попередньої декларацiї), i окремо для кожної вантажної митної декларацiї.

     Отже, як випливає iз зазначених вище норм законодавства, право платника податку щодо подання податкового векселя на суму податку на додану вартiсть може бути реалiзовано пiд час митного оформлення товарiв.

     Стосовно способу погашення донарахованих пiсля закiнчення процедури митного оформлення сум податкових зобов'язань повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пункту 17.2 статтi 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 N 2181-III (далi - Закон), яким регламентовано процедуру погашення податкових зобов'язань, зокрема у разi їх донарахування пiсля закiнчення митного оформлення, платник податкiв, який до початку його перевiрки контролюючим органом самостiйно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових перiодiв, зобов'язаний надiслати уточнюючий розрахунок i сплатити суму такої недоплати та штраф у розмiрi п'яти вiдсоткiв вiд такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. При цьому, можливiсть надання податкового векселя на суму податкового зобов'язання, що доплачується, законодавством не передбачена.

     Водночас iнформуємо, що вiдповiдно до роз'яснень механiзму реалiзацiї зазначеної вище норми, якi надавалися Держмитслужбою митним органам (лист вiд 23.02.2007 N 11/4-15/1877-ЕП "Щодо застосування окремих норм Закону України вiд 21.12.200 N 2181-III), якщо до початку документальної чи камеральної перевiрки платник податкiв самостiйно виявляє факти, що вплинули на розмiр податкового зобов'язання, визначеного у вантажнiй митнiй декларацiї (далi - ВМД), то вiн має подати довiльної форми заяву та уточнюючий розрахунок зi змiненими параметрами та сумою, що пiдлягає доплатi (з урахуванням штрафних санкцiй, визначених п. 17.2 Закону"), за пiдписом керiвника та головного бухгалтера та засвiдченi гербовою печаткою пiдприємства. До зазначеної заяви та розрахунку додається копiя платiжного доручення про перерахування вiдповiдних коштiв на депозитний рахунок митницi та четвертий, п'ятий основнi аркушi ВМД.

     При цьому, до набрання чинностi новим Класифiкатором способiв розрахунку, який буде затверджений вiдповiдним наказом Держмитслужби в установленому порядку, при вiдображеннi у ВМД вiдомостей про доплату сум податку на додану вартiсть пiсля закiнчення митного оформлення, у разi якщо на суму податкового зобов'язання з цього податку, визначену на момент митного оформлення, подавався податковий вексель, у п'ятiй колонцi графи 47 ВМД зазначається код способу розрахунку - "90".

     Прошу довести цю iнформацiю до вiдома декларантiв та iнших зацiкавлених осiб.

     Регiональнiй iнформацiйнiй митницi врахувати вищезазначену iнформацiю у вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексах Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби.

Заступник Голови Служби О.П.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.